Ο προϊστάμενος της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), İsmail Demir, στη διάρκεια προγραμματισμένης ενημερωτικής συνέντευξης τύπου, έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε διάφορα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας.

Αρχικά ο I. Demir, αναφέρθηκε στις τελευταίες παραδόσεις, στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, έξι μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) Bayraktar TB2 και ενός ακόμα επιθετικού ελικοπτέρου T-129. Σχετικά με τα Bayraktar ΤΒ2, ο I. Demir, δεν ανέφερε σε ποια υπηρεσία θα ενταχθούν τα συστήματα, αλλά πιθανότατα είναι για τον Τουρκικό Στρατό, δεδομένου ότι Αστυνομία και Χωροφυλακή έχουν ήδη παραλάβει έξι και 18 συστήματα, αντίστοιχα, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση. Συνολικά η Τουρκία αναμένεται να παραλάβει 76 Bayraktar TB2/TB2S.

Σχετικά με την παράδοση του T-129, πρόκειται για το 42ο ελικόπτερο από τα 59 που αναμένεται να παραλάβει ο Τουρκικός Στρατός και η Χωροφυλακή. Από τα 42 T-129 τα 38 έχει παραλάβει ο Τουρκικός Στρατός και τέσσερα η Χωροφυλακή. Μετά την απώλεια ενός ελικοπτέρου του Τουρκικού Στρατού, το Φεβρουάριο του 2018 (καταρρίφθηκε από τους Κούρδους), σε υπηρεσία απομένουν 37 T-129, ενώ άλλα 17 τελούν υπό παράδοση.

Σχετικά με το πρόγραμμα ναυπήγησης του ελικοπτεροφόρου TCG Anadolu (LHD : Landing Helicopter Dock), ο I. Demir ανέφερε ότι το πλοίο θα καθελκυστεί το πρώτο τετράμηνο του 2019. Το TCG Anadolu έλκει την καταγωγή του από το ισπανικό Juan Carlos I, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από την Ισπανία και την Αυστραλία. Η ναυπήγηση του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, ενώ η τοποθέτηση της τρόπιδας έγινε τον Φεβρουάριο του 2018.

Σχετικά με το πρόγραμμα Altay, ο I. Demir, διαβεβαίωσε ότι τα 250 Altay, για τα οποία έχει υπογραφεί σύμβαση, θα ενσωματώνουν γερμανικό κινητήρα της MTU, καθώς, όπως δήλωσε, η Γερμανία δεν αντιτίθεται σ’ αυτή την προοπτική. Επίσης δήλωσε ότι ο τουρκικής σχεδίασης κινητήρας και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης θα έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους και θα είναι διαθέσιμα προς εγκατάσταση στα Altay το 2022.

Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ελικοπτέρου γενικής χρήσης T-625 Gökbey, λέγοντας ότι τα πρώτα ελικόπτερα αναμένεται να παραδοθούν το 2020 και να χαρακτηριστούν επιχειρησιακά το 2021. Το T-625 αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά τα 92 UH-1D/-1H και τα 131 AB-204/-205/-206/-212 που βρίσκονται σε υπηρεσία από τον Τουρκικό Στρατό.