Η αμερικανική Honeywell ανακοίνωσε ότι, στις 24 Σεπτεμβρίου, υπέγραψε σύμβαση με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος Έρευνας και Διάσωσης, με βάση τη χρήση νέας γενιάς τεχνολογίας ανίχνευσης βασισμένης σε δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος Galileo. Η δορυφορική ανίχνευση επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό σημάτων από ραδιοφάρους έκτακτης ανάγκης, τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερος συντονισμός και μειώνεται ο χρόνος ανταπόκρισης των δυνάμεων Έρευνας και Διάσωσης.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας η Honeywell θα παραδώσει στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ): Οκτώ δορυφορικές κεραίες, τρία συστήματα ελέγχου Έρευνας και Διάσωσης, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και υπηρεσίες εγκατάστασης, εξατομίκευσης, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης για επτά χρόνια. Η ανακοίνωση της Honeywell δεν αναφέρει το κόστος του προγράμματος

Η εγκατάσταση των δορυφορικών κεραιών θα γίνει σε εγκαταστάσεις που επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία, ενώ το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στο Πειραιά, θα διαθέτει τον εξοπλισμό διαχείρισης και ελέγχου. Η πρόταση της Honeywell χρησιμοποιεί το σύστημα COSPAS-SARSAT, ένα διεθνές πρόγραμμα βασισμένο στη χρήση δορυφόρων για άμεσο εντοπισμό περιπτώσεων έρευνας και διάσωσης.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση της Honeywell ΕΔΩ (στα αγγλικά)