Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής αμυντικής ιστοσελίδα «Military.com» η απόφαση των Αμερικανών Πεζοναυτών να αποσύρουν πρόωρα τους πολλαπλούς εκτοξευτές M-142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), υπέρ άλλων μέσων πυροβολικού με μεγαλύτερο βεληνεκές, είναι οριστική. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης, αλλά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα γίνει τα επόμενα χρόνια και θα δοθεί έμφαση σε αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα, με μεγάλο βεληνεκές και με ικανότητα ταχείας ανάπτυξης, όπως το NMESIS (Navy/Marine Corps Expeditionary Ship Interdiction System), το οποίο βρίσκεται υπό δοκιμές.

Το σύστημα NMESIS συνδυάζει πυραύλους κατά πλοίων NSM (Naval Strike Missile) και μη-επανδρωμένα οχήματα JLTV (Joint Light Tactical Vehicle). Η υιοθέτηση του NMESIS έχει ως στόχο την αύξηση των ικανοτήτων προσβολής ναυτικών στόχων των Αμερικανικών Πεζοναυτών, στο πλαίσιο επιχειρήσεων θαλάσσιου ελέγχου και άρνησης θαλάσσιας πρόσβασης. Η κίνηση αυτή συνάδει με το νέο δόγμα EABO (Expeditionary Advance Base Operations) των Αμερικανών Πεζοναυτών. Το δόγμα EABO βασίζεται στην ιδέα της ταχύτατης ενέργειας, με μικρή χρονική διάρκεια, αλλά τεράστια ισχύ πυρός.

Το δόγμα υιοθετήθηκε ειδικά για την περιοχή του Ειρηνικού, όπου υπάρχουν πολλά νησιά, στα οποία ενδεχομένως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες να κληθούν να επιχειρήσουν ταυτόχρονα. Στην ουσία το δόγμα EABO περιορίζει τους Πεζοναύτες σε αγώνα μικρής διάρκειας, όχι παρατεταμένο αγώνα, σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει τα όπλα και της τακτικής άρνησης περιοχής της Κίνας. Στο πλαίσιο του δόγματος EABO μικρές δυνάμεις Πεζοναυτών θα εισέρχονται στο πεδίο της μάχης από αέρος ή με μικρά ταχύπλοα, θα καταλαμβάνουν τον αντικειμενικό σκοπό (ένα μικρό νησί, για παράδειγμα) και εκεί θα δημιουργούν μια προωθημένη βάση.

Από τη βάση αυτή θα επιχειρούν τα μέσα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας κατά της εχθρικής ενδοχώρας και εναντίων εχθρικών πλοίων. Σημαντική παράμετρος του δόγματος ΕΑΒΟ είναι η ανάγκη αναδίπλωσης των Πεζοναυτών, από τη μια στην άλλη προωθημένη βάση κάθε 48-72 ώρες, αφενός για λόγους ασφαλείας της φίλιας δύναμης, αφετέρου για την εναλλαγή και προσβολή των εχθρικών δυνάμεων από διαφορετικές θέσεις.