Σ’ ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα εξωσκελετού (exoskeleton) επενδύει ο Αμερικανικός Στρατός. Το πρόγραμμα, το οποίο αναφέρεται ως «Τρίτο Χέρι» (third arm) αναπτύσσει το Εργαστήριο Ερευνών του Αμερικανικού Στρατού (US Army Research Laboratory : ARL) και έχει ως στόχο τη μείωση της καταπόνησης του στρατιώτη από το μεταφερόμενο φόρτο μάχης. Επιπλέον, το «Τρίτο Χέρι» θα προσφέρει, κυρίως στους ελεύθερους σκοπευτές και του πολυβολητές σταθερότητα κατά την βολή, άρα και μεγαλύτερη ακρίβεια. Το σύστημα είναι ένας ελαφρύς μηχανικός μηχανισμός (βραχίονας), σταθεροποιημένος στο πίσω ισχίο του στρατιώτη, επί του οποίου θα συνδέονται βάρη που μέχρι σήμερα προσαρμόζονται στα χέρια, τους ώμους και την περιοχή της κοιλιάς.
Το «Τρίτο Χέρι» άρχισε να αναπτύσσεται, ως ιδέα το 2015, ενώ το 2016 ξεκίνησε η ανάπτυξη του. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν το 2017, ενώ για το 2018 έχουν προγραμματιστεί δοκιμές σε 15 στρατιώτες. Το πρωτότυπο έχει ήδη κατασκευαστεί, έχει δοκιμαστεί ως προς τη μηχανική του λειτουργία και πλέον πραγματοποιούνται δοκιμές με διάφορους φόρτους, ενώ ένα δεύτερο πρωτότυπο κατασκευάζεται, με βελτιώσεις που έχουν προκύψει από τις πρώτες σειρές δοκιμών, οι οποίες έγιναν το καλοκαίρι του 2017 με τη συμμετοχή έξι στρατιωτών. Ο πρωτότυπος μηχανισμός ζυγίζει 1,6 κιλά περίπου και έχει υποστηρίξει με επιτυχία το πολυβόλο M249 βάρους 12,25 κιλών.
Ένα σενάριο δοκιμών περιλαμβάνει την τοποθέτηση επί του μηχανισμού βαλλιστικού προσθαφαιρούμενου ασπιδίου βάρους 9 κιλών, μπροστά από τον στρατιώτη, προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός προστασίας του, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις στατικής άμυνας. Ωστόσο, η τοποθέτηση βάρους 9 κιλών μπροστά στον στρατιώτη, δημιουργεί πρόβλημα ισορροπίας, μιας και το κέντρο βάρους μετακινείται μπροστά. Ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η υιοθέτηση ενός μηχανισμού δακτυλίου, γύρου από τη μέση του στρατιώτη και σταθεροποίηση του ασπιδίου επί του δακτυλίου και όχι επί του μηχανισμού, ο οποίος σταθεροποιείται στο πίσω ισχίο.
Στις δοκιμές που έγιναν το καλοκαίρι του 2017, παρατηρήθηκε και καταγράφηκε από αισθητήρες ότι η παρατεταμένη κράτηση του όπλου, ανεξαρτήτως στάσης, επιβαρύνει το μυϊκό σύστημα, όχι μόνο στα χέρια, αλλά και σ’ ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα να επέρχεται κόπωση και τρέμουλο στα χέρια, άρα και μείωση της ακρίβειας κατά τη βολή. Η χρήση του «Τρίτου Χεριού» μείωσε αυτή την κόπωση σε μεγάλο βαθμό.