Η Νορβηγία ανακοίνωσε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία να πετάξει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II με βιοκαύσιμα, μέχρι το τέλος του 2024. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να καταδείξει τη βιωσιμότητα των βιοκαυσίμων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε μέσα υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, η μετάβαση στα βιοκαύσιμα παρουσιάζει πολλές τεχνικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις, καθώς τα βιοκαύσιμα θα πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα για να διασφαλίζεται ότι δεν επηρεάζουν την απόδοση ή την ασφάλεια των μαχητικών αεροσκαφών. Από την άλλη, τα πιθανά οφέλη είναι σημαντικά. Εκτός από τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η χρήση βιοκαυσίμων μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια μειώνοντας την εξάρτηση από τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα.
Η ιδέα της χρήσης βιοκαυσίμων στη στρατιωτική αεροπορία δεν είναι νέα. Αρκετές χώρες έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των βιοκαυσίμων σε μαχητικά αεροσκάφη. Για παράδειγμα, το 2010 η Αμερικανική Αεροπορία πέταξε ένα F-22 Raptor με μείγμα βιοκαυσίμου και συμβατικού καυσίμου, αποδεικνύοντας ότι τα βιοκαύσιμα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να επηρεαστεί η απόδοση του αεροσκάφους. Το 2012 το Αμερικανικό Ναυτικό διεξήγαγε επίσης δοκιμές με βιοκαύσιμα σε F/A-18 Super Hornet. Το 2024 η Βρετανική Αεροπορία πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση ενός Tornado με μείγμα ορυκτού καυσίμου και βιοκαυσίμου. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βραζιλία έχουν επίσης διερευνήσει τη χρήση βιοκαυσίμων στις αεροπορικές τους δυνάμεις.
Τα βιοκαύσιμα έχουν πολλά τακτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ένα εξ αυτών είναι η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες πηγές ορυκτών καυσίμων, καθώς τα βιοκαύσιμα μπορούν να παραχθούν τοπικά από διάφορες πρώτες ύλες, όπως ενεργειακές καλλιέργειες, γεωργικά υπολείμματα και οργανικά απόβλητα, ενισχύοντας έτσι την εθνική ενεργειακή ασφάλεια. Σε περιόδους σύγκρουσης, η ικανότητα παραγωγής καυσίμων σε τοπικό επίπεδο μπορεί να μειώσει την ευπάθεια των ενόπλων δυνάμεων και να εξασφαλίσει έναν πιο σταθερό και ανθεκτικό ενεργειακό εφοδιασμό. Η χρήση βιοκαυσίμων μπορεί επίσης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και συμβάλλοντας στη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τους διεθνείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών.