Η εισβολή του Ρουβίκωνα στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η παρ’ ολίγον είσοδός τους στο κτίριο που οδηγεί στο Αρχηγείο ΓΕΕΘΑ και το γραφείο το Υπουργού είναι ένα γεγονός ανήκουστο και επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γράφει ο Βασίλης Νέδος για τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα φαίνεται να διεκδικεί ρόλο στο διαμορφούμενο γεωπολιτικό τοπίο, ο βασικός βραχίονας που χρησιμοποιείται από το κράτος για να στηρίξει το επιχείρημα πως η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο πάροχο ασφαλείας στην περιοχή, δέχεται ένα τόσο άδικο, αλλά και συμβολικό πλήγμα.
Το «Πεντάγωνο» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το Στρατόπεδο Παπάγου, οφείλει να είναι ένα σύμβολο εθνικής ισχύος και αυτοπεποίθησης και αυτό να εκπέμπεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Και κυρίως, να είναι κλειστό σε όσους θέλουν να το καταργήσουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα για τους ελέγχους ασφαλείας στην είσοδο του Πενταγώνου. Στην προ τις κρίσης εποχή, ουκ ολίγες φορές δημοσιογράφοι, πολιτικοί και άλλοι «παράγοντες» της δημόσιας ζωής του τόπου, αρνούνταν να περάσου έλεγχο με το αφοπλιστικό επιχείρημα «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;».
Αυτή η λογική διαπερνά άλλωστε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής της χώρας. Από την εποχή του «bullying» των διάσημων σε κληρωτούς αερονόμους, στρατονόμους και ναυτονόμους, θεωρητικά η ασφάλεια στο Πεντάγωνο αυξήθηκε. Το χθεσινό περιστατικό δείχνει το αντίστροφο. Όσοι έχει τύχει να επισκεφθούν κτίρια στα οποία στεγάζονται οργανισμοί που εκπροσωπούν δυνάμεις ασφαλείας ανά τον δυτικό κόσμο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι έλεγχοι δεν είναι καθόλου τυπικοί.
Από το αρχηγείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, μέχρι το ΝΑΤΟ, το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ και, το «Εξάγωνο Μπαλάρ» στο Παρίσι, κάποιος δεν μπορεί απλά να μπει στο κτίριο. Και αν κάποιος προσπαθήσει να εισβάλλει μάλλον θα βρεθεί προ πολύ δυσάρεστης εκπλήξεως.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι η πλατεία Συντάγματος. Είναι το σημείο στο οποίο χτυπάει η καρδιά της εθνικής ασφάλειας. Απαιτείται απόδοση ευθυνών για το χθεσινό περιστατικό αλλά και βεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί.