Νέα έκθεση του Ελεγκτικού Γραφείο της Αμερικανικής Κυβέρνησης (GAO : US Government Accountability Office) αναφέρει ότι το πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών κλάσης «Constellation» του Αμερικανικού Ναυτικού βρίσκεται σε στασιμότητα, εν μέσω συνεχών καθυστερήσεων. Οι «Constellation» είναι οι πρώτες φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων του Αμερικανικού Ναυτικού, μετά την απόσυρση της τελευταίας φρεγάτας κλάσης «Oliver Hazard Perry» το 2015, οι οποίες αντικαταστάθηκαν από τα προβληματικά πλοία LCS. Ωστόσο, τα προβλήματα με τα LCS οδήγησαν το Αμερικανικό Ναυτικό να προχωρήσει στην απόκτηση των «Constellation».

Η έκθεση του GAO δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου και αναφέρει  ότι το Αμερικανικό Ναυτικό «υπονόμευσε» ένα πρόγραμμα μείωσης ρίσκου του προγράμματος, μέσω της υιοθέτησης αποδεδειγμένων πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε άλλα προγράμματα του Αμερικανικού Ναυτικού. «Λόγω των συνεχιζόμενων μεγάλων προκλήσεων σχεδιασμού, η κατασκευή του πρώτου πλοίου έχει σταματήσει. Τώρα, το Ναυτικό προβλέπει ότι το πλοίο θα παραδοθεί με τρία χρόνια καθυστέρηση», αναφέρει η έκθεση. Το Αμερικανικό Ναυτικό θέλει 20 «Constellation», με προϋπολογισμένο κόστος $ 22 δισεκατομμύρια. Για να μειωθεί το ρίσκο, το Αμερικανικό Ναυτικό και τα ναυπηγεία Fincantieri Marinette Marine τροποποίησαν τη σχεδίαση FREMM, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού.

Ωστόσο, αναφέρει η έκθεση, η απόφαση να ξεκινήσει η ναυπήγηση πριν να ολοκληρωθεί η σχεδίαση των πλοίων ήταν «ασυνεπής με τις κορυφαίες πρακτικές σχεδιασμού πλοίων και έθεσε σε κίνδυνο αυτή την προσέγγιση». Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε καθυστερήσεις στη ναυπήγηση, με αποτέλεσμα το Αμερικανικό Ναυτικό να παραδεχθεί ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πρώτου πλοίου, τον Απρίλιο του 2026, δεν είναι υλοποιήσιμο και ότι η πιθανότερη ημερομηνία παράδοσης είναι ο Απρίλιο του 2029, δηλαδή τριετή καθυστέρηση. Δεδομένου ότι η ναυπήγηση του πλοίου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022, το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί επτά χρόνια μετά.