Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «DefenceNews» (δείτε ΕΔΩ) η Αμερικανική Αεροπορία συντάσσει μελέτη με αντικείμενο την προμήθεια ή μη της αρχικής απαίτησης για 1.763 μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lightning II. Η μελέτη συντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του αμυντικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2023 και της απόφασης μείωσης των τύπων μαχητικών αεροσκαφών σε υπηρεσία, από τους επτά στους τέσσερις μέχρι το 2030. Οι τέσσερις τύποι αεροσκαφών πιθανότατα θα είναι οι εξής: Το 6ης γενιάς αεροσκάφος NGAD (Next Generation Air Dominance) που θα αντικαταστήσει τα F-22 Raptor, το F-35A, το F-15X Eagle II που θα αντικαταστήσεις τα παλαιότερα F-15 και το F-16, στην έκδοση Viper, ή το αεροσκάφος που θα το αντικαταστήσει.

Η απόφαση για την ανάπτυξη ή μη του αντικαταστάτη των F-16 αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά τον τελικό αριθμό των F-35A που τελικά θα αποκτήσει η Αμερικανική Αεροπορία, δεδομένου ότι το F-35A επιλέχθηκε ως αντικαταστάτης και του F-16. Αν η Αμερικανική Αεροπορία διατηρήσει το F-16 ή το αντικαταστήσει με νέα σχεδίαση, τότε ο αριθμός των F-35A θα περικοπεί αναλόγως. Η μελέτη μπορεί να μην προτείνει ευθέως μείωση του αριθμού των F-35A, αλλά θα προτείνει διάφορα μείγματα μαχητικών αεροσκαφών, σε συγκεκριμένους αριθμούς. Έτσι, μπορεί να προκύψει έμμεση πρόταση της Αμερικανικής Αεροπορίας για απόκτηση λιγότερων F-35A. Το ερώτημα είναι αν η Αεροπορία δεν αποκτήσει τελικά 1.763 F-35A, πόσα θα αποκτήσει;

Το 1991 η Αμερικανική Αεροπορία είχε περί τα 4.000 μαχητικά αεροσκάφη. Σήμερα έχει περί τα 2.000 μαχητικά αεροσκάφη με μέσο όρο ηλικία τα 28 έτη. Παράλληλα, Ρωσία και Κίνα ενισχύονται με νέα μαχητικά αεροσκάφη. Άρα, η Αμερικανική Αεροπορία θέλει μαχητικά μεγάλων δυνατοτήτων, ικανής μεταφορικής ικανότητας και οικονομικά στη χρήση. Το πώς όλα αυτά τα δεδομένα επηρεάζουν το πρόγραμμα F-35 δεν είναι γνωστό. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ιστοσελίδα «Aviation Week» δημοσίευσε την είδηση, επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα της Αεροπορίας, ότι ο τελικός αριθμός των F-35A δεν θα ξεπεράσει τα 1.050 αεροσκάφη. Τον περασμένο Μάιο το CNN ανέφερε δήλωση του Will Roper, στέλεχος του τμήματος προμηθειών της Αμερικανικής Αεροπορίας επί Τράμπ, ότι ο συνολικός αριθμός των F-35 δεν θα ξεπεράσει τα 800 αεροσκάφη.