Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της γαλλικής Naval Group με επίκεντρο την απόκτηση της 4ης φρεγάτας FDI HN. Ήδη στην Αθήνα βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο στελεχών της Naval Group ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Από πλευράς, πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) έχει δοθεί σαφής εντολή προκειμένου άμεσα να υπάρξει συμβασιοποίηση του προγράμματος. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ προκειμένου διαρκώς να ενημερώνεται και να παρακολουθεί τη πορεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο (δηλαδή περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, κόστος μονάδας) ενώ το ΠΝ έχει ενημερωθεί πως το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων κυμαίνεται μεταξύ 2028 και 2029.

Σημειώνεται πως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και η αρμόδια Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ έχουν ζητήσει από τη Naval Group να κατατεθούν οι προτάσεις των Γάλλων και για τις επιλογές νέων γαλλικών υποβρυχίων. Επιθυμητός χρόνος για την υπογραφή της σύμβασης για τη  4ης φρεγάτα FDI HN είναι το 2025, έτος κατά το οποίο θα πρέπει να παρθούν και οι τελικές αποφάσεις για τον αριθμό των γαλλικών στρατηγικών SCALP Naval (Missile de Croisière Naval – MdCN) που θα αποκτηθούν για το Πολεμικό Ναυτικό. Εκτιμάται πως ο τελικός φόρτος ανά φρεγάτα θα είναι 24 βλήματα αεράμυνας περιοχής ASTER 30 Block I και 8 πύραυλοι κρούσης SCALP Naval. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε 3 εκτοξευτές SYLVER A50 των 24 θέσεων εκτόξευσης για 24 ASTER 30 και έναν εκτοξευτή SYLVER A70 για 8 πυραύλους cruise SCALP Naval. Η πρώτη ελληνική φρεγάτα (και ενδεχομένως και η 2η) θα διαθέτει 4 εκτοξευτές SYLVER A50 των 32 θέσεων εκτόξευσης πυραύλων για ένα απόθεμα 32 ASTER 30. Υπενθυμίζεται πως κατά τη πρόσφατη επίσκεψη μας στα κεντρικά της γαλλικής MBDA ενημερωθήκαμε επισήμως πως οι εκτοξευτές SYLVER A70 βάλουν μόνον τους SCALP Naval ενώ παλαιότερα η εταιρεία διαφήμιζε πως εκτός των SCALP Naval δύναται να βληθούν και οι ASTER 30. Διευκρινίζεται από πλευράς MBDA πως τεχνικά γίνεται να επιτευχθεί λύση ενσωμάτωσης και ολοκλήρωσης των ASTER 30 στους εκτοξευτές SYLVER A70 φυσικά με το ανάλογο κόστος.

Αξίζει να μελετήσετε το παραπάνω γράφημα

Την ίδια στιγμή οι επιτελείς του ΠΝ και του Ναυτικού Κλιμακίου Λοριάν παρακολουθούν στενά τις θαλάσσιες δοκιμές της γαλλικής φρεγάτας που διεξάγονται στον Βισκαϊκό κόλπο. Όπως υπογραμμίζουν στελέχη της MBDA στον γράφοντα προτείνεται για το Πολεμικό Ναυτικό και η απόκτηση των νέας γενιάς αντιβαλλιστικών πυραύλων ASTER 30 Block I ΝΤ για την αντιμετώπιση των τουρκικών βαλλιστικών απειλών. Από πλευράς της γαλλικής MBDA προτείνεται είτε η προμήθεια νέων βλημάτων ASTER 30 Block I ΝΤ είτε ο εκσυγχρονισμός μέρους του αποθέματος των υφιστάμενων ASTER 30 Block I στο επίπεδο ASTER 30 Block I ΝΤ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι γαλλικές φρεγάτες FDI HN θα προσδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό καίρια πλεονεκτήματα με έμφαση στην Αεράμυνα Περιοχής και στην Αντιβαλλιστική Άμυνα λόγω του συνδυασμού αισθητήρων – ηλεκτρονικών και όπλων.