Η σημαντική αξία των συστημάτων ραντάρ σε πρωτεύουσα λειτουργία οφείλεται στις δυνατότητες που παρέχουν σχετικά με την ανίχνευση και την ιχνηλάτηση μη-συνεργαζόμενων στόχων. Για τους συνεργαζόμενους στόχους δεν χρειάζεται το πρωτεύον ραντάρ μιας και καλύπτονται από τις υπηρεσίες του δευτερεύοντος ραντάρ.
Επιπροσθέτως, ανάλογα με την εφαρμογή, υπάρχουν συστήματα ραντάρ που λειτουργούν σε μικρές, μεσαίες ή πολύ μεγάλες εμβέλειες ενώ παράλληλα μπορούν να προσφέρουν μικρή, μεσαία ή πολύ μεγάλη ακρίβεια για την θέση ή και την ταχύτητα ενός στόχου.
Βρήκατε κάποιους άγνωστους όρους; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μιας και η πλήρης επεξήγηση όλων των τεχνικών λεπτομερειών που χρησιμοποιήθηκαν παραπάνω εξηγούνται στο βιβλίο «Ραντάρ και Ηλεκτρονικός Πόλεμος» του Δρ. Θεόδωρου Γ. Κωστή.
Γνωρίζατε τους παραπάνω όρους και θέλετε πληροφορίες με περισσότερο τεχνικό βάθος; Στο βιβλίο υπάρχει μια ανάλυση από πεντακόσιες τέσσερις (504) σελίδες που σε 10 κεφάλαια καλύπτει τις βασικές έννοιες από τον κόσμο των συστημάτων ραντάρ, όπως τον ηλεκτρομαγνητισμό, την θεωρία πιθανοτήτων, έννοιες στρατηγικής και τακτικής που έχουν μεγάλη σημασία για μια μοντέρνα αεράμυνα, την εξίσωση τηλεπικοινωνιών, την εξίσωση ραντάρ, την εξίσωση clutter και τις εξισώσεις του ηλεκτρονικού πολέμου.
Το βιβλίο ακόμη περιέχει την επεξήγηση των κυριότερων συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την εκπομπή ραδιοκυμάτων με έμφαση στα μικροκύματα για συστήματα ραντάρ καθώς και τους βασικότερους τύπους κεραιών για συστήματα ραντάρ αλλά και για συστήματα ηλεκτρονικού πόλεμου (συστήματα ραδιογωνιομέτρησης και παρακολούθησης φάσματος).
Ακόμη υπάρχει η ανάλυση της έννοιας της ενεργούς διατομής στόχου με αναφορά στην τεχνολογία στέλθ (stealth), των κυριότερων μέσων διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με έμφαση στην διάδοση που επηρεάζει τα συστήματα ραντάρ και η ανάλυση της λήψης και ανίχνευσης στόχων μαζί με αναλυτικές επεξηγήσεις για τον υπερετερόδυνο δέκτη και τον τρόπο ιχνηλάτησης στόχων.
Υπάρχει ειδική μέριμνα για την επεξήγηση των παλμικών, παλμικών ντόπλερ και ραντάρ συνεχούς κύματος καθώς και την ανίχνευση στόχων μέσα από το κλάτερ (clutter) με το Moving Target Indicator καθώς και η επεξήγηση των συστημάτων ραντάρ υψηλής ευκρίνειας SAR και ISAR.
Επιπροσθέτως υπάρχει μια μονογραφία από εκατόν ενενήντα (190) σελίδες για το πεδίο του Ηλεκτρονικού Πόλεμου με ειδική αναφορά στα αντίμετρα (ECM) και αντι-αντίμετρα (ECCM) για τους αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Για ποιό λόγο δημιουργήθηκε αυτό το βιβλίο; Τι καινοτομία αντιπροσωπεύει;
Η συνεισφορά αυτού του βιβλίου είναι η επεξεργασία της τεράστιας ύλης των παραπάνω δύο αλληλένδετων αλλά μεγάλων σε ύλη και πολυπλοκότητα πεδίων των ραντάρ και του ηλεκτρονικού πολέμου σε μερικά άνετα στην ανάγνωση και εύκολα στην κατανόηση κεφάλαια.
Ο αναλυτικός πίνακας περιεχομένων είναι διαθέσιμος στην σελίδα ( https://www.researchgate.net/publication/350006484_Rantar_Elektronikos_Polemos_-_Pinakes_Periechomenon )
Επίσης υπάρχει μια παρουσίαση από τον συγγραφέα στο youtube (https://www.youtube.com/watch?v=ganTpqEVmcA)
και η αγορά του βιβλίου μπορεί να γίνει από το βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου ΙΩΝ (https://www.iwn.gr/product.asp?catid=17656) ή από όλα τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία.