Aπό 17 έως 18 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση των Μονάδων της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ) «ΜΥΚΑΛΗ», κατά την οποία εξετάστηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, όπως ασκήσεις ετοιμότητας και συναγερμού, έλεγχος λειτουργικότητας των μέσων και ενεργοποίηση οπλικών συστημάτων.
Τις δραστηριότητες του Σχηματισμού παρακολούθησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ«ΜΥΚΑΛΗ», διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και ηθικού του προσωπικού. Επιπρόσθετα, επισκέφθηκε Μονάδες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, την Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας, τα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στις νήσους Αγαθονήσι και Φούρνους καθώς και το ΕΦ «ΨΙΛΛΗΣ ΑΜΜΟΥ».
Ο Αρχηγός ΓΕΣ απευθυνόμενος στο προσωπικό του Σχηματισμού επισήμανε ότι απαιτείται συνεχής ρεαλιστική εκπαίδευση για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής του. Τέλος, έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση και συνεχάρη το προσωπικό για το έργο το οποίο επιτελεί.
Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ διακρίνονται στελέχη της Δύναμης Αμέσου Επεμβάσεων (ΔΑΕ) της 79 ΑΔΤΕ, τα οποία επιδεικνύουν τα υλικά τους. Ξεχωρίζουν τα νέα αναβαθμισμένα G3A3, τα σύγχρονα υλικά μαχητή και τα υλικά διαβίωσης που φέρονται σε σακίδια μακράς διημέρευσης (τα λεγόμενα «μπέργκιν»). Η ΔΑΕ είναι η κύρια δύναμη η οποία σε συνεργασία με τις Μονάδες Καταδρομών ενεργούν επιχειρήσεις προκατάληψης και ανακατάληψης βράχων και βραχονησίδων στη Περιοχή Ευθύνης των ΑΔΤΕ.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σημειώσουμε πως έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες να αναβαθμιστούν τα υλικά του μαχητή αλλά χρειάζεται περισσότερη μαζικότητα και εντατικοποίηση των ενεργειών σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ/ ΓΕΣ.
Θα ήταν ευχής έργον, σε επόμενες επιθεωρήσεις σχηματισμών όλα τα στελέχη να είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα νυχτερινής όρασης – σκόπευσης και ακόμη καλύτερα σύγχρονες θερμικές διόπτρες. Αυτό φυσικά ισχύει τόσο για τις Μονάδες Καταδρομών (ΕΤΕΘ) όσο και των Μονάδων Μηχανοκίνητων Ταγμάτων Πεζικού, ειδικά όσων συμμετέχουν στις ΔΑΕ. Από τις φωτογραφίες του ΓΕΣ ελάχιστοι φέρουν. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες οι οποίες είναι παγκόσμιοι ηγέτες όπως η THEON SENSORS.
Σε άλλη φωτογραφία του ΓΕΣ διακρίνεται αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Μ110 Α2 διαμετρήματος 203mm αναπτυγμένο στη Σάμο, 79 ΑΔΤΕ. Παρά τη παλαιότητα τους διακρίνονται για τη φονική ισχύ πυρός (ακτίνα μεγάλων θραυσμάτων 470m, δραστική ζώνη βλήματος 80x30m) καθώς και το μεγάλο βεληνεκές τους (με προωθητικά HERA 30km) ικανά να χτυπούν στόχους στα μικρασιατικά παράλια (συγκεντρώσεις αποβατικών μέσων, στρατευμάτων) κτλ.
Από την άλλη μεριά, τα μειονεκτήματα των Μ110 είναι η περιορισμένη ικανότητα εφαρμογής της σύγχρονης τακτικής του Πυροβολικού Μάχης «βάλλω και μετακινούμαι» καθώς και οι αυξημένες ανάγκες επάνδρωσης.
Σε κάθε περίπτωση, προέχει στο προσεχές μέλλον η αντικατάσταση των Μ110 με σύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα ή άλλες εναλλακτικές (περισσότεροι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων ή περιφερόμενα πυρομαχικά εκτεταμένου βεληνεκούς).
Παρόλα αυτά, τα Μ110 εάν είναι ταγμένα σε θέσεις μάχης καλά προστατευμένες (οχυρωμένες θέσεις με σκυρόδεμα) μπορούν να προσφέρουν στον αμυντικό αγώνα.
Σε άλλη φωτογραφία του ΓΕΣ, διακρίνεται Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) με μεικτή στελέχωση ανδρών των Καταδρομών και Πεζικού. Το σύνολο των μαχητών φέρει σύγχρονα υλικά και αυτό είναι σημάδι πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο δυστυχώς όμως με ρυθμούς χελώνας.
Και σε αυτή τη περίπτωση, τα ΕΦ χρήζουν ριζικής αναβάθμισης με την απόκτηση σύγχρονων υλικών και μέσων επιτήρησης ημέρας και νύχτας. Ελληνικές εταιρείες όπως η SCYTALYS και η Theon Sensors προσφέρουν πολλές ενδιαφέρουσες λύσεις για την αναβάθμιση των μέσων επικοινωνιών, άσκησης διοίκησης και ελέγχου, συστημάτων νυχτερινής όρασης και Μη Επαδρωμένων Αεροσκαφών (UCANDRONES του EFA Group).
Και φυσικά η ανάγκη να προμηθευτούμε σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων είναι πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά. Το έχουμε τονίσει δεκάδες φορές.