Σύμφωνα με ανακοίνωση τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, η Aselsan πραγματοποίησε επιτυχημένες δοκιμές του υπό ανάπτυξη ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας Akkor. Η ανακοίνωση δεν δίνει λεπτομέρειες για το τι περιελάμβαναν οι δοκιμές, αναφέρει μόνο ότι το Akkor θα ενταχθεί σε υπηρεσία «σύντομα»

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Akkor ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης αξίας $ 54.000.000. Η ανάπτυξη του εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπτυξης του άρματος μάχης Altay. Το Akkor αναμένεται να περιλαμβάνει αισθητήρες προειδοποίησης εκπομπής δέσμης λέιζερ, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων, τέσσερα ραντάρ για περιμετρική κάλυψη 360ο και πολλαπλούς εκτοξευτές αντιμέτρων. Ωστόσο, αν και οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για έναρξη παραγωγής του συστήματος στα τέλη του 2017, πλέον η παραγωγή του έχει μεταφερθεί για το 2020, δεδομένου ότι η ουκρανική εταιρία Microtek συνεργάζεται με την Aselsan στο πρόγραμμα Akkor, ως σύμβουλος τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, προφανώς στο πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελών, λόγω της επιλογής του ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας Zaslon-L (Pulat).

Όπως είναι γνωστό, τον Δεκέμβριο του 2017, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει, με κατεπείγουσες διαδικασίες, στην εγκατάσταση των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας Zaslon-L στα 170 άρματα μάχης M-60T. Αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, κατά τη συνεδρίαση της στις 31ης Ιανουαρίου του 2018, τροποποίησε τον αριθμό και τους τύπους των αρμάτων μάχης που τελικά θα εφοδιαστούν με το Zaslon-L. Έτσι το πρόγραμμα αφορά σε 200 άρματα μάχης: 120 M-60T, 40 Leopard-2A4 και 40 M-60A3 TTS (Tank Thermal Sight), τα οποία επιχειρούν στη Συρία και τη νοτιοανατολική Τουρκία (Κουρδιστάν) κατά των Κούρδων. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει η Aselsan με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2018 (αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου).

Το Zaslon-L μπορεί να αναχαιτίσει απειλές, οι οποίες κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.200 μέτρα το δευτερόλεπτο. Αποτελείται από ένα ραντάρ εντοπισμού επερχόμενης απειλής, ένα σύστημα καθοδήγησης και εκτοξευτές πυροτεχνικών αναλώσιμων. Κάθε αναλώσιμο ενσωματώνει δύο πολεμικές κεφαλές, οι οποίες ενεργοποιούνται μπροστά από την απειλή διαδοχικά, η μια πίσω από την άλλη. Έτσι δημιουργούνται δύο διαδοχικές «γραμμές άμυνας» θραυσμάτων, πάνω στα οποία «πέφτει» το επερχόμενο αντιαρματικό βλήμα με αποτέλεσμα να καταστρέφεται. Ο χρόνος αντίδρασης του συστήματος είναι μόλις 0,1 δευτερόλεπτα. Στη βασική του διαμόρφωση το Zaslon-L προστατεύει το άρμα μάχης σε τόξο 180ο, ενώ το ολικό του βάρος είναι της τάξεως των 130 κιλών.