Συζητήσεις και ζυμώσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης με στόχο τη σύναψη διακρατικής σύμβασης για δυο μείζονα προγράμματα του Στρατού Ξηράς. Παράλληλα όπως πληροφορείται ο γράφων και το DefenceReview.gr σχεδιάζεται για το εγγύς μέλλον συνάντηση των δυο ηγετών Ελλάδας και Γερμανίας. Τόσο το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αρματικού δυναμικού όσο και αυτό της πρόσκτησης των νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) KF-41 Lynx σε συνδυασμό με την απόκτηση τουλάχιστον 100 Marder 1 A3 (υπό ιδανικές συνθήκες και περισσότερα) κρίνονται ως απαραίτητα για τον Ελληνικό Στρατό. Ως εκ τούτων, οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα ώστε να διασφαλιστεί και το μέγιστο δυνατό απόθεμα μεταχειρισμένων Marder 1 A3 το οποίο μπορεί να ανέλθει σε 200 ΤΟΜΑ.

Στη κατεύθυνση αυτή έλαβε χώρα η επικοινωνία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γερμανίδα ομόλογο του. Από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών διασφαλίστηκε πως ο Στρατός Ξηράς θα παραλάβει εντός του χρονοδιαγράμματος το σύνολο των 40 Marder 1 A3 ως αντάλλαγμα για ισάριθμα BMP-1 που παραχωρήθηκαν στον Ουκρανικό Στρατό. Στην επικοινωνία αυτή η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στη σύναψη διακρατικής σύμβασης με τη Γερμανία.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύουν στην απαραίτητη διπλωματική, πολιτική και αμυντική στήριξη των ελληνικών θέσεων για τα ελληνοτουρκικά όσο και μια σειρά άλλων θεμάτων εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξοπλιστική διπλωματία όπως έχει καταδειχθεί από τις προγενέστερες συμβάσεις πρόσκτησης οπλικών συστημάτων αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο στα χέρια του πρωθυπουργού. Η διακρατική σύμβαση με τη Γερμανία έχει τρεις κύριους άξονες εκ των οποίων ο πρώτος είναι εξασφάλιση πολιτικής στήριξης, ο δεύτερος η υλοποίηση της γερμανικής επένδυσης και ο τρίτος είναι η κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών και απαιτήσεων του Στρατού Ξηράς.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα ώστε το επόμενο διάστημα να κλειστεί η δια ζώσης συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.

Νέα Υποβρύχια και Αντιαεροπορικά Συστήματα στην εξίσωση των ελληνογερμανικών εξοπλιστικών σχέσεων

Χθες όπως γράψαμε μέσα από το DefenceReview.gr η γερμανική TKMS συζητούσε με το ΓΕΝ για τις επιλογές νέων υποβρυχίων για το ΠΝ αλλά και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων τύπου «214». Είναι γεγονός πως οι Γερμανοί είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων υποβρυχίων αφού διαθέτουν εξαιρετική παράδοση και σχέσεις με το ΠΝ.

Παράλληλα αντίστοιχη εξοπλιστική κινητικότητα καταγράφεται και σε επίπεδο ΓΕΣ. Οι επιτελείς του Στρατού Ξηράς έχουν ήδη αξιολογήσει και συνεκτιμήσει όλες τις δυνητικές λύσεις για την αντικατάσταση σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων των οποίων η τεχνική υποστήριξη και συντήρηση καθίσταται εξαιρετική δύσκολη. Η γερμανική Diehl προτείνει το σύστημα IRIS-T SLM/SLS και ήδη οι εντυπώσεις σε επίπεδο επιτελών από τις παρουσιάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι πολύ καλές. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί μεσοπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης η απαλλαγή από ρωσικά οπλικά συστήματα.

Παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση το πρόγραμμα πρόσκτησης νέου ΤΟΜΑ και εκσυγχρονισμού μέρους του αρματικού δυναμικού ώστε να προχωρήσει και η γερμανική επένδυση που θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Καταλύτης των εξελίξεων θα είναι το προσεχές χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα ο χρόνος κατά τον οποίο οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν επιβεβαιώνοντας το άριστο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Απώτερος σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιδίωξη να διασφαλίσει μια εξαιρετική σχέση με τη γερμανική κυβέρνηση ώστε να ξεπεράσει τυχόν μελλοντικά κωλύματα με επίκεντρο ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης για τη χώρα μας.