Με αφορμή τα αίσχη στα Εξάρχεια το βράδυ της περασμένης Πέμπτης προχωρούμε σε ένα σύντομο σχολιασμό. Έχουμε και λέμε.

Το επιχειρησιακό φιάσκο των ανδρών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ήταν το κερασάκι στη τούρτα. Όχι μόνον γιατί επιδείχθηκε επιχειρησιακή αδυναμία και ανεπάρκεια αλλά κυρίως γιατί αναδείχθηκαν για χιλιοστή φορά η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή του νόμου στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Είναι μόνον τα Εξάρχεια; Προφανώς και όχι. Είναι τα γκέτο των Ρομά στη Δυτική Αττική τα οποία τα έχουμε καταγράψει μέσα από εκτενή ρεπορτάζ με τις ΟΠΚΕ, είναι τα άβατο των λαθρομεταναστών, είναι οι αντιεξουσιαστές, είναι το σκληρό έγκλημα που καλπάζει.

Προφανώς και όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πυγμής. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που καλύπτει τρομοκράτες όπως άλλωστε είχε παραδεχθεί και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης όταν αποκάλυψε πως η κυβέρνηση συνομιλεί με άτομα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που μειώνει τις ποινές στη κατοχή εκρηκτικών υλών, που αποφυλακίζει σκληρούς ποινικούς με τον νόμο Παρασκευόπουλου, που ανοίγει τα σύνορα εφαρμόζοντας πολιτική ασυδοσίας. Φυσικά όχι τυχαία. Πρόκειται για πολιτικούς με συμπλέγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Η ΕΛ.ΑΣ βιώνει τη καθημερινή παρακμή και ένα αδυσώπητο βιασμό από την πολιτική ηγεσία με αξιωματικούς μαριονέτες.

Ασφαλώς και στην επιχείρηση των ανδρών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά  αποδείχθηκε πως εκτός από τραγική ανεπάρκεια εφαρμογής του νόμου στη περιοχή των Εξαρχείων υπάρχει και ελλιπής επιχειρησιακή σχεδίαση.

Γιατί λοιπόν ενώ γνώριζαν πως τα Εξάρχεια αποτελούν ορμητήριο επικίνδυνων κακοποιών δεν χρησιμοποιήθηκε το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Πειραιά ή η εάν απαιτούνταν οι άνδρες της πλέον ικανής ελληνικής αντιτρομοκρατικής μονάδας; Αναφερόμαστε στη ΜΥΑ του Λ.Σ μονάδα κόσμημα για τη χώρα μας. Επειδή οφείλουμε να είμαστε πάντα αντικειμενικοί και δίκαιοι. Κι αυτό γιατί η ΜΥΑ έχει πετύχει επιτυχίες παγκόσμιου επιπέδου.

Και κάτι επιπλέον: είναι πάγια τακτική των υπηρεσιών ασφαλείας όταν εφορμούν σε σημεία υψηλού ρίσκου για τη σύλληψη επικίνδυνων κακοποιών να καλούν τακτικές μονάδες ώστε να κάνουν την έφοδο. Στην Ελλάδα η κάθε ομάδα της Ασφάλειας είτε του Λ.Σ είτε της ΕΛ.ΑΣ για να πάρει τα εύσημα κάνει μόνη της το παιχνίδι.

Δεύτερον, πως είναι δυνατόν το Αρχηγείου του Λ.Σ να συγχαίρει τους άνδρες του Λιμεναρχείου Πειραιά για το πρωτοφανές φιάσκο; Είμαστε με τα καλά μας; Είστε σοβαροί κύριοι του Αρχηγείου του Λ.Σ; Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ από τη στιγμή που οι κακοποιοί είχαν βαρύ οπλισμό με ΑΚ-47 έπρεπε οι λιμενικοί να σταθούν αμέριμνοι. Σε οποιαδήποτε άλλο σοβαρό κράτος οι λιμενικοί μετά το φιάσκο θα ήταν αντιμέτωποι με συνέπειες. Στην Ελλάδα δέχονται συγχαρητήρια για τη ψύχραιμη στάση τους.

Σε ποια χώρα του Δυτικού κόσμου λιμενικοί ή αστυνομικοί θα είχαν έρθει αντιμέτωποι με εγκληματίες που φέρουν πολεμικά τυφέκια όπως τα ΑΚ-47 και την επόμενη ώρα δεν θα είχε γίνει επιχείρηση για τη σύλληψη τους;

Σε ποια χώρα του Δυτικού κόσμου λιμενικοί ή αστυνομικοί θα είχαν δεχθεί επιθέσεις με μαχαίρια και δεν θα είχαν ανταποδώσει;

Σε ποια χώρα του Δυτικού κόσμου λιμενικοί ή αστυνομικοί θα είχαν απολέσει τον οπλισμό τους από κακοποιούς και δεν θα ήταν υπόλογοι αλλά θα δέχονταν συγχαρητήρια;

Πάμε παρακάτω. Εδώ και τέσσερα χρόνια οι άνδρες των διμοιριών της ΥΑΤ/ ΥΜΕΤ δέχονται φονικές επιθέσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση. Από τύχη δεν έχουμε νεκρό αστυνομικό. Δεν θα σχολιάσουμε το επίπεδο συνεργασίας των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ με του Λ.Σ διότι εδώ δεν έχουμε λύσει ακόμα τα προβλήματα μεταξύ των υπηρεσιών εντός του ίδιου σώματος πόσο μάλλον μεταξύ του Λ.Σ και της ΕΛ.ΑΣ. Ούτε θα αναλωθούμε στο κομμάτι συλλογής πληροφοριών για θέματα κρατικής ασφάλειας που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.  

Ή να σχολιάσουμε τη δήθεν ελληνική τρομοκρατία; Τόσα χρόνια η Αντιτρομοκρατική (ΔΑΕΕΒ) και η Κρατική Ασφάλεια κυνηγούν την Αλ Κάιντα; Δεν μπορούμε ή μήπως δεν θέλουμε να πατάξουμε την ελληνική νέο-τρομοκρατία της άκρας αριστεράς; Όταν σοβαρές χώρες αντιμετωπίζουν άρωμα Ισλαμικής τρομοκρατίας εμείς ασχολούμαστε με κάτι τύπους των Εξαρχείων που βάζουν γκαζάκια…

Και για να έρθουμε στην ουσία: στα Εξάρχεια υπήρχε η ΔΕΛΤΑ. Μια από τις πλέον μάχιμες μονάδες στην ΕΛ.ΑΣ. Μονάδα με στρατιωτική δομή, εκπαίδευση, υποδομή και κυρίως πειθαρχία. Ο λόγος για τον οποίο τη διέλυσαν προφανής: για να μπορούν οι κάθε λογής αναρχικοί να δρουν ανενόχλητοι. Αντί για ΔΕΛΤΑ έχουμε πλέον τον Ρουβίκωνα να αλωνίζει με πολιτική κάλυψη και επιχειρησιακή αδυναμία. Όπως αντίστοιχα και όλες οι σημαντικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ έχουν σχεδόν διαλυθεί: ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Ζ, Άμεση Δράση, ΕΚΑΜ, Εναέρια Μέσα…

Στην Ελλάδα το κράτος δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιβληθεί σε μερικές εκατοντάδες αναρχικούς. Όπως εδώ και σαράντα χρόνια δεν μπορεί ή δεν θέλει να εφαρμόσει τον νόμο στους καταυλισμούς ρομά. Απαιτείται πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα και κυρίως εκτός από επιχειρησιακή ανασυγκρότηση, βαριές ποινές και μάλιστα χωρίς αναστολές με παράλληλη αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων για πράξεις που στρέφονται κατά της πολιτείας και των οργάνων της. Λύσεις υπάρχουν, πολιτικοί για να τις εφαρμόσουν δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν.

Προφανώς όμως η αδυναμία μας ως κράτος αναδεικνύεται σε κάθε μείζον συμβάν πολιτικής προστασίας: όπως έγινε στο Μάτι με 100 νεκρούς. Και με 100 νεκρούς δεν βρέθηκε ούτε ένας υπεύθυνος. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Καλή εβδομάδα!

Comments

 1. Ότι και σχόλιο και να κάνει κάποιος, θα πρέπει να καταλήξει πολιτικό.
  Γι’ αυτό και εγώ το αφήνω.
  Όποιος ζει και κινείται στο κέντρο (και όχι μόνο) ξέρει και καταλαβαίνει.
  Συμβαίνουν απαράδεκτα πράγματα.

 2. Λιγοι συνειδητοποιησαν το σκηνικο με τα καλασνικοφ, τα πολεμικα τυφεκια που βρισκει συχνα απεναντι του ο αστυνομικος. Εχει εθιστει τοσο πολυ ο κοσμος στη βαρια εγκληματικοτητα που δε προκαλει ριγη το τι συνεβη.Να λεμε παλι καλα που δε θερισαν τους λιμενικους και τον/την εισαγγελεα;

  θυμιζει ταινιες hollywood το ολο σκηνικο, ναρκο καρτελ μεσα στις ΗΠΑ . Βεβαια δε θα πηγαινε λουφα η US coast guard στο γκετο(σε εμας εξαρχεια) , θα εστελναν τους καταλληλους.Ελπιζω να το διορθωσουμε οσο ειναι νωρις ακομη.

 3. Μην δημοσιευθεί. Απλώς για ενημέρωση και ενδεχόμενο ρεπορταζ

  https://omniatv.com/853445282?fbclid=IwAR2tH5F1mBsTVEN3tSeDynqTEse78FWLi56rnp85ZOOrteKDx6tjBThA3jA

  Σεσημασμενος μπαχαλακιας,καταδικασμενο πρωτοδικα με 6 χρόνια, μάρτυρας υπεράσπισης η Εύη καρακωστα, βουλευτής συριζα

 4. Για την πλειοψηφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχουν λύσεις αλλά κανείς δεν μπαίνει στον κόπο γιατί απλά είτε θέλουν να τα συντηρούν είτε γιατί αδιαφορούν

 5. Εϊναι ανάγκη να καθαρίσουν επιτέλους τα γκέτο. Αφού αυτή η κυβέρνηση τα πρωθεί, ελπίζουμε η επόμενη να ασχοληθεί σοβάρα με την αντιμετώπισή τους!

 6. Ειναι γεγονος οτι τα οπλα ειναι πλεον διακοσμητικα για τις υπηρεσιες ασφαλειας και ειδικα οταν αντιμετωπιζουν απειλη φονικης βιας απο τριτους η δηθεν ευπαθεις ομαδες διαφορων με αποτελεσμα η ζωες των λειτουργων του κρατους να κρεμονται απο την διαθεση των εγκληματιων .
  Κανονες εμπλοκης δεν υπαρχουν και αν υπαρχουν δεν τηρουνται, η εκπαιδευση ειναι αστεια ,τα οπλα και τα διαμετρηματα ειναι ελαχιστα η ανεπαρκη ,μη φονικα οπλα απουσιαζουν ,τα μεσα δεν συντηρουνται η δεν διδονται καυσιμα για την κινηση τους ενω τα πολυδυναμα ΑΤ εχουν αφησει ακαλυπτες μεγαλες περιοχες της Αττικης ..
  Μεχρι και η καθαριοτητα εχει παυσει προ πολλου στις Αστυνομικες υπηρεσιες αφου δεν ανανεωθηκαν τα συμβολαια με τις εταιρειες καθαρισμου και ετσι τα ΑΤ και τα της Τροχαιας θυμιζουν σκουπιδοτοπους αφου κονδυλια δεν δινονται με προφαση την ελλειψη χρηματων!
  Η ΕΛΑΣ περιμενει δωρεες ιδιωτων ωστε να καλυψει κενα ,οι επικοινωνιες ειναι μη ασφαλεις και ανεπαρκεις και το κυριοτερο οι αχυρανθρωποι οσφυοκαμπτες διορισμενοι διοικητικοι ειναι ανικανοι για τα στοιχειωδη και λειτουργουν ως φερεφωνα της κυβερνησης ,της εκαστοτε πλεον κυβερνησης να εξηγουμαι.
  Ο κανονας ειναι ο ιδιος απλα ο βαθμος αλλαζει.
  Το ειδαμε και στην καταστροφη στο Ματι με την παρελαση των ανοητων που ειχαν το θρασος και την βλακεια να πουν οτι δεν θα εκαναν κατι διαφορετικο απο αυτο που εκαναν στηριζοντας την κυβερνηση που μετα τους εδιωξε αφου τους χρησιμοποιησε κανονικοτατα προς οφελος της! ..
  Με τετοια μυαλα και αυτα τα φοβισμενα ανθρωπακια που λενε ολο ναι και δεν αντιδρουν πουθενα θα επιβληθει ο νομος ?..
  Κανονικα ασχετως πεδιου με το που εμφανιζονταν οι τυποι με τα Καλασνικοφ θα επρεπε να βληθουν με σκοπο την εξουδετερωση τους απο μια ικανη ομαδα με ισχυ πυρος και αριθμους.
  Στην απειλη φονικης βιας απαντας με φονικη βια αμεσα και κεραυνοβολα σκοπο την εξουδετερωση της απειλης ..Δεν διαπραγματευεσαι και δεν φοβασαι να δρασεις .
  Ολα αυτα με πληρη νομικη καλυψη των οργανων της πολιτειας και πολιτικη στηριξη ασχετως εκβασης η συνθηκων .
  Ετσι εχεις κρατος αλλιως εχεις μπανανια ερμαιο των εγκληματιων.
  Δυστυχως δρωντας διαφοροι με αυτον τον τροπο επηρεαζουν και τις πολιτικες εξελιξεις εμμεσα αφου μπορουν να επιφερουν πληγματα στο κρατος ανεμποδιστα η να δημιουργησουν ανεξελεγκτες καταστασεις η να στρατολογουν διαφορους με σκοπο την ενισχυση συγκεκριμενων χωρων και τασεων κατ ουσιαν αποσχιστικων και εθνοδιαλυτικων.
  Στην συγκεκριμενη περιπτωση οχι μονο ειχαμε ταπεινωση και αφαιρεση οπλισμου περαν της ανικανοτητας σχεδιασης μιας απλης αποστολης στο στομα κυριολεκτικα του λυκου ειχαμε και σοβαρους τραυματισμους απο ξυλοδαρμους και ανυπαρκτη αντιδραση .
  Και στην συνεχεια οπως επισημαινεται απουσια εφοδου για ευρεση και συλληψη των δραστων που εμφανιστηκαν συμφωνα με μαρτυριες με πολλα διαφορετικα οπλα (δεν περιγραφονται ) καποια εξ αυτων Καλασνικοφ,αλεξισφαιρα γιλεκα ,μασκες ,ροπαλα ,μαχαιρια και οργανωση στρατιωτικου τυπου με αμεση συγκεντρωση και επεμβαση στο σημειο δραση και απαγκιστρωση μετα ..
  Αντι να τα κανει η ΕΛΑΣ και το Λιμενικο λοιπον τα κανουν οι αναρχικοι ..
  Εννοειται πως ολα γινονται σκοπιμα μαζι με την επισης σκοπιμη και δολια αλλαγη του νομικου πλαισιου ωστε οι εγκληματιες ,ομοιδεατες καποιων ,να πεφτουν στα μαλακα ενω ο μεσος Αστυνομικος και Λιμενικος οταν κανει αμυντικη χρηση του οπλισμου του να σερνεται στα αυτοφωρα και να μην ξεμπλεκει ποτε η να πεφτει σε δυσμενεια η να κινδυνευει με φυλακιση η αποταξη εαν πεσει σε συγκεκριμενο εισαγγελεα .
  Η το λιγοτερο να εμποδιζεται να κανει το καθηκον του με απειλες η οδηγιες ανωθεν για απελευθερωσεις συλληφθεντων η μη επεμβασεις .
  Μεχρι και η φρασεολογια δειχνει τις συμπαθειες των ΜΜΕ και της πολιτειας που δεν επιβαλλει να περιγραφονται για αυτο που ειναι αλλα αφηνει σκοπιμα παλι να διακινουνται φρασεις και λεξεις που σκοπο εχουν να μαλακωσουν την αντιληψη των πολιτων για αυτους και να τους ξεπλυνουν ιδεολογικα και συμπεριφορικα ..
  Ουσιαστικα παρουσιαζοντας τους ως ακινδυνους η ρομαντικους η και ως αποδιδοντες δικαιοσυνη,
  Μπαχαλακηδες ,αντιεξουσιαστες ,αναρχικοι,ανενταχτοι ,συλλογικοτητες ,καταληψιες ,αντιφασιστες και αλλα αθωα και αδιαφορα περιγραφικα ωστε να αποκοιμιζεται η οποια κοινωνικη συνειδηση αντι να οργιζεται και να απαιτει την αποδοση δικαιοσυνης η την παραιτηση πολιτικων.
  Ακομη δε και να φυλακιστουν οι καθε λογης παραβατικοι αποφυλακιζονται ακομη και υποτροποι με εκτεταμενα ποινικα μητρωα που σε αλλες πολιτισμενες χωρες θα εξετιαν ποινη ισοβιων ,αφου σκοπος δεν ειναι πλεον η προστασια του κοινωνικου συνολου αλλα ..η αποσυμφορηση των φυλακων …
  Αντι της κατασκευης νεων ..
  Φυσικα αυτη ειναι η δικαιολογια ενω ο σκοπος ειναι αλλος .
  Εαν λοιπον το καταντημα των υπηρεσιων αυτων και τα συγχαρητηρια θυμιζουν τα αντιστοιχα στο πληρωμα του Γαυδος που καθησε παθητικα και εμβολιστηκε χωρις αντιδραση απο Τουρκικο σκαφος και δειχνουν την επικινδυνη πορεια που παιρνει η σταση τους , με σκοπο τον κατευνασμο ,την μη αμυνα και την παθητικη ανοχη των παντων…. δεν ανησυχουν η τρομαζουν τοτε το επομενο σταδιο ειναι η διαλυση συνολικα στην πραξη των υπηρεσιων αυτων πλην καποιων υγιων πυρηνων και η ονομαστικη μοναχα υπαρξη τους η απλα η παρουσια και καταγραφη των εγκληματων μοναχα και τιποτα αλλο .
  Αν οχι και η ενεργητικη συμμετοχη στην εμμεση προστασια ολων αυτων που θα επρεπε να διωκουν και υπαρχουν πολλοι τροποι να συμβει αυτο ..
  Με πραξεις και παραλειψεις ..
  Τα συμπερασματα δικα σας,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *