Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ναυπηγικό πρόγραμμα για το Αυστραλιανό Ναυτικό. Με στόχο την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ποσοτικά και ποιοτικά κινεζικής ναυτικής απειλής στη θαλάσσια περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού, το Ναυτικό της Αυστραλίας υλοποιεί ένα μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Η ιστοσελίδα theaustralian.com και ο συντάκτης του άρθρου CAMERON STEWART δημοσίευσαν προχθές μια πολύ περιεκτική και πλούσια σε πληροφορίες ανάλυση βάση της οποίας το πρόγραμμα πρόσκτησης των τριών αντιτορπιλικών αεράμυνας περιοχής του Ναυτικού της Αυστραλίας της κλάσης Hobart καθώς και έξι κορβετών ALFA 3000 ανέρχεται σε $10 δισεκατομμύρια. Προφανώς στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται το συνολικό απόθεμα όπλων, πυρομαχικών καθώς και προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης. Αμφότερα τα προγράμματα κατοχυρώθηκαν στα ισπανικά ναυπηγεία της Navantia.
Το κονδύλι των $10 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιμερίζεται σε $6 δισεκατομμύρια για τα τρία πλοία αεράμυνας περιοχής της κλάσης Hobart ενώ τα υπόλοιπα $4 δισεκατομμύρια αφορούν τη πρόσκτηση έξι νέων κορβετών ALFA 3000 (ή ελαφριές φρεγάτες δεδομένου του εκτοπίσματος τους).
Η Navantia προτείνει τη ναυπήγηση των κορβετών Alpha 3000 είτε στην Ισπανία είτε στην Αυστραλία με την ειδοποιό διαφορά της αύξησης του κόστους εάν τα πλοία ναυπηγηθούν στην Αυστραλία. Σύμφωνα με το αυστριανό δημοσίευμα και τις πηγές του συντάκτη η προσφορά της Navantia για ναυπήγηση των έξι κορβετών στην Ισπανία ανέρχεται στα $3.8 δισεκατομμύρια ενώ για την ναυπήγηση στην Αυστραλία το κόστος αυξάνεται περαιτέρω και ανέρχεται στα $4.8 δισεκατομμύρια.
Ειδικότερα η τιμή μονάδες ορίζεται στα $600 εκατομμύρια για ναυπήγηση στην Ισπανία ενώ αυξάνεται στα 800$ για ναυπήγηση στην Αυστραλία. Αυξημένοι είναι και οι χρόνοι παράδοσης με ναυπήγηση στην Αυστραλία συγκριτικώς με την Ισπανία αφού καταληκτικός χρόνος παραδόσεων στη πρώτη περίπτωση είναι το 2029 ενώ στη δεύτερη το 2032.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι το δίλημμα που παρουσιάζεται στο Αυστραλιανό Ναυτικό αναφορικώς με τη συνέχιση των ναυπηγήσεων των πλοίων αεράμυνας περιοχής Hobart με προοπτική ναυπήγησης είτε στην Ισπανία είτε στην Αυστραλία. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα κάθε Hobart κοστίζει περί τα $2 δισεκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων του κόστους των οπλικών συστημάτων. Βεβαίως τονίζεται το δίλημμα μεταξύ της ναυπήγησης λιγότερων από έξι κορβέτες (ALFA 3000) ή της απόκτησης περισσότερων πλοίων αεράμυνας περιοχής Hobart (περί τα δυο πλοία).
Μεσοπρόθεσμα το Ναυτικό της Αυστραλίας προχωρά και με το πρόγραμμα ναυπήγησης των αντιτορπιλικών Hunter ως τον αντικαταστάτη των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ της κλάσης ANZAC. Το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών Hunter με κύριο ανάδοχο τη BAE Systems Australia έχει ως στόχο το 2031 τη παράδοση του πρώτου πλοίου. Η σχεδίαση των Hunter βασίζεται στις Type 26 με τροποποιήσεις και βάση των τεχνικών απαιτήσεων των επιτελών του Αυστραλιανού Ναυτικού.
Συνολικώς το Ναυτικό της Αυστραλίας έχει προχωρήσει στη προμήθεια εννέα αντιτορπιλικών της κλάσης Hunter με συνολικό κόστος $24 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου $2.6 δισεκατομμύρια τιμή μονάδας). Το πρόγραμμα αφορά τη ναυπήγηση των πλοίων εξ ολοκλήρου στην Αυστραλία
Υπενθυμίζεται πως τα πλοία της Hunter είναι εκτοπίσματος των 10000 τόνων και μήκους 150 μέτρων. Διαθέτουν 32 κάθετους εκτοξευτές ΜΚ41 για ένα φόρτο βλημάτων SM-2 και ESSM. Συγκριτικά τα πλοία αεράμυνας περιοχής Hobart διαθέτουν 48 κάθετους εκτοξευτές ΜΚ41. Αμφότερα διαθέτουν ραντάρ σταθερής διάταξης.
Είναι πασιφανές πως δεδομένης της αεροναυτικής απειλής της Κίνας στις αχανείς θαλάσσιες εκτάσεις του Ειρηνικού ωκεανού το Ναυτικό της Αυστραλίας στοχεύει κατά κυρίαρχο λόγο στη διασφάλιση της αεράμυνας περιοχής.