Δύο βουλγαρικές εταιρίες, η ιδιωτική Metalika-AB και η κρατική TEREM-Ivailo, ανέπτυξαν και παρουσίασαν μια αναβαθμισμένη έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης BMP-1, την οποία ονόμασαν BMP-2+, καθώς στόχος του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση της μαχητικής ισχύος του BMP-2 στο BMP-1. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Metalika-AB το πρωτότυπο BMP-2+ εκτέλεσε επιτυχημένες δοκιμές στη Βουλγαρία στα τέλη του 2017.

Το BMP-2+ ενσωματώνει το πύργο μάχης BM1 (έκδοση του πύργου KBA-105 Shkval), ο οποίος είναι εφοδιασμένος με ένα πυροβόλο 2A42 των 30 χιλιοστών και έναν εκτοξευτή κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Udar-M (βελτιωμένη έκδοση του 9K111 Fagot) και ένα πολυβόλο PKT των 7,62 χιλιοστών. Επίσης το όχημα είναι εφοδιασμένο με έναν τριπλό εκτοξευτή καπνογόνων βομβίδων  Tucha-902.

Το BMP-2+ διαθέτει νέους ασυρμάτους και σύστημα πλοήγησης GPS. Το όλο πρόγραμμα αναβάθμισης δεν αυξάνει το βάρος του οχήματος, ούτε επηρεάζει τις επιδόσεις του, συνεπώς το όχημα παραμένει αμφίβιο. Προαιρετικά το όχημα μπορεί να εφοδιαστεί με επιπλέον εξωτερική θωράκιση και ένα αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων AGS-17 των 30 χιλιοστών.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού το BMP-1 υποβάλλεται σε πρόγραμμα επιθεώρησης και επισκευής προς αποκατάσταση των εργοστασιακών επιδόσεων. Σύμφωνα με στελέχη της TEREM-Ivailo, τα αναβαθμισμένα BMP-2+ θα μπορούν να παραμείνουν σε υπηρεσία για 20+ χρόνια. Το πακέτο αναβάθμισης BMP-2+ σχεδιάστηκε πρωτίστως ως πρόταση αναβάθμισης των 100 περίπου εν υπηρεσία BMP-1P του Βουλγαρικού Στρατού, αλλά και για άλλες χώρες.