Στην Αθήνα καταφτάνει ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Sébastien Lecornu προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο στις 23 και 24 Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Λοριάν έχει επαναπρογραμματιστεί και αναμένεται να γίνει εντός του μήνα ή του επόμενου.

Ήδη το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στον κόλπο της Σούδας. Το γαλλικό αεροναυτικό αποτύπωμα μετά την σύναψη της αμυντικής συμφωνίας Αθήνας – Παρισιού έχει αναβαθμιστεί καταλυτικώς με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται μόνιμα αναπτυγμένες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Ανώτατος αξιωματικός τόνιζε στο DefenceReview.gr πως η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών έχει αυξηθεί κατακόρυφα με πολλές αθέατες όψεις ύψιστης επιχειρησιακής σημασίας.

Έντονη είναι και η κινητικότητα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Élysée Palace και του Μεγάρου Μαξίμου. Η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron έχει αποκτήσει τακτικό χαρακτήρα και πλέον οι δυο ηγέτες εργάζονται στη περαιτέρω διεύρυνση και αναβάθμιση της ελληνογαλλικής συμμαχίας.

Τόσο σε στρατηγικό επίπεδο ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως το Παρίσι στηρίζει πλήρως τις ελληνικές διπλωματικές θέσεις σε μια σειρά από ελληνοτουρκικά ζητήματα ενώ στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδίδει ταχύτητα εργασιών στις γαλλικές εταιρείες ως προς την εκπλήρωση των γαλλικών εξοπλιστικών επ’ ωφέλειά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο τα προγράμματα των FDI όσο και των Rafale επιβεβαιώνουν την ικανοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στη κατεύθυνση αυτή ο Sébastien Lecornu θα συζητήσει με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με κυριότερη το πρόγραμμα πρόσκτησης των γαλλικών κορβετών Gowind 2800 HN αλλά και τη πιθανή ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για τη 4η FDI HN παρότι το τελευταίο έχει ατονήσει στην Αθήνα.

Δυο μέρες νωρίτερα θα καταφτάσει στην Αθήνα (στις 21 του μηνός) ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αφού πρώτα σήμερα 19/2 μεταβαίνει στην Άγκυρα ώστε να συναντήσει και τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κύρια θέματα είναι η αμυντική συνεργασία, η ενεργειακή ασφάλεια και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Μπλίνκεν θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου

. Σχετικά με το σκέλος της επίσκεψης της Τουρκίας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο υπουργός Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία, έναν πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Μπλίνκεν θα ευχαριστήσει επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της Συρίας». Τέλος, για το τμήμα του ταξιδιού στη Γερμανία η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Μπλίνκεν «θα συμμετάσχει σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων για να συζητήσει τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς την Τουρκία και τον συριακό λαό και τη δέσμευσή μας για τη διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».