Η Εθνική Φρουρά αποτελείται από τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Στις Αεροπορικές δυνάμεις συγκαταλέγεται η Διοίκηση Αεροπορίας η οποία μολονότι δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη, έχει μια αξιόλογη μαχητική ισχύ. Η Διοίκηση Αεροπορίας συγκροτείται από δύο μοίρες ελικοπτέρων. Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη είναι η απόκτηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών δίχως οπλισμό για αποστολές επιτήρησης της Κυπριακής ΑΟΖ. Τα UAV θα αποκτηθούν από Ισραηλινή εταιρεία.

Η Διοίκηση Αεροπορίας αποτελείται από το Επιτελείο της Διοίκησης και τις υπαγόμενες σε αυτό Μονάδες. Στις Μονάδες ανήκουν Μοίρες Ελικοπτέρων – Αεροσκαφών, Μοίρες Αντιαεροπορικής Άμυνας, Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου και Μοίρες Επιχειρησιακής Υποστήριξης. Σημειώνεται ότι τα BUK και το σύστημα ΟΘΕΛΟΣ τύπου SKYGUARD ανήκουν στη Διοίκηση Αεροπορίας ενώ τα TOR M1 στο Πυροβολικό της Ε.Φ.

Η Διοίκηση Αεροπορίας αποτελείται από τις:

450 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων. Στην 450 Μοίρα υπηρετούν 11 επιθετικά ελικόπτερα MI-35P καθώς και 4 SA341L1 Gazelle. Αγοράστηκαν 12 MI-35P αλλά το ένα κατέπεσε σε ατύχημα. Τα παραπάνω ελικόπτερα δρουν ως επι το πλείστον σε κοινούς σχηματισμούς. Το MI-35P παρά την ηλικία του είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντιαρματικό ελικόπτερο αφού δύναται να φέρει μεγάλο όγκο πυρός, έχει ικανή ευελιξία και σημαντική τακτική ευκινησία. Η δυνατότητα να μεταφέρει οκταμελή ομάδα του προσδίδει επιπλέον ικανότητα εκτέλεσης αποστολών ειδικών επιχειρήσεων. Στα μειονεκτήματα του ελικοπτέρου συγκαταλέγεται η έλλειψη FLIR, η μη ύπαρξη πυραύλων αέρος αέρος καθώς και η αδυναμία διαμοιρασμού κοινής τακτικής εικόνας και παροχής στόχων σε άλλα ελικόπτερα απόρροια της μη ύπαρξης ραντάρ ελέγχου πυρός. Από πλευράς συστήματος αυτοπροστασίας το ελικόπτερο διαθέτει σύστημα RWR και διανομείς θερμοβολίδων.

460 Μοίρα Έρευνας και Διάσωσης. Διαθέτει 3 υπερσύγχρονα ΑW-139 που παραλήφθηκαν το 2011. Εκτελούν αποστολές έρευνας διάσωσης, ειδικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τη Διοίκηση Καταδρομών είτε τον Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης καθώς και αποστολές εναέριας επιτήρησης της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τέλος, η Διοίκηση Αεροπορίας διαθέτει 2 ελικότπερα γενικής χρήσης Bell 206L LongRanger III καθώς και δύο αεροσκάφη ένα BN-2B1 Maritime Defender και ένα PC-9.

Παρακάτω, το πιλοτήριο του Ρωσικού ελικοπτέρου MI-35P. Υπάρχουν σκέψεις στα πλαίσια της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς να υλοποιηθεί πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων ώστε να καλυφθούν τα παραπάνω εγγενή μειονεκτήματα. Οι νυχτερινές αποστολές εκτελούνται με τη χρήση NVG’s.

 

 

Το ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει πληθώρα οπλικού φορτίου αποτελούμενο από 16 αντιαρματικούς πυραύλους ή 8 αντιαρματικούς πυραύλους τύπου 9M120 ATAKA και 9Μ114 Shturm και καλάθους ρουκετών με ρουκέτες S-8 των 80 mm και C-24B των 120 mm. Παρά τον μεγάλο του όγκο, το ελικόπτερο όπως μαρτυρούν οι χειριστές του είναι ιδιαίτερα ευέλικτο.

Τα Κυπριακά SA341L1 Gazelle μεταφέρουν ως τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους HOT-2.