Πράσινο φως δόθηκε από τον κ. ΑΡΧΗΓΟ ΛΣ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟ ΛΣ ΡΑΠΤΗ Σ. για την διάθεση του σκάφους Αρκοί (ΛΣ 050) τύπου Europatrol-250 Mk.1 στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον θα αποτελεί τη μόνιμη έδρα του.

Η σημαντική αυτή απόφαση του κ. ΑΡΧΗΓΟΥ ΛΣ αποτελεί την αρχή της υλοποίησης ενός επιχειρησιακού σχεδίου για το οποίο το πράσινο φως δόθηκε κατά την τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρωτοβουλία του ΑΡΧΗΓΟΥ ΛΣ για την οριστικοποίηση της τροποποίηση της ΠΔΕΜ όπου παραβρέθηκαν ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ κ. Ράπτης Σταμάτιος, ο Α’ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Κλιάρης Θεόδωρος, ο Κλαδάρχης Λιμενικής Αστυνομίας Υποναύαρχος ΛΣ κ. Αργυρίου Iωάννης, ο Διευθυντής Προσωπικού Λ.Σ. Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Σούλος Δημήτριος , ο Διευθυντής ΔΕΜ Πλοίαρχος ΛΣ κ. Πανταζόγλου Αριστείδης και το προεδρείο της ΠΕΑΛΣ καθώς μεταξύ άλλων:

Αποφασίστηκε η διοικητική και επιχειρησιακή υπαγωγή των περιπολικών ανοικτής θαλάσσης Φούρνοι (ΛΣ 060) Ρω (ΛΣ 070) , Άγιος Ευστράτιος (ΛΣ 080) τύπου Sa’ar-4 και Αρκοί (ΛΣ 050) τύπου Europatrol-250 Mk.1. και σε Λιμενικές Αρχές που θα μπορούν όμως να τα υποστηρίξουν όπως ειναι η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Πάτρα , η Μυτιλήνη, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω επιχειρησιακή ενίσχυση του Αιγαίου και Ιουνίου πελάγους αλλά και στην εξυπηρέτηση του προσωπικού ΛΣ που υπηρετούν στις περιοχές αυτές καθώς μέρος των πληρωμάτων τους θα αποτελείται από στελέχη ΛΣ που υπηρετούν στις περιοχές που θα έχουν έδρα τα παραπάνω περιπολικά ανοικτής θαλάσσης.

Πρόκειται για το σκάφος Αρκοί (ΛΣ 050) τύπου Europatrol-250 Mk.1 το οποίο είχε παραδοθεί από το ΣΔΟΕ στο Λιμενικό Σώμα το 2002 ενώ το 2014 το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», αποφάσισε να καλύψει οικονομικά το κόστος ανακατασκευής και συντήρησης του πλοίου το οποίο χάρις στο μεγάλο εκτόπισμα του και μήκος μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του Αιγαίου, ενώ με την υψηλή ταχύτητα του μπορεί να πλεύσει σε οποιοδήποτε σημείο στο Αιγαίο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι εργασίες επισκευής και συντήρησης του σκάφους υλοποιήθηκαν σε ελληνικό ναυπηγείο από Έλληνες μηχανικούς και τεχνικούς. Το περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης Αρκοί (ΛΣ 050) έχει μήκος 47,3 μέτρα, πλάτος 7,5 μέτρα και βύθισμα 2,4 μέτρα και πλήρωμα 30 ατόμων . Το εκτόπισμά του σκάφους φτάνει τους 255 τόνους, ενώ χάρις στους 3 κινητήρες τύπου GEC/Paxman Valenta-16CM που διαθέτει οι οποίοι κινούν ισάριθμους έλικες μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και αυτονομία 45 ωρών με υπηρεσιακή ταχύτητα 32 κόμβων.