Ένα πολύ ενδιαφέρον νομοσχέδιο, θετικό, εκ πρώτης ανάγνωσης, για τα εθνικά μας συμφέροντα, έχει κατατεθεί, προς συζήτηση, στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατέθεσαν ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και ο Ρεπουμπλικανός Μάρκο Ρούμπιο, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της αμερικανικής θέσης και πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η στήριξη της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και ενίσχυση των δεσμών άμυνας, ασφάλειας και ενέργειας των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την άρση απαγόρευσης πώλησης αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, την πρόνοια της ενημέρωσης του Κογκρέσου, από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών για τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου και της ΑΟΖ της Κύπρου και την αμερικανική πρόθεση της συνέχισης της παρουσία στην Σούδα. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την, όπως φαίνεται, πάγια πλέον θέση της Ουάσιγκτον για την ακύρωση παράδοσης και αποβολή της Τουρκίας, από το πρόγραμμα F-35, εφόσον η Τουρκία προχωρήσει στην παραλαβή των S-400.

Πρόκειται για ένα θετικό, για τα ελληνικά συμφέροντα νομοσχέδιο, το οποίο εάν υιοθετηθεί θα αποτελεί σημαντική μεταβολή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, εγγύτερα στα ελληνικά δίκαια. Βέβαια, θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι οι Αμερικανοί δεν «αγάπησαν» ξαφνικά την Ελλάδα. Τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει τώρα που τα ελληνικά και αμερικανικά συμφέρονται συμπίπτουν να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία και να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε.