Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία… Patriot για την Τουρκία! Μάλιστα. Έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά επικίνδυνο αντίπαλο λοιπόν. Που θέλει –και το έχει πετύχει μέχρι τώρα- να πατάει σε δύο βάρκες ταυτόχρονα…

Δεν γνωρίζουμε και φυσικά έχει αποδειχθεί ότι δεν το γνωρίζει και κανείς άλλος, μέχρι πότε η Τουρκία θα καταφέρει να διατηρηθεί σε αυτό το ειδικό καθεστώς. Που το οφείλει εδώ και 15 περίπου χρόνια στον Ερντογάν. Εντός του ΝΑΤΟ αλλά με τους δικούς της όρους, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά χρηματοδοτούμενη από αυτήν με πολλούς τρόπους και τέλος εντός του ισλαμικού κόσμου, επίσης χρηματοδοτούμενη από τον σκληρό πυρήνα του με πολλούς τρόπους. Οι προ του Ερντογάν εποχές με την πολιτική ζωή και τα καθεστώτα στην Τουρκία να είναι ζυγισμένα, κομμένα και ραμμένα, στη βούληση της Δύσης, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε αν θα επανέλθουν ή όχι.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι ότι για τον Ελληνισμό, οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα σε συνδυασμό με τις εδώ εξελίξεις,είναι απλά καταστροφικές… Και εξηγούμαστε. Σε ότι αφορά στην αιφνίδια προμήθεια του συστήματος Patriot από την Τουρκία, θεωρούμε ότι δεν έγινε απλά για να«εξευμενίσει το θηρίο».  Έχει βαθύτερο νόημα και βαθύτερα αίτια.  Η Τουρκία κατά την άποψή μας έχει εξασφαλίσει συνεργασία με τη Ρωσία σε πολλούς άλλους τομείς,πραγματικά προσοδοφόρους, όπως είναι αυτός της ενέργειας. Το ζήτημα των S-400 το χρησιμοποίησε για να πιέσει και να αποπροσανατολίσει. Δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα παραλάβει το ρωσικό σύστημα ή όχι. Κάτι που  –πάντα κατά την άποψή μας- έχει μικρή σημασία για την Τουρκία. Αυτό που θέλει δεν είναι ένα όπλο άμυνας όπως το ρωσικό αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα.Είναι μία πλατφόρμα επίθεσης όπως το F-35… Γελοιοποιώντας κατά τον πλέον γλαφυρό τρόπο κάποιους μέγιστους φωστήρες (στρατιωτικούς παρακαλώ!) στη χώρα μας που κάποτε υποστήριζαν δημοσίως και μετ’ επιτάσεως ότι δεν χρειαζόμαστε μαχητικά αεροπλάνα αλλά μόνο αποτελεσματικά αντιαεροπορικά συστήματα!  Με το να κάνει «πίσω» λοιπόν η Τουρκία στο ζήτημα των S-400 βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη. Έχει τη δυνατότητα να το αντικαταστήσει με κάτι άλλο και το κάνει. Με τη Ρωσία θα βρεθεί τρόπος συνεννόησης για απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν ήδη πληρωθεί κάπου αλλού… Με τις ΗΠΑ θα γίνει μία επαναπροσέγγιση για να υλοποιηθεί η διαδικασία παραλαβής τόσο των F-35, όσο και των Patriot. Λεφτά υπάρχουν για την Τουρκία…Ούτε υπό καθεστώς αυστηρής επιτροπείας είναι για τα επόμενα 100 χρόνια, ούτε υπό καθεστώς διαρκούς απειλής χρεοκοπίας… Θυμηθείτε ότι η «επίθεση» στην τουρκική λίρα μπορεί να είχε σημαντικές συνέπειες στην τουρκική οικονομία, αλλά δεν την γονάτισε. Και οι αραβικές χώρες του Κόλπου σίγουρα έχουν συνεισφέρει σε αυτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή. Που αργά η γρήγορα θα εξελιχθεί σε απώλεια εθνικού εδάφους με αποτέλεσμα να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου θα υποχρεωθούμε σε πρόσθετες παραχωρήσεις γιατί πολύ απλά ο συμμαχικός παράγοντας θα τηρήσει τη γνωστή του πολιτική των ίσων αποστάσεων…  

Απαντάμε αμέσως: Σε πρώτη φάση αυτό που γράψαμε στο αφιέρωμά μας για την αντιμετώπιση της απειλής αν αυτή πάρει τη μορφή του F-35 από την πλευρά της Τουρκίας(https://defencereview.gr/antimetopizontas-ta-toyrkika-f-35-i-diastasi-tis-apeilis/). Πρέπει να συγκροτήσουμε όχι μόνο μία πραγματικά αποτελεσματική άμυνα,σχεδιασμένη με βάση τα δικά μας οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα, αλλά και μία εξίσου αποτελεσματική επίθεση. Με μικρό σχετικά κόστος μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες του ΣΑΕ και να συγκροτήσουμε ένα αποτελεσματικό δίκτυο αισθητήρων αποκάλυψης και εγκλωβισμού σε όλα τα νησιά… Με μικρό σχετικά κόστος μπορούμε να αποκτήσουμε συστήματα και όπλα που θα μας επιτρέψουν να απαντήσουμε άμεσα και με καταστροφική ισχύ. Χρειαζόμαστε για παράδειγμα ατρακτίδια Legion για τα F-16V, σε συνδυασμό με ατρακτίδια στοχοποίησης εδάφους (Litening νέας γενιάς η Sniper), χρειαζόμαστε Link 16 σε όλα τα μαχητικά, χρειαζόμαστε όπλα όπως οι SCALP-EG, οι SCALP NAVAL, το Taurus KEPD-350, το ισραηλινό Delilah, πυραύλους METEOR καιMICA NG, χρειαζόμαστε νέες μονάδες επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό… Χρειαζόμαστε νέα μαχητικά αεροσκάφη που να μπορούμε να υποστηρίξουμε (επιχειρησιακά και οικονομικά) και να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και να εξαπολύσουν όλα αυτά τα όπλα μαζί με πλήρεις δυνατότητες συνεργασίας με πλατφόρμες στο έδαφος και στη θάλασσα.

Χρειαζόμαστε με άλλα λόγια, καλοσχεδιασμένο αμυντικό πρόγραμμα που θα καλύπτει τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια, με έμφαση στις ιδιάζουσες επιχειρησιακές μας ανάγκες, την οικονομία και την ομοιοτυπία θα μας βγάλει από το τέλμα. Όχι απευθείας αναθέσεις τύπου «κατεπείγοντος», που θα μας χαντακώνουν με πρόσχημα τη σωτηρία της τελευταίας στιγμής.  Τίποτα δεν είναι ανέφικτo… Ο ξένος παράγοντας, φυσικά θα προσπαθήσει να εμποδίσει την υλοποίησή μίας τέτοιας προσπάθειας. Για πολλούς λόγους. Το αν θα επικρατήσει ολοκληρωτικά για άλλη μία φορά, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς. Έχουν περάσει 200 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας απελευθέρωσής μας από τον τουρκικό ζυγό. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ότι έχουμε καταφέρει είχε βαρύτατο τίμημα σε ιδρώτα και αίμα. Το μέλλον δεν θα διαφέρει σε τίποτα. Μόνο με το να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό κρατικό μηχανισμό και μία πραγματική δημόσια διοίκηση θα κατορθώσουμε να επιβιώσουμε σε βάθος χρόνου.