Από το κακό στο χειρότερο πάνε οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα να έχουν «στυλώσει τα πόδια» και να μην υποχωρούν από τις θέσεις τους. Πρόκειται για ένα παιχνίδι γεωστρατηγικής, αλλά και γοήτρου, τόσο για την Αμερική, που δεν θέλει να φανεί στον κόσμο ότι υποκύπτει σε μια σαφώς υποδεέστερη δύναμη, όσο και για τον Ερντογαν, που δεν θέλει να χάσει την εικόνα του ηγέτη που δεν υποχωρεί και τα βάζει ακόμα και με την υπερδύναμη για να προστατεύσει την Τουρκία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν, η Αμερική είχε δώσει τελεσίγραφο στην Τουρκία για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον μέχρι σήμερα στις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Η προθεσμία πέρασα και ο Ερντογάν δεν άφησε ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα: Νέες αυστηρότερες κυρώσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ανοιχτής ομιλίας του, ενημέρωσε την τουρκική κοινή γνώμη για το αμερικανικό τελεσίγραφο: «Θέλουν από εμάς να τον απελευθερώσουμε μέχρι τις 6 αύριο το απόγευμα». Στην ίδια ομιλία του απάντησε, μάλλον ειρωνικά, αλλά αρνητικά στην Ουάσιγκτον: «Εμείς γονατίζουμε μόνο ενώπιον του Θεού … είναι ντροπή, αλλάζετε έναν στρατηγικό εταίρο του ΝΑΤΟ με έναν πάστορα … η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που την κάνει ότι θέλει ο καθένας … όσοι υποτιμούν την Τουρκία, φυσικά και θα πληρώσουν το τίμημα. Όποιος τα βάζει με αυτό το έθνος, στο τέλος θα βρεθεί με μπελάδες».