Το Βερολίνο αντιμετωπίζει πρόβλημα επάνδρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με αποτέλεσμα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να σκέφτεται, μεταξύ άλλων, να προτείνει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Deutsche Welle».

Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρεωτική στράτευση έπαυσε στη Γερμανία το 2011, αν και μέχρι σήμερα η Bundeswehr προσφέρει τη δυνατότητα της έμμισθης θητείας για όσους το επιθυμούν. Την περασμένη Παρασκευή η Γενική Γραμματέας του CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, δήλωσε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι δεν θα υπάρξει επαναφορά της στρατιωτικής θητείας όπως ήταν πριν το 2011, αλλά όπως δήλωσε «υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλά είδη θητείας».

Τη σκυτάλη των δηλώσεων πείρε ο βουλευτής του CDU, Henning Otte, ο οποίος δήλωσε ότι «η παλιά υποχρεωτική θητεία δεν θα βοηθήσει με τα τρέχοντα ζητήματα ασφαλείας μας … οι νέοι μπορούν να υπηρετήσουν σε υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική». Από την άλλη το μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την άμυνα, Hans-Peter Bartels, δήλωσε ότι η υποχρεωτική στράτευση έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας σχετικά με την καταναγκαστική εργασία.

Μόνο το δεξιό κόμμα AfD είναι υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, την παύση της οποίας χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος».

Πάντως η επιλογή της επαναφοράς της στρατιωτικής θητείας είναι στο τραπέζι. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση το 55,6% των Γερμανών βλέπουν θετικά την επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας, ενώ 39,6% την απορρίπτουν. Σε κάθε περίπτωση οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της επάνδρωσης που αντιμετωπίζουν.