‘Ενα βίντεο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από το δίκτυο Al-Masdar News, που καλύπτει τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή παρουσιάζει δύτες που ανήκουν στους αντάρτες Houthi να μεταφέρουν στις ακτές της Υεμένης ένα Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα (ΑUV – Autonomous Underwater Vehicle).

To συγκεκριμένο ΑUV είναι ένα REMUS 600 το οποίο σχεδιάστηκε με την συνεργασία του αμερικανικού ναυτικού με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και την νορβηγική Kongsberg.Το REMUS 600 κατασκευάζεται από την αμερικανική Hydroid που είναι θυγατρική της Kongsberg Maritime και χρησιμοποιείται σε εμπορικές και στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, της έρευνας για την αλιεία, της καταγραφής υποβρύχιων περιβαλλοντικών συνθηκών, της μετεωρολογική έρευνας, της υποβρύχιας χαρτογράφησης του εδάφους και των ρευμάτων, της υποβρύχιας αρχαιολογίας, παρακολούθησης, αναγνώρισης και πρόσκτησης στόχων (ISRTA), καθώς και του εντοπισμού ναρκών.

Οι αντάρτες Houthi υποστηρίζουν ότι το AUV ανήκε στο συνασπισμό που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μάχεται τους Houthi στον αιματηρό πόλεμο της Υεμένης και εκτελούσε κάποιο είδος κατασκοπευτική αποστολή. Φυσικά, είναι (προς το παρόν) άγνωστοι οι λόγοι και οι συνθήκες που οδήγησαν στην «αιχμαλωσία» του REMUS 600 από τις δυνάμεις των ανταρτών. Πάντως, το REMUS 600 χρησιμοποιείται από το αμερικανικό ναυτικό καθώς θεωρείται το πιο εξελιγμένο ΑUV παγκοσμίως αλλά πηγές του ναυτικού δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως το αν το συγκεκριμένο ΑUV ανήκει στο οπλοστάσιο του αμερικανικού ναυτικού ή όχι.

Στο παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε έναν πληρέστατο κατάλογο με τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου AUV:

https://www.hydroid.com/remus-600-marine-research-applications

Παραθέτουμε και το σχετικό βίντεο με τους δύτες των Houthi να μεταφέρουν το REMUS 600: