Η Airbus ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος New Fighter με στόχο την πιθανή αντικατάσταση του Eurofighter και του  Rafale μετά το 2040-2045.

Η σχετική ανακοίνωση-παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο IQPC International Fighter στο Βερολίνο. Στη διάρκεια της παρουσίασης διευκρινίστηκε ότι το πρόγραμμα New Fighter αφορά σε ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, εντός του συνόλου των συστημάτων που είναι γνωστά συλλογικά ως Future Combat Air System (FCAS). Το πρόγραμμα FCAS αναπτύσσεται στο πλαίσιο μιας συλλογικής και ολοκληρωμένης επιχειρησιακής αντίληψης της Airbus σχετικά με την φύση της μελλοντικής αεροπορικής ισχύος.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία σε μια προσπάθεια ανάπτυξης και δημιουργίας μιας μελλοντικής κοινής υποδομής αεροπορικής ισχύος, όταν έρθει η ώρα να αντικατασταθούν τόσο το Eurofighter όσο και το Rafale από το 2040 και μετά.

Το πρόγραμμα FCAS αφορά σ’ ένα σύνολο επανδρωμένων και μη-επανδρωμένα αεροσκαφών ικανών να επιχειρούν ανεξάρτητα μεταξύ τους ή παράλληλα ή σε συνεργασία μεταξύ τους με αποτελεσματικό τρόπο.

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος FCAS έγινε στο πλαίσιο ενημέρωσης των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα μέσα του 2016 με στόχο την προώθηση του ως αντικαταστάτη των γερμανικών Tornado.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σχετική ανάρτηση του DEFENCE REVIEW, η Γερμανία προκρίνει το F-35 Lightning II ως αντικαταστάτη των Tornado, δεδομένου ότι τα Tornado θα αντικατασταθούν την περίοδο 2025-2030, περίοδο όπου το πρόγραμμα FCAS δεν θα έχει αναπτυχθεί.