Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου το Υπουργείο Άμυνας της χώρας υπέγραψε συμβόλαιο με την JSC Sukhoi Company για την προμήθεια 12 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Su-57. Πρόκειται για το πρώτο συμβόλαιο που αποσπά το νέα μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, Alexey Krivoruchko.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2019. Οι δοκιμές αποδοχής του Su-57 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις αρχές του έτους.

Το Su-57 πέταξε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2010. Έλκει την καταγωγή του από το πρόγραμμα I-90 της δεκαετίας του 1980 (τότε Σοβιετική Ένωση). Το πρωτότυπο αεροσκάφος που προέκυψε από το πρόγραμμα I-90 ονομάστηκε MiG 1.44, αλλά η ανάπτυξη του ουσιαστικά σταμάτησε λόγω έλλειψης κονδυλίων στην καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση και παραπαίουσα Ρωσία της δεκαετίας του 1990.

To 2001 το πρόγραμμα MiG 1.44 ξεκίνησε εκ νέου, αυτή τη φορά ως PAK FA. Την ανάπτυξη του νέου μαχητικού ανέλαβε η Sukhoi το 2002, ενώ το πρώτο πρόπλασμα παρουσιάστηκε το 2004.

Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα «Lenta.Ru», που είναι το blog του κέντρου αναλύσεων CAST (Center for Analysis of Strategies and Technologies), που ανήκει στο δημοσιογραφικό όμιλο Vostok-Media, δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς Su-57 επιχείρησαν στη Συρία, στις αρχές του έτους, από την αεροπορική βάση Humaymim.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα τα Su-57 αξιολογήθηκαν επιχειρησιακά σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Το πρωτογενές υλικό είχε δημοσιευθεί τότε στο «Twitter» από έναν Σύριο και έδειχνε τα δύο αεροσκάφη να προσγειώνονται στη βάση Humaymim, συνοδεία ενός αεροσκάφους Su-30SM.