Οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη για όσους παρακολουθούσαμε εκ του σύνεγγυς τον υπόγειο πόλεμο μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναμενόμενη εξέλιξη ήταν και τα αντίποινα που ανακοίνωσε σε δημόσια ομιλία του ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας.
Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL
Μπορεί να μην πίστευε κανείς ότι θα φτάναμε σε αυτή την οδυνηρή εξέλιξη για την Άγκυρα, αλλά ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού η πορεία του …φιδιού. Ο κ. Ερντογάν, μέσα στη σχιζοφρενική του παραζάλη, πίστεψε ότι είχε στο τσεπάκι του τον κ. Τραμπ, όπως παλαιότερα τον προκάτοχό του Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος για περίεργο λόγο είχε επιλέξει να μην συγκρουστεί με τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας. Ο κ. Ομπάμα είχε φτάσει στo σημείο να ανεχθεί ακόμα και το «πατρικό» χάιδεμα στο μάγουλο από τον Ερντογάν στην Αττάλεια, όταν έφριξε με το θέαμα όλη η Αμερική.
Ο σημερινός πλανητάρχης είναι βεβαίως ένας διαφορετικός ηγέτης, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους προηγούμενους προέδρους της Αμερικής. Διαθέτει και αυταρχισμό, αλλά έχει παρουσιάσει επίσης και ένα τρόπο αντίδρασης που τον χαρακτηρίζει ο θυμός. Δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του.
Είχε προκαλέσει εντύπωση μάλιστα ότι ενώ τα είχε βάλει με τους πάντες, και είχε συγκρουστεί με τους Ρώσους, τους Κινέζους, τους Ευρωπαίους και αυτόν ακόμα τον ΟΗΕ, άφηνε τον Ταγίπ Ερντογάν στο απυρόβλητο. Όταν τον Δεκέμβριο του 2017, ο πρόεδρος της Τουρκίας έφερε το θέμα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ στα Ην. Έθνη, καταφέρνοντας μεγάλο κτύπημα στην αμερικανική αξιοπιστία, οι συνεργάτες του κ. Τραμπ εισηγήθηκαν στον Αμερικανό πλανητάρχη να τερματίσει την προσωπική σχέση, διότι λίγο-πολύ, του τόνισαν, δεν έβγαζε πουθενά. Αρνήθηκε τότε… Και απέρριψε επίσης τη συμβουλή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που τον είχε προειδοποιήσει πως ο Ερντογάν είναι άφιλος, αντιαμερικανικός και αντισιωνιστής.
Στο μεταξύ έφταναν άσχημα μηνύματα από τις μυστικές υπηρεσίες για τις σχέσεις του Τούρκου προέδρου με τους Ρώσους, τους Ιρανούς και γενικά όλους τους εχθρούς της Αμερικής και του Ισραήλ. Προκαλούσε εντύπωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άφηνε όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα χωρίς ισχυρή απάντηση, σε σημείο που άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για πιθανή επιχειρηματική σχέση με τον Ερντογάν μέσω των Πύργων του Τραμπ (Trump Towers) στην Κωνσταντινούπολη. Αποδείχθηκε ότι ούτε αυτό ίσχυε, οπότε οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πλανητάρχης «εξιτάρεται» από τους αυταρχικούς ηγέτες.
Έμελλε ένας Πάστορας, τον οποίο για μεγάλο διάστημα οι Αμερικανοί είχαν ξεχάσει στις φυλακές της Σμύρνης, για να αλλάξει εντελώς το σκηνικό. Ο δικηγόρος του, που είναι και μέλος της νομικής ομάδας του Προέδρου των ΗΠΑ, ανέδειξε το θέμα σε μία συζήτησή του με τον κ. Τραμπ, και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ως έμπειρος και παλιός πολιτικός, αντιλήφθηκε ότι αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να σώσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η χριστιανική εκλογική πελατεία, είναι πολύ σημαντική για τους Ρεπουμπλικάνους. Έτσι η φυλάκιση του Άντριου Μπράνσον έγινε το αγαπημένο θέμα του Αμερικανού προέδρου. Ο στόχος ήταν να αποφυλακιστεί για να ικανοποιηθεί το «λαϊκό χριστιανικό αίσθημα».
Απ’ εκεί και πέρα ανέλαβε ο κ. Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πένς να δημοσιοποιήσουν το θέμα, που με ένα tweet πήρε μεγάλες διαστάσεις για να φτάσουμε στην άνευ προηγουμένου σύγκρουση της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή την επόμενη φάση του δράματος, αλλά γεγονός είναι ότι ο ελέφαντας βγήκε από το κλουβί και είναι και θυμωμένος. Ο κ. Πενς δήλωσε ότι εάν ο Ερντογάν δεν απελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον, θα ακολουθήσει νέο κύμα κυρώσεων. Θα είναι πιο αυστηρές και θα αγγίξουν την «αχίλλειο πτέρνα» του προέδρου της Τουρκίας, την ευάλωτη οικονομία της χώρας. Όλοι συμφωνούν ότι τότε θα υποκύψει και θα υποχωρήσει ο Ερντογάν…
Όμως όσοι άκουσαν τη σαββατιάτικη ομιλία του προέδρου της Τουρκίας στους φανατικούς οπαδούς του κόμματος, θεωρούν πως η επίλυση του θέματος έχει ακόμα δρόμο, αν και χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι ο Ερντογάν υπέκυψε και δέχθηκε να γίνει η ανταλλαγή του Πάστορα Μπράνσον με τον τραπεζίτη Αττίλα, τον οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν τον βασικό κρίκο για να παραβιαστούν οι κυρώσεις του εναντίον του Ιράν.
Οι επόμενες μέρες είναι σίγουρα κρίσιμες…