Αφορμή για τη παρούσα ανάλυση αποτέλεσε το περιστατικό βεβήλωσης του εθνικού μας συμβόλου από τουρκικά drone στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και ειδικότερα στο Καστελλόριζο. Όπως φαίνεται τα τουρκικά drones πολιτικού τύπου απογειώθηκαν από τα τουρκικά παράλια και προσέγγισαν το Καστελλόριζο με την ελληνική φρουρά να αδυνατεί (αυτό αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος) να τα αντιμετωπίσει. Εάν τα εντόπισε οπτικώς έπρεπε φυσικά να τα καταρρίψει με τη χρήση πυρών ή έστω προειδοποιητικών βολών κάνοντας χρήση τροχιοδεικτικών πυρών από τον φορητό οπλισμό του προσωπικού της ΔΑΝ Μεγίστης.

Όμως ο εντοπισμός ενός  drone πολιτικού τύπου καθίστανται εξαιρετικά δυσχερής υπόθεση αφού το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος είναι ελάχιστο. Όπως προκύπτει τα τουρκικά drones πολιτικού τύπου ήταν παραπάνω από ένα και έκαναν αρκετές βολές ρίχνοντας κόκκινη μπογιά πάνω στην ζωγραφισμένη σε βράχο ελληνική σημαία στο Καστελλόριζο.

Στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ καθώς και στο Δ Σώμα Στρατού η επιτήρηση της οριογραμμής λαμβάνει χώρα με τη χρήση αισθητήρων MARGOT και ραντάρ BOR-A-550. Τα δύο παραπάνω συστήματα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό πεζών ατόμων, πλωτών μέσων και οχημάτων και δεν είναι κατάλληλα για τον εντοπισμό drones των οποίων το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος είναι εξαιρετικά μικρό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ραντάρ BOR-A-550 εντοπίζει στόχους όπως ένα ελικόπτερο σε αποστάσεις 31 χιλιομέτρων.

Ούτε φυσικά οι Σταθμοί Αναφοράς (ΣΑ) των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που εντάσσονται στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) μπορούν να εντοπίσουν τόσο μικρούς στόχους από πλευράς RCS. Συνεπώς, διαμορφώνονται νέου τύπου απειλές που δυστυχώς δεν υπάρχουν τα ενδεδειγμένα μέσα έγκαιρης προειδοποίησης.

Πρόσφατα, ο Ελληνικός Στρατός παρουσίασε μια τεχνολογία anti drone. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα είδηση δημοσίευσε το περιοδικό «Στρατός και Ενημέρωση» του ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού). Συγκεκριμένα, στο τεύχος 53 (Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2019), στη στήλη «Επικαιρότητα» (σελίδα 12), με τίτλο «Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες του Δ’ Σώματος Στρατού» διαβάσαμε την είδηση ότι: «Από 1 έως 2 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της εκπαίδευσης και βελτίωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας των στελεχών του ∆’ ΣΣ, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση χειριστών παρεµβολέα ΣΜΗΕΑ ΚΕΤΕΣ στο Στρατόπεδο «ΑΠΟΣΤΟΛΙ∆Η». Πρόκειται για σύστημα παρεμβολής UAV (ΣμηΕΑ :  Σύστημα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), προφανώς σχεδίασης και ανάπτυξης του ΚΕΤΕΣ (Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελληνικού Στρατού).

Πρόκειται για σύστημα παρεμβολής UAV από το ΚΕΤΕΣ

Ασφαλώς και είναι μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα είδηση, που δείχνει ότι η καινοτομία δεν λείπει από την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το σύστημα, για τις επιδόσεις του και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το σύστημα βρέθηκε στην 84η ΔΕΘ και, όπως μάθαμε, αξιοποιείται από το προσωπικό και τα στελέχη της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Σε κάθε περίπτωση είναι μια εξαιρετικά θετική είδηση, που ευχόμαστε ολόψυχα να έχει συνέχεια και εξέλιξη.

Ακόμα και μικρά drones πολιτικού τύπου μπορούν να αποδειχθούν μια θανάσιμη απειλή καθότι είναι σε θέση να διεξάγουν επιχειρήσεις ασύμμετρου και υβριδικού πολέμου προσβάλλοντας ευπαθείς στόχους λειτουργώντας ως drones καμικάζι που αντί για μπογιά θα φέρουν εκρηκτικά έστω και μικρής έντασης αφού ένα drone πολιτικού τύπου δεν μπορεί να σηκώσει μεγάλο φορτίο. Το ζήτημα απασχόλησε εκτενώς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ καθώς και την ΕΥΠ και ως εκ τούτων αποφασίστηκε η προμήθεια anti drone συστημάτων.

Ο γράφων και το DefenceReview.gr σε παλαιότερη επίσκεψη στο Paris Air Show 2019 είχαμε αναφερθεί σε λύσεις anti drone που πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθούν στον ΕΣ και στις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα. Η Ισραηλινή Rafael και η Γερμανική Hensoldt επέδειξαν λύσεις για την αντιμετώπιση των drones. Τα δύο παρακάτω συστήματα αφορούν drones πολιτικού τύπου και λιγότερο στρατιωτικού αν και όπως μας εξήγησαν τα στελέχη των εταιρειών μπορούν να αντιμετωπιστούν και στρατιωτικών προδιαγραφών drones με το ύψος πτήσης να είναι καταλυτικός παράγοντας.

Σε όχημα G Class το Γερμανικό Xpeller Guard .

Από τις πλέον διαδεδομένες λύσεις είναι το DRONE DOME της Rafael. Μπορεί να εντοπίζει drones σε αποστάσεις έως 3,5 χιλιόμετρα και να τα προσβάλει κάνοντας χρήση παρεμβολών από αισθητήρα εδάφους. Το σύστημα αποτελείται από το ραντάρ RPS42 ή το RPS82 για μεγαλύτερη εμβέλεια, ραδιοεντοπιστή κατηγορίας (SIGNIT), αισθητήρα εδάφους για παρεμβολές στο εχθρικό drone και ηλεκτροπτικό αισθητήρα για οπτική ταυτοποίηση και επιβεβαίωση του στόχου.

Το DRONE DOME της Rafael

Το DRONE DOME της Rafael έχει ήδη καταγράψει πολλές επιτυχίες αντιμετωπίζοντας επιθέσεις σε νευραλγικούς στόχους στο Ισραήλ από τρομοκρατικές οργανώσεις που αξιοποιούν drones πολιτικού τύπου φορτώνοντας τα εκρηκτικά.

Στο Ισραήλ αξιοποιείται ευρέως το σύστημα της φωτογραφίας για τη προστασία ευπαθών στόχων.

Μια άλλη επιλογή αποτελεί το Xpeller Guard της Γερμανικής Hensoldt. Αποτελείται από ενιαίο σύστημα σε έναν ιστό στον οποίο βρίσκονται το ραντάρ SPEXER που καλύπτει 360 μοίρες, κάμερα ημέρας και νύχτας και τέλος τον αισθητήρα που παρεμβάλει και καταρρίπτει το εχθρικό drone. Υπάρχουν και άλλες λύσεις ξεχωρίσαμε τις πλέον γνωστές και αυτές που επιδείχθηκαν στο Paris Air Show 2019.

Το Xpeller Guard της Γερμανικής Hensoldt

Λύσεις anti drone υπάρχουν και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έχει παρουσιάσει αξιόλογα προϊόντα η Hellenic Instruments. Πρόκειται για Συσκευή Άμεσης Εξουδετέρωσης μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) μέσω παρεμβολών (jamming).

Ελπίζουμε το περιστατικό βεβήλωσης του εθνικού μας συμβόλου στο Καστελλόριζο να αποτελέσει τροφή για σκέψη και προβληματισμό με σκοπό άμεσα να παρθούν αποφάσεις και να αποκτηθούν τα κατάλληλα συστήματα για την αντιμετώπιση αυτών των ασύμμετρων και υβριδικών απειλών υψηλού κινδύνου.

Θερμική κάμερα του ΕΣ. Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας
Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας
Το RADAR BOR-A-550
Δυνατότητες εντοπισμού:
Πεζός: 16 km
Όχημα: 33 km
Αρμα: 42 km
Ελικόπτερο: 31 km
Βάρκα: 19 km
Σκάφος: 60 km
Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας. Το RADAR BOR-A-550 είναι ένας χερσαίας και παράκτιας επιτήρησης ραδιοεντοπιστής (GSR) κατάλληλος για στρατιωτική χρήση, σε επιχειρήσεις επιτήρησης ακτών και χερσαίων συνόρων. Συνδυάζει την επιτήρηση εδάφους, θάλασσας και χαμηλά ιπτάμενων στόχων ταξινομώντας αυτόματα αυτούς ημέρα και νύχτα κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Το RADAR BOR-A-550 στα αριστερά και ο αισθητήρας MARGOT στα δεξιά.

Comments

 1. Μπράβο Φίλε Γιάννη! Ελπίζω να ξύπνησαν πολλοί και να μην συνεχίζουν να κοιμούνται!

  Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό γιατί δεν μπορείς να τα δεις και να τα ανακαλύψεις.
  Έχουν πολύ χαμηλό ίχνος στα ραντάρ, υπερβολικά χαμηλό θερμικό ίχνος και χαμηλό ίχνος θορύβου.
  Δηλαδή είναι πιο εύκολο να τα εντοπίσεις από το ακουστικό ίχνος. Όσο για το μάτι καλύτερα να το ξεχάσεις
  με την κατάλληλο μπογιά δεν θα τα ξεχωρίζεις από τον ουρανό και τα σύννεφα.
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα μεγάλα UAV που φέρουν όπλα αλλά τα μικρά!
  Σε παρακολουθούν σε ανακαλύπτουν και τρως τα βλήματα πυροβολικού στο κεφάλι!
  Αυτό έγινε στην Αρμενία στον πόλεμο έρευνα και στοχοποίηση από τα μικρά UAV των Τούρκων.
  Στα βίντεο που βλέπουμε αν τα δούμε σε πολύ αργή κίνηση θα το καταλάβουμε από την πορεία
  του βλήματος που χτυπάει τον στόχο.

  1. Agorasis mia Firefly 4k gia 50 Euro apo tous kinesous……
   20000 komatia ftanoun…….. oli i douleia gi 5 Ekat. Euro to poli.

   Ftiaxnis ena sistima shutter na perni ton urano gonia gonia,
   kai exis coverage dekades xiliades tetragonika xiliometra. Ute miga den
   mpori na perasi……
   dense wifi communication na ginoun ta sistimata aorata na mi mporoun na ta
   anixneousoun kai na ta diastabrosun. mikra camouflarismena me aktina wifi drasis
   2km kai oute konoupi pernai stin epikratia sou.
   Alo bebea to pos tha to antimetopiisis to UAV…..

   firefly 4k with «eye of the fly shutter optics» for large solid angle fisheye optics coverage with high angular resolution. olo auto to sistima aksias 100 Euro…. me ola a aparetita metra prostasias kai robusness….

   akoma kai 5000 m psila tha blepis drone diastaseon 20cm…..

   gia 20000 tetia matia exis coverage 40000 km^2

   to mono pou lipi ine akribis prosanatolismos, ala kai gia auto to problima iparxi lisi
   prepi kapios na tin epeksergasti…

   kane exipno diktio kai kanenas den pernai alo an den exi omixli……
   Kai as erthi opios theli…..

 2. Αναφέρετε: «Όπως προκύπτει τα τουρκικά drones πολιτικού τύπου ήταν παραπάνω από ένα και έκαναν αρκετές βολές ρίχνοντας κόκκινη μπογιά…».
  Από πού προκύπτει αυτό; Υπάρχουν τέτοια δεδομένα;

  1. Δεν υπάρχουν δεδομένα γιατί μας έχουν πιάσει στον ύπνο.
   Δύσκολο μου φαίνετε πολιτικό drone να έχει τέτοια ευστοχία. Πιο πιθανό να ανέβηκε κάποιος στον βράχο και να έριξε τις μπογιές.
   Το θέμα drones είναι το μεγάλο χαρτί της Τουρκίας και νούμερο ένα κίνδυνος για τα νησιά μας.
   Μικρά και μεγάλα drones έχουν μικρό ίχνος ή μπορούν να πετάξουν σε ύψη που δύσκολα μπορούν να ανακαλυπτούν ή από τα α/α να αντιμετωπιστούν.
   Εδώ αν δεν έρθουν άμεσα λύσεις και δε ξυπνήσουν μερικοί, δε βλέπω τους Τούρκους να αλλάζουν στάση. Τα 100 bayraktar (και όχι μόνο αυτά) θα τα κάνουν 1000 και πριν καν δούμε εχθρό, βλέπω στα νησιά μας βροχή από βόμβες mam και drones καμικάζι
   https://m.youtube.com/watch?v=74kYvwDgnBQ
   https://m.youtube.com/watch?v=skOW_3uURbE
   Εύχομε να ξυπνήσουν κάποιοι και να πέσουν επενδύσεις στην αντινετώπιση αυτών των απειλών και ανάπτυξη δικών μας.

   1. Δεν χρειάζεται να ψεκάζει. Μπορεί να ανοίγει με ένα σερβομηχανισμό και να πέφτει κάθετα η μπογιά. Ο βράχος έχει κλίση δεν είναι εντελώς κατακόρυφος.

 3. Είμαι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να αποκτηθούν από τις δυνάμεις μας συστήματα αντι-drone, ειδικά λόγω του ότι η Τουρκία και έχει πολλά, και έχει αποκτήσει πλέον μεγάλη εμπειρία στην χρήση και αξιοποίησή τους με ενσωμάτωση πλήρη στις επιχειρήσεις (εμείς πολύ φοβάμαι ότι ακόμη και αν πάρουμε, για κάποιο διάστημα και δεν θα έχουμε εμπειρία στην χρήση αλλά και οι στρατιωτικοί μας θα τα θεωρούν σαν ένα νέο εξωτικό φρούτο και δεν θα τα αξιοποιούν στο φουλ σε επιχειρήσεις/ασκήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να το συνηθίσουν).

  Το πρόβλημα είναι ότι θέλεις δύο ειδών συστήματα, κάποια με μεγάλη εμβέλεια (όπως πχ για τα Bayraktar κτλ) και κάποια όπως αυτά που παρουσιάζονται που είναι εναντίον μικρών drones. Το πρόβλημα με αυτά που είναι εναντίον μικρών drones είναι ότι καθώς μικρά drones μπορεί να έχει πλέον και ο οποιοσδήποτε, ξαφνικά θα προέκυπτε ανάγκη για πολύ μεγάλο αριθμό συστημάτων. Αν πάμε να τα καλύψουμε όλα και πάρουμε πχ μεγάλο αριθμό συστημάτων, επειδή η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία παίζει σε μερικά χρόνια να είναι για πέταμα. Θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια ομάδα (αν δεν υπάρχει ήδη) που να είναι φουλ γνώστες τεχνολογικοί και του θέματος και να δουν πως μπορούμε να το καλύψουμε και καλύτερα και οικονομικότερα.

  ΩΜΟΣ, το βασικότερο και πιο βιαστικό είναι να αποκτήσουμε άμεσα εμπειρία στην χρήση και αξιοποίηση drones, αλλά ΑΜΕΣΑ. Δεν χρειάζεται να είναι drones που θα χρησιμοποιήσουμε αύριο σε κάποια συμπλοκή, ας είναι και κάτι αποσυρόμενο και σαραβαλιασμένο από την πολύ χρήση όπως τα Predator των ΗΠΑ, να τα πάρουν για εκπαίδευση και κατά κάποιο τρόπο «εθισμό» στην χρήση τους από τον στρατό, και παράλληλα ας κάνουν και τις διαδικασίες τους για να πάρουν κανονικά και μάχιμα/εξοπλισμένα.

  1. ωραιο σχολιο με ωραιες σκεψεις!

   χρειαζεται οπως βιαστηκαν για ραφαλ,να βιαστουν και γι αυτο το θεμα

   στην θεση τους πραγματικα δεν θα κοιμομουν το βραδυ!αλλα η αγνοια της τεχνολογιας ειναι που τους κανει πολλους να εφησυχαζουν

   πρεπει να κινηθουν αμεσα και για αποκτηση και για εκπαιδευση.δεν χωρα αναβολη.

   1. Μια χαρά κοιμούνται και στον ύπνο τους και στον ξύπνιο τους γιατί δεν μπορούν να δουν πέρα από την μύτη τους. Δεν μπορούν να δουν ένα υπό εξοπλισμένο ελληνικό λόχο πεζικου απέναντι σε μαζική επίθεση από 8 λοχους τουρκικού πεζικου ταυτόχρονα με 120 kargu. Δεν μπορούν να δουν ότι από να τους κομμάτιαζουν έναν έναν σιγά σιγά το μόνο που τους απομένει είναι να γίνουν ένα σμάρι με τους 8 λοχους τουρκικού πεζικου, γνωρίζοντας ότι το μόνο που τους απομένει είναι να νικήσουν μέσα από την θυσία τους για την Ελλάδα.

  2. Νομίζω ότι μεταχειρισμένα Predators είχαμε ζητήσει τόσο εμείς όσο και οι απέναντι και φάγαμε άκυρο. Εμείς δεν κάναμε τίποτα γι αυτό, οι Τούρκοι ανέπτυξαν δικά τους…

 4. Ολα αυτά νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο νέων VSHORADS, που πέρα των πυραύλων και κάποιου πυροβόλου, πρέπει να υπάρχει και σχετικός εξοπλισμός jammer…
  Όπως και αυτά δεν μπορεί να είναι παντού, οπότε χρειάζονται και ατομικά ηλεκτρονικά όπλα κατά των drones.

  1. Οι πυραυλοι ειναι πολυ ακριβοτεροι απο τα ιδια τα drones-καμικάζι. Τα drones θα ειναι πολλα, οι πυραυλοι VSHORADS λιγοι, και χρειαζεται να χρησιμοποιουνται με φειδώ.

   Η ενδεδειγμενη λυση ειναι αυτη που περιγραφει το αρθρο. Εντοπισμος με επιτοπια ρανταρ και αλλους αισθητηρες, ηλεκτρονικη παρεμβολη για να διακοπει η ζευξη δεδομενων με τον σταθμο ελεγχου, συν τα παλια καλα ΑΑ πολυβολα Browning 0.5».

   Το ζητημα πρεπει να μας απασχολησει πολυ και για εναν αλλο λογο. Tα drones καθιστανται ολοενα και πιο δημοφιλης μεθοδος επιθεσεως ανταρτών και τρομοκρατων. Οι μεν τρομοκρατες προτιμουν την Πολιτικη Αεροπορια, οι δε ανταρτες ζωτικους οικονομικους στοχους. Η προσφατη ακρως επιτυχημενη επιθεση στα διυλιστηρια της Σαουδικης Αραβιας με τετοια drones θα πρεπει να αφυπνισει τους παντες.

 5. γραψτε κ.νικητα για το θεμαμσυνεχιστε μπας και ιδρωσει κανενος το αυτι

  και για τα στρατιωτικα drones,επειγει!οι τουρκοι εχουν ενα σωρο στρατιωτικα drones

  εχουμε μεινει παρα πολυ πισω σε κρισιμο θεμα

  και χρονος ΔΕΝ υπαρχει…ενταξει τα μαχητικα,αλλα δεν αντιλαμβανονται στα επιτελεια την αναγκαιοτητα εν ετει 2020 να παρθουν ΑΜΕΣΕΣ αποφασεις για το θεμα; τι περιμενουν; να γινει κανενα θερμο επεισοδιο στο οποιο θα αλωνιζουν τα drones του και θα περασουμε στην ιστορια σαν εκεινους τους λαους που πολεμουσανμε αλογακια απεναντι στα παντσερ της γερμανιας; εγρηγορση
  δεν χωρα αναβολη…καθυστερησανε τρομερα και δεν μας παιρνει για καθυστερησεις ουτε καν ετους.υπερεπειγον θεμα

  να συμβαδιζουμε με την εποχη μας,γιατι αλλιως θα εξαφανιστουμε σαν τους βροντοσαυρους.

 6. @Γιάννης Νικήτας
  Καλησπέρα σας. Όταν γράφετε «Από τις πλέον διαδεδομένες λύσεις είναι το DRONE DOME της Rafael. Μπορεί να εντοπίζει drones σε αποστάσεις έως 3,5 χιλιόμετρα και να τα προσβάλει κάνοντας χρήση παρεμβολών από αισθητήρα εδάφους». Τα 3,5 χλμ αφορούν ύψος; Εάν αφορούν ύψος δεν είμαι μικρό; Είχα διαβάσει στην Πτήση πως τα τούρκικα UAV – UCAV ίπτανται πάνω από τους στόχους στα 8 χλμ. Δεν θυμάμαι εάν το είχα δει σε άρθρο ή σε σχόλιο στην πτήση.

 7. Το πρόβλημα αγαπητοί είναι πως αντιμετωπίζουμε τα ΜΕΑ ως ασύμμετρη απειλή – είτε στρατιωτικά είτε πολιτικά. Δεν έχουμε δόγμα ασφάλειας και κατ’ επέκταση άμυνας για τα ΜΕΑ. Εδώ τα ΠΕΠ μας δεν παίρνουν απευθείας στόχευση σε πραγματικό χρόνο από ΜΕΑ που έχουμε ή ακόμα και ΜΕΑ του εμπορίου και εμείς μιλάμε για αποτροπή επιχειρησιακού δόγματος που το δουλεύουν οι απέναντι εδώ και χρόνια με δική τους παραγωγή αισθητήρων…
  Με τα σημερινά δεδομένα και πορεία, όταν θα πετάει σε Ελληνικό εναέριο χώρο ένα Τουρκικό ΜΕΑ και θα στοχοποιεί θέσεις που θα μπορεί να πετύχει η ΤΑ με Stand-off όπλα δικής τους παραγωγής, εμείς θα κοιτάζουμε σαν χάνοι και θα αναρωτιόμαστε από που μας ήρθε.
  Μόνο με μαζική «απενεργοποίηση» περιοχής σε διάφορα ύψη με συστήματα τύπου Coral και jammer σε ΜΕΑ μπορείς να αποφύγεις τα drones αμυντικά. Στην ουσία όμως μόνο επιθετικά λύνεται το θέμα. Κάνεις το ίδιο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από τους απέναντι με όλα τα όπλα: ηλεκτρονικά και συμβατικά.
  Το ερώτημα είναι, ασχολείται με αυτό κανένας;

 8. Για πολιτικά drone, όπου η επικοινωνία δεν είναι αναπήδησης συχνότητας, το jamming είναι εύκολο. Σε πόλεμο δεν θα είναι έτσι. Με ένα anti-drone jammer σε κάποια απόσταση από εσένα θα μπορείς να «καπακώνεις» την επικοινωνία του. Το πρόβλημα είναι αν πριν από αυτή την απόσταση έχει κλειδώσει σαν EO/IR είδωλο το στόχο και καθοδηγείται αυτόνομα με 3D matching. Χρειάζεται και ψηφιακή κάλυψη/απόκρυψη. Ο υπολογιστής του ερευνητή σχηματίζει πολύγονα από το οπτικό/θερμικό κοντράστ που βλέπει, τα συγκρίνει με βιβλιοθήκες και πάει εκεί που υπολογίζει πιο πιθανό. Για να κρυφτείς από την τεχνητή νοημοσύνη του ερευνητή μπορείς να κρύψεις τα πραγματικά και να δημιουργήσεις ψεύτικα κοντραστ για να βγει εκτός βιβλιοθήκης, μπορείς να το τυφλώσεις με εκλάμψεις (white out) και μπορείς να δημιουργήσεις θερμές στήλες αέρα για να σκεδασεις την εικόνα. Π.χ αναφέρθηκε ότι οι javelin μπερδευόταν από το θερμό υπόβαθρο στα ξεροβούνια του Αφγανιστάν, ενώ το EOTS του F35 θόλωνε άσχημα από τα μπάρμπεκιου στο Τέξας. Αν ένα νησί δεχτεί επίθεση από πολλά drone με track via seeker/3D matching λειτουργεία, να σκεπασεις το νησί με καπνούς από λάστιχα που καίγονται είναι ένα γρήγορο πρώτο μέτρο.

 9. Το πρόβλημα στα μικρά drones έγκειται ότι ο αντίπαλος μπορεί να πάρει εκατοντάδες και να τα χρησιμοποιεί σε δεκάδες διαφορετικές θέσεις ταυτόχρονα και είναι πάμφηνα/αναλώσιμα.

  Τα αντιdones που είναι για μικρά drones, είναι συστήματα όπως τα εικονιζόμενα, που σε σχέση με το κόστος των drones το κόστος του αμυντικού μέσου είναι πανάκριβο (ραντάρ, τζάμερς, φορέας κτλ), τι θα κάνεις θα εξοπλίσεις εκατοντάδες μονάδες με τέτοια? Όχι, μόνο αυτά που είναι πιο κρίσιμα/στρατηγικά.

  Άρα η ιδέα που ανέφερε αναγνώστης προηγουμένως να έχουν τα shorads και τέτοιο μηχανισμό ενσωματωμένο, θα είχε δύο καλά. Απαλάσσεσαι από το κόστος
  -του ραντάρ και
  -του φορέα

  φυσικά το shorad δεν θα καταρρίπτει ένα φτηνιάρικο done με πύραυλο, αλλά θα έχει φορέσει τον τζάμερ πάνω του ή με το πολυβόλο του.

  Για τις άλλες μονάδες, δυστυχώς… πρεπει να σκεφτούν κάτι σε επίπεδο όχι hardware αλλά του τι να κάνεις αν το πάρεις χαμπάρι τελευταία στιγμή.

  Το θεμα στα μικρά drones δεν είναι πλέον να τα αντιμετωπίσεις, αλλά να έχεις και εσύ και να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς καλύτερα. Για οβίδες δεν παίρνεις αντιοβίδες αλλά την δυνατοτητα εσύ να ρίχνεις περισσότερες και πιο αποτελεσματικά

 10. Κ. Νικιτα το προβλημα ειναι πως αντιμετωπιζεις εναν αντιπαλο οταν δια κακου δεν επιθυμεις να παρεις πρωτοβουλια. Οχι μονο η πολιτικη και στρατιοτικη ηγεσια απερριψε πρωτοποριακους σχεδιασμους απο την ενχωρια βιομηχανια για προγραμματα κατασκευεις και ανορθοδοξης χρησης επιθεσεος κορεσμου απο σμηνος drones, αλλα δεν υπαρχει και η διαθεση να κανουμε εναν ολοκληρωμενο στρατιωτικο σχεδιασμο τωρα που τα βρηκαμε σκουρα. Σε αυτα προσθεστε την μηδενικη διαθεση δημιουργιας επιθετικου διπλοματικου σχεδιασμου. Το επιμενον σπασμοδικα κινουμενο Υπουργειο Εξωτερικων και Αυτοεξευτελισμου δεν προκειται με τιποτα να κινηθει οργανωμενα για να υποδαβλησει την Τουρκικες ενεργειες οχι μονο στα εθνικα θεματα αλλα στην ευρητερη περιοχη. Η Τουρκια αντιθετα δεν εχει τετοιους ενδιασμους. Τελος εχουμε κινοποιησει πρως ολους και συγκεκριμενα πρως τον μοναδικο υπαρξιακο μας εχθρο οτι δεν ειμαστε διαθετημενοι να κανουμε πολεμο ακομα και αν διακυβεβαιτε η κυριαρχια μας. Η πρωτη κινηση με οτι αυτο συνεπαγεται ανηκει στην Τουρκια 625 παραβιασεις των εθνικων χωρικων υδατων ( https://hellasjournal.com/2020/09/o-agnostos-polemos-sto-archipelagos-to-kinigi-ton-tourkikon-plion-ke-i-625-paraviasis-ton-avgousto/ )δεν ειναι η νικη που διατυμπανιζει τυπος και κυβερνηση για εσωτερικη καταναλωση ειναι ο απολυτος εξευτελισμος και η απολεση εθνικης κυριαρχιας. Η Κυπρος ειναι μακρια και το Αιγαιο δεν μας ανηκει πλεον. Τουλαχιστον αυτο το μυνημα μεταδωσαμε προς τα εξω και ας το ντυνουμε οπως μας βολευει. Το Αιγαιο ειναι πλεον για Αμερικανους οι Ευρωπαιους και Τουρκους διαμφισβητουμενο. Τουρκια 1 Ελλαδα κλασσικα 0. Χωρις να σπασεις αυγα ομελετα δεν γεινεται. Τι εχασε η Τουρκια απο ολα αυτα? Βλαβες σε μια φρεγατα και ενα Φ-16 με ανταλαγμα το γκριζαρισμα του Αιγαιου και το μορατοριουμ στην αξιοποιηση του προς κερδος μας? Ψιχουλα. Επιπλεον κερδιζει χρονο και αξιολογει πωτε και που θα ξαναχτυπησει ενω διαρκος αποκτα αυξημενη στρατιοτικη/βιομηχανικη ανεξαρτησια και ελευθερια κινησεων ενω η Ελλαδα ως σχιζοφρενης ασθενεις επιδειται σε προσωπικο ακρωτηριασμο. Ισως να κερδισουμε την μαχη παντος τον πολεμο το χασαμε προ πολλου. Και επι του θεματος παντος η λυση σας ειναι μονοδιαστατη. Λογικα η Τουρκια θα χρησιμοποιησει Drones με Link-16 για να μπορει να στοχευει τα Ελληνικο ναυτικο εξ αποστασεως χρησιμοποιοντας ενχωριους πυραυλους Exocet η Dronew με τακτικες σμηνους που εμεις απορριψαμε παλαιοτερα. Συμφωνω οτι Ελληνες μπορουν να δημιουργησουν και να λυσουν μονοι τους τις εθνικες αναγκες. Η ηγεσια μας πολιτικη και στρατιοτκη ανεξαρτιτα απο τις πολιτικες τις πεποιθησεις μπορει να φερθει οργανωμενα και να σχεδιασει μακροχρονια εθνικη στρατιωτικη διπλοματικη και γεοστρατηγικη πολιτκη?

 11. Η Τουρκια ηδη κοντραρει στα ισα τους μεγαλους παιχτες στο συγκεκριμενο κομματι.
  Συντομα (εαν οχι ηδη) τα Kargu θα αποκτησουν swarming δυνατοτητες με ομαδες των 20 drone.
  Με την ολοκληρωση του KERKES project , θα αποκτησουν και «ανοσια» σε παρεμβολες GPS χρησιμοποιωντας τις καμερες & λοιπους αισθητηρες και ακολουθωντας πληροφοριες του εδαφους(βουνα/δρομους/νησακια κλπ)

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/34204/turkey-now-has-a-swarming-quadcopter-suicide-drone-that-it-could-export
  https://www.forbes.com/sites/davidhambling/2020/06/17/turkish-military-to-receive-500-swarming-kamikaze-drones/#6d1adda8251a
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=122&v=PYty1ozz1WE&feature=emb_logo

  1. Καλά, το swarming έτσι και αλλιώς έχει γίνει πολύ εύκολο στα πολιτικά drones, δεν έχετε δει τα σόου που κάνουν σε διάφορες χώρες με drones που πετάνε κατά δεκάδες/εκατοντάδες με διάφορα λαμπάκια και κάνουν σχέδια στον αέρα? Μιλάμε πλέον για apps που τα τρέχεις σε μια ταμπλέτα ή κινητό συνδεμένο με τον ασύρματο έλεγχο των drones.

   Η πραγματική τεχνολογία δεν είναι ούτε στο swarming ούτε στο drone το ίδιο, η πραγματική τεχνολογία είναι στο:
   -να έχεις drones και την επικοινωνία μαζί τους με τρόπο που να μην μπορούν να τζαμαριστούν, οπότε είναι είτε θέμα τεχνολογίας επικοινωνίας που να μην τζαμάρεται, είτε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, όπου το drone πλέον δεν θα χρειαστεί να έχει επικοινωνία, θα κάνει την αποστολή μόνο του ή επικοινωννώντας με τα υπόλοιπα drones του κοπαδιού.
   -να έχεις αισθητήρες, άλλο να έχεις σε ένα drone που πετάει σε ύψος 10 χιλιομέτρων αισθητήρες που μπορεί να βλέπουν και αναλύουν τα πάντα σε απόσταση 50 χλμ, και άλλο να έχεις αισθητήρες που βλέπουν σε απόσταση 5 χλμ. Στην δευτερη περίπτωση παροτι έχει δυνατότητα να πετάει ψηλά, αν θέλει να κάνει κάτι χρήσιμο πρέπει να κατέβει κάτω, με συνέπεια να είναι ευάλωτο (είμαι περίεργος αν αυτό είναι που συμβαίνει με τα Bayraktar και πέφτουν τόσα πολλά)

 12. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΕΠΤΕΤΑΙ,ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ Α2….ΟΠΟΤΕ ΙΣΧΥΡΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΟΛΩΝ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΑΝ ΤΙΣ ΜΥΓΕΣ

  1. Αγαπητέ φίλε,ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ό το ερώτημά σου.
   Από όσα τεκμαίρονται στο διαδίκτυο φαίνεται ότι μπορεί.Αρα αν υποθέσουμε ότι δυνάμεθα να εντοπίσουμε,απομένει το ζήτημα να αντιμετωπίσουμε.Ο συνχολιαστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ζ μας μεταλαμπαδεύει με απλά ελληνικά σημαντική γνώση(ευχαριστούμε πολύ),που σίγουρα διαθέτουν και άλλοι,από επιστήμονες μέχρι απλοί αερομοντελιστές,ικανοί να συνδράμουν στην όποια προσπάθεια αναληφθεί.
   Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός,κατά την ιντερνετική μου περιήγηση,ότι στην χώρα μας λειτουργεί drone academy.Σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς προβληθείσες ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης και παραγωγής drones,φαίνεται ότι δεν στερούμεθα know-how.
   Προσωπική άποψη ότι με καλό συντονισμό και καλή διαθεση από όλους τους εμπλεκόμενους-δημόσιο και ιδιώτες-μπορούμε πολύ σύντομα να εκπλήξουμε εαυτούς και αλλήλους με προιόντα εφάμιλλα-και καλύτερα- του εξωτερικού.
   Κ.Νικήτα ένα updated ρεπορτάζ για την πορεία του ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ πιστεύω θα ήταν χρήσιμο.

 13. Τα συστηματα drone αποτελουν μια πραγματικη απειλη,οι ΕΔ θα πρεπει να εκπονισουν ενα ολοκληρωμενο σχεδιο για την αντιμετωπιση τους ενω θα πρεπει να υπαρξει μεριμνα και για την αντιμετωπιση ΣΜΗΝΩΝ απο drones..ενας μεγαλος αριθμος στρατιωτικων εγκαταστασεων θα πρεπει να αποκτησει anti-drone συστηματα περιλαμβανομενων των στρατιωτικων αεροδρομιων,μοναδες νησων,ναυσταθμοι,μειζονες σχηματισμοι,στρατηγεια,πολεμικα πλοια..δεν ειναι ευκολη υποθεση,πρεπει να διατεθει χρημα,προσωπικο,εκπαιδευση,ομως δεν γινεται διαφορετικα..

 14. Πρέπει η εγχώρια βιομηχανία να φτιάξει και τα δικά της uav είναι μέσα στις δυνατότητες που έχουμε σαν χώρα της Ευρώπης.

 15. TAI/Aselsan et al εχουν μπει σε εναρετο κυκλο με τεχνολογιες εκθετικης αυξησης και battle-proven συστηματα.

  Ο μονος τροπος ειναι η μεταφορα τεχνογνωσιας 1/2 gens πισω και η εξελιξη αυτων με συμμαχικη βοηθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *