Tο Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας ανακοίνωσε, με έγγραφο του (δείτε ΕΔΩ) την διαθέσει προς πώληση, άμεσα, από τον προσεχή Ιούλιο, των 20 εν υπηρεσία μεταφορικών ελικοπτέρων S-70A-9 Black Hawk, τα οποία έχει αποφασίσει να αποσύρει και να αντικαταστήσει με 16 ελαφρά ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Land-2097 Phase.4 Special Operations Rotary Wing (το σχετικό αίτημα εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο). Η αρχική πρόθεση της Αυστραλίας ήταν να αποσύρει απλά τα S-70A-9, αλλά κρίθηκε ότι η ηλικίας τους (το πρώτο ελικόπτερο εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1988) επιτρέπουν την προσπάθεια πώλησης τους, με οικονομικό όφελος για την Αυστραλία. Το ερώτημα είναι αν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα αποτελούν ευκαιρία για την Ελλάδα, δηλαδή βρίσκονται σε σχετικά καλή τεχνική κατάσταση, να τα αποκτήσει και να αποσύρει αριθμό παλαιότερων UH-1H Iroquois/AB-205.

Σύμφωνα με το έγγραφο που συνοδεύει την απόφαση τα ελικόπτερα είναι διαθέσιμα προς πώληση από την 1η Ιουλίου του 2021, ενώ το σύνολο τους πιθανότατα θα έχει παραδοθεί στον όποιον αγοραστή μέχρι το Δεκέμβριο του 2022, ημερομηνία που το σύνολο των ελικοπτέρων θα έχει αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία ανεξάρτητα αν αγοραστούν από άλλη χώρα ή όχι. Όπως επίσης αναφέρει το έγγραφο μαζί με τα ελικόπτερα ο πιθανός αγοραστής θα παραλάβει και το σύνολο του εξοπλισμού UAI (Unique Associated Inventory) που τα συνοδεύει, δηλαδή το σύνολο του αποθέματος των ανταλλακτικών, των υλικών υποστήριξης και της βιβλιογραφίας που διαθέτει η Αυστραλία και συνοδεύουν τα ελικόπτερα. Το τίμημα που ζητά η Αυστραλία, καθώς και ο όγκος των ανταλλακτικών δεν είναι γνωστά. Επίσης, η διαδικασία μεταβίβασης θα πρέπει να εγκριθεί από τις ΗΠΑ, δηλαδή τη χώρα προέλευσης των ελικοπτέρων (έκδοση πιστοποιητικού τελικού χρήστη).

Συνολικά η Αυστραλία απέκτησε 39 S-70A-9, στο πλαίσιο του προγράμματος NUH (New Utility Helicopter), αντικατάστασης των UH-1 Iroquois. Το σχετικό αίτημα εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1984. Λόγω της προγενέστερης επιλογής του  S-70B-2 Sea Hawk από το Αυστραλιανό Ναυτικό, η επιλογή του S-70A-9 Black Hawk ήταν σχεδόν δεδομένη, όπως και έγινε. Έτσι, τον Μάιο του 1986 υπογράφηκε το συμβόλαιο για την απόκτηση 14 ελικοπτέρων. Το πρώτο ελικόπτερο (Α25-101), που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ, παραδόθηκε στην Αυστραλία το Δεκέμβριο του 1987 και εντάχθηκε επίσημα σε υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 1988. Τα υπόλοιπα 13 ελικόπτερα (Α25-102 έως Α25-114) άρχισαν να κατασκευάζονται τον Απρίλιο του 1987 στην Αυστραλία, από την Hawker-de Havilland κατόπιν άδειας της Sikorsky. Το πρώτο ελικόπτερα, από την αυστραλιανή γραμμή παραγωγής, παραδόθηκε τον Μάιο του 1988.

Το Μάιο του 1987 η Αυστραλία προχώρησε στην προμήθεια άλλων 25 ελικοπτέρων του ίδιου τύπου (A25-201 έως A25-225), με ελάχιστες διαφορές από τα πρώτα 14 ελικόπτερα. Τα 25 ελικόπτερα της δεύτερης παρτίδας παράχθηκαν στην Αυστραλία. Το τελευταίο ελικόπτερο (Α25-225) παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 1991. Η βασικότερη διαφορά των 25 ελικοπτέρων, της δεύτερης παρτίδας, είναι η προσθήκη ενός συστήματος υποστήριξης εξωτερικού φορτίου (πτερύγια), το οποίο επιτρέπει την χρήση εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου για αυξημένη εμβέλεια. Από τα 39 ελικόπτερα, πέντε χάθηκαν σε ατυχήματα και δυστυχήματα (ένα το 1989, τρία το 1990 και ένα 1992), ενώ ένα (1) έχει μεταβιβαστεί στην ερευνητική υπηρεσία ARDU (Aircraft Research & Development Unit) ως ελικόπτερο δοκιμών ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών και τακτικών πολυβολητών. Από τα πέντε ελικόπτερα που χάθηκαν ένα (1) ήταν της πρώτης παρτίδας και τέσσερα (4) της δεύτερης παρτίδας.

Την περίοδο 2014-2015 ο στόλος των 34 ελικοπτέρων μειώθηκε στα 20 ελικόπτερα. Μέχρι την έλευση των νέων ελικοπτέρων MHR-90 Taipan (ΝΗ-90), τα S-70A-9 εκτελούσαν αποστολές μεταφορών και γενικής χρήσης. Όταν τους ρόλους αυτούς ανέλαβαν τα MHR-90 Taipan (το πρόγραμμα κατέγραψε τεχνικά προβλήματα και η επιχειρησιακή τους ένταξη καθυστέρησε μέχρι το 2019), τα S-70A-9 εντάχθηκαν στο 6ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού με αποστολή την υποστήριξη των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας και πλέον θα αντικατασταθούν από τα 16 νέα, ελαφρά ελικόπτερα του προγράμματος Land-2097 Phase.4 Special Operations Rotary Wing. Όπως προαναφέραμε, όταν διαβάσαμε την είδηση η πρώτη μας σκέψη και ερώτηση ήταν αν τα ελικόπτερα αυτά θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να τα αποκτήσει και να απαλλαγεί από παλαιότερα και λιγότερο ικανά UH-1H Iroquois/AB-205. Ιδιαίτερα η άμεση διάθεση τους είναι πολύ δελεαστική.

Ένας άλλος λόγους που μας έκανε να εξετάσουμε τα S-70A-9 ως πιθανή επιλογή αντικατάστασης ελληνικών UH-1H Iroquois/AB-205 είναι το παλαιότερο ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα, αμερικανικά UH-60A που έχει δείξει ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ). Για την περίπτωση των αμερικανικών UH-60 σας είχαμε ενημερώσει σχετικά στις 22 Αυγούστου του 2019, ότι η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε το ΓΕΣ για διαθέσιμα UH-60A από το 2022 και μετά, οπότε και θα ξεκινήσει η απόσυρση τους, αρχικά από την Εθνοφρουρά και στη συνέχεια από τον Αμερικανικό Στρατό, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσυρσης το 2024. Βέβαια, τα αμερικανικά UH-60A είναι παλαιότερα των αυστραλιανών, καθώς τα πρώτα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1979. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Ελλάδα είχε αξιολογήσει την περίπτωση των UH-60A, αλλά την έκρινε μη συμφέρουσα λόγω υψηλού κόστους αποκατάστασης και επαναφορά τους σε πτητική κατάσταση. Έτσι, επιλέχθηκε η λύση της προμήθεια των 10 CH-47D Chinook.

Όπως σε κάθε περίπτωση μεταχειρισμένων συστημάτων, που κατά την άποψη μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικές επιλογές για την Ελλάδα, έτσι και στην περίπτωση των αυστραλιανών S-70A-9 επιμένουμε στην οικονομική παράμετρο και φυσικά στην τεχνική κατάσταση των ελικοπτέρων, αν δηλαδή είναι σε μια αποδεκτή κατάσταση η οποία εξασφαλίζει την ασφάλεια των πληρωμάτων και των επιβατών, δεδομένου ότι ήδη μετρούν 33 χρόνια σε υπηρεσία, αλλά από την άλλη μεριά είναι ικανότερα και νεότερα των ελληνικών UH-1H Iroquois/AB-205. Για το οικονομικό κόστος δεν έχουμε κάποιο στοιχείο για να αξιολογήσουμε, αλλά για το τεχνικό τους κομμάτι βρήκαμε μια παρουσίαση του Υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας, με τίτλο «S-70A-9 Black Hawk Ageing Aircraft Threats-A SPO Perspective», που αναφέρει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά και την τεχνική κατάσταση των ελικοπτέρων. (μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την παρουσίαση ΕΔΩ)

Στο άρθρο επιλέξαμε κάποιες χαρακτηριστικές διαφάνειες τις οποίες παραθέτουμε. Οι δύο (2) φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τις σελίδες 7 και 8 της παρουσίασης (33 σελίδων) και αφορούν στο επίπεδο προστασίας που προσφέρουν τα S-70A-9. Η πρώτη φωτογραφία-διαφάνεια αναφέρει την ικανότητα των επιμέρους τμημάτων του ελικοπτέρου στην απορρόφηση πληγμάτων από διατρητικά φυσίγγια (Armor Piercing) διαμετρήματος έως 12,7 χιλιοστών, καθώς και από διατρητικά και φυσίγγια υψηλής εκρηκτικότητας (High Explosive) διαμετρήματος έως 23 χιλιοστών. Επίσης αναφέρει τη μέγιστη ταχύτητα που πρέπει να έχουν τα φυσίγγια αυτά, τη στιγμή της πρόσκρουσης τους με το ελικόπτερο, έτσι ώστε να υφίσταται η συνθήκη της αντοχής. Τέλος, αναφέρει ποιες προδιαγραφές, σε επίπεδο προστασίας, καλύπτει το ελικόπτερο από κατασκευής. Η δεύτερη φωτογραφία-διαφάνεια καταγράφει τα τμήματα του ελικοπτέρου, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Οι δύο (2) φωτογραφίες-διαφάνειες που ακολουθούν δείχνουν τις βελτιώσεις που έχουν υποστεί τα ελικόπτερα, από την ένταξη τους σε υπηρεσία μέχρι σήμερα, είτε για την ενίσχυση της ασφάλειας τους, είτε για τη βελτίωση των ικανοτήτων τους: Δομική ενίσχυση του ουραίου στροφείου (Mod.184, Δεκέμβριος του 1997), δομική ενίσχυση, εσωτερική και εξωτερική, του εμπρός τμήματος της καμπίνας, πέριξ των μπροστινών παραθύρων (Mod.185, Δεκέμβριος του 1996), δομικές ενισχύσεις στο τμήμα του κύριου στροφείου (Mod.190, Δεκέμβριος του 1997 και Mod.208, Σεπτέμβριος του 1999), δομική ενίσχυση του άνω τμήματος της καμπίνας (Mod.221, Αύγουστος του 2003), εγκατάσταση συστήματος εκτόξευσης αναλώσιμων αντιμέτρων (Mod.243, Μάιος του 2010) και εγκατάσταση υποδομής δορυφορικών επικοινωνιών (Mod.248, Δεκέμβριος του 2012 και Mod.259, Οκτώβριος του 2013). (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Η παρακάτω φωτογραφία-διαφάνεια είναι πολύ ενδιαφέρουσα και καταγράφει, με αριθμητικές λεπτομέρειες, τα συνολικά συμβάντα-αστοχίες του κύριου στροφείου του ελικοπτέρου ανά κατηγορία, με βάση την πηγή της αστοχίας (π.χ. διάβρωση, ρωγμές, φθορά, διαρροές, μηχανικά θέματα κ.ά.). Από το διάγραμμα που παρουσιάζει η διαφάνεια προκύπτει ότι την περίοδο 2007-2009 σημειώθηκε αύξηση συμβάντων από τα 93 στα 245 (αύξηση 163,44%), τα οποία μειώθηκαν ελαφρά την περίοδο 2010-2011, στα 213 (μείωση 13,06% σε σχέση με το 2009), αυξήθηκαν δραματικά το 2012 στα 366 (αύξηση 71,83% σε σχέση με το 2011) και μέχρι το 2015 σημείωσαν σταθερή πτώση, στα 226 συμβάντα (μείωση 38,25% σε σχέση με το 2012). Να σημειωθεί ότι η παρουσίασε δεν αναφέρει την ημερομηνία σύνταξης της, αλλά τα στατιστικά των συμβάντων καταγράφουν μέχρι και το έτος 2015. Οι άλλες φωτογραφίες-διαφάνειες δείχνουν διάφορες αστοχίες των ελικοπτέρων και το πότε έγιναν. (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Τα αυστραλιανά S-70A-9, όπως και τα αμερικανικά UH-60A, ως μεταχειρισμένα, είναι ελικόπτερα που σίγουρα θα έχουν προκλήσεις, ως προς την υποστήριξη τους. Το τραγικό της υπόθεσης, που δείχνει και την πλήρη απουσία έστω στοιχειώδους προγραμματισμού στα εξοπλιστικά της χώρας, είναι ότι εξετάζουμε, ως δυνητικές επιλογές, την απόκτηση ελικοπτέρων άνω των 30 ετών, διότι αυτά που έχουμε είναι παλαιότερα και μουσειακής αξίας. Σε κάθε περίπτωση, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η λογικότερη ίσως επιλογή είναι η ενίσχυση του στόλου των NH-90, για ομοιοτυπία, και η εξασφάλιση πολυετούς υποστήριξης τους, για διαθεσιμότητα. Είναι μια επιλογή με το μεγαλύτερο κόστος. Η επόμενη επιλογή είναι αυτή των μεταχειρισμένων ελικοπτέρων, και υπό αυτή την έννοια εξετάζουμε και τα αυστραλιανά S-70A-9. Τώρα, σε τι κατάσταση ακριβώς βρίσκονται τα ελικόπτερα ή αν η υποστήριξή τους θα είναι μια συνεχόμενη πρόκληση για την Αεροπορία Στρατού, μόνο οι τεχνικοί της Αεροπορίας Στρατού μπορούν να μας το πούνε.

Αν θέλουμε τα ελικόπτερα πρέπει να σπεύσουμε να τα αξιολογήσουμε, πρωτίστως ως προς το επίπεδο ασφάλειας που παρέχουν στο πλήρωμα και τους επιβάτες. Αν κρίνει η Αεροπορία Στρατού ότι είναι σε αποδεκτή κατάσταση και οι οικονομικές απαιτήσεις της Αυστραλίας είναι λογικές ας τα πάρουμε και ας αποσύρουμε UH-1H Iroquois/AB-205. Από την άλλη, η προμήθεια των S-70A-9 ή των UH-60A θα πρέπει να συνοδευτεί και από πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ώστε να μείνουν σε υπηρεσία για 15-20 χρόνια και να αντιμετωπιστούν τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν από την παλαιότητα των υπό-συστημάτων τους. Δυστυχώς, όπως προείπαμε, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα οφείλουμε να εξετάσουμε κάθε πιθανή λύση, καινούργια ή μεταχειρισμένη, αρκεί να αξίζει την επένδυση και να προσφέρει κάτι νεότερο, καλύτερο και ικανότερο απ’ ότι έχουμε σήμερα στο οπλοστάσιο μας.

Αναφορικά με τα S-70A-9, μπορούν να μεταφέρουν 10 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες συν διμελές πλήρωμα. Ενσωματώνουν δύο (2) κινητήρες T700-GE-701C/D της General Electric μέγιστης ισχύος 1.890 ίππων έκαστος. Η διάμετρος της κύριας έλικας είναι 16,36 μέτρα, ενώ το μήκος τους ελικοπτέρου είναι 19,76 μέτρα. Το ύψος τους είναι 5,13 μέτρα και ζυγίζει (κενό) 5.675 κιλά. Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι της τάξεως των 9.979 κιλών και η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνουν είναι τα 294 χιλιόμετρα την ώρα (η τυπική ταχύτητα πλεύσης είναι τα 268 χιλιόμετρα την ώρα). Η τυπική τους εμβέλεια ανέρχεται στα 590 χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο είναι 5.800 μέτρα (19.000 πόδια). Η Αυστραλία τα έχει εξοπλίσει με δύο (2) πολυβόλα M-240 των 7,62 χιλιοστών ή με δύο (2) πυροβόλα GAU-19 τύπου Gatling με τρείς (3) κάνες των 12,7 χιλιοστών. Το σύστημα ESSS παρέχει τέσσερις (4) σταθμούς ανάρτησης για κάλαθους ρουκετών, βλημάτων και εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου.

Comments

 1. Όντως μεγάλη ευκαιρία.
  Αν πάρουν σήμερα τα S-70 που αποσύρει η Αυστραλία μπορούν να συμπληρώσουν αργότερα αριθμούς με ελικόπτερα S-70 που θα αποσύρουν οι γείτονες(που έχουν και περίπου την ίδια παραλλαγή). Η ΛΜ θα μπορούσε σίγουρα να προσφέρει υποστήριξη στην μεταφορά, και με μια συμφωνία θα παίρνουμε ανταλλακτικά απο την TAI που έχουμε δίπλα στην γειτονιά.

  1. @ WTF

   Μηπως να αγορασουμε και μερικα Mη Επανδρωμενα Bayraktar και Firtina των 155 χιλιοστων απο την Τουρκια, η μηπως να ναυπηγησουμε και μερικες κορβετες Ada στα Τουρκικα ναυπηγεια?

   Να δω τι αλλο θα διαβασουμε !!!

     1. Φταίνε οι συνομιλητές σου που είσαι slow on the uptake και αυθόρμητος στα συμπεράσματα σου, και μας πρήζεις με σχόλια εκτός θέματος ζητώντας και τα ρέστα;
      Σοβαρέψου!

  2. Αν οι γειτονες αποφασιζαν δια μαγειας να μας τα δωσουν τσαμπα, να βαλουν και κανα ταψι μπακλαβα δωρο ας το κανουμε. Το να χρηματοδοτησουμε τον Τουρκικο στρατο αγωραζοντας τα μεταχειρισμενα τους δε προκειται ευτυχως να γινει ποτε.

   1. Αν προσθέσουν και ένα ταψί Τουλούμπες είμαι σύμφωνος.
    Επίδειξη προθυμίας και θέλησης(good will) μας έκαναν πάντως πριν μερικά χρόνια στο αεροδρόμιο της Αλεξ/πόλης οι γείτονες,όπου έσκασαν ξαφνικά οι «Hatefull 8»με το S-70 που είχαν καβαλήσει για να φύγουν και να γίνουν ευρωπαίοι πολίτες.

     1. Μιλάμε για μπακλαβά τυλιχτό με φυστίκι. Άλλο πράγμα.
      Ψάξε στο net να τον βρεις (Αλλά στο Karakoy, όχι εδώ που έχει δύο μαγαζιά).
      Μιλάει και λίγα Ελληνικά αυτός.

     2. Xaxaxa ναι. Το φιστικλί (με προφορά βέβαια, κάπως σαν φουστουκλού προφέρεται με το ου με διαλυτικά επάνω όπως το προφέρουν οι Γερμανοί με ούμπλαουντ που λένε, κάτι μεταξύ ου και ι ), είναι αυτό που είναι όλο πράσινο.
      Η διαφορά είναι η εξής, αυτό που είναι στην περίμετρο, είναι κανονικό με φυστίκι από πάνω, ενώ το φιστικλί, είναι όλο φυστίκι γι’ αυτό είναι και το πιο πράσινο.
      Ένα από τα μυστικά είναι ότι βάζουν φρέσκο παχύ άσπρο βούτυρο στον μπακλαβά.

     3. Φουστουκλού—>Φϋστϋκλϋ 😀😃😂
      Η συζήτηση μας με έβαλε σε πειρασμό για να δοκιμάσω (αν βρω) το συγκεκριμένο μπακλαβά με πράσινο φιστίκι. Χωρίς τα ελικόπτερα. 😉

 2. Δεν μας κανουν αυτα, είναι δεξϊοτίμονα. Πέρα απο την πλάκα, είναι μια λυση, εαν πληρεί τις προυποθέσεις που αναφέρει το άρθρο, αλλα αμφιβάλλω για το αν όντως η Ελλάδα δείξει ενδιαφέρον ή ταχύτητα στην αποκτησή τους. Θυμίζω και τα βρετανικά C-130J που αποσύρονται και θεωρώ πως 5 – 6 από αυτά είναι λουκούμι για εμάς σε συνδιασμό με τα C-130H AUP (όταν ξαναπετάξουν) που διαθέτουμε. Όπως και να ‘χει, θεωρώ πως μία λύση με μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον θα ήταν η απόκτηση επιπλέον 20 ας πούμε ΝΗ-90, αφού έχουν ήδη γίνει επενδύσεις στον τύπο, σε συνδιασμό με 40 ΑW-169 τα οποία θα μπορούσαν να συναρμολογηθούν εδώ και θα μπορούσαν με επιπλέον παραγγελίες να καλύψουν ανάγκες του ΛΣ, της Αστυνομίας και του ΠΣ αποδεσμεύοντας την πανσπερμία τύπων που χρησιμοποιούν σήμερα και πουλώντας τα. Είναι σίγουρα μια ακριβή λύση αλλά με προοπτική βιομηχανικής συμμετοχής και τεχνολογικής ανάπτυξης, οικονομίας κλίμακας και γεωπολιτικής εκμετάλευσης

  1. 40 NH-90 maz;i me 30 CHINOOKS,είναι υπέραρκετά για την Αεροπορία Στρατού.Με παράλληλη πλήρη απόσυρση των ανεπαρκών Huey,προς εξέυρεση και προσωπικού.Μην ξεχνάμε και τα Super Puma που διαθέτουμε.

   1. Τα S. Puma είναι της ΠΑ και οι αποστολές τους είναι άλλες. Στην ανάγκη θα κάνουν κ αερομεταφορά του στρατού αλλά χρειάζονται για έρευνα διάσωση μάχης και ειδικές αποστολές. Εξάλλου είναι σχετικά λίγα. Με 40 ΝΗ-90 η ΑΣ περνάει σε επίπεδο αυτόνομης αεροπορικής δύναμης με ικανότητα άμεσης αντίδρασης και κάλυψης όλου του χώρου επιχειρήσεων. Γρήγορα ελικόπτερα με αυτοπροστασία. Σε συνδιασμο με τα οικονομικά Α-169 για την καθημερινή αγγαρια, η ΑΣ καλύφθηκε για τα επόμενα 30 χρόνια. Tα Chinook σαν πιο μεγάλα και αργά, μπορούν να καλύψουν επιχειρήσεις δεύτερου χρόνου μεταφέροντας βαρύ εξοπλισμό και εφοδια ή εφεδρίες στις ταχυκινητες δυνάμεις των ΝΗ-90.

 3. Από ότι ξέρω εχουμε γύρω στα 90 Χιούι εκ των οποιων τα λιγότερα από τα μισά είναι λειτουργικά.
  Οπότε τα 20 ειναι πολύ λίγα για να τα αντικαταστήσουμε και να μην προσθεσουμε επιπλεον προβλημα λκλυτυπιας.

  Τωρα αν το τιμημα ειναι πολυ χαμηλο κι αυτα τα 20 αγοραστουν με την προοπτικη ο αριθμος να αυξηθει πολυ συντκμα με αποσυρόμενα απο αλλες χωρες τοτε το συζηταμε.

  1. Ας μείνουμε λοιπόν με τα χιουι και στο επόμενο ατύχημα,ίσως εσύ εξηγήσεις τα πως και τα γιατί στους συγγενείς των θυμάτων.

   1. @C.p.
    Αγαπητέ φίλε η απόκτηση των S-70 απο Αυστραλία δεν εξασφαλίζει αποφυγή απωλειών, οι αστρολογία έχασαν ήδη 5 απο τα S-70 σε ατυχήματα και πτώσεις, παρά που είναι νεότερα απο τα Huey.
    Για να μη παρεξηγηθώ, δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να μείνουμε με τα παλιά Huey αλλά όπως επισημάνθηκε και στο άρθρο εκεί που λέει «Η λογικότερη ίσως επιλογή είναι η ενίσχυση του στόλου των NH-90, για ομοιοτυπία, και η εξασφάλιση πολυετούς υποστήριξης τους, για διαθεσιμότητα.» δεν είναι σοφό πάμε απο ένα σύγχρονο ελικόπτερο που έχουμε ήδη σε υπηρεσία σε ένα παλιό μοντέλο αναβάλλοντας το πρόβλημα γήρανσης του στόλου ελικοπτέρων στο μέλλον, επειδή η πιθανότητα να αποδειχθεί λάθος είναι μεγάλη.
    Αν σκεφτείς επιπλέον και ότι οι Αυστραλοί επένδυσαν στο NH90* για να αποσύρουν το παλιό S-70 είναι αδιανόητο να πάμε σε αντίθετη πράξη.

    Μια φορά πετύχαμε να είμαστε μπροστά απο τις εξελίξεις αγοράζοντας ένα υπερσύγχρονο ελικόπτερο, και σκεφτόμαστε στα σοβαρά να πάμε πίσω σε ελικόπτερα που έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια υπηρεσίας, αντί να προχωρήσουμε ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα με την παραλαβή των υπολοίπων;

    Αν εινα αυτός ο στόχος θα πρότεινα να το κλείσουν το μαγαζί και να ανοίξουν μουσείο.

    1. @ WTF

     Το ακριβως αντιθετο. Πρεπει να πουληθουν τα ΝΗ90 και να αγορασουμε καινουρια η μεταχειρισμενα Blackhawk.

     Τα ΝΗ90 πρεπει να πουληθουν οσο πιο γρηγορα γινεται, καθως το ΝΗ90 ειναι μια αποτυχια με χαμηλοτατες διαθεσιμοτητες. Για να τα αγορασουμε πηραν μιζες 41 εκατομμυρια οι Ελληνες αξιωματουχοι συμφωνα με την Bild.

     Το ΠΝ που ειχε cojones και μυαλο απερριψε τα NH90 Caiman, οπως δηλωσε σε συνεντευξη του ο ναυαρχος Χρηστιδης πριν μερικες μερες.

     Το κοστος ανα ωρα πτησης του ΝΗ90 το γνωριζεις?
     Το κοστος ανα ωρα πτησης του S-70/UH-60 το γνωριζεις?
     Το οτι τα ΝΗ90 παθαινουν συνεχεια ζημιες το γνωριζεις?

     Για ποιο λογο λες οι Σουηδοι να αγορασαν το 2012 Αμερικανικα UH-60 ενω ειχαν ΗΔΗ παραγγειλει ΝΗ90, και τωρα θελουν να ξεφορτωθουν τα ΝΗ90? Για ποιο λογο οι Βελγοι θελουν να ξεφορτωθουν τα ΝΗ90? Για ποιο λογο ΕΜΕΙΣ θελαμε να ξεφορτωθουμε τα ΝΗ90???

     Αφου πρωτα μας προτεινες στην αρχη να αγορασουμε τα Τουρκικα ελικοπτερα και να μας προσφερει υποστηριξη η ΤΑΙ, τωρα μας προτεινεις να αγορασουμε περισσοτερα ΝΗ90.

     Εχεις υπερεκτιμησει τοσο τις ικανοτητες σου στο χιουμορ, οσο και σε λογικη σκεψη.

     1. Η λογική του Π. Ψεκασμενοκαμμένου που τα έπαιρνε και τύπους αμερικανούς για να πουλάει παραμύθι δεν προσφέρει κατο χρήσιμο στην συζήτηση για εξοπλισμούς.

      Σε προηγούμενη συζήτηση που είχαμε για το θέμα σου εξήγησα τους λόγους με σχετική παραπομπή που εξηγεί το φαινόμενο με τα έξοδα λειτουργίας που δεν είναι παντού τα ίδια(ούτε παραμένουν η υψηλά αλλά μειώνονται), δεν θα γράφουμε συνέχεια τα ίδια.

      Υ.γ.
      Παλεύεις με ζήλο και αφοσίωση για να λάβεις το βραβείο της παλάμης, η είναι απλά η εντύπωση που αφήνεις;

     2. @ WTF

      Ανθρωπε μου, σου λεμε οτι η ιδια η Ελληνικη Αεροπορια Στρατου ειχε κανει εισηγηση να πουληθουν τα ελικοπτερα ΝΗ90 σε χωρα της Μεσης Ανατολης λογω προβληματων.

      Τα ιδια προβληματα και χαμηλες διαθεσιμοτητες τα αντιμετωπιζει η Σουηδια, το Βελγιο, η Ολλανδια ακομη και η Γαλλια.

      Το κοστος ανα ωρα πτησης του ΝΗ90 ειναι 20 χιλιαδες ευρω με βαση τις δηλωσεις των βουλευτων της Σουηδιας, ενω το Blackhawk εχει κοστος ανα ωρα πτησης 5 χιλιαδες ευρω.

     3. Η ΑΣ αν είχε ενστάσεις μπορούσε να το πει πρίν αγοραστούν τα ελικόπτερα, όχι μετά την παραλαβή των περισσότερων.
      Για όλα τα άλλα που λες υπάρχει και ο αντίλογος όπως σου είπα και πρίν.
      Όποις θέλει να έχει σύγχρονο υλικό πρέπει να σχεδιάζει σωστά και με συνέπεια, με καραγκιοζιλίκια δεν χτίζεται αξιόλογη αποτροπή.
      Όταν ξεπεράσουν το σύνδρομο του παλιατζή και του ζητιάνου και αρχίσουν να προγραμματίζουν σωστά (όπως πχ οι Φινλανδία) τα ξαναλέμε.

     4. @ WTF

      Ενστασεις? Ο Ακης, ο Σμπωκος και ο Γιαννος αποφασισαν, και ΟΧΙ η Αεροπορια Στρατου.
      41 εκατομμυρια μιζες πηραν συμφωνα με την Γερμανικη Bild.

      To θεμα ειναι τωρα τι γινεται. Πρεπει να πουληθουν ΝΗ90 και Super Puma, να αποσυρθουν τα UH-1H της εποχης του πολεμου του Βιετναμ, και να αντικασταθουν με καινουρια η μεταχειρισμενα Blackhawk ωστε να εχουμε μονο εναν τυπου μεσου μεταφορικου ελικοπτερου, καθως το το ΠΝ εχει ηδη τον τυπο και μολις αγορασε ΜΗ-60R που ειναι το ιδιο ελικοπτερο.

      Η Αυστραλια αποσυρει 20 Blackhawk, η Κορεα θα αποσυρει 100 Blackhawk, το ιδιο και οι Αμερικανοι προσεχως.

     5. Μην αρχίζεις πάλι τα κομματικά σχόλια.

      Η συγκεκριμένη γερμανική φυλλάδα δεν είναι σοβαρή πηγή αναφοράς επειδή ανήκει στην Boulvard press, και όχι δεν πρέπει να πουληθούν τα NH90 που ακριβοπλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος, η ΑΣ δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό πρίν μιλάει για πώληση αυτών των ελικοπτέρων, αλλά και γενικά σε ότι αφορά πωλήσεις υλικού που δεν πρόκειται να αναπληρώσουν το ποσό που επενδύθηκε για αυτά τα ελικόπτερα.
      Αν αφήσουν την ΑΣ ακόμα 20 χρόνια με τα Huey ίσως να μάθει να εκτιμάει περισσότερο το σύγχρονο υλικό και τα ελικόπτερα που είχε το τυχερό να πιάσει στα χέρια, αλλιώς θα ήταν ακόμα στην παλαιολιθική εποχή(στην οποία θέλει να επιστρέψει, αν ισχύει ότι ζητάει να πουληθούν αυτά τα ελικόπτερα).

      Εδώ έχουμε Dauphin που ΔΕΝ πετάνε, και συζητάμε σοβαρά για ακριβά ελικόπτερα ΝΗ90 που παραμένουν στο έδαφος επειδή είναι «πολύ ακριβά» όταν δεν πετάνε ούτε τα φθηνά του ΛΣ;

      Η είμαστε στην Ευρώπη, η δεν είμαστε, όχι να παίρνουμε μόνο τα πακέτα οικονομικής στήριξης για να μοιράζουμε συντάξεις και να πηγαίνουμε στις ΗΠΑ για αγορές. Δεν πάει έτσι αυτό, ούτε πρόκειται να το ανέχεται η Ευρώπη συνέχεια.
      Αλλιώς μπορούμε να ονομαστούμε και επίσημα 51η πολιτεία των ΗΠΑ και να προσπαθήσουμε να πάρουμε οικονομική στήριξη απο ΗΠΑ για συντάξεις και πλούσια επιδόματα για εξασφάλιση ψήφων.

     6. @ WTF

      Κομματικα σχολια? Το γραφει Γερμανικη εφημεριδα και επιπλεον εχουν καταδικαστει για δωροδοκια απο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ και εχουν μπει στη φυλακη.

      Να μαθουν να κατασκευαζουν σωστα ελικοπτερα οι Γαλλο-Γερμανοι και να μην εχουν την απαιτηση να αγοραζουν οι υπολοιποι Ευρωπαιοι τα προβληματικα ελικοπτερα τους. Δεν μπηκαμε στην Ευρωπαικη Ενωση για να γινουμε υποτελεις των Γαλλο-Γερμανων.

      Εαν εχουν την απαιτηση να αγοραζουμε Γαλλο-Γερμανικα οπλα, τοτε να συμφωνησουν αμεσα τα εξης:

      1) Εκδοση Ευρω-ομολογων

      2) Δημιουργια Ευρω-Στρατου

      3) Συμφωνια συλλογικης αμυνας.

      Διαφορετικα να παρουν τα προβληματικα συστηματα τους και να τα κρατησουν οι ιδιοι. Εμεις εχουμε αμυντικο προβλημα και πρεπει να αγορασουμε συστηματα για πολεμο, και οχι για να μεταφορα VIP και να τα εχουμε στα υποστεγα.

     7. Και τι πιστεύεις θα πάρεις αν πουλήσεις ε/π που τα παρηγγειλες 20 χρόνια πριν?
      Αν δεν έκαναν στην ΑΣ θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί ομαδικώς τότε. Τώρα θα ζήσουν με αυτά για δεκαετίες όπως το ΠΝ που αντί να έχει 2 ακόμη 214 ή νέες φρεγάτες θα περιμένει τα P-3

      Αν πάντως έχουμε χιούμορ μπορούμε να ζητήσουμε ανταλλαγή των UH-60 με ΝΗ-90 στα καγκουρό
      υγ Οι Σουηδοί καθυστέρησαν να πάρουν τα NH-90 γιατί τους έπιασαν τα ψυχαναγκαστικά τους μόλις είδαν ρώσικα υ/β και ζήτησαν μετατροπή σε ASW Αν μας ενδιαφέρουν blackhawk αυτά τα Μ της Σουηδίας θα είναι καλή περίπτωση αν τα βγάλουν για πώληση μόλις παραλάβουν NH-90

     8. @G_P
      Ούτε στο ΝΑΤΟ μπήκαμε για να γίνουμε οι «νεγροι» των Βαλκανίων για τις ΗΠΑ, αλλά γίναμε και πολλά περισσότερα αφού μας έχουν σταμπάρει ως ζητιάνους και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν και άδικο που το λένε(δυστυχώς), αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.

      Οι Γάλλο-Γερμανοί και γενικά οι ευρωπαίοι(στο πρόγραμμα ΝΗ90 είναι και οι Ιταλοί και Ολλανδοί, NH90 is a collaboration between Airbus Helicopters, Leonardo Helicopters and Fokker Aerostructures) παράγουν μια χαρά ελικόπτερα που είναι αξιόπιστα και περιζήτητα προϊόντα παγκοσμίως που επέλεξαν μεταξύ άλλων και οι ΗΠΑ (H-145/Lakota & MH-139 Grey Wolf) οπότε αυτά περί ευρωπαίων που δεν ξέρουν να φτιάχνουν ελικόπτερα είναι ανοησίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
      Αν οι ιθαγενείς στην μπανανία της Ευρώπης (που τίναξαν την μπάνκα στον αέρα) δεν ξέρουν απο προγραματισμό και χρειάζονται έναν αιώνα για να πάρουν μια απόφαση συμφωνίας για αγορά ανταλλακτικών και υπηρεσιών υποστήριξης για το υλικό που αγοράζουν, δεν φταίνε οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ούτε οι Ιταλοί που λειτουργούν τα ίδια ελικόπτερα.

      Χρήματα πήρε αρκετά η Ελλάδα απο την Ευρώπη, απο πακέτα Ντελόρ μέχρι εύκολα δάνεια, αλλά τα επένδυσε σε Dolce Vita αντί να τα επένδυσει στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, οπότε δεν χρειάζεται να μιλάμε για περισσότερες διευκολύνσεις απο την ΕΚΤ αφού και εκείνα ξέρουμε που θα πάνε.

      Για τα αλλά 2 σημεία υπήρξαν ήδη πρωτοβουλίες αλλά αυτό δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση έχει με τα ελικόπτερα που συζητάμε.
      Η μήπως περιμένεις να επωμιστεί η Ευρώπη και τα έξοδα λειτουργίας για ελικόπτερα που αγοράζει η Ελλάδα για εθνικούς σκοπούς;

     9. Gp
      Η αεροπορία στρατού σε πληροφορω έκανε ασκήσεις με χαρτόνια που ήταν υποτίθεται τα nh (από αμυντικό περιοδικό φωτό), οπότε το μη αποδοχής από το ΣΞ είναι κολοκύθια, η όλη ιστορία επιβαρύνει ΜΟΝΟ τους πολιτικούς.

   2. Εχεις ρεαλιστικό προγραμματισμό να αντικαταστήσεις ολα τα Χιουι?
    Οχι. Αρα γιατί να προσθέτουμε συνεχώς νέους μικρούς στόλους διαφορετικών τυπων όταν θα έπρεπε να τους μειώνουμε?

    1. Δεν είναι νέος τύπος.το Π.Ν.,,τα χρησιμοποιεί,έχουν ίδιο τύπο κινητήρων με τα απατσι.οι αμερικανοί αποσύρουν, άρα μπορούμε να βρούμε πρόσθετα για ανταλλακτικά. Η Α.Σ.,στην ουσία με τα χιουι δεν μπορεί να εκτελέσει αεροκίνηση 2ταγματων εν ετει 2021 και καθόμαστε και το συζητάμε?Ας περιμένουμε τα 6 ΝΗ90 ,το ποτέ μην με ρωτας θελει αστρολόγο, και ας τα εχουμε παρκαρισμένα ναπετουν 1-2για να κοβουν βολτες οι υπουργοί. Εχουμε αναλογιστει ποτέ τι δυνατότητες αεροκίνηση έχει ιό τουρκικός στρατός???

  2. Τρείς τύπους θα έχεις έτσι και αλλιώς. Ελαφρύ, μέσου και βαρέως τύπου.
   Δεν γίνονται όλες οι εργασίες και οι αποστολές ούτε με έναν τύπο, ούτε με δύο.
   Το λάθος που έχουμε κάνει εμείς είναι ότι δεν πήραμε το ΝΗ90 αποκλειστικά για το ΠΝ, καθότι με εξοπλισμό α/υ είναι κορυφαίο, αλλά το πήραμε για την Α.Σ. που υπάρχουν άλλες φθηνότερες και ελαφρύτερες επιλογές στην (περίπου) ανυψωτική του ικανότητα.
   Όπως και να έχει όμως, πρέπει να αντικαταστήσουμε τα Huey, το συντομότερο δυνατόν.

   1. @ gdmast

    Κανεις λαθος φιλε. Πολυ σωστα καναμε και δεν πηραμε το ΝΗ90 Caiman για το ΠΝ.

    To NH90 ειναι το αντιστοιχο των LCS/MMSC στα ελικοπτερα

    Ειναι ακρως προβληματικο, εχει τεραστιο κοστος ανα ωρα πτησης και χαμηλες διαθεσιμοτητες της ταξης του 10-20%. Δες τι προβληματα αντιμετωπιζει η Σουηδια, Νορβηγια, Ολλανδια, Βελγιο, Γερμανια, μεχρι και η Γαλλια κτλ.

    Εurotrash το αποκαλουν διεθνως το ελικοπτερο ΝΗ90 και την εταιρια Eurocopter.

    Το απερριψε το ΝΗ90 Caiman ως προβληματικο το Πολεμικο Ναυτικο λογω πολυ χαμηλων διαθεσιμοτητων.

    1. Δες το παρακατω

     «Norway has also experienced the high operating costs of NH90. It costs 175,000 NOK per hour to operate the NH90, and it has been argued that it would be cheaper for Norway to just scrap the NH90 and buy Seahawks instead, as they are expected to have an hourly cost of only 34,000 NOK.

     Recently, an analysis from the Armed Forces showed that Norway will only be able to get 2,100 flight hours out of the entire fleet of NH90s. That is way short of the required number of 5,400 hours to fulfil all the intended tasks. «

     https://romeosquared.eu/2018/02/19/helicopter-scandals-for-everyone-blackhawk-to-the-rescue/

     1. Πρόσφατα οι Ισπανοί αγόρασαν περισσοτερα ελικόπτερα του τύπου.Κάτι πρέπει να μας πεί αυτό.

    2. Τα ξέρω αυτά, απλά λέω ότι ΑΦΟΥ τα πήραμε, ας παίρναμε τουλάχιστον για το ΠΝ.
     Οι διαθεσιμότητες σε εμάς είναι πολύ κάτω λόγω FOS, στη Σουηδία δεν ξέρω τελευταία, αλλά στις άλλες χώρες εδώ και μερικά χρόνια έχουν πολύ υψηλές διαθεσιμότητες. Το ΠΝ ΤΟΤΕ δεν το επέλεξε, αλλά τότε είχε θέματα. Τώρα δεν έχει και μάλιστα οι Γερμανοί έδωσαν και νέα παραγγελία.
     Εγώ δεν θα το έπαιρνα αυτό το α/φ γιατί τη μεταφορική του ικανότητα μπορούν και άλλα μικρότερου κόστους και βάρους ε/π.
     Πάντως είναι μεγάλο θέμα αυτό, δηλ. το γιατί έχει τόσο μεγάλο κόστος πτήσης. Πραγματικά δεν έχω ασχοληθεί για να μάθω και τον λόγο. Πάντως οι προδιαγραφές του και τα αεροηλεκτρονικά του είναι τα κορυφαία ίσως.

     1. Τον Νοέμβριο 2020, οι Γερμανοί παράγγειλαν άλλα 31 α/π ναυτικά. Για τα Ιταλικά στο Αφγανιστάν, οι Ιταλοί λένε ότι απέδωσε 15% πάνω από αυτό που περίμεναν,. Πρόπερσι οι Ισπανοί, παράγγειλαν άλλα 23 ε/π κ.λπ. Θέλω να πω ότι το ε/π αυτό είναι πραγματικά καλό και ωριμάζει και εκτός των Βέλγων πριν λίγα χρόνια και των Σκανδιναβών, δεν φαίνεται να έχουν άλλες χώρες πρόβλημα με τις διαθεσιμότητες. Βέβαια το μεγάλο όπως αναφέρεται κόστος πτήσης είναι θέμα, όμως δεν ξέρω ακριβώς σε τι συνθήκες ανεβαίνει. Δηλαδή για την Ισπανία είναι αποδεκτό το κόστος και για τους Νορβηγούς όχι? Ίσως κάποιος πιο ειδικός να ξέρει περισσότερα. Εγώ δεν μπορώ να το αξιολογήσω αυτό, ούτε άλλωστε έχω τα δεδομένα. Ούτε καν ξέρω το κόστος πτήσης των δικών μας επ’ ακριβώς. Για την ακρίβεια, κανένας μέχρι τώρα δεν έχει αναφέρει την παράμετρο η οποία ανεβάζει το κόστος. Είναι η κατανάλωση? Η εργατοώρα των σέρβις, το κόστος των ανταλλακτικών? Τίποτα από αυτά? Όλα αυτά από λίγο το καθένα? Δεν ξέρω. Σαν ε/π πάντως, σε σχέση με το Black Hawk, είναι η μέρα με τη νύχτα.
      Ίσως εδώ τα παιδιά στο σάιτ, να έκαναν κάποιο ρεπορτάζ για τα δικά μας και να μαθαίναμε περισσότερα πάνω σε αυτό.

     2. Απλά αμερικανικός δάκτυλος,που έχει πολλούς υποστηρικτές, εφιάλτες και δουλοπρεπείς, που για μια θέση υπουργείου, άντε πρωθυπουργού, πουλάνε και τη μάνα τους.

 4. Καθένας μπορεί να καταλάβει τί θα γίνει σε λίγο καιρό αν αγοράζουμε κατά εικοσάδες κάθε τύπο μεταχειρισμένου ελικοπτέρου που βγαίνει σε «ευκαιρία».
  Ας δούμε τί θα κάνουμε πρώτα με τα Σινούκ, τα Απάτσι και τα μεταφορικά που έχουμε αγοράσει (τα μισά) και δεν μπορούν να πετάξουν.

  1. S-70Β, έχουμε 11 στο Ναυτικό. Δεν είναι ότι δεν έχουμε καθόλου αυτό το ε/π.
   Θα μπορούσαμε να τα πάρουμε και αυτά που λέει το άρθρο και να τους κάνουμε μια ενιαία αναβάθμιση, οπότε ένας αριθμός 31 ε/π ιδίου επακριβώς τύπου, δεν θα ήταν και άσχημα, ιδίως εάν τα πηγαίναμε και σε συγκεκριμένο όπλο και δεν είναι άλλα εδώ και άλλα εκεί.

   1. Νομίζω ότι τα δύο S-70 έχουν διαφορετικό κινητήρα. Όπως και να έχει όμως, το νόημα είναι ότι δεν παίζουν ρόλο οι απόλυτοι αριθμοί ελικοπτέρων που διαθέτει κάποιος, αλλά το πόσα από αυτά είναι διαθέσιμα και τί δουλειά μπορούν να κάνουν.
    Για τα NH90 βρέθηκε η λύση. Νομίζω ότι είναι η ώρα για Σινούκ και Σούπερ Πούμα πριν σκεφτούμε για αγορά πρόσθετων ελικοπτέρων.

    1. Δεν το έχω ψάξει, λόγω χρόνου, αλλά τα δικά μας είναι Β και αυτά είναι Α. Ίσως έχουν διαφορετικό κινητήρα, γι’ αυτό λέω πιο πάνω να τα αναβαθμίσουμε όλα μαζί σε έναν ενιαίο τύπο, αν και τα λοιπά συστήματα και ανταλλακτικά, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό ομοιοτυπία.
     Για τα Σινούκ και τα S. Puma, δεν το συζητάμε, FOS οπωσδήποτε,
     Εντάξει, εμείς κάνουμε γενικά και άλλο λάθος. Όταν παίρνουμε οτιδήποτε, αλλά το οπλικό αυτό σύστημα το έχουμε και από πιο παλαιά, δεν αναβαθμίζουμε την παλαιά έκδοση που έχουμε στην τρέχουσα της έκδοσης που προμηθευόμαστε, Αυτό είναι αδιανόητο αφού λόγω μη ομοιοτυπίας, το κόστος δύο π.χ. τύπων σε βάθος χρόνου, στοιχίζει πιο πολύ από την έγκαιρη αναβάθμιση.
     Ειδικά στην Αεροπορία Στρατού, θα έπρεπε να έχουμε δύο τύπους επιθετικών ε/π (Apache, Kiowa) και 3 τύπους για τα λοιπά (βαρύ, μέσο και ελαφρύ ε/π). Όμως η Α.Σ., συντηρεί σήμερα 9 τύπους ε/π. Έτσι δουλειά όπως πρέπει, δεν γίνεται.

     1. Ελικόπτερα στις Ελληνικές υπηρεσίες
      Ενημέρωση 9/4/2021 : )

      8/8 Sikorsky S70B-6 Aegean Hawk, General Electric T700-GE-401C, ΠΝ Ναυτ.Συνεργασίας
      3/3 Sikorsky S70B Aegean Hawk GlassCockpit, General Electric T700-GE-401C, ΠΝ Ναυτ.Συνεργασίας
      7/8 AB 212 ASW, Pratt & Whitney PT6T-6 TWIN PACK, ΠΝ Ναυτ.Συνεργασίας
      2/4 SA 319 Alouette III, Turbomeca Artouste IIIB, ΠΝ Εκπαιδευτικά
      4(+3) Sikorsky MH-60R Seahawk, General Electric T700-GE-401C, ΠΝ Ναυτ.Συνεργασίας

      3/3 ΜΒΒ BK 117 C1, Textron Lycoming LTS 101-750B-1, ΠΣ ΥΕΜ, Αεροπυρόσβεσης
      2/2 Eurocopter AS 332 L1 Super Puma, ΠΣ ΥΕΜ, Αεροπυρόσβεσης

      12/12 Eurocopter AS-332 C1 Super Puma, Turbomeca Makila 1A2, Π.Α. 384 ΜΕΔ – SAR/CSAR
      4/4 Agusta Bell BELL-212 Twin Huey, Π.Α 358 ΜΕΔ – VIP
      18/18 Agusta Bell UH-1H/AB205 A1 Huey, Π.Α 358 ΜΕΔ – SAR
      3/6 Agusta Α-109Ε Power, Pratt & Whitney PW206C (ή Turbomeca Arrius 2K1), Π.Α 358 ΜΕΔ – ΕΚΑΒ ΣΕΑΒ
      2/2 Leonardo AW109 Trekker, Pratt & Whitney PW207C, Π.Α 358 ΜΕΔ – ΕΚΑΒ ΣΕΑΒ

      6/6 Eurocopter AS 365 Ν3 Dauphin III, Turbomeca Arriel 2C , ΛΣ-ΕΛΑΚΤ – YEM – ΜΕΛΣ

      3/3 Eurocopter MBB Bo105 CBS , Allison 250-C20B, ΕΛ.ΑΣ. – Υ.Ε.Μ.Ε.Α.
      2/2 Airbus Helicopters EC-135, Turbomeca Arrius 2B2 ή Pratt & Whitney PW206B, ΕΛ.ΑΣ. – Υ.Ε.Μ.Ε.Α

      19/20 Boeing AH-64A+ Apache, General Electric T 700-GE-701C 3900
      9/12 Boeing AH-64D Apache Longbow, General Electric T700-GE-701C
      60/70 Bell OH-58D Kiowa Warrior, Allison Rolls-Royce Rolls-Royce T703-AD-700 (AM250), 36 ΕΣ αναγνώρισης, 24 εκπαιδευτικά
      – 9/10 Boeing CH-47CG, Textron Lycoming T55-L-712 (αναμένονται 8 T55-GA-714A)
      – 6/7 Boeing CH-47SD, Textron Lycoming T55-GA-714A
      – 10/10 Boeing CH-47D, Textron Lycoming T55-GA-714A
      16+4/20 NHIndustries ΝΗ-90 TGRA, Turbomeca RTM322-01 / 9, ΕΣ μεταφορικά
      Bredanardi ΝH-300, Lycoming H10-360-D1A , ΕΣ εκπαιδευτικό
      14 Agusta Bell AB-206 Β-3 Jet Ranger, Αllison 250-C20B, ΕΣ αναγνώρισης και VIP
      1 Agusta Bell AB-212 Twin Huey, Pratt & Whitney PT6T-3B, ΕΣ, VIP
      25+62 Bell UH-1H Iroquois/Agusta Bell AB 205 Huey, Lycoming T53-L-13B, ΕΣ γενικής χρήσης

      Αν και διόρθωσα κάποια λάθη, μπορεί να υπάρχουν ακόμα.

 5. Δεν είναι μόνο της Αυστραλίας, αλλά και τα 101 της Ν.κορεας.
  Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βροντα. Παρέα με τις Αδελαιδες και αυτά.

  1. Να κανουν παρεα με τις αδελαιδες, ας φροντισουν ομως πρωτα να ΠΕΤΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ή τα τα εχουν σε υποστεγα ή αποθηκες.

  2. @C.p.
   Εκείνα χρειάζονται και εκσυγχρονισμό που πρότειναν οι ΗΠΑ στη Ν. Κορέα με 5 million’s για έκαστο. Πρόσθεσε και τα έξοδα αγοράς για τα ελικόπτερα αφού η Κορεάτες δεν τα χαρίζουν (επειδή είναι και νεότερα απο τα αυστραλιανά) και χρειάζεσαι μερικές δεκάδες million’s αφού πρέπει να αγοράσεις και την υποδομή υποστήριξης απο ΗΠΑ.

   Υπολόγισε ότι και η επένδυση που έγινε για την υποδομή υποστήριξης των NH90 πάει χαμένη και έχεις το σενάριο για ένα νέο σκάνδαλο έτοιμο.

   1. Αγαπητέ φίλε, τα ΝΗ90 είναι χαμένη υπόθεση.την πατήσαμε για να πάρουν μίζες οι πασοκοι. Τώρα τι κάνουμε?τα ξεφορτωνομαστε και με τα χρήματα κάνουμε κάτι άλλο.το μπλακχωκ είναι η λύση για την Α.Σ.ολες οι λύσεις θέλουν λεφτά όπως ξέρεις.χρειαζομαστε τουλάχιστον 60-80ελικοπτερα εφόδου, καινούργια αποκλείεται, άρα μόνο τα μπλακχωκ μεταχειρισμένα μένουν.αν έχετε, ρε παιδιά άλλη λύση πείτε μου και εμένα.

    1. Σαφώς υπάρχον λύσεις αγαπητέ C.p. και δεν λέγονται αναγκαστικά UH-60 ούτε είναι μονόδρομος τα συγκεκριμένα, αφού σε μερικά χρόνια θα ξεκινήσει η αντικατάσταση τους με νεότερα μοντέλα(στην Ν.Κορέα και Αυστραλία ήδη ξεκίνησε).
     Αν ήθελαν να πάρουν το UH-60/S-70 έπρεπε να είχαν αρχίσει συζητήσεις πρίν απο 25 χρόνια όταν ήταν και φθηνότερο.
     Εκεί που θα πληρώσεις 7-8 million’s για να πάρεις ένα εκσυγχρονισμένο UH-60 προσθέτεις άλλα 3 και αγοράζεις ένα MH-139 ανώτερων επιδόσεων και οικονομικότερο σε αγορά και λειτουργεία(αν υπολογίσεις ότι θα είναι και νέας παραγωγής).
     Η συμπληρώνεις 30 ΝΗ90 για τα οποία έχεις ήδη υποδομές και έτοιμο εκπαιδευμένο προσωπικό.
     Για συμπλήρωμα προσθέτεις H145 που είναι οικονομικότερα και εξαιρετικά για τις περισσότερες περιπτώσεις.

 6. Ο κινητήρας που έχουν τα δικά μας τα S70B Aegean Hawk είναι ο General Electric T700-GE-401C , η ναυτική έκδοση του T700-GE-701C.

  Κι επειδή για επιπλέον NH90 δεν το βλέπω, μάλλον καλό θα ήταν να το επιχειρήσουμε. Αν η τιμή είναι καλή, γιατί όχι? Χρειαζόμαστε τέτοια μέσα για το Αιγαίο, και τα Χιούι πραγματικά δεν…

 7. Νομίζω είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για απόσυρση των uh-1h πριν κλείσουν τα 70 έτη υπηρεσίας. Πάνω στο ανθός της ηλικίας τους να λέγονται τέτοια πράγματα περί αντικατάστασης είναι ανεπίτρεπτο.

 8. Να τα παρουμε!Και αγοράζουμε και 20 καινούρια συν mod για αυτά τα 20 μεταχειρισμένα.Να παρουμε επιπλεον μεταχιρισμενα Chinook (αγγλια) και με 30-40xChinook & 40xBlackhawk ειμαστε μια χαρα για αρκετα χρόνια με λογικό κόστος χρήσης.

  HUEY & NH90 να φύγουν..τα τελευταια για επιπλεον μεταχειρισμένα Rafale.

  1. Eδω δεν εχει πιλοτους η ΑΣ και θα εχουμε ενα τυπο για μεταφορα ενος ταγματος τουλαχιστον με τα διπλασια ελικοπτερα και διπλασιους πιλοτους, απ οτι απ τα NH. Και τι σχεση εχει η αντικατασταση των NH (προτεινεις) με τα rafale, εδω ολοκληρος στρατος ξηρας και εχει ακομα 40-50 ετων οχηματα και ελικοπτερα. Καλο ειναι να μελετησεις τη δοιμη των ΕΔ να βγαλεις καποια συμπερασματα (και ας ειναι λαθος), και μετα κανε πιο αξιολογες προτασεις που να εχουν νοημα, αλλιως καθεσαι και γραφεις απλα μπουρδες.

   1. Ε και …Τι θες να παμε απο το αρχαίο στρατικο μουσείο στο μεσσιανικό ? Οταν κατι ειναι παλιο ειναι παλιο ειτε κοντεύει τα 40 είτε τα 50 είτε τα 60 .

   2. Εγώ πρωτοείδα Bell UH-1H να πετάει πρωί πρωί πάνω από το σπίτι μου όταν ειμουν πιτσιρίκι το ‘81 στο Διδυμοτειχο. Με ξύπνησε ο θόρυβος και μου τράβηξα τις κουρτίνες είδα ξεκάθαρα τους πιλότους και από τότε ήθελα να φρονώ πιλότος. 40 και χρόνια θα έλεγα λοιπών.

  1. Υπέροχο μου άρεσε πολύ μόνο που δυστηχως το μουσείο το έχουμε ήδη και από εκθέματα άλλο τίποτα

 9. Πάντως αποκλείεται να είναι ποιο ακατάλληλα από τα Bell. Φυσικά αφού δεν υπάρχει μακροχρόνιος αμυντικός σχεδιασμός και δεν πρόκειται να διδαχθούμε από την Τουρκία ως προς τα όφελοι τεχνογνωσίας και όμοιοτυπιας τότε η πολυτυπία και η χρηματική αφαιμαξη του έθνους είναι μονόδρομος. Φυσικά και να πάρουμε 20 για να έχουμε τα δέκα για ανταλλακτικά. Οποίος δεν ξέρει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει.

 10. Θεμα κόστος/χρήσης να λογαριαζουμε..οχι τιποτα άλλο.

  Ελικόπτερα που δεν πετανε κοστιζουν αβάσταχτα.. και αμα πετανε κοστίζουν σαν Rafale…τα ειπαμε πριν μερικες μέρες.Οχι ξανα.

 11. Δεν αντέχουμε την πολυτυπία. Ότι φράγκο δώσουμε, να τα δώσουμε καλύτερα σε καινούρια του πακέτου με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αυτοπρωστασία και ηλεκτρονικά και όχι σε 30+ ετών υλικά που με τον πρώτο stinger πέφτουν.
  Μη σκεφτόσαστε ποσότητες και ότι βρούμε πάρουμε, έχουμε και ψυχές που πρέπει να τα πετάξουν και οφείλουμε να τις προστατέψουμε με ότι καλύτερο υπάρχει.

  1. Ναι το συζητήσαμε μερες πριν.

   Καλιτερα να εχεις περισσότερα Rafale με Meteor να προστατεύουν Huey παρα F-16 με Amraam να προστατεύουν NH-90.

   Πολυ εύκολο να το καταλάβουμε.

   Δυστυχώς δεν έχουμε το πορτοφόλι σαν τα Εμιράτα.

   1. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα έχεις Rafael για τα Bell αλλά αν τα Bell θα μπορέσουν καν να υπηρετήσουν το σκοπό τους που είναι η αερομεταφορά η θα πέσουν πριν καν φτάσουν άσε που μπορείς να τα καταρρίψεις με απλό ντουφέκι. Η διαφορά είναι ανάμεσα στη τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 65 στο Βιετνάμ με αυτή που χρειάζεται η στρατός το 2021. Πάντως ως προς την παροχή προστασίας το Ραφαλ ναι μεν μπορεί να παρέχει αεροπορική κάλυψη στο πεδίο μάχης αλλά δίπλα στα ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού θα πετάνε η τα Απάτσι η τα Κιοβα η και τα δυο. Πάντως οι απέναντι κάτι κατάλαβαν και ήδη χτίζουν 150 επιθετικά ελικόπτερα αλλά εμάς μας ξυνίζει γιατί λέει δεν είναι δικιά τους τεχνολογία αλλά την αγόρασαν η κάποια υποσυστήματα έρχονται από άλλου. Λες και οι FFG για τις οποίες σκίζονται οι κουρεμένοι είναι αμιγώς αμερικανικής προέλευσης.

 12. 5 CH-47D μεταχειρισμένα ακόμη από US ARMY συν 8-12 NH-90 γιατί είδη υπάρχει και είναι καλό (άλλα μας φταίνε και όχι το ελικόπτερο) και 48 UH-72 Lakota σκυλί για όλες τις δουλειές των huey ( κόστος αγοράς 7εκ. $) με μέλλον αφού υπάρχει τεράστια δεξαμενή του USArmy και ότι δεν μπορεί έχεις τα ΝH90 /CH47. Και αν όχι συμπαραγωγή τουλάχιστον μέρος κατασκευής, ανταλλακτικά, overhaul κλπ.

 13. Πιστεύω οτι στα πλαίσια της επικείμενης υπογραφής της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA) θα έπρεπε το υπουργείο εθνικής Αμυνας να «κυνηγήσει» την παραχώρηση τουλαχιστον 5 Chinook και 20-30 UH-60L black hawk. Έτσι θα φαινότανε έμπρακτα η στήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα μας. Πρεπει να πιεσουμε προς αυτή την κατευθυνση-παραχώρηση.

  1. Αντώνη πολλά θα έπρεπε να ζητήσουμε από τους Αμερικανούς για την mdca αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε και αν δεν ζητάς δύσκολο οι άλλοι να σου δώσουν από μόνοι τους

 14. Ανοησίες οτι θα πουλήσουμε τα 20 NH-90. (εχουμε να παραλαβουμε και τα υπολοιπα 6)
  Τα καλύτερα και ασφαλεστερα ελικοπτερα μας.
  Θα υπογραφει fos και θα ενεργοποιηθουν ολα.
  20 NH-90 ειναι σχεδον 40 blackhawk. (20 vs 11 στρατιωτες χωρητικοτητα)
  2 πλασια πληρωματα ελικοπτερων! διπλασιο κοστος στα παντα! εκπαιδευση, συντηρηση, καταναλωση ,μισθοδοσια, κτλ κτλ.
  Αυτα τα 20 blackhawk ειναι 35ετιας και θα μας τα πουλησουν οι αυστραλοι 7-8 εκρια ευρω τουλαχιστον.
  150 εκρια συνολο.
  Με 300 εκρια περνουμε 7 μεγαλα EC725 Caracal ολοκαίνουργια που θα έχουν την ιδια χωρητικότητα με τα 20 blackhawk (28 vs 11 στρατιωτες) οχι το 1/3 αλλα το μισο κοστος χρησης κτλ κτλ και θα τα εχουμε 50 χρονια ενω blackhawk μόνο 15 (είναι ηδη 35).
  Και έχουμε ηδη τα 12 Super Puma της αεροποριας που εχουν σχεδον ολοιδιους κινητηρες με τα Caracal , αρα η γραμμη συντηρησης υπάρχει και δεν θα δημιουργισουμε νέα.
  Μερικές φορές ο ένθουσιάσμος να πάρουμε οτι σαπάκια (35 χρονων) πουλανε οι αλλοι ειναι εντελως αντιοικονομικο απο το να παιρναμε καινούργια.

  1. Το θεμα ειναι οτι τα NH-90 τα πήραμε για «γενική χρήση».

   Και μέχρι τώρα παντου σε καθε χρήστη εχουν τετραπλάσιο κοστος χρήσης απο τα Chinook.

   1. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
    Σε αυτά πρέπει να ακολουθήσουν άλλα 10 (σύνολο 30 ελικόπτερα) για να μεταφέρουν άνετα ένα τάγμα με πλήρες εξοπλισμό και ελαφριά οχήματα αναγνώρισης(ως εξωτερικά φορτία).

   2. Όλα τα είχαμε το Flya By Wire μας έλειπε!!

    Τα ελικόπτερα αυτά έχουν τρελό κόστος χρήσης και συντήρησης

    Δεν μας παίρνει να τα κρατάμε!!

    Θέλουμε τουλάχιστον το διπλάσιο αριθμό ελικοπτερων
    Ta EC725 Caracal δεν είναι στην ίδια κατηγορια με τα BLACKHAWK (11.5 TN VS 9.5TN)

    Το να βάζεις τόσους πολλούς στρατιώτες σε ένα μονο ελικόπτερο είναι μεγάλο σφάλμα αφού έτσι και πληγεί ένα έχεις πολλές απώλειες

    Μιλάμε για Air assault Helicopters!!

    1. Πόσο αμερικανολαγνος είσαι ρε γαμωτο.
     Το σινουκ που περνει 50+κόμμαντα και είναι ιπτάμενο νεκροταφείο από επιβιωσημοτητα σε. Σχέση με NH-90 και caracal δεν πειράζει και δεν είναι σφάλμα να βάζεις τόσους στρατιώτες?

     1. @Romeo60
      Εκείνο είναι αμερικανικό και δεν χαμπαριάζει απο εχθρικά πυρά, εκτός αν πρόκειται για απλά RPG που ρίχνουν αβέρτα απο Chinook μέχρι Apache στο Αφγανιστάν η στην Σομαλία και στο Ιράκ. Απλά εκεί δεν φαίνονται αμέσως οι απώλειες αφού έχουν μπόλικο πράμα για να κάνουν σκοποβολή οι αντιστασιακοί στα μέρη που εμπλέκονται οι ΗΠΑ.

     2. @ROMEO60

      Aλλη κατηγορια είναι τα CHINOOK και άλλη τα UH60/NH90!!

      Δεν θα ρισκάρεις να στείλεις CHINOOK σε ένα μεγάλο αριθμό αποστολων που αναλαμβάνουν τα UH60/NH89

      Τα CHINOOK πρέπει να επιχειρούν μονο σε ελεχομενο περιβάλλον

      εμείς έχουμε τρομερή ανάγκη τα Air assault helicopters

      25 χρονια μετά τα Ιμια ακόμα τα περιμένουμε!!

    2. @CK
     -Το να βάζεις τόσους πολλούς στρατιώτες σε ένα μονο ελικόπτερο είναι μεγάλο σφάλμα αφού έτσι και πληγεί ένα έχεις πολλές απώλειες.
     Με αυτό το σκεπτικό να ξεφορτωθούμε και τα Chinook… με το ίδιο σκεπτικό να μην επανδρώνουμε στο ΠΝ σκάφη, π.χ. ΤΠΚ (one strike high probability near instant loss).
     To ΝΗ90 θέλει FOS – δεν είχε. Το ΝΗ90 κινείται μεταξύ 7.500€ – 13.000€ ωριαίο κόστος πτήσης. Είχε για όλους τους χρήστες προβλήματα αλλά έφταιγαν και πολλοί χρήστες που δεν το αντιμετώπισαν στην αρχή σαν work horse asset αλλά σαν Bentley στο garage για βόλτες τα ΣΚ. Τώρα που η πλειάδα των προβλημάτων έχει θεραπευθεί θα το αφήσουμε για 35 ετών ελικόπτερα; (Υ.Γ. η Sikorsky, ακόμα και υπό τη σκέπη της LM είναι η αγαπημένη μου κατασκευάστρια ελικοπτέρων αλλά τι να κάνουμε; Το άσπρο μαύρο δεν…).

     1. @CK
      Αυτό πάντως δε θα με χαλούσε στη θέση των Huey..: UH-72A Lakota Light Utility Helicopter (LUH).

  2. Σωστά τα λες ….Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα γιατί κινούνται με μεγάλη ασφάλεια υπό ακραίες συνθήκες, είναι Stelth και φυσικά δίπλασιους σχεδόν στρατιώτες. Κοινως είναι απο τα κορυφαια στο ειδος τους.
   Καθε Έλληνας θα ήθελε μόνο σε τέτοια να βάζει τους Έλληνες στρατιώτες μας …στο καλυτερο ελικόπτερο …και ας είναι όπως λενε ακριβό ….που δεν ειναι στην πράξη, γιατι είναι σαν να πετάνε 2 Hawk με σαφώς καλύτερη προστασια απο όλα και σε ολα.
   Καλυτερα να αγοράσουμε μερικα ακόμα 10-20 οταν μπορέσουμε και μεταχειρισμένα αν υπαρχουν.

   1. #με μεγάλη ασφάλεια υπό ακραίες συνθήκες, #

    Έχουν βγάλει ένα σωρό ΔΟΜΙΚ’A προβλήματα

    Εάν διάβαζες το link που έδωσα οι Γερμανοί τα καθήλωσαν γιατί φοβούνται μήπως χάσουν κάνα..tail rotor

    1. Η εταιρία πάντως δεν έχει εκδόσει SB ή SL για επιπλέον ελέγχους δομικούς . Το άρθρο είναι γραμμένο από ότι ακούσαμε γύρω γύρω και ειδικά από Γερμανούς μην πολύ εμπιστεύεσαι το τι λένε.

 15. Τα UH-60P της Κορέας ξέρουμε σίγουρα ότι έχουν ένα υπόλοιπο σημαντικής επιχειρησιακή ζωής… οπότε μάλλον καλύτερη ευκαιρία και μεγαλύτερη ποσότητα… δεν χανουμε βεβαια και τίποτα να κινηθούμε προς εκτίμηση της κατάστασης.

 16. Θα δανειστώ μια πρόταση από ταινία με τον Κουρκουλο.
  Όχι άλλο κάρβουνο !
  Η Ελλάς δεν είναι σκουπιδότοπος,όσο κιαν κάποιοι θέλουν να την κάνουν.
  35χρ ελικόπτερα …..
  Αντε και στα εκατό.

  1. @Αγγελος
   Για να ξανά προσπαθήσω μήπως και το καταλάβεις εσυ τελικά.Απο αυτό πιο απλα δεν μπορώ.
   1)Πρόσθεσε ποσά UH έχεις συν τα NH που ήδη έχεις
   2)Περιμένεις κάποια NH ακόμα
   3)Υπολογιζεις και τον αριθμο μεταφερόμενων στράτευματων στο σύνολο.
   4)Προσθέτεις το κόστος όλων.
   5)Χρειάζεσαι 3τυπους ελικοπτέρων .Μεγ,Μες,Μικ
   Μολις λοιπόν καταφέρεις και βρεις ελικόπτερο να καλύψει τους 2τυπους σε αριθμούς,διάρκεια ζωής,επειχηρισιακη λειτουργία και βρεις και τα λεφτά και χωρίς να αφήσεις και κενά επειχηρισιακα.
   Κάνε ένα τηλ και παρτα μπας και ησυχάσουμε.

 17. Να δουμε λιγο ποσο κοστίζουν 20 NH-90TTh καθε χρονο αμα ….πετανε..

  Μεχρι τωρα ωρα πτήσεις του NH-90TTH στα 15.000-20.000€ ..νομιζο υπάρχει εναν χρήστη που σκοπεύει να το κατάβαση στα 10.000€.

  20 NH90 απο 200 ωρες/χρόνο (μιλαμε για ελικοπτερα «γενικής χρήσης») με 10.000€(διλαδι στιν απόλυτα καλιτεροι περιπτοσι) ίσον 40εκ. € το χρονο.Μονο για να πετανε.

  Ετσι για να καταλαβουμε.

  1. Σε παλιότερη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα για τα έξοδα λειτουργείας γινόταν αναφορά για ένα ποσό 6000-8000$ οι Φινλανδοί έχουν φτάσει ήδη στα 10000$ που ανέφερες, οπότε πλησιάζουν το πόσο που εκτιμούσε η εταιρία.
   Αν συγκρίνεις όμως τις επιδόσεις του Huey με ένα NH90 που μεταφέρει διπλάσιο φορτίο και αριθμό προσωπικού με πλήρες φόρτο, δεν μπορείς να λες ότι είναι ακριβότερο η ότι έχει υπερβολικά έξοδα λειτουργίας, αφού προσφέρει και περισσότερα απο ένα Huey.
   Με αυτή την λογική θα έπρεπε να συγκρίνουμε και C-130 με DC-3 που δεν συγκρϊνονται.

   The helicopter industry estimates that it will cost between $6000 and $8000 per flight hour.The Iroquois costs $2500 an hour.

   https://www.nzherald.co.nz/nz/750m-helicopter-bill-no-blowout-says-goff/K5GFPBGBVGNUBKNFYC77EUPLGA/

   1. Ο αμερικανικός στρατός δινι 1700$ για το Chinook..

    Παντός τα 10.000 ειναι είδη υπερβολικά.Και Θιμαμε οτι ειδα αναφορές για τα δικα μάς πολύ λιγα NH-90 να ειταν πανο απο 25.000€ την ωρα.

    Τρελλά. Οπως και να το κάνουμε..απλα to much όπως λενε στο χωριό μου.Δεν μπορουμε.Και να θελουμε.

    1. Με συγκρίνεις τον US Army με τον ελληνικό, ακόμα και οι Άγγλοι λένε ότι το CPFH για το Chinook που λειτουργούν στοιχίζει 4600$ οπότε δεν υπάρχει σταθερό εγγυημένο ποσό, αλλά εξαρτάτε απο τον χρήστη.

     An Osprey costs $11,000 (£8500) per hour to fly, compared to just $4,600 (£3500) for a Chinook yet it is worth noting for all the extra money the Osprey does have extra capabilities.

     https://ukdefencejournal.org.uk/osprey-vs-chinook-cost-vs-capabilities/

     1. Κοιτάξτε..εγο δεν ειμαι ειδικός.

      Αμα ο ΕΣ αποφασίσει οτι αυτά τα ελικόπτερα ειναι μια χαρά και αξίζουν ολα «τα έξτρα» φυσικά τι λόγο έχουμε εμις.

      Απλά προσωπικά δεν..

     2. Για εκτίμηση και ρύθμιση των οικονομικών είναι άλλοι υπεύθυνοι που πρέπει να λαμβάνουν υπόψην και άλλους παράγοντες σε αυτές τις αποφάσεις, πρίν εμπλακούν αυτοί που θα τα λειτουργούν με την αξιολόγηση των προτάσεων (της προεπιλογής) που ακολουθεί στην 2η φάση.

     3. @ WTF

      Μιας και αναφερες το κοστος ανα ωρα πτησης (CPFH) και σου φαινεται ακριβο το Chinook που κοστιζει 4.000 χιλιαδες δολαρια, για ριξε μια ματια και στο κοστος ανα ωρα πτησης του αγαπημενου σου ΝΗ90 για να παθεις ΣΟΚ.

      24.000 δολαρια ειναι το κοστος ανα ωρα πτησης του ΝΗ90, δηλαδη 5πλασιο και 6πλασιο του Chinook και του Blackhawk.

      «The operating cost of a NH90 HCV (High Cabin Version) was estimated at 200,000 SEK per hour flown, or about US$24,000, in 2018.»

     4. @G_P
      Σιγά να μην είναι και 60.000 το Cpfh(σε λίγο εκεί θα φτάσεις).

      Διαβαζεις αυτά που γράφω, η ερμηνεύεις ότι σου κατεβαίνει απο την φαντασία επειδή δεν έχεις επιχειρήματα;
      Σε πιο σημείο έγραψα ότι μου φαίνεται υψηλό το Cpfh του Chinook;
      Η Ελλάδα πότε αγοράσε την σουηδική έκδοση με υψηλή καμπίνα και δεν το μάθαμε;

      Η έκδοση που έχει η Ελλάδα είναι η ίδια που λειτουργούν οι Φινλανδοί(αν θυμάμαι σωστά) και αυτοί λένε ξεκάθαρα ότι έχουν μειώσει το ποσό στα 10.000 ανα ώρα πτήσης.

      Για την αδιαφορία να συμμετάσχει η Ελλάδα στην συνεργασία στην NAHETMA μέσο NSPA που υπογράφτηκε πέρσι εξασφαλίζει σταθερά χαμηλότερα έξοδα και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των NH90 έχεις εξήγηση η μήπως δεν γνωρίζεις κάν για αυτό το πρόγραμμα;

      Luxembourg, 8 April 2020 – The NATO Support and Procurement Agency (NSPA) announced today the signature of the 4th Logistic Items Contract with NHIndustries. This contract will continue securing the ongoing supply support to the NH90 helicopters in service with the Armed Forces of Belgium, France, Germany, Italy and the Netherlands.

      https://www.nspa.nato.int/news/2020/4th-logistics-support-contract-nhindustries-nh90

      In addition to the availability guarantee, the contract offers a stable budget and a fixed price for the flight hour as part of the technical partnership with the manufacturer.

      Μόνο γκρίνιες και αστεία επιχειρήματα για οτιδήποτε δεν προέρχεται απο ΗΠΑ σε συνδιασμό με καραμπινάτο λόμπινγκ για ΛΜ & Co δεν αρκεί ούτε πείθει.

     5. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δύο διαφορετικούς τύπους ε/π.
      Κάθε κλάση, έχει (γενικά) άλλο βάρος, άλλο εξοπλισμό, άλλα περιμένεις από το ένα και άλλα από το άλλο και έτσι υπάρχουν διαφορές.
      Το μόνο κριτήριο, δεν είναι το κόστος ανά ώρα πτήσης, αλλά και το τι θέλεις από το ε/π.
      Δηλαδή, εάν θέλεις να τρέξεις σε ράλι ξέρω γω, δεν θα πεις ότι ξέρεις, ένα σπορ αυτοκίνητο καίει πολλά και ας πάω με το Punto που ….καίει λίγα. Κάποια πράγματα είναι και σε συνάρτηση με επιχειρησιακές ανάγκες.

     6. @gdmast
      Πολύ σωστά!
      Εξαρτάτε όπως είπες και απο τις ανάγκες και απαιτήσεις που έχει ένας χρήστης.

 18. Έχουμε μια τεραστια ποικιλία ελικοπτερων και πρέπει να γίνει ορθό λογικοποιήσει των τύπων και των χρήσεων

  Η απόκτηση των NH90 είναι αποτέλεσμα διαφθοράς και δωροδοκίας και έπρεπε να είχαν αναζητηθεί ευθύνες και από τη κατασκευάστρια εταιρία

  Τα ελικόπτερα είναι πολύ ακριβά για να τα κρατήσουμε και πρέπει να φύγουν
  Και FOS να υπογραφει πάλι σε μηδενικές διαθεσιμότητες θα επιστρέψουν σε πολύ λίγα χρονια λόγω τρελού κόστους

  Η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί!

  1. @ CK

   Πεστα χρυσοστομε, γιατι κοντεβουν εδω να μας βγαλουν τα ΝΗ90 ως δηθεν σουπερ ελικοπτερα, οταν ολη η Ευρωπη (Βελγιο, Σουηδια, Νορβηγια, Ολλανδια, Γερμανια) και η Αυστραλια τα αποκαλει Eurotrash και θελει να τα ξεφορτωθει.

   Διαθεσιμοτητες του 10% εχει, 5πλασιο κοστος ανα ωρα πτησης σε σχεση με το Blackhawk και παθαινει συνεχεια ζημιες.

   Ειναι η αλουμινοτρατα των ελικοπτερων, τα Eurotrash ελικοπτερα.

     1. ck, υποθετικο απο σενα, δεν νομιζω να ειναι τοσο ηλιθιοι να τα παραγγελνουν για να τα παρκαρουν, και βασικα δεν υπαρχει καν αναφορα σε αυτο, το οτι τα αφησαν καπου στην ακρη υστερα, οποτε αστα αυτα.

 19. Εφοσον δινονται σε καλη τιμη μπορουμε να εξετασουμε την περιπτωση αποκτησης τους..επισης ισως αξιζει να εφαρμοστει και ενα μικρος εκσυγχρονισμος αντιστοιχος των S-60 του ΠΝ..

 20. Οι σωστοί προγραμματισμοί και τα μελλοντικά προγράμματα στην ΑΣ, πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνουν μείωση πολυτυπίας, πολυετής υποστήριξη όλων των τύπων(διαθεσιμότητες) και βελτίωση του μέσου όρου ηλικίας των διαθέσιμων ελικοπτέρων.

  Πάνω σε αυτήν την εξίσωση με γνωστούς και αγνώστους πρέπει να δουλέψουν οι έχοντες γνώση, εμπειρία και ανιδιοτελείς προθέσεις, άξιοι αξιωματικοί της ΑΣ

 21. Μια ανακατανομή να κάνουμε και τα αποσυραμε τα 60-70 χιουι (που δεν νομίζω να πετάνε ούτε τα μισά πλέον).
  Απο τα 14 NH-90 πετάνε 3-4 μετά τη Fos και μόλις έρθουν και τα υπόλοιπα 6 θα έχουμε 20 NH 90 των 20 στρατιωτών χωρητικότητα.
  Τα 12 super puma των 24 στρατιωτών πρέπει να πάνε στο στρατό και η αεροπορία σε καιρό πολέμου ας μεταφέρει τα στελέχη της μεταξει των βάσεων της με τα παλιότερα και μικρότερα AB 212 (νομίζω είναι καμιά 15αρια που έχει ο στρατός) ας τα κάνει τράμπα με τα σούπερ πουμα της αεροπορίας.
  20 NΗ 90 και 12 Super Puma έχουν 700 στρατιώτες χωρητικότητα.
  Να πως αποσύρονται τα 60+ χιουι που έχουν την ίδια χωρητικότητα (700) και απελευθερονονται και πληρώματα για τα κιοβα, και μειώνετε το κόστος χρήσης της αεροπορίας στρατού γενικότερα με την απόσυρση τόσο παλιών και κοστοβορων λόγω βλαβών ελικοπτέρων.
  Τα 25 σινουκ είναι τα φορτηγά μας όσο αντέξουν.
  Αν χρειαζόμαστε συμπλήρωμα καλύτερα όχι αλλά NH-90 αλλά caracal που παίρνουν και περισσότερο κόσμο και θα έχουν την ίδια γραμμή συντήρησης με τα super puma, άρα δεν μπαίνει στην ουσία νέος τύπος Ε/Π.

  1. Τα SUPER PUMA στην Αεροπορία χρησιμοποιούνται για SAR και για CSAR

   Λες να μην χρειαστούμε τέτοιες αποστολές έτσι και αρχίσει το πιστολίδι??

   Ο ελληνικός στρατός πρέπει να έχει ένα ολάκερο AB212 για VIP μεταφορές εάν δεν το έχει αποσύρει!!

   60 UH1H δεν έχουμε επιχειρησιακά!!

   Τα εnh90 ίναι πολύ λίγα και πολύ ακριβά και πρέπει να πάρουν ΚΛoΤΣo εάν θέλουμε μια λειτουργική αεροπορία στρατού!!

   Θέλουμε καμια 40 air assault ελικόπτερα και πρέπει να κοιτάξουμε για μεταχειρισμένα UH60,AB412,UH1Yτης προκοπης!!

   Όπως έλεγε και ο τρισμέγιστος hARRY kLIN καλο το MERCEDE αλλα πάρε και ένα DATSUN να κανεις τη δουλειά σου!!

   1. @CK
    Πότε έκαναν CSAR και σε πια περίπτωση, σε ασκήσεις;
    Σε μια ευρωπαϊκή χώρα που έγινε αξιολόγηση του SP το συμπέρασμα ήταν ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν είναι κατάλληλο για Combat Zone, και στην Ελλάδα ονειρεύονται και αποστολές CSAR χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας.

    https://i.pinimg.com/originals/0e/a2/04/0ea204a82d26aa6abf72a492f242aa95.jpg

    1. Μην τα γραφεις αυτά και μου συγχύζεις τους γαλλοφίλους!!

     Εδώ στήσαμε και Διοίκηση Ναυτικής Αεροπορίας στα συστήματα αυτοπροστασίας των ελικοπτερων CSAR θα κολλήσουμε???

 22. Πρόσόπίκά δεν νόμίζό να υπάρχει πρόβλημα με μεταχειρισμένο υλικό που υπάρχει σε τεράστιους αριθμούς παντου στον κόσμο..

  Το UH-60 ανήκει σε αφτην την κατηγορία εξοπλισμού.Και δεν νομιζο οτι υπάρχει πραγματικα αμφιβολία για αυτο.

  Το NH-90 οτι και να κανουμε δεν ανήκει σε αφτιν την κατηγορία εξοπλισμού.

  Είναι πανάκριβο,εχει υπερβολικό κοστος χρήσεως,δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποθέματα ανταλλακτικά..δεν πετάνε..

  Μερικες φορές τα πραγματα ειναι τοσο προφανές..το πρόγραμμα τον NH-90 ειναι ακομα πιο αποτυχημένο απο το F-35 η του LCS.

  1. Ατυχής παρομοίωση.
   Το ΝΗ 90 έχει πολύ μεγάλο κόστος χρήσης,
   Αν το αποδεχτείς όμως το Ε/Π
   Δεν έχει προβληματα
   Αντίθετα ντενεκες35 και αλουμινοτρατα έχουν δομικά προβλήματα άσχετα με τη συντήρηση και τη διαθεσημοτητα.
   Η Ram τραβάει τους κεραυνούς στο ντενεκε, δεν μπορεί να τρέξει υπερηχητικη ταχητικα γιατί θα πάθει δομική ζημεια κτλ κτλ.
   Η τρατα έχει ένα αποτυχημένο σύστημα προωσης που όση συντήρηση και να τους κάνεις δεν έχει κανένα νόημα.
   Σπάνε κομμάτια από το ας το πούμε κιβώτιο ταχυτητων και διαλύονται.
   Μιλάμε για δομικά προβλήματα πλέον σε τενεκε και τρατα.
   Το NH 90 δεν έχει τέτοια θέματα.

   1. https://www.thedrive.com/the-war-zone/31694/germany-has-fewer-than-10-tiger-and-12-nh90-helicopters-ready-for-combat

    12 of 99 NH90s were «ready-to-use.»

    Όλο το βραδυ μπορώ να σου στέλνω linkS με προβλήματα που έχει βγάλει το σε όλους τους χρηστες!!

    Από την άλλη σκέφτομαι πως μάλλον έχεις δίκιο!!
    Το ελικόπτερο αυτό είναι τόσο ακριβό sth χρήση και συντήρηση που ΚΑΝΈΝΑΣ χρηστης δεν το πετάει τόσο πολύ ώστε να του βγάλει προβλήματα!!

    MEGA EUROTRASH!!

   2. @Romeo

    Ok.Δεχουμε αυτο..

    Ασ να το θέσω όμως αλλιος..φανταστείτε για μια στιγμή το εχις:

    F-15E to 1999
    EF2000 t1 το 2001

    Σιμερα τι θα πετούσε;;

    Βαλε και το F-35 έτσι για να γίνει το πανήγυρη κομπλέ ..

   3. Romeo60

    Η πτωση εβαλε στην τρομερη ημεριδα που διογρανωσε 2 ναυαρχισκους ονοματι κονιδαρης κ καβουλακος
    να μας πουνε ποσο σκοπιμες ειναι οι τρατες κ οτι πρεπει το ΠΝ να αρχισει απο χαμηλα (δλδ τρατες)
    για να παει στα ψηλα. Οι ανθρωποι ειναι αστειοι κ επικινδυνοι, θα ελεγα. Καηκαμε εαν αντιπροσωπευουν τη μεση αντιληψη των στελεχων του ΠΝ

 23. Mήπως αντί να συζητάμε για αγορά ιπτάμενων μουσείων που θα αντικαταστήσουν τα UH-1 (ελικόπτερα 2ης γραμμής), να συζητούσαμε για την αγορά ολοκαίνουργιων H-145 τα οποία αγόρασαν και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι για να αντικαταστήσουν τα UH-1;;; Με γραμμή παραγωγής και υποστήριξη στην χώρα μας; Που θα μας βγει και φθηνότερα στο τέλος;
  Μπα, άστο, πρέπει να δικαιολογούμε και το χαρακτηρισμό «ζητιάνοι», έχουμε βαρύ καθήκον…

  1. Μα Δεν έχουμε ελικόπτερα πρώτης γραμμής!!

   Εδώ και 25 χρονια από τα Ιμια θέλουμε air assault ελικόπτερα

   Η Αεροπορία Στρατού ήθελε το vlack hawk αλλα της φόρτωσαν το nh90

   Το h-145/UH72 είναι στους 3.5 TN MTOW και κάνει για μεταφορά μέχρι 9 ατόμων

   δεστο σαν ένα AIR TAXI!

 24. Λοιπόν, και εδώ θα γίνει ότι και με τις Αδελαίδες…

  Η Ελλάδα ούτε θα τα κοιτάξει παρότι θα τα δίνουν τζάμπα οι Αυστραλοί και θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Μετά, λόγω πίεσης του ειδικού τύπου και των πολιτών, θα αποφασίσουν να πάει κάποιος για καφέ και δημόσιες σχέσεις από εκεί, και όταν γυρίσει θα γράψουν μερικοί ότι είναι σκουριασμένα και ότι έχουν αμίαντο.

  Μετά θα βγει μια διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου με διάφορες εταιρείες, οι οποίες θα περνάνε μία μία την πόρτα, και θα διαλογίζονται ανταγωνιστικά με τους υπόλοιπους (ποιό θα είναι το πεδίο στο οποίο θα ανταγωνιστούν δεν είμαι σίγουρος).

  Επειδή κάποιοι μιλάνε για πολυτυπία, τι διαφορές έχουν με τα δικά μας ελικόπτερα του Ναυτικού? Γιατί αν είναι λίγες, δεν νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα η συντήρησή τους και η τεχνογνωσία, σε τελική ανάλυση αν δεν ξέρουν να κάνουν επιθεώρηση οι δικοί μας ας στείλουν την εταιρεία που ανέλαβε στην Ελλάδα την FOS αυτών.

  Αν η τιμή είναι ευκαιρία, θα έλεγα να τα πάρουμε ακόμη και για ανταλλακτικά χρήσιμα θα είναι, αν και επειδή τα είχαν οι Αυστραλοί, θεωρώ ότι θα είναι τζιτζί και by the manual. Επειδή κάποιοι λένε για τα NH90 ότι δεν πέφτουν, φυσικά ότι δεν απογειώνεται και δεν πετάει από το πρωί ως το βράδυ δεν πέφτει. Οι Αυστραλοί τα έχουν λιώσει τα δικά τους.

  ΥΓ 1. αν και πρέπει να αντικατασταθούν μερικά Χιούι καλό θα ήταν να κρατηθούν, αυτός ο βόμβος και το Βιετνάμ look είναι αναντικατάστατο, δεν είναι τυχαίο που προηγούμενος υπουργός μόνο με τέτοιο πετούσε δεξιά και αριστερά

  ΥΓ 2. Το κόστος ανά ώρα πτήσης είναι και συνάρτηση των ωρών πτήσης. Πχ αν διαιρέσουμε το κόστος της συντήρησης που έκαναν/κάνουν φέτος τα Μιράζ δια τις ώρες που πέταξαν, θα βγει ένα κόστος μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανά ώρα, γιατί άντε να πέταξαν μία ώρα

   1. Να πω την αλήθεια, μάλλον έκανα λάθος. Το άρθρο σε ένα σημείο του έλεγε ότι:
    «το πρώτο ελικόπτερο εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1988» οπότε υπέθεσα ότι

    1) αν τα παραλάμβανε σιγά σιγά, σημαίνει ότι το γηραιότερο είναι περίπου 32 ετών και το νεώτερο μπορεί να ήταν κάτω από 30 ετών
    2) η Αυστραλία είναι γνωστή για την εμμονή της στο να έχει το προσωπικό της υλικό που να είναι πάντα up to date και πολύ καλά συντηρημένο και αναβαθμισμένο (αυτό ισχύει)
    οπότε θα ήταν καλά, ενώ παράλληλα θα αντικαθιστούσαν τα Χιούι που είναι 50 ετών.

    Το λάθος έγινε στο παρελθόν, καθώς πήραμε τότε την ρολς ρόυς των ελικοπτέρων (NH90) αλλά εμείς οικονομικά δεν είμαστε για τέτοια. Έπρεπε με τον προυπολογισμό της αγοράς εκείνων των 20 να είχαμε είτε αγοράσει καινούργια ή μεταχειρισμένα Black Hawk, είτε να παίρναμε άδεια παραγωγής και know how για μια φτηνή Ευρωπαική έκδοση, την οποία ίσως παράγαμε εδώ σε διάφορες εκδόσεις με όσο γίνεται μικρότερη πολυτυπία και κοινά υποσυστήματα ώστε σιγά σιγά να αντικαθιστούσαμε όλο τον χαμό που περιγράφει κατωτέρω ο npo. Πρώτη φορά (στο σχόλιό του) συνειδητοποίησα πόσα πολλά έχουμε και τι κακός χαμός γίνεται.

    Από την άλλη, αν τα παράγαμε εμείς, πολύ φοβάμαι ότι θα παράγαμε μια φτηνιάρικη έκδοση ευρωπαικού ελικοπτέρου και το κόστος θα έβγαινε περισσότερο από του NH90.

    Λέμε για τους Τούρκους που κατασκευάζουν μόνοι τους τα ελικόπτερά τους, αλλά δεν λέμε ότι α) στην ουσία το μόνο Τουρκικό είναι τα εργατικά για την συναρμολόγηση και β) πόσο τελικά τους κοστίζει το κάθε ελικόπτερο, όχι μόνο σαν τιμή πώλησης αλλά μαζί με τις επιδοτήσεις που λαμβάνει η πολεμική τους βιομηχανία για να μην κλείσει και να μπορεί να βγει, συν το ότι το «τέρας» που έχει δημιουργηθεί εκεί (αρκετά μεγαλη πολεμική βιομηχανία) για να μπορεί να παραμείνει ζωντανή, χρειάζεται συνέχεια τεράστιες πωλήσεις και επειδή δεν εξάγει και πολλά πολλά, πρέπει συνέχεια να βάζει τεράστιες παραγγελίες το κράτος για να την ταίζει.

    Για αυτό και ο αριθμός των drones που παραγγέλνουν είναι σχεδόν όσα όλα τα drones μαζί των χωρών της ΕΕ, τα ελικόπτερα το ίδιο και πάει λέγοντας.

    Μια σοβαρή πολεμική βιομηχανία που έχει μπει σε ακριβά και μεγάλα συστήματα για να ζει χρειάζεται ένα κρίσιμο (και μεγάλο) μέγεθος παραγγελιών, και αν δεν πετυχαίνει εξαγωγές, απλά κάθεται στο σβέρκο του εκάστοτε κράτους φορτώνοντάς το με ακριβά υπερκοστολογημένα όπλα ή επιχορηγήσεις, και όταν κοπούν αυτά, καταλήγουν προβληματικές (το στόρυ των δικών μας αμυντικών βιομηχανιών, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ και πάει λέγοντας)

    1. Οι γείτονες δουλεύουν μεθοδικά και με μακροχρόνιο προγραμματισμό.
     Όταν ανέβηκε ο Σουλτάνος είχε δηλώσει πως ήθελε αεροδιαστημική βιομηχανία ανάλογη της Γαλλίας και πλήρη αυτόνομη και προς αυτή τη κατεύθυνση δουλέουν
     Δεν είναι απλή συναρμολόγηση έχουνε καταφέρει υψηλό ποσοστό εγχώριας προστιθεμενης αξιας:
     Πολλά από τα parts που συναρμολογούν είναι πλέον από άλλες μικρότερες εταιρίες
     Αυτό βεβαια το έχουν καταφέρει διότι παραγγέλνουν σε ικανούς αριθμούς ενa τύπο και όχι αποσπασματικά και διαφορετικούς τύπους όπως κάνουμε εμείς
     Βλέπε F16/F110 ενώ εμείς πήγαμε για δυο κινητήρες και άλλους τύπους μαχητικών!!

     1. Δεν διαφωνώ ότι έχουμε κάνει λάθος προσέγγιση και χωρίς πλάνο στο παρελθόν, και ναι και η Τουρκία έχει φτάσει υψηλό ποσοστό που κάνει εγχώρια, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι χωρίς μεγάλες εξαγωγές τέτοια μεγάλα συστήματα (ελικόπτερα, πύραυλοι και πάνω) πάνε άπατα και είναι ασύμφορα σε μεγάλο εύρος χρόνου. Η Γαλλία κάνει εξαγωγές, ο Σουλτάνος προσπαθεί να κάνει το ίδιο με χώρες δορυφόρους της Τουρκίας, αλλά αν καταρρεύσει οικονομικά, οι δορυφόοι θα αυτονομηθούν, παραγγελίες γιοκ, και μετά θα έχει δύο δρόμους:

      α) να γεμίσει προβληματικές εταιρείες που για να διατηρηθούν θα θέλουν μερικά δις τζίρο και ή θα δίνει επιχορηγήσεις ή θα αγοράζει συνέχεια όπλα μια κατεστραμένη οικονομικά χώρα
      β) ή θα απολύσει ένα σωρό κόσμο που έχει τεχνολογικές γνώσεις

      Η Τουρκία είναι κατεστραμένη οικονομικά, και την κρατάνε δύο πυλώνες χρηματικά, οι συμμαχικές της χώρες (Κατάρ, Καζακστάν και Λιβύη) και κάποιες ευρωπαικές χώρες που έχουν συμφέρον να καθυστερήσουν όσο γίνεται την κατάρρευση για μπορέσουν να βγάλουν ότι μπορούν να βγάλουν από εκεί ώστε να μειώσουν τις ζημιές τους.

      Επειδή όμως ακούγεται πως ότι δολλάριο πιάνουν στα χέρια τους οι Τουρκικές τράπεζες τα στέλνουν στην κεντρική τράπεζα και αυτή τα χρησιμοποιεί και για στήριξη του νομισματος (τα ξαναπουλάει και αγοράζει λίρες), μια κακή είδηση θέλει και έπεσαν. Βασικά εμάς μας συμφέρει να καθυστερήσει λίγους μήνες, να έχουμε προλάβει να παραλάβουμε κάποια Ραφάλ και Viper ώστε αν την ώρα της πτώσης του επιχερήσει τίποτα απενεννοημένο να είμαστε λίγο πιο δυνατοί.

      Μετά, όλη αυτή η επένδυσή τους θα γίνει καπνός σε λίγα χρόνια καθώς δεν είναι βιώσιμη

 25. Έκανα μια προσπάθεια να καταγράψω τα ελικόπτερα που έχουμε. Όποιος θέλει να την ολοκληρώσει .. : )

  8/8 Sikorsky S70B-6 Aegean Hawk, General Electric T700-GE-401C, ΠΝ Ναυτικής Συνεργασίας
  3/3 Sikorsky S70B Aegean Hawk Glass Cockpit, General Electric T700-GE-401C, ΠΝ Ναυτικής Συνεργασίας
  7/8 AB 212 ASW, Pratt & Whitney PT6T-6 TWIN PACK, ΠΝ Ναυτικής Συνεργασίας
  2/4 SA 319 Alouette III, Turboméca Artouste IIIB, ΠΝ Εκπαιδευτικά
  4(+3) Sikorsky MH-60R Seahawk, General Electric T700-GE-401C, ΠΝ Ναυτικής Συνεργασίας

  3/3 ΜΒΒ BK 117 C1, Textron Lycoming LTS 101-750B-1, ΠΣ ΥΕΜ, Μέσα Αεροπυρόσβεσης
  2/2 Eurocopter AS 332 L1 Super Puma, ΠΣ ΥΕΜ, Μέσα Αεροπυρόσβεσης

  12/12 Eurocopter AS-332 C1 Super Puma, Pratt & Whitney R-2800, Π.Α. 384 ΜΕΔ – SAR/CSAR
  4/4 Agusta Bell BELL-212 Twin Huey, Π.Α 358 ΜΕΔ – VIP
  18/18 Agusta-Bell UH-1H/AB205 A1 Huey, Π.Α 358 ΜΕΔ – SAR
  3/6 Agusta Α-109Ε Power, Pratt & Whitney PW206C (ή Turbomeca Arrius 2K1), Π.Α 358 ΜΕΔ – ΕΚΑΒ ΣΕΑΒ
  2/2 Leonardo AW109 Trekker, Pratt & Whitney PW207C, Π.Α 358 ΜΕΔ – ΕΚΑΒ ΣΕΑΒ

  6/6 Eurocopter AS 365 Ν3 Dauphin III, Turboméca Arriel 2C , ΛΣ-ΕΛΑΚΤ – YEM – ΜΕΛΣ

  3/3 Eurocopter MBB Bo105 CBS , Allison 250-C20B, ΕΛ.ΑΣ. – Υ.Ε.Μ.Ε.Α.
  2/2 Airbus Helicopters EC-135, Turbomeca Arrius 2B2 ή Pratt & Whitney PW206B, ΕΛ.ΑΣ. – Υ.Ε.Μ.Ε.Α

  Boeing AH-64 AH-64A+ Apache
  Boeing AH-64AH-64D Apache Longbow
  Bell OH-58D Kiowa Warrior
  Bell UH-1H Iroquois
  Boeing CH-47D
  Boeing CH-47DG
  NHIndustries ΝΗ-90

  1. Τα super puma τελικά είναι 12 η 14 συνολικά?
   Γιατί μια ανήκουν στην ακτοφυλακή, μια στη πυροσβεστική, μια στο ΕΚΑΒ, και τελικά όλα στην αεροπορία?

  2. Ωράιος.
   Συμπερασματικά : Εμείς κάνουμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι γιατί όταν το λεφτόδεντρο κάρπιζε, η κάθε υπηρεσία αγόραζε ότι την βόλευε (και όχι μόνο..βλέπε $$€€) και όταν το λεφτόδεντρο ξεράθηκε ή θα αγοράσουμε κάτι σε μικρούς αριθμούς ή θα γίνουμε ρακοσυλλέκτες του ενός και του άλλου. Καμμία λογική στρατηγικής προμηθειών, κύκλου ζωής και κόστους συντήρησης του υλικού, οικονομίες κλίμακας, πολυτυπία, καμία συμπαραγωγή στην εγχώρια βιομηχανία.
   Όταν οι απέναντι «φίλοι» και «σύμμαχοι», μάζεψαν όλες τις ανάγκες τους για σχεδόν όλους τους κλάδους τους και η Sikorsky έκανε 45 κολοτούμπες για να πάρει την παραγγελία για τα T-70, κάνεις τις συγκρίσεις με το Greek Case Study και το λιγότερο που σε πιάνει είναι θλίψη.

  3. Νομίζω λοιπόν τα εκπαιδευτικά του στρατού

   Η παραπάνω λίστα δείχνει το ΜΠAΧΑΛΟ που βρισκόμαστε και τη ΠΛΉΡΗ ΑΠΟΤΥΧΊΑ του ελληνικού συστήματος προμηθειών σε ΑΝΤΊΘΕΣΗ με τους γείτονες

   Πλήρη αποτυχία του ελληνικού συστήματος που δείχνει ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΈΝΕΣ ΉΤΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΈΣ ΗΓΕΣΊΕΣ όλα τα προηγούμενα χρονια

   KaI δυστυχώς μυαλό δεν βλέπω να βάζουμε!!

  4. 12 επιπλέον NH-90 + 48 UH-72 Lakota (και τα δύο έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους με πολλούς χρήστες άρα το κόστος χρήσης με σωστή διαχείριση και προγραμματισμό θα είναι όπως πρέπει) και αποσύρεις ονομαστικά 90 UH-1/BELL 212,25 U-17B, 15 AB-206,3 C-12B/R από τον ΕΣ.
   5 lakota για αστυνομία,5 MEDVAC ,4 πυροσβεστική ,για το λιμενικό δεν γνωρίζω εάν πληρούν τις προδιαγραφές .
   +10 Super Puma για την 358ΜΕΔ και σε βάθος χρόνου το κόστος αγοράς θα έχει αποσβεστεί

  5. Tα Alouette έχουν αποσυρθεί και τα Α-109 είναι καθηλωμένα χρόνια.
   Η ΑΣ πρέπει ακόμα να χρησιμοποιεί κάποια NH-300C και ίσως AB-206.

 26. Γράψατε τόσα σχόλια και δεν είπατε τι κάνουν οι Τούρκοι;

  Τι κάνουν; ‘Εφτιαξαν το δικό τους ελικόπτερο με δικό τους κινητήρα.

  Εσύ παρακαλάς να σου δώσουν μεταχειρισμένα ερείπια;

  Όχι ρε φίλε όχι πια τέτοια ξεφτίλα;

  1. Υπάρχουν λεφτά να δώσουμε να πάρουμε επιπλεον 20+ NH90??

   Υπάρχουν λεφτά να μπορούμε να επιχειρούμε τα NH90??
   10-15 K /FH ??!!
   Δεν νομίζω!!

    1. BANKER EQUATION:
     2.5 billion RAFALE + 5.5 Billion MMSC+ 3.5 Billion F35= 11.5 billion

     ouuuppsss #frigates # @ 5.5 billion

     Πολιτικές Αποφάσεις!!
     Γραφτέ στον Βο(υ)λευτή σας να διαμαρτυρηθείτε!!

     1. ΑΑΑΑΑ! τωρα λεμε γραψε στο βουλευτη, το οτι εισαι υπερ του τενεκε και γενικα της αμερικολαμαρινας δε το γραφεις, αλλα σε καθε ευκαιρια ποσταρεις το παραπανω χωρις ιχνος κριτικης για τον τενεκε. Τις καλημερες μου.

     2. @Π.Α
      Κατά των τενεκέδων είμαι
      Αμερικανικων η ευρωπαϊκών
      αλλα δεν παίρνω εγώ τις αποφάσεις!!

     3. Βγάλε τις τρατες και βάλε τις μπελες και είναι σωστό.
      Ντενεκε35 θα πάρουμε αργά ή γρήγορα είναι γνωστο.
      Να πάρουν 8μιση δις οι αμερικανοι το θεωρώ απίθανο το Γιούρο γκρουπ θα μας πετάξει εκτός ευρώ.
      Έχουν πάρει 20 δις οι Αμερικανοί τα τελευταία 30 χρόνια από εμάς σε εξοπλισμούς και οι Γάλλοι ούτε 5 δις.
      Μη χαίρεσαι ότι θα μας φάτε αλλά 8μιση δις.
      3 δις για το τενεκε και πολλά σας είναι.

     4. @Π.Α
      Έλα ντε, όταν πρόκειται για τα φαβορί και τις προσωπικές προτιμήσεις απο την ΛΜ μερικοί κρύβονται πίσω απο τις «πολιτικές αποφάσεις».

 27. Η πολυτυπία είναι πανώλη.
  Ακόμα και σε ιδιωτικές εταιρίες να δίνεις την συντήρηση, ιδιωτική εταιρία πρέπει να πληρώνει κάποιους μηχανικούς ειδικευμένους στους Pratt & Whitney PW206C που θα δουλεύουν μια στις τόσες για 5 ελικόπτερα, μηχανικούς εξειδικευμένους στους Turbomeca Arrius 2B2 που θα δουλεύουν μια στις τόσες για 4 ελικόπτερα, και πάει λέγοντας. Τα κόστη για μισθούς η εταιρία στα χρεώνει βεβαίως. Εκτός αν τα στέλνεις έξω για να αιμορραγείς σε συνάλλαγμα..

 28. ερώτηση.
  Ξέρει κανείς τι κινητήρες φοράνε τα 12 superpuma της ΠΑ και τα 2 της πυροσβεστικής?

  Για της ΠΑ εδώ http://www.ellinikos-stratos.com/aeroporia/superpuma.asp λέει PRATT AND WHITNEY R-2800

  Σαν να θυμάμαι όμως πως κάπου είχα διαβάσει οτι φοράνε τον Turbomeca Makila 1A2.

  Αν ξέρει κανείς με σιγουριά..

  Βρήκα και τι κινητήρα φοράνε τα NH90: Turbomeca RTM322-01 / 9

 29. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ,ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ,ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ….ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΡΑ,ΑΝ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΝΑΙ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΟΜΩΣ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΜΕ Π.Χ. ΣΤΗΝ SIKORSKI KAI NA ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΘΕΛΟΥΜΕ 100 RAIDER ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ,ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ, ΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,ΕΤΣΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΕΡΓΟ,ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΡΑΤΗ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ……………

 30. Αν τελικά είναι 14 τα σούπερ πουμα και περάσουν όλα στο στρατό και διαμορφωθούν να παίρνουν 24 κομάντο και με τα 20 ΝΗ 90
  να παίρνουν 20 κομάντο φτάσαμε τα 750 κομάντο σύνολο άρα τα 60-70 χιουι τα αποσύρουμε, και γλυτώνουμε ένα σωρό πληρώματα τεχνικους κτλ για να ενεργοποιηθουν σε πλήρης μάχιμο ρόλο και 50 από τα 70 κιοβα και όχι 36.
  Τα κιοβα παίρνουν και σύστημα αυτοπροστασιας.
  Τώρα για csar στην αεροπορία, πυροσβεστική κτλ τα 15 ΑΒ 212 του στρατού και τα 7 AB212 asw του ναυτικού που θα αποσυρθούν καθώς έρχονται τα ρομεο. Μας κάνουν 22 ελικόπτερα που μπορούν να πάρουν την ισπανική αναβάθμιση που κόστισε 3 εκρια μόνο και σε εμάς που δε θα τα θέλουμε για Asw ίσως κοστίσει και λιγότερο με πλήρης αλλαγή ηλεκτρονικών ραντάρ κτλ, ανακατασκευή κινητήρων και επικών θα έχουμε 22 ελικόπτερα σύγχρονα με 50 το πολύ εκατομμύρια να βάζουν ώρες σε εκαβ πυροσβεστική και όταν χρειαστεί csar στην αεροπορία και τα σούπερ πουμα που έχουν μεγαλη χωρητικότητα αν διαμορφώσουν την καμπίνα τους να αραξουν στην αεροπορία στρατού και να μην βάζουν ωρες. Και να πάρουν και ένα σύστημα αυτοπροστασιας φυσικά.

  1. Λάθος κάνω τα 15 Ε/Π του στρατού είναι τα μικράΑΒ 206 και όχι τα μέσαια AB212.
   Μονό τα 7 AB 212 του ναυτικού μπορούν να παρουν αυτό το ρόλο και αυτή την αναβάθμιση.
   Μόνη λύση να αγοραστούν καμία 10αρια ντολφιν σαν τα 6 της ακτοφυλακή, οπότε να μην εισάγουμε νέο τύπο σαν συντήρηση.
   15 εκρια το καθένα. 150 εκρια για 10.
   Αυτο που θέλω να πω είναι ότι csar εκαβ πυροσβέση τα κάνουν και μεσαία ελικόπτερα σαν τα ντολφιν η τα ΑΒ212, είναι κρίμα να χαραμίζουμε τα 14 σούπερ πουμα που με ένα σύστημα αυτοπροστασιας Κάι με τη μεγάλη χωρητικότητα; των 24 ατόμων είναι σαν να παίρνουμε 30 blackhawk(11 άτομα).

  2. Επαναλαμβάνω πως ο ελληνικός στρατός έχει ένα μονο AB212
   Τα 212 του Ναυτικού είναι πολύ κατωτερα σε επιδόσεις από τα SUPER PUMA ώστε να αναλάβουν ρόλους CSAR και πολύ ταλαιπωρημένα για εκτεταμένους εκσυχρονισμούς

   Παρεπιπτόντως και για να μην αεροβατούμε οι διαθεσιμότητες των SUPER PUMA είναι λίγο καλύτερες από των NH90!!

   1. Το γραψα έκανα λάθος μπέρδεψα τα 206 με τα 212
    Για να βγάλεις τη χωρητικότητα 20ΝΗ 90 και14 super puma, που αυτή τη στιγμή τα NH 90 δεν πετάνε πάρα ελάχιστα και δεν έχουν παραληφθεί όλα και των super puma που τα έχουμε απλά πρέπει να τους αλλάξουμε ρόλο γιατί είναι κρίμα να χαραμιζετε η μεγάλη χωρητικότητα τους σε δουλειές που τις κάνουν και μεσαία Ε/π.
    70 Blackhawk θέλουμε για την ίδια χωρητικότητα με 20 Nh90 και 14 auper
    Puma.
    2πλασια πληρώματα, τεχνικοί, διοικητικοί εφοδιαστική αλυσίδα.
    Για τα κιοβα γκρινιάζες για όλα αυτά.
    Εδώ αλλάζεις τροπαριο

    1. Οτι ειναι για πανο απο 15-20 φουλ εξοπλισμένη στρατιώτες..Chinook.

     Τα δικα μας εχουν και καλό σύστημα αυτοπροστασίας.

     Αυτο που θέλαμε απο τα NH-90TTH ήταν ενα ε/π «γενικής χρήσεως» να αντικαταστήσει τα HUEY.Δεν ψάχναμε μεγάλο ε/π.Εχουμε.

     1. Ακριβώς !
      Θέλαμε ένα φορτηγό DATSUN η TOYOTA να κάνουμε τη δουλειά μας όχι ένα MERCEDE πολυτελειας να κάθεται επειδή έχει πολλά έξοδα!!

   2. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ευρωπαϊκό (μη αμερικανικό) NH90,MIRAGE,SUPER PUMA,C-27,EMBRAER από υποστήριξη διαθεσιμότητα μηδέν. Σίγουρα οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι.

    1. Ο ΕΣ τωρα πρέπει να ειναι γερμανο-αμερικανικος..για λόγους επιχειρησιακούςκόστος.

     Και στο άμεσο μέλλον μονο «αμερικανικός»..

     Για να δουμε τι θα μας φέρει το MDCA.
     Εκεί όντος υα μας δείξει ο αμερικανός πόσο «σύμμαχος» ειναι πραγματικά και οχι στα λόγια.

     1. το δογμα που το πας και λες μονο αμερικανικος; υπαρχουν λογο κοστους οπως αναφερεις που κανουν ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια δουλεια με τα αμερικανικα και μη σου πω και κλασμα του κοστους απ τα αμερικανικα.

 31. Είναι σίγουρο ότι είναι μια ενδιαφέρουσα προσφορά καθώς τα ελικόπτερα αυτά είναι σε πτητική κατάσταση, συνοδεύονται με στοκ ανταλλακτικών, υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή του ιστορικού τους και αν μη τι άλλο είναι πιο σύγχρονα από τα Huey αλλά και νεότερης κατασκευής (πρέπει να είναι της δεύτερης παρτίδας κατασκευής 1988-1991) από αυτά που πιθανόν αποδεσμευτούν από τους Αμερικάνους στα επόμενα δυο χρόνια.
  Αν γίνει μια αξιολόγηση από το στρατό και η τιμή αγοράς, ανακατασκευής-αναβάθμισης τους είναι προσιτή και σε συνδυασμό με την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που θα προσφέρουν αξίζουν, να αγοραστούν. Συγκριτικά με τα Huey προσφέρουν βαλλιστική προστασία, μεγαλύτερη μεταφορική δυνατότητα στρατιωτών, υποστήριξη εξωτερικού φορτίου (πτερύγια), το οποίο επιτρέπει την χρήση εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου για αυξημένη εμβέλεια.
  Επίσης θα επιτρέψει την απόσυρση τουλάχιστον ισάριθμων Huey προς προσπορισμό ανταλλακτικών και αύξηση της διαθεσιμότητας των υπολοίπων, μέχρι την αντικατάστασή τους.
  Σίγουρα αυτά που θα αποσυρθούν σταδιακά από όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων είναι τα Huey, ΑΒ-205A και AB-212, με αντικαταστάτες ελικόπτερα που ήδη υπηρετούν όπως τα NH-90 και AS-332 Super Puma,με Sikorsky MH-60R Seahawk που έχουν ήδη παραγγελθεί αλλά και μεταχειρισμένων Blackhawk.

 32. Ελικόπτερα στις Ελληνικές υπηρεσίες
  Ενημέρωση 8/4/2021 : )

  8/8 Sikorsky S70B-6 Aegean Hawk, General Electric T700-GE-401C, ΠΝ Ναυτ.Συνεργασίας
  3/3 Sikorsky S70B Aegean Hawk Glass Cockpit, General Electric T700-GE-401C, ΠΝ Ναυτ.Συνεργασίας
  7/8 AB 212 ASW, Pratt & Whitney PT6T-6 TWIN PACK, ΠΝ Ναυτ.Συνεργασίας
  2/4 SA 319 Alouette III, Turboméca Artouste IIIB, ΠΝ Εκπαιδευτικά
  4(+3) Sikorsky MH-60R Seahawk, General Electric T700-GE-401C, ΠΝ Ναυτ.Συνεργασίας

  3/3 ΜΒΒ BK 117 C1, Textron Lycoming LTS 101-750B-1, ΠΣ ΥΕΜ, Αεροπυρόσβεσης
  2/2 Eurocopter AS 332 L1 Super Puma, ΠΣ ΥΕΜ, Αεροπυρόσβεσης

  12/12 Eurocopter AS-332 C1 Super Puma, Turbomeca Makila 1A2, Π.Α. 384 ΜΕΔ – SAR/CSAR
  4/4 Agusta Bell BELL-212 Twin Huey, Π.Α 358 ΜΕΔ – VIP
  18/18 Agusta Bell UH-1H/AB205 A1 Huey, Π.Α 358 ΜΕΔ – SAR
  3/6 Agusta Α-109Ε Power, Pratt & Whitney PW206C (ή Turbomeca Arrius 2K1), Π.Α 358 ΜΕΔ – ΕΚΑΒ ΣΕΑΒ
  2/2 Leonardo AW109 Trekker, Pratt & Whitney PW207C, Π.Α 358 ΜΕΔ – ΕΚΑΒ ΣΕΑΒ

  6/6 Eurocopter AS 365 Ν3 Dauphin III, Turboméca Arriel 2C , ΛΣ-ΕΛΑΚΤ – YEM – ΜΕΛΣ

  3/3 Eurocopter MBB Bo105 CBS , Allison 250-C20B, ΕΛ.ΑΣ. – Υ.Ε.Μ.Ε.Α.
  2/2 Airbus Helicopters EC-135, Turbomeca Arrius 2B2 ή Pratt & Whitney PW206B, ΕΛ.ΑΣ. – Υ.Ε.Μ.Ε.Α

  19 Boeing AH-64A+ Apache, General Electric T 700-GE-701C 3900
  25 Boeing AH-64D Apache Longbow, General Electric T700-GE-701C
  60/70 Bell OH-58D Kiowa Warrior, Allison Rolls-Royce Rolls-Royce T703-AD-700 (AM250), 36 ΕΣ αναγνώρισης, 24 εκπαιδευτικά

  9/10 Boeing CH-47CG, Textron Lycoming T55-L-712
  15/15 Boeing CH-47DG, Textron Lycoming T55-L-712 και Textron Lycoming T55-GA-714A
  6/7+10/10 Boeing CH-47SD, Textron Lycoming T55-GA-714A
  16+4/20 NHIndustries ΝΗ-90 TGRA, Turbomeca RTM322-01 / 9, ΕΣ μεταφορικά
  Bredanardi ΝH-300, Lycoming H10-360-D1A , ΕΣ εκπαιδευτικό
  14 Agusta Bell AB-206 Β-3 Jet Ranger, Αllison 250-C20B, ΕΣ αναγνώρισης και VIP
  1 Agusta Bell AB-212 Twin Huey, Pratt & Whitney PT6T-3B, ΕΣ, VIP
  25+62 Bell UH-1H Iroquois/Agusta Bell AB 205 Huey, Lycoming T53-L-13B, ΕΣ γενικής χρήσης

  Δεν ξέρω σίγουρα τους αριθμούς για τα πάντα, και η λίστα σίγουρα θα έχει και άλλα λάθη.

  1. Καλό!
   Αλλά τι εννοείς 7/8 ΑΒ-212 για το ΠΝ? Κάπου 12 ήσαν με 2 για ΕW
   Τα Allouette είναι 0/4 πια
   3/6 Agusta Α-109Ε Power, από τα 6 σε παραγγελία εννοείς?
   25(?!?) Boeing AH-64D Apache Longbow, δεν νομίζω….
   6/7+10/10 Boeing CH-47SD ?!?

 33. Ch-47 & UH-60 θα πετανε για πολλες δεκαετίες και σινεχια με νέες αναβάθμισης παντου στον κόσμο..και ολλα αυτα σε χιλιάδες νούμερα..

  Δηλαδή αμα κανουμε τώρα ενα σχέδιο για να εχουμε το UH-60,παρουμε τα UH-60 τις Αυστραλίας…δεν θα βρουμε σε 15-20 χρόνια αλα 20-40 μεταχειρισμένα UH-60L και παι λεγοντας;;

  Το ιδιο μς τα CH-47D..τωρα πιραμε τα αμερικανικά μεταχειρισμένα..σε 10-15 χρονια δεν θα βρουμε «τσάμπα» μεταχιρισμενα CH-47F;;

  Τετια οπλικα συστήματα παντα βρισκιες σε μεγάλους αριθμούς παντου για λιγα λεφτα.

  Οτι παράγετε σε τεράστιους αριθμούς με λογικο κόστος δεν θα εχις προβλιμα ποτε.Το μόνο που πρεπει να φροντίσεις ειναι ο στρατος σου να το ξέρει αυτο το σύστημα χρονια και να υπαρχει εκπαιδευμένο κοσμο να τα απορροφά σε σχεδον χρονο μιδεν.Εκει ε7ναι το ζουμί.

  Οπος ο ΕΣ με τα Chinook και τα Apache.

  Το NH-90 δεν ειναι το ιδιο.Φτιαχναιτε σε σχετικα μικρους αριθμους,ειναι πολύ ακριβο,η εταιρια δεν καταφέρνει μετα απο ποσα χρονια να στήσει μια γραμμή παραγωγής ανταλλακτικών και να κατεβάσει τουλάχιστον ετσι το κοστος χρήσεως.

  Εμις δεν πρεπει να κοιταμε τετια οπλικα συστιματα..τουλάχιστον οχι για των στρατό.

  Κοιτάξτε το Ισραήλ:

  Εκει τους προσεφεραν η αμερικανοί τσαμπα Osprey,τσαμπα AH-64E..τα πήραν;;
  Η μιπος ειπαν «thanks but no thanks»;;; ..και βαλαν όλα τα $ απο την Αμερική στα F-15I & F-35;;Και μια χαρα ειναι με τα παλια apache..τα έβαλαν και δικα τους συστιματα και οπλα..ουτε IFV έχουν παρεμπιπτόντως..ΤΟΜΠ!!Βαρια ΤΟΜΠ!Να προστατεύσουν τον λίγο κοσμο τους!

  Εμις πρεπει να κανουμε τα ιδια.

  Διλαδι να κοιταμε παντα τα λίγα λεφτα μας να τα βαζουμε σινεχια,μα σινεχια για «biggest bang for bucks»..διλαδι ολα τα big money στην αεροπορια.Μετα στα υποβρύχια..αντε και στις φρεγατες.

  Ο στρατος..σίγνόμί που το λεο:Μεταχειρισμένα και μερικός αναβαθμισμένα με clever τροπο.

  Εκει να κοιταχουμε τι μας προσφέρει το IDF.Οχι μονο απο υλικά & mods αλα και απο know how πος κρατάς μεγαλα νούμερα οπλικον προπαντος χερσαίων συστιματον αξιόμαχο με οσο λιγότερους πόρους.

 34. Και κατι ακομα για την «τουρκική αμυντική βιομηχανία»…

  Ειμαι ο μόνος που χαίρετε για αυτήν;;

  Διλαδι η ανθροποι δεν εχουν συνχρονα τανκς.3000 μεταχειρισμένες σαβουρες.Τα F-16 τους παλιες.Και στο ναυτικό ολοι την δεκαετία καταφεραν να βάλουν 4 ολόκληρα Ada στην θάλασσα με ισχύς πυρός οπος μια SVΚαSVμια περίοδο με +5% στην οικονομία τους για πολλα χρόνια..

  Και οχι..δεν τους υποτιμώ ..έφτιαξαν UAV και άλά ορεα πραγματα.Αλα ποσο ξοδεπσανε για ολα αυτα και τι πήραν;

  Παντoς αμα θα ειχαν σιμερα 1000xM1A2,145xAH-1Z και 6xF124T..θα ήμουνα πιο στεναχωρημένος απο τα bayraktar και τα T129.

  But that’s me..οπως λενε στο χωριό μου..

 35. Για όποιον ξέρει και από περιέργεια περισσότερο, η προαίρεση για τα +14 NH90 ισχύει ακόμα για την Ελλάδα;

  Γράφτηκε ότι θα παραλάβουμε επιτέλους τα 6 που εκκρεμούσαν.

 36. Οσον αφορα τα ΝΗ-90 υπαρχουν καποια δεδομενα που αναγκασαν το Στρατο μετα απο αρκετα χρονια αγανακτησης να κανει προταση πωλησης προς Αραβικες χωρες εκεινη τη περιοδο.
  1. Το κοστος αγορας περιπου 700-800 εκατομυρια για 20 τεμαχια.
  2. Μετα απο μια 10 ετια παρελαβε 4 τεμαχια( εντος εγγυησης της εταιρειας, δηλαδη την συντηρηση ειχε η εταιρεια). Δεν μπορω να πω διαθεσιμοτητα αλλα να ρωτησω εαν ειδε κανενας σε ασκηση να μεταφερουν καποια διμοιρια των αερομεταφερομενων Ταξιαρχιων.
  Τοτε ηταν που ληφθηκε η αποφαση για επιπλεον Σινουκ(15 τεμ).
  3. Οι τεχνικοι των Ε/Π συντηρουν ολους τους τυπους με συγκεκριμενα χρηματα πολυ περιορισμενα( εχουν δε τη δυνατοτητα και χωρις ανταλλακτικα να εχουν υψηλτοτατες διαθεσιμοτητες οταν θα χρειαστει μεσω προσπορισμου πλην των ΝΗ βεβαιως).
  4. Υπαρχει καμια χωρα με πραγματικη απειλη και πολλαπλες αναγκες επιχειρησιακων αερομεταφορων που να στηριζεται σε ΝΗ;
  Η αγορα οπλικων συστηματων καθοριζεται απο τα ειδη των απειλων που μεταφραζονται σε Σχεδια αντιμετωπισης. Τα σχεδια προβλεπουν πχ ποσα και τι ειδους ελικοπτερα χρειαζονται και τι δουλεια θα κανουν.
  Ετσι γινονται οι ασκησεις για να δοκιμαζονται τα σχεδια,αρα οταν δοθει εντολη αερομεταφορας αντι για ΝΗ( εαν καποια δεν πετουν) να βλεπουμε Χιουι να βολοδερνουν η Σινουκ.
  Επομενως την αποφαση για τα blackhawk θα την παρουν τα επιτελεια και δεν νομιζω οτι ειναι δυσκολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *