Ο Αμερικανικός Στρατός, στο πλαίσιο του προγράμματος εκτεταμένου βεληνεκούς Πυροβολικού (ERCA : Extended Range Cannon Artillery), πειραματίζεται με νέα, μακρύτερη κάνη, με στόχο τον διπλασιασμό του μέγιστου βεληνεκούς των αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων πυροβόλων M-109 και Μ-777, αντίστοιχα. Στόχος του προγράμματος ERCA είναι η απόκτηση σοβαρού επιχειρησιακού πλεονεκτήματος έναντι των κινεζικών και ρωσικών πυροβόλων.

Σήμερα, με συμβατικά πυρομαχικά, τα M-109A7 και M-777, επιτυγχάνουν βολές μέγιστου βεληνεκούς 22 περίπου χιλιομέτρων, ενώ με πυρομαχικά αυξημένου βεληνεκούς, επιτυγχάνουν βολές μέγιστου βεληνεκούς 30 χιλιομέτρων, αλλά με κόστος σε ισχύ και σε ακρίβεια (τα βλήματα αυξημένου βεληνεκούς ενσωματώνουν πολεμική κεφαλή με λιγότερη ποσότητα εκρηκτικής ύλης).

Το πρόβλημα είναι ότι τα ρωσικά πυροβόλα Msta, για παράδειγμα, μπορούν να εκτελέσουν βολές σε αποστάσεις έως και 38 χιλιόμετρα, ενώ τα νέα πυροβόλα 2S35 Koalitsiya-SV, που βασίζονται στο όχημα Armata, εκτελούν βολές σε αποστάσεις έως και 68 χιλιόμετρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα αμερικανικά πυροβόλα μπορούν να προσβληθούν από τα ρωσικά, με βολές αντί-πυροβολικού, από απόσταση ασφαλείας.

Στόχος του προγράμματος ERCA είναι η αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς των M-109 και M-777 στα 70+ χιλιόμετρα με συνδυασμό δύο πραγμάτων: Την υιοθέτηση νέας, μεγαλύτερης κάνης και την ανάπτυξη νέων πυρομαχικών αυξημένου βεληνεκούς.

Η κάνη που δοκιμάστηκε πρόσφατα, στο πεδίο βολής Yuma Proving Ground, είναι μήκους 58 διαμετρημάτων, δηλαδή το μήκος της κάνης είναι 58 φορές το διαμέτρημα της. Στην περίπτωση του M-109 είναι 58 x 155 = 8.990 χιλιοστά ή 8,99 μέτρα, δηλαδή 1,83 μέτρα μακρύτερη από την κάνη M-284 του M-109A7. Η μακρύτερη κάνη επιτρέπει στα αέρια, που προκαλούνται από την πυροδότηση του βλήματος, να επιδρούν για μεγαλύτερο χρόνο επί του βλήματος, με συνέπεια τη μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η νέα κάνη, σε συνδυασμό με το υπό ανάπτυξη βλήμα XM-113 αναμένεται να αυξήσουν το μέγιστο βεληνεκές των M-109A7 και M-777 στα 70+ χιλιόμετρα. Υπενθυμίζουμε ότι η νορβηγική εταιρία Nammo, που έχει αναλάβει το πρόγραμμα ανάπτυξης του XM-113, παρουσίασε, στη «Eurosatory 2018» ένα καινοτόμο σύστημα πρόωσης (ramjet) για χρήση από πυρομαχικά πυροβολικού των 155 χιλιοστών. Σύμφωνα με την εταιρία το νέο σύστημα πρόωσης αυξάνει το βεληνεκές των πυρομαχικών σε πάνω από 100 χιλιόμετρα.

Ένα σύστημα πρόωσης ramjet χρησιμοποιεί τον αέρα ως συμπιεστή. Ένας κινητήρας ramjet μπορεί να αποδώσει μέγιστη ταχύτητα της τάξεως των 3 Mach για μια περίοδο 50 δευτερολέπτων από τη στιγμή της εξόδου του βλήματος από την κάνη. Το νέο σύστημα αναμένεται να εκτελέσει δοκιμές την περίοδο 2019-2020 με στόχο την επιχειρησιακή ένταξη τους το 2023-2024.

Διαβάστε: Η επιβεβλημένη ανάγκη εκσυγχρονισμού και ομοιογένειας των πυροβόλων Μ-109 του ΕΣ.