Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Α/ΓΕΕΘΑ προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Άμυνας. Τα κεντρικά σημεία της ενημέρωσης του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν τα ακόλουθα:
1/ Η Ελλάδα όπως χαρακτηριστικά είπε εξετάζει δυναμικά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 ως το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος. Ερωτηματικά προκαλεί πάντως το γεγονός πως αναφέρεται μόνον στο συγκεκριμένο τύπου αεροσκάφους χωρίς να εξετάζονται και άλλες επιλογές αεροσκαφών. Κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει ένας ανοικτός διεθνής διαγωνισμός ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο.
2/ Η πτήση του ΑΦΝΣ της ενδιάμεσης λύσης προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
3/ Με καθυστερήσεις προχωρά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της ΠΑ. Σύμφωνα με το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα έπρεπε ήδη το πρώτο αεροσκάφος να είχε μεταβεί στις ΗΠΑ για την εγκατάσταση και ολοκλήρωση των νέων συστημάτων του F-16V.
4/ Ο στόλος των Mirage σύντομα θα λάβει το απαραίτητο Follow On Support. Αυτό βέβαια το σύντομα το ακούμε εδώ και εννέα χρόνια.
Για τα C-130 είπε χαρακτηριστικά πως βρίσκονται σε πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω παραγωγικότητας της ΕΑΒ.
Για τα Super Puma αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας η βελτίωση των διαθεσιμοτήτων με την ανάλογη υπογραφή FOS. Για τα C-27 δεν αναφέρθηκε κάτι.
5/ Ένα ακόμα θέμα είναι πως συνεχίζεται η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για τη πώληση των 32 αεροσκαφών F-16 Block.30. Κατά την άποψη μας ευτυχώς δεν έχει βρεθεί αγοραστής αφού η ΠΑ δεν έχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση οροφών.
6/ Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αντικατάσταση των φρεγατών S του ΠΝ με νέα πλοία. Δεν αναφέρθηκε κάποια εξέλιξη στη προοπτική των πλοίων του Ναυτικού της Αυστραλίας ή σε κάποιο άλλο μεταχειρισμένο πλοίο.
7/ Όπως σας είχαμε ενημερώσει πρώτοι, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ-200ΗΝ πέρασε από το ΣΑΓΕ και αναμένεται η σχετική σύμβαση να υπογραφεί εντός του 2019.
8/ Για τον Ε.Σ δεν υπάρχει κάποιο εξοπλιστικό εκτός της παραλαβής των Kiowa και του τελευταίου Chinook.
Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στο σκέλος της περιβόητης διακλαδικότητας που ακούμε εδώ και 20 χρόνια, όπως είπε: «Όραμα μας είναι η ευέλικτη διακλαδικότητα, καθότι οι τρεις κλάδοι μιλάνε άλλες γλώσσες μεταξύ τους».
Ένα άλλο ζήτημα είναι των αναβαθμίσεων με φτηνές λύσεις εκ των ενόντων με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών. Κάτι πιο συγκεκριμένο δεν αναφέρθηκε.
Για τον Α/ΓΕΕΘΑ οι τρεις κύριοι άξονες είναι οι εξής: «Επιχειρησιακή ετοιμότητα, βιωσιμότητα και ανθρωποκεντρική διοίκηση»
Ένα πολύ κομβικό θέμα ήταν η αύξηση ισχύος με διακλαδικότητα και έμφαση στις επικοινωνίες και τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου
Τέλος, ο κίνδυνος ατυχήματος με τη Τουρκία είναι υπαρκτός. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «δεν διεκδικούμε αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτα».