Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Αμερικανικής Διοίκησης AMCOM (US Army Aviation and Missile Life Cycle) και Security Assistance Management Directorate (SAMD), κ. Brian A. Wood.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με τις Χερσαίες Δυνάμεις των ΗΠΑ και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Επίσης, αξιολογήθηκε και το πρόγραμμα των ελικοπτέρων OH-58 Kiowa Warrior και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης αυτών με επιπλέον χορήγηση ανταλλακτικών.
Υπενθυμίζουμε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται η άφιξη των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior. Μάλιστα ήδη η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την υποδοχή ενός μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων που θα συμπληρώσουν τον υφιστάμενο στόλο.
Από τα 70 ελικόπτερα τα 36 θα είναι επιχειρησιακά (θα διαθέτουν δηλαδή πλήρη επιχειρησιακό εξοπλισμό), 10 θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση στη Διακλαδική Σχολή Ελικοπτέρων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και 24 θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή άντλησης ανταλλακτικών. Προκειμένου να παραμείνουν περισσότερα ελικόπτερα επιχειρησιακά η Ελλάδα επιδιώκει να αυξηθεί η ροή ανταλλακτικών από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μην κανιβαλιστούν πολύτιμα ελικόπτερα.
Το κόστος της αγοράς των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, που αποσύρονται από τον Αμερικανικό Στρατό, ανέρχεται σε € 47 εκατομμύρια. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που συνηγόρησαν υπέρ της προμήθειας των Kiowa Warrior είναι οι δυνατότητες των ελικοπτέρων να συμπληρώνουν και να δρουν αρμονικά με τα Apache.
Οργανωτικά, εξετάζεται το σενάριο τα ελικόπτερα να μετασταθμεύσουν στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Ταυτοχρόνως εξετάζεται να συγκροτήσουν δυο Τάγματα, πιθανότατα των τριών λόχων έκαστο με έξι ελικόπτερα το καθένα, οργανικά σε σχηματισμούς που καλύπτουν την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Επιχειρησιακά, τα OH-58D Kiowa Warrior αποτελούν μια σημαντική λύση ενίσχυσης της ταχείας αντίδρασης. Τα ελικόπτερα από κοινού με τα Apache θα υποστηρίζουν αεροαποβατικές επιχειρήσεις σε μικρονήσια και βραχονησίδες στο Αιγαίο. Παράλληλα τα ελικόπτερα δύναται να αναλάβουν αποστολές ένοπλης αναγνώρισης, κατάδειξης στόχων στο πυροβολικό, προσβολής αποβατικών δυνάμεων και τέλος αντιαρματικό αγώνα από κοινού με τα Apache. Αιχμή του δόρατος των ελικοπτέρων είναι το σύστημα Mast Mounted Sight (MMS).
Ο Α/ΓΕΣ είχε δηλώσει σχετικά: «Μας δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα, με το οποίο κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αλλάζουν όλη τη μορφή του αγώνα. Οι Διοικητές των σχηματισμών, στους οποίους τα ελικόπτερα θα ενταχθούν ως οργανικά, αποκτούν άμεσα ένα σύστημα που έλειπε. Ενδεικτικά, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το Καστελόριζο είναι 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, τα ΟΗ-58D έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν εκεί μέσα σε 40 λεπτά. Μέχρι τώρα σε περίοδο κρίσης έπρεπε να στείλουμε δυνάμεις από την ηπειρωτική Ελλάδα. Παράλληλα, δίνουν μια επιπλέον δυνατότητα στην επιτήρηση, αλλά και άλλες που θα αξιοποιήσουμε πλήρως».
Άποψη μας είναι πως τα ΟΗ-58D αποτελούν μια σημαντική ενίσχυση για την ΑΣ και τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό γενικότερα σε χαλεπούς καιρούς. Σίγουρα, δεν είναι το τέλειο οπλικό σύστημα ή το υπερόπλο όπως πολλοί το παρουσιάζουν. Είναι όμως μια κρίσιμη προσθήκη με εξαιρετικά χαμηλό κόστος απόκτησης και το κυριότερο: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ.
Δυστυχώς, όταν είχαμε χρήματα αδιαφορούσαμε ως κράτος για τον εκσυγχρονισμό των ΑΗ-64Α Apache ή για την απόκτηση επιπλέον Apache ώστε να υπάρχουν δύο τάγματα των 18-20 επιθετικών ελικοπτέρων έκαστο.
Όπως αδιαφορούσαμε για την προσθήκη των AGM-114L Hellfire και μείναμε στους AGM-114Κ που δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των AH-64D Logbow. Θεατές στο ίδιο έργο: όπως είχαμε αφήσει τα Leopard-2HEL χωρίς σύγχρονα πυρομαχικά ή όπως αφήνουμε τα κορυφαία T-214 χωρίς τις καλύτερες τορπίλες.
Τουλάχιστον όμως στο θέμα των ΟΗ-58D υπήρξαν γρήγορα αντανακλαστικά και αυτό πιστώνεται στην ηγεσία του ΓΕΣ και της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού, ειδικότερα όμως στον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.