Σε διαρκή εκκρεμότητα βρίσκεται η ολοκληρωμένη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης των πολύτιμων ΑΣΕΠΕ της ΠΑ. Μολονότι στην επικαιρότητα βρίσκεται το θέμα των τακτικών μεταγωγικών της ΠΑ, εντούτοις η μη έγκαιρη υπογραφή σύμβασης υποστήριξης των ΑΣΕΠΕ τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και τις μη ικανοποιητικές αν όχι μηδενικεσ διαθεσιμότητες.

Όπως δηλαδή η ελλιπής υποστήριξη των μεταγωγικών οδήγησε τον στόλο σε μαρασμό και παρακμή έτσι αναμένεται να γίνει και με τα ΑΣΕΠΕ εάν δεν υπογραφεί άμεσα (κυριολεκτικά όμως άμεσα) η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης για τα τέσσερα αεροσκάφη. Μέχρι πρότινος έχει υπογραφεί μόνο για τα αεροσκάφη και τους κινητήρες αυτών ενώ εκκρεμεί η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης για το τακτικό σύστημα αποστολής των αεροσκαφών και τα ηλεκτρονικά μέρη αυτού.

Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές με την χρονική αβεβαιότητα που τις συνοδεύει και οι απανωτές καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας μεταθέτουν χρονικά ένα φλέγον ζήτημα με άμεσο επιχειρησιακό αντίκτυπο τόσο στη ΠΑ όσο και συνολικά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλο σύστημα με τις δυνατότητες των ΑΣΕΠΕ και η συντήρησή του θυσιάζεται στον βωμό της πολιτικης. Εκκρεμεί ακόμη η έγκριση της Βουλής των Ελλήνων για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την απρόσκοπτη υποστήριξη των συστημάτων τα οποία λόγω ακριβώς της έλλειψης σύμβασης εν συνεχεια υποστηριξης για τόσα χρόνια (από την παράδοση τους το 2008) αντιμετωπίζουν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο απαξίωσης.

Ακόμη και εάν αύριο η Βουλή έδινε το πράσινο φως και στη συνέχεια ενέκρινε και το ΚΥΣΕΑ απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για την συμφωνια και υπογραφή σύμβασης και στη συνέχεια αρκετοί μήνες έως ότου αυτή η σύμβαση αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Αναρωτιέται λοιπόν κάποιος τι θα απαντήσουν οι αρμόδιοι στον Έλληνα πολίτη αν στους επόμενους μήνες τα συστήματα αυτά όπως είναι πολύ πιθανόν, παρουσιάσουν τις μη προβλεπόμενες διαθεσιμότητες όπως έγινε και στη περίπτωση των μεταγωγικών C-130;

Η πρότασή μας είναι το θέμα αυτό να απεμπλακεί από διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες και με δεδομένο οτι καλύπτει άμεση και σοβαρή επιχειρησιακή απαίτηση λόγω της μοναδικότητας του να προωθηθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου και να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο μέχρι τη διάλυση της Βουλης για να προχωρήσει όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη διαγωνιστική διαδικασία. Τουλάχιστον θα έχει γίνει το καλύτερο δυνατόν. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ζητηθούν ευθύνες…