Σε μια δήλωση, η οποία αφήνει την αίσθηση ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα είναι κοντά σε συμφωνία για την ακύρωση των S-400 και υπέρ της επιλογής Patriot/F-35, προχώρησε χθες ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα ο Σάναχαν δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Είχα πολλές συζητήσεις με τον Υπουργό Αμύνης και είμαι πεπεισμένος ότι θα διευθετήσουμε τα πράγματα με τον στρατηγικό μας εταίρο … Θεωρώ ότι θα διευθετήσουμε το πρόβλημα κατά τρόπο με τον οποίο θα διαθέτει επαρκή αμυντικό εξοπλισμό, τους Patriot και τα F-35».

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας δικαιολόγησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι κατέθεσε προς την Τουρκία μια πολύ ελκυστική πρόταση για τους Patriot, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο βιομηχανικής συμμετοχής.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε μια στιγμή όπου η μεν Τουρκία επιμένει ότι το θέμα των S-400 είναι τελειωμένο και ότι στα τέλη του 2019 η Τουρκία θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα συστήματα από τη Ρωσία, οι δε ΗΠΑ «πάγωσαν» τη μεταφορά υποστηρικτικού εξοπλισμού των F-35 προς την Τουρκία, ενώ τερματίστηκε και η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ.

Όπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία ότι παραλαβή του S-400 σημαίνει μη-παραλαβή των F-35 και αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του αεροσκάφους.