Επειδή έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ένα από τα οποία το επιχείρημα του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, ότι δηλαδή αποσύρεται από τη Συρία επειδή τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν καμία δουλειά εκεί, έρχονται οι ίδιες οι εξελίξεις να τον διαψεύσουν.

Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ για το PONTOS NEWS

Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Ιράκ, όπου ευχήθηκε στους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν εκεί «Καλές γιορτές και καλή χρονιά». Μάλιστα, το πρώτο «φρούτο» της πολιτικής του αναξιόπιστου συμμάχου το γεύθηκε εκεί, στο Ιράκ, όπου ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του-απόφαση που επηρεάστηκε και από την αναξιοπιστία που επέδειξε ο Τραμπ προς τους Κούρδους συμμάχους και συμμαχητές των Αμερικανών στρατιωτών.

Όσο για τη διάψευση, αυτή ήλθε από το στόμα του ίδιου του Τραμπ, ο οποίος αυτοδιαψεύστηκε. Εκεί, στο Ιράκ, δήλωσε ότι τα στρατεύματα που υπηρετούν στη χώρα αυτή θα παραμείνουν τα επόμενα χρόνια, γιατί αυτό επιβάλλουν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αν λοιπόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιρνε μια γενική απόφαση και έλεγε αποσύρω όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει και την απόφαση απόσυρσης από τη Συρία. Από τη στιγμή όμως που αποφασίζει να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία και την ίδια στιγμή λέει ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στο γειτονικό Ιράκ, απ’ όπου μάλιστα θα επεμβαίνουν στη Συρία όταν απαιτείται, τότε αβίαστα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η απόσυρση από τη Συρία είναι μια απόφαση που επιβλήθηκε από την Τουρκία και μόνο από αυτήν.

Πάμε τώρα στο win-win της Τουρκίας με τη Ρωσία, ή το «καζάν-καζάν», όπως λέγεται αυτό στα τουρκικά.

Μελετώντας τα δημοσιεύματα και τα άρθρα Τούρκων αρθρογράφων που κομπορημονούν για την απόφαση που επέβαλε η «Μεγάλη Τουρκία» στις ΗΠΑ, είναι φανερό ότι οι προσδοκίες τους είναι μεγάλες για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων στη Μόσχα που είναι σε εξέλιξη την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές. Ή μάλλον, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες μέχρι το πρωί της Παρασκευής, όταν ο στρατός της Συρίας εισήλθε στην Ιεράπολη/Μένπετζ και ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης και της περιφέρειας από τους Κούρδους του YPG και ακολούθησαν οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι «η Ρωσία καλωσορίζει τον έλεγχο της πόλης και της περιοχής από τον στρατό της Συρίας», ενώ έγινε και μια περίεργη αναφορά για αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συρία.

Συγκεκριμένα, βρίσκονται από χθες Σάββατο στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, και ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, για να παρουσιάσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια στους Ρώσους αξιωματούχους, να ζητήσουν την άδεια να εισβάλουν στη Συρία και να ζητήσουν την άδεια χρήσης του εναέριου χώρου της Συρίας από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Η τουρκική αντιπροσωπεία, για να ξεπεράσει τις ρωσικές ενστάσεις, να αποτρέψει τον έλεγχο των περιοχών που κατέχουν σήμερα στρατεύματα των ΗΠΑ μαζί με τους Κούρδους του YPG και να αποσπάσει την άδεια εισβολής στη Συρία, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον τουρκικό Τύπο, αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει και «τρέχουν», από τότε που η Τουρκία αποφάσισε να προσεγγίσει τη Ρωσία και να αποστρέψει το «πρόσωπό» της από τις ΗΠΑ.

Η τουρκική αντιπροσωπεία, αφού θέσει πρώτα επί τάπητος τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ίδια από την παραμονή των Κούρδων του YPG στα εδάφη της βόρειας Συρίας, και την ενόχλησή της από τα σχέδια του Ισραήλ και της Γαλλίας για την περιοχή, για να πείσει τους αξιωματούχους της Μόσχας θα βάλει στο τραπέζι συνολικά το θέμα των ρωσοτουκρικών σχέσεων.

Δηλαδή, θα θέσουν εκβιαστικό δίλημμα στους συνομιλητές τους και θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να πάθει η Ρωσία αν κατά κάποιον τρόπο στηρίξει τους Κούρδους του YPG και τον Άσαντ και δεν δώσει την άδεια στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία, κάτι που θα οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Θα υπενθυμίσουν στους Ρώσους συνομιλητές τους ότι σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει οικονομικά προβλήματα, η Τουρκία είναι η μοναδική πύλη εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Επίσης, θα θέσουν το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, του αγωγού Blue Stream που εξασφαλίζει έσοδα περίπου 20 δισ. δολαρίων ετησίως στη Ρωσία, των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, της προμήθειας των συστημάτων S-400, καθώς και άλλα ήσσονος σημασίας θέματα.

Επίσης, ένα θέμα που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το ενεργειακό της Αν. Μεσογείου, όπου η Τουρκία δεν βρήκε τη στήριξη που επιζητούσε από τις ΗΠΑ. Στο ζήτημα αυτό θα αναζητηθούν δυνατότητες συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας!

Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν, με την τουρκική πλευρά να θέτει εκβιαστικά διλήμματα στη Ρωσία αλλά και κόκκινες γραμμές, μία από τις οποίες είναι η εκδίωξη από τα εδάφη της Συρίας των Κούρδων του YPG.

Αντικειμενικός σκοπός της επίσκεψης αυτής δεν είναι η εξεύρεση λύσης, αλλά η βολιδοσκόπηση πιο πολύ της ρωσικής πλευράς, για να ακολουθήσει συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν όπου θα ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Είναι γεγονός ότι η τουρκική διπλωματία κατέγραψε επιτυχίες, αφού κατόρθωσε να εξευτελίσει στην κυριολεξία τον πρόεδρο Τραμπ αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, καθιστώντας τες αναξιόπιστο σύμμαχο στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Τώρα τα ίδια, με άλλους όρους, σχεδιάζει να κάνει με τον Πούτιν και τη Ρωσία.

Θα τα καταφέρει;

Οψόμεθα.

ΠΗΓΗ: PONTOS NEWS