Την περασμένη Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στη Σκιάθο εκδηλώσεις μνήμης της 75ης  Επετείου από τη Βύθιση του Υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν το υποβρύχιο «Κατσώνης» και η πυραυλάκατος «Σταράκης» του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Στις εκδηλώσεις παρέστη, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη, ο Γενικός Επιθεωρητής Ναυτικού Υποναύαρχος Γεώργιος Μπαμπλένης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνου στο σημείο βύθισης του υποβρυχίου. Ανάλογες εκδηλώσεις («Λάσκεια 2018») έγιναν, την περασμένη Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, στην Ελευσίνα.

Την 14η Σεπτεμβρίου 1943 το υποβρύχιο «Κατσώνης» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Βασίλειο Λάσκο, ενεπλάκη με γερμανικό σκάφος καταδιωκτικό υποβρυχίων, κατά την διάρκεια αναζητήσεως εχθρικής νηοπομπής. Μετά από δίωρη καταδίωξη το υποβρύχιο επλήγη σοβαρά από βόμβες βάθους και αναδύθηκε. Αντί της παράδοσης  αποφασίστηκε η συνέχιση του άνισου αγώνα εναντίον του γερμανικού σκάφους μέσω ενός μικρού  πρωραίου πυροβόλου που διέθετε το «Κατσώνης». Μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών εμβολίσθηκε το υποβρύχιο από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί βορείως της Σκιάθου, συμπαρασύροντας στον υγρό τάφο του τον Κυβερνήτη και 31 μέλη του πληρώματος.