Οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις ενδιαφέρονται για την απόκτηση αιωρούμενων πυρομαχικών Hero-30 της ισραηλινής UVision, στην έκδοση πολλαπλής εκτόξευσης επί τροχοφόρου τακτικού οχήματος JLTV (Joint Light Tactical Vehicle). Η σχετική επίδειξη αναμένεται να γίνει εντός του 2021 (η επιλογή της εταιρίας έγινε κατόπιν απάντησης σε σχετικό RFI). Το Hero-30 ζυγίζει 3 κιλά και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 500 γραμμαρίων. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 40 χιλιόμετρα ή 30 λεπτά μέγιστος χρόνος αιώρησης. Ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα. Ενδείκνυται για χρήση κατά προσωπικού.

Για την επιχειρησιακή αξία των αιωρούμενων πυρομαχικών μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

  1. Νομίζω ότι αυτοί το ζητάνε για αντιμετώπιση αντιστασιακών ομάδων που δεν απολαμβάνουν την προστασία που προσφέρει ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, αφού τα τελευταία 20 χρόνια οι αντίπαλοι τους είναι αντάρτες που δεν έχουν αυτές τις πολυτέλειες ενός οργανωμένου στρατού με σύγχρονα μέσα μεταφοράς.

   Στην Ελλάδα που με το SMArt 155 έχει ήδη ένα όπλο η πυρομαχικό για να αντιμετοπίσει ένα ευρή φάσμα απειλών δεν ξέρω τι θα μπορούσε να προσφέρει το συγκεκριμένο πυρομαχικό, αφού ο αντίπαλος μας χρησημοποιεί θωρακισμένα οχήματα για το στρατιωτικό προσοπικό.

   1. Δεν γίνονται τα πάντα μέσα από θωρακισμένα οχήματα. Εκτός των τανκ, τα υπόλοιπα μεταφέρουν τις μονάδες σε κάποιο προορισμό για να τις επιχειρήσεις τους.
    Τα θωρακισμένα οχήματα είναι δουλειά του π/β και των Apache, αλλά όταν αποβιβαστεί ο αντίπαλος, τέτοιες βολές ακριβείας, είναι για μένα πιο χρήσιμες από τα πυρά του εν γένει πυροβολικού.
    Μάλιστα, στο περιβάλλον της ΑΣΔΕΝ, ο αντίπαλος θα χρησιμοποιήσει κατά πολύ κλασικό πεζικό, αφού δεν θα είναι τόσο εύκολο να γίνουν επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι αποβατικές με τ/θ οχήματα.

    1. Συμβατικό πεζικό θα χρησημοποιεί σίγουρα για επιθέσεις μεγάλης κλίμακας αλλά αυτό είναι πλέον μηχανοκίνητο, όπως και στην Ελλάδα.
     Η αποβίβαση απο τα οχήματα θα γίνεται αφού φτάσουν σε θέσεις που πρέπει να δράσουν ως πεζοί για να εξοντώσουν απειλές για τα άρματα και τα θωρακισμένα οχήματα, όπως π.χ. κατοικημένες περιοχές που είναι ιδανικές για ενέδρες απο αντιαρματικά στοιχεία με φορητά όπλα. Εκεί δεν ξέρω τι θ μπορούσε να προσφέρει το συγκεκριμένο πυρομαχικό.
     Οι αμερικάνοι το ζητάνε πάντως για τις ειδικές δυνάμεις που κυνηγάνε αντάρτες στα βουνά του Αφγανιστάν όπου έχει μάλλον περισσότερο νόημα η χρήση.

     1. Φυσικά και καταλαβαίνω τι λες. Απλά πόλεμος δεν γίνεται μόνο μέσα σε οχήματα ή μόνο μέσα σε πόλεις. Ειδικά τυχόν αποβατικές τους δυνάμεις, με αυτά τα συστήματα, θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα.
      Επιπλέον, υπάρχει το Hero-120 ειδικά για θωρακισμένους στόχους.

     2. Σαφώς το πεζικό δεν πολεμάει μόνο μέσα απο οχήματα η μόνο μέσα σε αστικές περιοχές.
      Η ισχυρότεροη έκδοση Hero-120 που ανέφερες μου φαίνεται όμως ιδανικότερη για την εφαρμογή και περίπτωση που περιγράφεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *