Φέτος, η 330 Μοίρα (330Μ) της 111 Πτέρυγας Μάχης (111 ΠΜ) στη Νέα Αγχίαλο, συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυση της. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, την προσεχή Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στην 111 ΠΜ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, στατική έκθεση αεροσκαφών της Μοίρας και έκθεση φωτογραφίας, καθώς και επίδοση αναμνηστικών σε διατελέσαντες Διοικητές, Αξιωματικούς Επιχειρήσεων και Αρχιμηχανικούς της Μοίρας.

Την 1η Απριλίου του 1988, το ΓΕΑ έχοντας υπόψιν του την απόφαση του ΑΑΣ «Περί συγκρότησης Μοιρών Μ-2000 και F-16 C/D» έδωσε εντολή στο ΑΤΑ να δημιουργηθεί η 330Μ, με χαρακτηριστικό κλήσης «ΚΕΡΑΥΝΟΣ». Στις 9 Ιανουαρίου του 1989 ξεκίνησε η λειτουργία της νεοσύστατης Μοίρας στην 111 ΠΜ, με έμβλημα το γεράκι και τον κεραυνό. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η παραλαβή των νέων μαχητικών F-16C/D Block.30 της ΠΑ, η οποία και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 1990.

Ο αρχικός πυρήνας της Μοίρας απαρτίστηκε από Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ, το οποίο με τη σειρά του και σε συνεργασία με Ιπτάμενους Αμερικανούς εκπαιδευτές ανέλαβε την εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού. Η όλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση της Μοίρας από το ΑΤΑ στις 29 Απριλίου του 1990, οπότε και η Μοίρα τέθηκε πλήρως επιχειρησιακή με πρωτεύοντα ρόλο αναχαίτιση και δευτερεύοντα δίωξη-βομβαρδισμό.

Από την ημέρα ένταξης της στις πολεμικές μοίρες του ΑΤΑ, η Μοίρα συμμετείχε σε πλήθος εθνικών, πολυεθνικών και Νατοϊκών ασκήσεων. Η 330Μ συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εθνικές αεροπορικές και διακλαδικές ασκήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η 330Μ ήταν η πρώτη Μοίρα που συμμετείχε σε άσκηση Τοξότης-Νικηφόρος επιχειρώντας από την 115ΠΜ.

Σε Νατοϊκά πλαίσια η Μοίρα έχει μετασταθμεύσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχοντας σε ασκήσεις όπως η Destined Glory, η Clean Hunter, η NAM, η Ample Train, η Dynamic Mix, η Able Gain, η Spring Flag και άλλες. Επίσης η Μοίρα, το 2006, αξιολογήθηκε επιτυχώς στην αξιολόγηση IPF (In Place Forces) της 111ΠΜ. Στα ίδια πλαίσια έχουν φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Μοίρας πολλές ασκήσεις σε συνεργασία με αεροπορίες του εξωτερικού όπως της RAF, RNAF, USAF, GAF, RBAF, RSAF, TUAF και άλλες.

Πέρα από τις συμμετοχές της σε εκπαιδευτικές ασκήσεις, η 330Μ από ιδρύσεώς της διατηρεί επιχειρησιακές ετοιμότητες εθνικές και Νατοϊκές με βάση τις απαιτήσεις του ΑΤΑ και του CAOC-7. Ήταν η πρώτη Μοίρα που ανέλαβε ετοιμότητα από την 133 ΣΜ, ενώ επί σειρά ετών διατηρεί ετοιμότητα από την 130ΣΜ στη Λήμνο.