Είναι κοινώς αποδεικτό πως η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλή συμβατικού χαρακτήρα με στοιχεία πολέμου υψηλής έντασης από τη Τουρκία. Η τελευταία εβδομάδα σημαδεύτηκε από επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου και ασύμμετρων απειλών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας οι οποίες κινητοποίησαν μεγάλο μέρος χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα γεγονότα στον Έβρο και στη περιοχή ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού κατέδειξαν τα προφανή: το ζήτημα του ανθρώπινου παράγοντα ως αναγκαίο συστατικό στοιχείο για τη φύλαξη των συνόρων. Οι μονάδες του Δ Σώματος Στρατού κλήθηκαν να συγκροτήσουν περίπολα, ενέδρες, μέγιστη επάνδρωση φυλακίων και όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την επιτυχία του αντικειμενικού σκοπού: την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Αυτό που καταδείχθηκε είναι πως οι ανάγκες για προσωπικό και «χέρια» είναι μεγάλες. Η μεταφορά λόχων των μοιρών καταδρομών κατέδειξε το προφανές: την λειψανδρία προσωπικού στις μονάδες πεζικού και προκάλυψης.

Η θητεία των εννέα μηνών είναι πλήρως ανεπαρκής καθότι εκτός από ποσοτική έλλειψη χρόνου υφίστανται και ποιοτική. Συνεπώς, το ζήτημα δεν είναι μόνον η ποσότητα του χρόνου αλλά και η ένταση της εκπαίδευσης.

Αποτελεί ιδανικό χρονικό διάστημα δεδομένου της καθολικής αποδοχής από τον πολιτικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες εκ των οποίων δύο μήνες βασικής εκπαίδευσης και Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και 12 μήνες πλήρους θητείας σε μονάδες εκστρατείας της ΑΣΔΕΝ και του Δ Σώματος Στρατού. Εκτίμηση μας είναι πως τόσο οι έφεδροι αξιωματικοί όσο και οι υπηρετούντες στις Ειδικές Δυνάμεις δεδομένου πως είναι εθελοντές πρέπει να υπηρετούν τουλάχιστον 24 μήνες. Ειδικά, οι έφεδροι αξιωματικοί αναγκαίοι για την κάλυψη θέσεων ηγητόρων μικρών κλιμακίων (σε ένα κατά βάση εφεδρικό στράτευμα) οφείλουν να υπηρετούν θητεία τουλάχιστον 24 μηνών αφού λαμβάνουν και μια ικανοποιητική μισθοδοσία και αρκετά προνόμια με κύριο εκείνο της μοριοδότησης. Η θητεία σε ΠΑ και ΠΝ πρέπει να είναι στους 18 μήνες κατ’ ελάχιστο.

Κομβικό ζήτημα είναι και ο περιορισμός των ανυπότακτων και των αντιρρησιών συνείδησης.

Ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι η αξιοποίηση της εφεδρείας. Ελάχιστες ήταν οι φορές που έλαβε χώρα μαζική κλήση εφέδρων ικανών να οδηγήσουν τους σχηματισμούς του ΕΣ σε πολεμική σύνθεση έτοιμους και ικανούς για επιχειρήσεις υψηλής έντασης στα πλαίσια ενός συμβατικού πολέμου με τη Τουρκία. Ο ΕΣ είναι Στρατός που βασίζεται στην εφεδρεία του ώστε να είναι ικανός να πραγματοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις καθότι η λογική της περιορισμένης κρίσης σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο αποτελεί μια ουτοπική και συνάμα επικίνδυνη αντίληψη.

Όσες φιλότιμες προσπάθειες και εάν λαμβάνουν χώρα από σωματεία της Εφεδρείας καμία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τεχνική εκπαίδευση ειδικοτήτων του ΕΣ όπως οδηγών αρμάτων ή άλλων ειδικοτήτων. Από την άλλη μεριά είναι αδιανόητο, έφεδροι αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί που θα διοικήσουν προσωπικό να μην εκπαιδεύονται σε τακτική βάση πάνω στα καθήκοντα τους αφήνοντας τους με τις γνώσεις και εμπειρίες που είχαν κατά τη στρατιωτική τους θητεία.

Εάν η κυβέρνηση θέλει να μείνει στην Ιστορία ότι ενίσχυσε την Εθνική Άμυνα οφείλει να αυξήσει τη θητεία, να τη βελτιώσει ποιοτικώς με εντατική εκπαίδευση και τέλος να αξιοποιήσει τη μεγάλη δεξαμενή εφέδρων σε όλη την επικράτεια.

Ο ΕΣ δεν είναι ένας τυπικός νατοϊκός στρατός που μάχεται τρομοκράτες αλλά αντιμετωπίζει μια απειλή συμβατικής φύσης. Επίσης, δεν δύναται να είναι πλήρως επαγγελματικός για οικονομικούς, επιχειρησιακούς και εθνικούς λόγους. Οι Έλληνες είναι ταυτισμένοι με τον Στρατό απόρροια της θητείας τους και είναι περήφανοι γι’ αυτό.

Είναι ιδανική ευκαιρία η παρούσα κυβέρνηση να αυξήσει τη θητεία και να αξιοποιήσει την εφεδρεία, συστατικό στοιχείο του ΕΣ.

Comments

 1. Η ελβετία έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα εφέδρων, μετά το Ισραήλ.
  Επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον ενοποιητικό ρόλο της στρατιωτικής θητείας, στην Ελβετία και πως γίνεται η χορήγηση υπηκοότητας, όχι αυτόματα στο εθνικό επίπεδο, αλλά με δημοκρατικές διαδικασίες στο επίπεδο του χωριού και του δήμου :
  https://www.realcleardefense.com/articles/2020/03/02/an_assessment_of_nationalisms_impact_on_security_and_stability_in_switzerland_115084.html

 2. Ερώτηση προς αρθρογράφο: γιατί όλος ο αμυντικός τύπος θεωρεί την αύξηση της θητείας ως τη μοναδική θεραπεία της λειψανδρίας; Έχει υπολογίσει ποτέ κανείς πόσες χιλιάδες λουφαδόροι παίρνουν απαλλαγές; Πόσοι βγαίνουν γιωτάδες με ψεύτικα χαρτία; Πόσοι είναι οι αντιρρησίες συνείδησης που θα μπορούσαν να κάνουν αγγαρείες χωρίς όπλο ή και στολή για 24-36 μήνες; Δε θα ήταν δίκαιο για αυτούς που κάνουν κανονική θητεία τα όποια μέτρα να αρχίσουν από τους λουφαδόρους; Ας τους στείλουν να καθαρίζουν σκουπίδια λαθρομεταναστών και τουρκικα δακρυγόνα στον Έβρο.

 3. Ολα αυτα τεθηκαν υπ’ οψιν του Κουλού οταν τον ενημερωσαν στο Υπουργειο Αμυνας το θερος του 2019, λιγο μετα την αναληψη των κσθηκοντων του. Οι αποφασεις του ηταν οι εξης:

  -Απερριψε το αιτημα του Στρατου να αυξηθει η θητεια.
  -Απερριψε το αιτημα του Στρατου να προσληφουν μερικες χιλιαδες επαγγελματιες ιδιως στις Ειδικες Δυναμεις, προς αντικατασταση γηρασκοντος και αποχωρουντος προσωπικου.
  -Απερριψε το αιτημα να αυξηθουν οι εισακτεοι σε ορισμενες στρατιωτικες σχολες, οι οποιοι εχουν μειωθει πολυ τα τελευταια χρονια.
  -Αρνηθηκε καθε αυξηση των στρατιωτικων δαπανων. οι οποιες διατηρηθηκαν στο πολυ χαμηλο επιπεδο που ηταν επι ΣΥΡΙΖΑ.
  -Ανηγγειλε την προσληψη 1500 «συνοριοφυλάκων», αμφιβολου χρησιμοτητος, απο τις περιοχες στις οποιες θα εγκαθιστουσε τους λαθροεισβολεις, με προφανη σκοπο να εξαγορασει την ανοχη των τοπικων κοινωνιων, το οποιο δεν επετυχε.

  Aυτα περι των ευθυνων του Κουλού.

  1. 2,4% του ΑΕΠ η στρατιωτικές δαπάνες που μας κατατάσσει ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Ποιο ακριβώς είναι το χαμηλό επίπεδο;

   1. οι* όχι τίποτα άλλο θα προστρέξει κανείς να κρίνει την γραμματική μπας και αφαιρέσει βάρος από το επιχείρημα καθεαυτό.

   2. @ΤιΛεςΒρε

    Καλα θα κανεις να μη γραφεις ανακριβειες.

    Oι στρατιωτικες δαπανες της Ελλαδας σημερα μετα βιας αγγιζουν το 2 % του ΑΕΠ, που ειναι το ελαχιστο οριο που απαιτει το ΝΑΤΟ απο τα κρατη-μελη του ωστε να εχουν στοιχειωδη στρατιωτικη αποτελεσματικοτητα.

    Δεν ειμαστε ουτε καν στις 20 πρωτες χωρες παγκοσμιως.

    Αποδειξη τουτου οι ελαχιστες παραγγελιες στρατιωτικου εξοπλισμου τα τελευταια χρονια, αλλα και οι χαμηλες διαθεσιμοτητες των μεσων (ιδιως των Α/Φ) ελλείψει ανταλλακτικων.

 4. Θα γράψω τα ίδια που γράφω παντού μήπως τα διαβάσει κανείς
  1. Στράτευση στα 18 (με δικαίωμα αναβολής 1 χρόνο) , μετά το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων
  2. Θητεία οι υποψήφιοι, ΟΛΩΝ των Σωμάτων Ασφαλείας (2000-3000 υποψήφιοι ετησίως!!!! τουλάχιστον)
  3. Θητεία να υπηρετούν και οι γυναίκες. Χρήση τους σε καθήκοντα Ασφαλείας Στρατοπέδων και Εγκαταστάσεων.

  Συμφωνώ στην αύξηση θητείας με την προϋπόθεση να γίνουν πρώτα τα παρακάτω:

  1. Ο ΕΣ να βρίσκεται Ανατολικά του Νέστου και σε ΑΣΔΕΝ (νησιά). Στο εσωτερικό ΜΟΝΟ οι Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης (ΚΔ, ΠΖΝ, 71 Α/Μ ΤΑΞ) και αυτές μέσα στις εγκαταστάσεις που σταθμεύουν τα μέσα με τα οποία θα επιχειρήσουν.
  2. Κλείσιμο Στρατιωτικών Πρατηρίων -απεμπλοκή προσωπικού από Πολεμικά Μουσεία ή άλλα πάρεργα
  3. Κλείσιμο Μονάδων σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Μακεδονία. Εκτιμώ πως αρκεί 1 ΤΑΞ ΠΖ ( 2 ΤΠ, 1 Μ/Κ ΤΠ, 1 ΕΠΙΛ/ΡΧΙΑ, 1 ΜΜΠΒ, 1 ΤΥΠ) για κάλυψη Μακεδονίας και Ηπείρου και αυτή επανδρωμένη σε ποσοστό 40%-50%, όχι παραπάνω.
  4. Σύμπτυξη των Μονάδων που βρίσκονται στην Αττική σε 1 με 2 Στρατόπεδα.
  5. Χρησιμοποίηση της εφεδρείας . Με την απόλυση, οι τοπικά διαμένοντες σε Θράκη και Νησιά,
  α. να παραλαμβάνουν οπλισμό πυρομαχικά και υλικά,
  β. να εκπαιδεύονται ανά τακτά διαστήματα με τις Μονάδες στις οποίες ανήκουν.
  Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πολιτείας να καταβάλλει χρηματική αποζημίωση ή φορολογικές ελαφρύνσεις και γενικότερα οικονομικά κίνητρα σε όσους συμμετέχουν στο παραπάνω μέτρο. Οι έφεδροι θα υποχρεούνται να παραμένουν έως το 45ο έτος της ηλικίας τους. Στη συνέχεια θα μπορούν να επανδρώνουν Μονάδες Εθνοφυλακής.

  1. Εγραψες… ολα αυτα πρεπει να γινουν οπως και μια μηχανοκινητη ταξιαρχια στα μετοπισθεν μαζι με 71η.. πεζοναυτες … μια ταξιαρχια στα συνορα και την 5η αερομεταφερομενη στην κρητη που προνεφερες…αλλα ενα τριμηνο αυξησης ειναι απαραιτητο στους 12 μηνες …γιατι μονο αν εκπαιδευτει καποιος καλα θα ειναι αξια και η εφεδρεια τα επομενα χρονια

  2. Μια χαρά τα λες, αλλά αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ ! Και κυρίως η στράτευση των γυναικών και η μετατόπιση όλου του στρατού στα σύνορα. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Και οι στρατιωτικοί είναι περισσότερο δημόσιοι υπάλληλοι παρά στρατιωτικοί…

 5. -Το γεγονος οτι χρειαστηκε να κληθουν μοναδες καταδρομων απο τη Μακεδονια, οταν στον Εβρο σταθμευουν 1 Τεθωρακισμενη και 5 Μηχανοκινητες Ταξιαρχιες, καθιστα κραυγαλεα την αναγκη ληψης μετρων.

  -Μηχανοκινητο Ταγμα με 40 % επανδρωση δεν μπορει οχι να κινηθει, αλλα ουτε τα ομαδικα του οπλα να επανδρωσει πληρως.

  Τεθηκε το θεμα των μικρων ηγητορων. Αυτοι ειναι το παν σε εναν Στρατο. Ο ρωσικος αναγεννηθηκε το 2008-2014, και ενας απο τους κυριους λογους ειναι οτι δημιουργησε ενα πολυαριθμο σωμα απο καλα εκπαιδευμενους επαγγελματιες μικρους ηγητορες.
  Στη δικη μας περιπτωση αυτοι εκ των πραγματων θα προελθουν κατα κυριο λογο απο ΣΜΥ.
  Ο αριθμος των εισακτεων της ΣΜΥ συρρικνωθηκε τα τελευταια χρονια, και επιπλεον το 31 % εξ αυτων ειναι ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

  Οπως γινεται αντιληπτο , ειμαστε σε πολυ κακη κατασταση.

  Η εκ νεου διασπαση της Αστυνομιας σε Αστυνομια Πολεων και Χωροφυλακη, και η πληρης στρατιωτικοποιηση της τελευταιας, θα εδινε πολλες λυσεις, αλλα προσκρουει στις γνωστες πολιτικες ιδεοληψιες.

  Ευχομαι να βαλλουμε γρηγορα μυαλο, διοτι τα πραγματα δεν ειναι καθολου καλα……….

 6. Αυτό που θέλουμε σε ένα θερμό επεισόδιο (ή ακόμα χειρότερα σε μία περίπτωση πολέμου) μαζεμένους 18χρονους εναντίων ειδικών δυνάμεων (Τουρκίας).Ελπίζω να είδατε το σημερινό βίντεο με τον Τούρκο στον φράχτη και απέναντι τους -όχι και τόσο γυμνασμένους- Έλληνες.

  Επίσης,το τελευταίο που θέλουμε σε περίπτωση πολέμου είναι πλήγμα με θάνατο (σε μεγάλο αριθμό) 18χρονων όπως και το να τους πιάσουν πληρωμένοι τζιχαντιστές (όπως κάνει η Τουρκία στη Λιβύη).

  Η Ελλάδα χρειάζεται επαγγελματίες και αύξηση αριθμών εκεί ενώ σε διάφορα καθήκοντα θα μπορούσαν να μπουν γυναίκες.Όλα τα υπόλοιπα που ακούω είναι μεταξύ πεταμένων ευρώ από κονδύλια (δείτε το % του προϋπολογισμού που πάει για μισθούς) και επικίνδυνων επιλογών που μπορούν να προκαλέσουν εθνικό πένθος και εξευτελισμό (δείτε τι ακριβώς κάνουν οι τζιχαντιστές σε Συρία σε αιχμαλώτους).

  1. Μαλλιστα.

   -Η προσληψη 50.000 επαγγελματιων επιπλεον απαιτει μονιμη αυξηση του στρατιωτικου προυπολογισμου κατα 1.5 δισ. ευρω ετησιως, ή 0.8 % του ΑΕΠ. Πρακτικα θα πρεπει να προσληφθουν πολυ περισσοτεροι, διοτι πρεπει να υποκαταστησουν και την εφεδρεια, που θα παυσει να παραγεται αν καταργηθει η θητεια. Αυτοι που θελουν πληρως επαγγελματικο στρατο για να αποφυγουν τη στρατευση οιο ιδιοι, θα πρεπει να ειναι ετοιμοι να αναλαβουν και το αναλογο τιμημα.

   -Ο ανθρωπος στα 18 του ειναι αντρας, δεν ειναι κανενα παιδακι.

   -Το Ισραηλ στα «18χρονα» βασιζεται. Στα οποια βεβαια γινεται ουσιαστικοτατη εκπαιδευση.

   -Δε θελει «18χρονα», αλλα θελει γυναικες! Οτιδηποτε, αρκει να μην στρατευθει ο ιδιος. «Οι μεν ανδρες γεγονασι γυναικες, αι δε γυναικες ανδρες».

   1. Με πρόλαβες NF και απάντησες στο παραπάνω σχόλιο.
    Θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω πως στα 18 ένας άντρας
    – έχει καλύτερη φυσική κατάσταση
    -είναι δεκτικότερος στη μάθηση
    -έχει, πως να το γράψω κόσμια, αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης
    Εάν ανησυχούμε για τις απώλειες να αυξήσουμε τις δαπάνες στην άμυνα για να προμηθευτεί ο στρατός νέα υλικά προστασίας, όπως εξαρτήσεις-αλεξίσφαιρα- κράνη- πλάκες κλπ

    1. @Δευκαλίων

     Ακριβως ετσι φιλε μου.
     Μπορω να δωσω ενα σωρο ακομα λογους, περαν αυτων που αναφερεις, για τους οποιους πρεπει η στρατευση να γινεται στο 1ο ετος της ενηλικη ζωης, δηλαδη στα 18-19.
     Ειναι παλλαβο να μιλαμε για στρατευση των γυναικων, ανα προηγουμενως δεν στρατευσουμε τους 18χρονους ΑΝΤΡΕΣ.
     Ουτε εχουμε λεφτα επι του παροντος για 100 % επαγγελματικο Στρατο επαρκους αριθμητικου μεγεθους.
     Και εννοειται οτι πρεπει ο Στρατος επιτελους να παρει τα υλικα που αναφερεις, που δεν κοστιζουν και πολυ.

   2. Εκτός του ότι επιλεκτικά διάλεξες να απαντήσεις (cherry picking), θα ξαναπώ το αυτονόητο:

    Μερικοί προτείνουν σαν λύση αύξηση θητείας όταν 1) Οι Τούρκοι πληρώνουν ετοιμοπόλεμους τζιχαντζιστές 2) Οι Τούρκοι είναι πάνω από 80 εκ.

    Εντωμεταξύ, τον 30 Σεπτέμβριου 2019 στα Νέα:
    «Στρατός : Δεν επαρκούν οι αρβύλες λόγω μεγάλης… προσέλευσης φαντάρων »
    «Το επιβεβαίωσε άλλωστε προ ημερών από τη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας ότι σ’ αυτή την ΕΣΣΟ «κατατάσσονται περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να υποστηρίξει το Στράτευμα». Για πρώτη φορά, η Στρατολογία δέχτηκε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων για κατάταξη στον Στρατό Ξηράς αλλά και αντίστοιχα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για διακοπή αναβολών. »

    (Μπορείτε με google-searching να βρείτε και τα αντίστοιχα άρθρα).
    Δεν νομίζω να χρειάζεται να πω κάτι άλλο …

    Η λύση είναι αναδιοργάνωση του στρατού με περισσότερους επαγγελματίες και ίσως κατάταξης 2 φορές.
    Όταν λέτε πως «18 χρόνοι» θα πρέπει να πάνε στρατό για να καλύψουν «κενά» με επιπλέον επιχείρημα πως «στα 18 ενηλικιώθηκαν» και πως «έχουν αυξημένη ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ» … Το «επιχείρημα» είναι μέχρι και επικίνδυνο.

    ΥΓ. Φαντάζομαι είστε υπέρ των γυναικών στο (αξιωματικών και μη) σε στρατό και αστυνομία αλλά όχι υποχρεωτική θητεία.
    Επίσης αναφέρεσαι στο Ισραήλ όταν και οι γυναίκες πάνε στρατό.
    Χάνω τον χρόνο μου … Cherry picking φυσικά …

    1. Τα 80 εκατομμύρια δεν έπαιζαν καθοριστικό ρόλο τις εποχές που γίνονταν μάχες σώμα με σώμα. Το 2020 είναι αστείο και μόνο να το αναφέρουμε. Απο τα 80 εκατομμύρια θα πρέπει να δούμε το πόσα είναι Κούρδοι, πόσοι είναι φυλακισμένοι, το ποσοστό των ανυπότακτων που είναι τεράστιο κλπ. Επίσης, που θα χρησιμοποιήσεις τα 80 εκατομμύρια. Για τα νησιά μπορείς να στείλεις συγκεκριμένο αριθμό μέσω πλωτών. Οι λοιποί θα έρθουν κολυμπώντας; Ή θα στείλεις μερικά εκατομμύρια στο στενωπό του Έβρου; Και θα αφήσεις ακάλυπτες τεράστιες εκτάσεις με αντάρτικο Κούρδων και μέτωπο σε Συρία και Λιβύη; Οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν λύνουν το ζήτημα. Θα είναι μια μικροενίσχυση. Οι επαγγελματίες πρέπει να αυξηθούν ελαφρώς και η θητεία να πάει το λιγότερο στους 15 μήνες. Η 9μηνη θητεία δεν επαρκεί για την επάνδρωση των μονάδων όπως και για την εκπαίδευση.
     Οι Τζιχαντιστές έχασαν απο τα 18χρονα και τις γυναίκες όπου και αν πολέμησαν…

    2. Στο 1ο μου σχόλιο, 6 Μαρ 2020, ανέφερα σχετικά με τη στράτευση γυναικών. Ο ιδιος Δευκαλίων ειμαι. Θα σο πώ λίγο πιο λαικά, ίσως να μην το κατάλαβες. Το 18χρονο όταν εκπαιδεύεται και δεν αναλώνετε σε πάρεργα γκαυλώνει, ιδού και η αναφορά περί τεστοστερόνης.
     Ωστόσο αυτό που αναφέρεις περί υλικων ειναι αποτέλεσμα της πολύ μικρής χρηματοδότησης των ΕΔ, τα τελευταία χρόνια. Αν θέλεις το στράτευμα να βασίζεται σε μισθοφόρους είναι πολύ απλό αυξάνοντας κατά μερικά δις τη χρηματοδότηση. Τραβώντας τα χρήματα από άλλους τομείς της οικονομίας.

 7. Πράγματι η θητεία πρέπει να αυξηθεί ώστε να αυξηθεί η επάνδρωση, να βελτιωθεί η εκπαίδευση και οι κληρωτοί να μαθαίνουν καλύτερα το μέρος που θα υπηρετήσουν. Θα ήταν χρησιμότατο αν η θητεία πάει στους 15 μήνες να δούμε και πάλι κληρωτούς στη ΜΥΚ. Τόσο για την ίδια την ΜΥΚ και τη ΜΥΑ αλλά και για εφεδρεία. Και 20 βατραχάνθρωποι να βγαίνουν κάθε χρόνο θα είναι επιτυχία και μεγάλη υπόθεση σε περίοδο κρίσεων ή πολέμου.

  1. Κατα τη γνωμη μου ο σκληρος πυρηνας των Ειδικων Δυναμεων (ΜΥΚ, ΜΥΑ, ΕΤΑ, ΜΑΚ, ΜΕΕΔ) πρεπει να ειναι πληρως επαγγεματικος. Οι κληρωτοι μπορουν να δωσουν παρα πολλα στις απλες Μοναδες Καταδρομων και Πεζοναυτων. Εξαλλου οι επαγγελματιες για τη ΜΥΚ θα στρατολογηθουν απο τους των καλυτερους και πιο προθυμους κληρωτους των «απλων» Ειδικων Δυναμεων.

   1. Καταλαβαίνω τι θες να πεις αλλά αν η ΜΥΚ έχει απώλειες, με την τακτική των επαγγελματιών δεν μπορείς να τις καλύψεις. Η προηγούμενη εμπειρία έδειξε πως η ΜΥΚ έβγαζε κληρωτούς αντάξιων των επαγγελματιών η οποίοι έκαναν μετεκπαιδεύσεις συνεχώς. Με την εφεδρεία μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους κληρωτούς στο εσωτερικό και τους επαγγελματίες στο έδαφος του αντιπάλου χωρίς να αγχώνεσαι για απώλειες και επάνδρωση αφού έχεις κορμό να τις αναπληρώσεις. Χωρες με πολύ μεγαλύτερο budget και πληθυσμο είχαν απώλειες επαγγελματιών και μετά τους πήρε χρόνια να τις αναπληρώσουν.

  2. Δεν πάτε καλά μωρέ… Οι στρατιώτες και αστυνομικοί στον Εβρο κάνουν έκκληση για εξοπλισμό και εσείς ζητάτε αυξηση θητείας την ώρα που δεν έχουν ούτε ρούχα να τους δώσουν ! Αφήστε τις χαζομάρες επιτέλους. Επαγγελματικό στρατό χρειαζόμαστε και εφέδρους !

   1. Ο επαγγελματικός στρατός απαιτεί χρήματα. Απο πού;;;; Επίσης τί μλεγεθος στρατό θέλουμε; Ειναι σοβαρά ερωτήματα για τη συνέχεια της συζητησης

 8. Νομίζω πως βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος…. Το πρόβλημα που πολύ σωστά τονίζετε είναι πολλαπλάσιο και αγγίζει όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας – οικονομίας – ζωής… ποιο; Μα φυσικά η υπογεννητικότητα και η παντελής έλλειψη παροχής ουσιαστικών κινήτρων σε ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ οικογένειες να αποκτήσουν αρκετά τέκνα.. οι βασικοί δημογραφικοί δείκτες καταδεικνύουν πως για να μπορέσει να συντηρηθεί ένα κράτος χρειάζεται περίπου 2,2 παιδιά ανα γυναίκα!!! Πόσες γυναίκες γνωρίζετε που να έχουν αυτόν τον αριθμό παιδιών;;; Θα το γράψω για πολλοστή φορά, τα ίδια προβλήματα έχουν κ άλλες χώρες με εμάς και τα έχουν επιλύσει πχ. Ισραήλ…. πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, όχι μόνο από αυτήν την κυβέρνηση αλλά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πλέον είναι θέμα επιβίωσης.

  1. Αν ενα ισραηλινό ζευγαρι θελει παιδια και εχει προβλημα υπογονιμοτητας, το Κρατοςτου Ισραηλ προσφερει δωρεαν μεχρι 4 κυκλους ιατρικως υποβοηθουμενης αναπαραγωγης.
   Εδω ο Κουλός εδωσε το επιδομα των 2000 και στους…….Αλβανους.

   1. Στα λόγια μου έρχεσαι. Δεν είναι θέμα Μητσοτάκη και του κάθε πρωθυπουργού, αλλά εθνικής απόφασης. Παροχή ουσιαστικών κινήτρων εδώ και τώρα.

 9. Ζήτημα εθνικής επιβίωσης ο λαός στις επόμενες κάλπες, να στείλει στον αγύριστο τους «Τούρκους εσωτερικού». Όλα τα άλλα ακολουθούν.

  1. Ισως το πιο ευστοχο σχολιο. Να τους στειλει ομως ΜΙΑ και καλη…
   Βαζεις στοιχημα τι θα επιλεξει ο «σοφος» λα(γ)ος στις επομενες καλπες;
   ΥΓ: Τα χρυσοψαρα παιζει να εχουν καλυτερη μνημη απο την πλειοψηφια των νεοελληνων

   1. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το ποιοί είναι οι Τούρκοι εσωτερικού και εξωτερικού (ευρωκοινοβούλιο) όμως. Νομίζεις οτι ο μέσος Έλληνας ξέρει αυτά που ξέρεις εσύ ή θα του τα πει το ΣΚΑΙ;

 10. Πολλοί παραπάνω, έγραψαν πολλά εύστοχα κατά βάση, με τα οποία θα βελτιώναμε τους «δείκτες» κατ’ αρχήν των Ε.Δ. αλλά και την ποιότητα.
  Εγώ θα ήθελα να συμβάλω στις προτάσεις και να σταθώ στο θέμα της παιδείας που λαμβάνουν τα Ελληνόπουλα ή όσα άλλα παιδάκια από μικρή ηλικία αισθάνονται Ελληνόπουλα. Και η οποία βασική παιδεία (σχολείο), ΔΕΝ είναι προσανατολισμένη πλέον στις αξίες της πατρίδας, τουλάχιστον στο βαθμό που απαιτείται ή που μεγαλώσαμε κάποιοι μεγαλύτεροι. Δεν θα επεκταθώ άλλο στο μεγάλο αυτό θέμα, αλλά ΚΑΙ στον τομέα αυτό, ότι σπείρεις θα θερίσεις αργότερα.

  1. Φτάσαμε να γραφτεί στα βιβλία του δημοτικού ο διαβόητος πλέον συνωστισμός στη Σμύρνη, για να καταλάβουμε την αλλωση που έχει υποστεί η παιδιά μας. Τα πανεπιστήμια είναι πλέον πλήρως παραδομενα στο κόμμα του Λιακου και παράγουν επιστήμονες και τους καθηγητές που διδάσκουν στα σχολεία. Αυτοί βυθίζονται μέσα στην ανιστόρητη ανθελληνική προπαγάνδα και με τη σειρά τους την μεταφέρουν στους νέους στα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Αν παράγεις μια γενιά με βασικό χαρακτηριστικό την αρνησιπατρια τι μέλλον έχεις; σε συνδυασμό με την οικονομική καταστροφή εύκολα φεύγουν από τη χώρα προς αναζήτηση επιβίωσης ή καριέρας, πόσο μάλλον όταν έχουν εκπαιδευτεί να μην συνδέονται σε βαθύτερο επίπεδο με την πατρίδα τους και να ζουν ατομικές και όχι συλλογικές υπάρξεις.

 11. Συγνώμη για το off topic αλλά ακούγετε ότι σε λίγες βδομάδες υπογράφουμε για τις
  Belharra, δεν έχετε κάποιες πληροφορίες για την τελική διαμόρφωση και το κόστος?
  Έυχαριστώ.

  1. Το κοστος ειναι γνωστο. 2 δισ. για 2 πλοια. Δεν πιστευω οτι ευσταθει η φημη. Ο Κούλης δεν μπορει να βρει λεφτα για προκαταβολη, αλλα ουτε και «χρηματοδότηση»(=δάνειο) για το υπολοιπο ποσο της αγορας.

 12. Άποψη μου είναι αντί για αύξηση της θητείας η πρόσληψη επιτέλους ΕΠΟΠ σε ετήσια βάση. Θυμίζω ότι η τελευταία πρόσληψη ΕΠΟΠ είχε γίνει το 2011 με αποτέλεσμα το επαγγελματικό προσωπικό να έχει γεράσει επικίνδυνα. Επιπλέον ο μειωμένος αριθμός εισακτεων στις στρατιωτικές σχολές έχει ρίξει αρκετά τις οροφές του προσωπικού (ειδικά στο ΠΝ)
  Ένας ΕΠΟΠ έχει πολλαπλάσια ωφέλη σε σύγκριση με μεγαλύτερο αριθμό οπλιτών θητείας . Τόσο η εκπαίδευση τους όσο και η μετέπειτα πορεία τουςστις ΕΔ δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ικανά στελέχη ενώ και με την άνοδο τους στους βαθμούς των υπαξιωματικών αποκτούμε ικανούς ηγήτορες μικρών μονάδων. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι έτσι καταπολεμάμε και την ανεργία ενώ η πρόσληψη τους θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και θα εστιάζουν στο επίπεδο μόρφωσης των υποψηφίων.

 13. Η αύξηση της θητείας είναι το τελευταίο που πρέπει να γίνει.
  1)Πρώτον θα πρέπει να σταματήσουν να λουφάρουν κάποιοι μόνιμοι.
  2) Δεύτερον θα πρέπει να εξοπλίσουν το στρατό με επίκαιρα όπλα όπως drones και κάμερες ασφαλείας.
  3)Τρίτον θα πρέπει να φτιάξουν στρατόπεδα. Μπορεί για τους λαθρομετανάστες να χτίζουν μέρη που θα μείνουν και κάνουν μέχρι και δεντροφύτευση αλλά τα Ελληνόπουλα που κάνουν τη θητεία τους τα στοιβάζουν σε στάβλους με απαράδεκτες συνθήκες (θέρμανση, ζεστό νερό, μπάνιο, ούτε πρίζες δεν έχουν) τη στιγμή που δίνουμε τόσα δις για αμυντικές δαπάνες!
  4) Να σταματήσει ο στρατός να είναι ο ορισμός της αναξιοκρατίας και του βύσματος. Είναι κάποιος απόφοιτος πληροφορικής? Ναι να τον βάλουν στην ανάλογη υπηρεσία και όχι να είναι Τ/Φ ενώ έχει στραβωθεί από τον υπολογιστή και δε μπορεί να πετύχει αγελάδα στο 1 μέτρο. Ας βγάλουν τους μόνιμους από τα γραφεία που μπορεί να μην έχουν και βασικές γνώσεις στο αντικείμενο. Τέλειωσε κάποιος σχολή μαγειρικής? Να γίνει μάγειρας. κτλ. Είναι κάποιος γιος βουλευτή? Ουσιαστικά δε κάνει θητεία.
  5) Να πληρώνονται τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα οι φαντάροι. Ποιο το νόημα να πληρώνονται 7 ευρώ το μήνα?
  Να αυξηθούν οι μήνες θητείας για να έχουμε φαντάρους για να σφουγγαρίζουν, να κάνουν αγγαρείες και να δίνουν απασχόληση στους μόνιμους, δεν έχει κανένα νόημα.

  1. Πρώτον θα πρέπει να σταματήσουν να λουφάρουν κάποιοι μόνιμοι.
   Ok αυτο να γινει, αλλα να επιβληθει και πειθαρχια στους κληρωτους. (σ.σ. : Ο γραφων δεν ειναι μονιμος, κληρωτος θητειας ηταν)

   Τρίτον θα πρέπει να φτιάξουν στρατόπεδα. Μπορεί για τους λαθρομετανάστες να χτίζουν μέρη που θα μείνουν και κάνουν μέχρι και δεντροφύτευση αλλά τα Ελληνόπουλα που κάνουν τη θητεία τους τα στοιβάζουν σε στάβλους με απαράδεκτες συνθήκες (θέρμανση, ζεστό νερό, μπάνιο, ούτε πρίζες δεν έχουν) τη στιγμή που δίνουμε τόσα δις για αμυντικές δαπάνες!
   Kαι εμεις υπηρετησαμε στους εν λογω σταβλους, και μαλλιστα με πολυ μεγαλυτερη θητεια απο οτι οι σημερινοι, καιδεν παθαμε τιποτα. Ο Στρατος δεν ειναι κολλεγιο. Τωρα σε αυτο με τους λαθρομεταναστες προφανως συμφωνω. Αν δεν εχει λεφτα για τον Ελληνα στρατιωτη, δεν μπορει να εχει για τον λαθρομεταναστη.

   Είναι κάποιος απόφοιτος πληροφορικής? Ναι να τον βάλουν στην ανάλογη υπηρεσία και όχι να είναι Τ/Φ
   Ποσους πληροφορικαριους να απορροφησει πια ο Στρατος ρε κουμπαρε; 1 γραφεας χρειαζεται ανα λοχο. Kαι οπως ειπε και ο Αντισυνταγματαρχης Κατσάμπελας στον Καραμαζώφ, «Εις τον Στρατόν Καραμάνο δε γινοτναι διακρισεις. Και επιστημων να εισαι, ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ. Αυτο ειναι το νοημα της στρατιωτικης θητειας απανταχου και εις ολον τον κοσμον.»
   Και δεν θα τους βαλλουν απλους Τ/Φ, τους δινουν συνηθως ειδικοτητες που θελουν ευθυνη και σοβαροτητα (πχ βαρυοπλιτες).

   ενώ έχει στραβωθεί από τον υπολογιστή και δε μπορεί να πετύχει αγελάδα στο 1 μέτρο.
   Για αυτο υπαρχουν τα γυαλια.

   Ας βγάλουν τους μόνιμους από τα γραφεία που μπορεί να μην έχουν και βασικές γνώσεις στο αντικείμενο.
   Να τους βγαλουν εφ’ οσον περισσευουν, αλλα να βαλλουν στη θεση τους κληρωτους; Στο Στρατο πανε για να μαθουν να πολεμανε, οχι για να κανουν τους γραφιαδες.

   Να πληρώνονται τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα οι φαντάροι. Ποιο το νόημα να πληρώνονται 7 ευρώ το μήνα?
   Εμεις παντως παιρναμε 9.5. 🙂
   Προφανως πρεπει να παιρνουν ενα καλο χαρτζιλικι, αλλα δεν γινεται να παιρνουν μισθο, δεν υπαρχουν λεφτα.

   Να αυξηθούν οι μήνες θητείας για να έχουμε φαντάρους για να σφουγγαρίζουν, να κάνουν αγγαρείες και να δίνουν απασχόληση στους μόνιμους, δεν έχει κανένα νόημα.
   Προφανως ο Στρατος δεν ειναι μονο αυτα, αλλα ειναι και αυτα. Τα καναμε εμεις, θα τα κανουν και αυτοι. Δεν θα ελθουν οι καμαριερες να τους ξεσκατωσουν και να σφουγγαρισουν τους θαλαμους. Oσο μεγαλυτερη η επανδρωση, τοσο λιγοτερες και οι υπηρεσιες.

   Tελος, καλο ειναι να κλαιγομαστε λιγοτερο, και να ευχαριστουμε τον Καλο Θεο που υπηρετουμε στρατιωτικη θητεια εν καιρω ειρηνης. Οι προπαππουδες μας δεν ειχαν την ιδια τυχη.

 14. Πραγματι οι Ενοπλες Δυναμεις πρεπει να ενισχυθουν ποικιλοτροπως..να ενισχυθουν με προσωπικο πολυ καλα εκπαιδευμενο,πρεπει να αυξηθει η θητεια και οι στρατευσιμοι να λαμβανουν σοβαρη εκπαιδευση, να εχουν καθηκοντα και υποχρεωσεις..και η εφεδρεια πρεπει να ενισχυθει οπως και η Εθνοφυλακη διοτι εχουμε εναν πολυαριθμο αντιπαλο και οι ΕΔ χρειαζονται «χερια»..επισης πρεπει με γρηγορους ρυθμους να προμηθευτουμε τα οπλικα συστηματα που χρειαζομαστε και να αναβαθμισουμε αυτα που ηδη εχουμε..

 15. Αυξηση θητείας στα 18 ,ή οπου καταλήξει με την αναγκαία επάνδρωση του ισχύοντος σχεδιασμού ,και κυρίως ή διατηρηση μια εφεδρείας 20-25000 εφεδρων ,με πραγματική εκπαιδευση ώστε για ένα διαστημα 8-10 χρονων να μπορούν άμεσα να ενσωματωθούν στην ενεργή δομή.Για αυτους κάλυψη χαμένου εισοδήματος, δυνατότητα επιλογής κύκλου μετεκπαίδευσης (πχ θερινού,χειμερινου,εαρινου) ,Bonus , πχ μόρια για προσλήψεις,αυξημενα επιδοματα ,οικογενειακα κλπ.. ,ασφαλιστικα Bonus (στην 8 ετια ,1 ασφαλιστικος χρονος),Αυτα με ένα κόστος 100-150 εκ ετησιως .Αυτα για 25000 στελεχη ..

 16. 1) Oι αντηρρησιες,να υποχρεωνονται να ξεσκ@τωνουν τους «μεταναστες» στα Χοτ Σποτ,δηλαδη τα «ταξικα τους αδελφια».Αυτη θα ειναι η «εναλλακτικη» θητεια.Και φυσικα,διαβιωση μεσα στα Χοτ Σποτ.
  2)Δεν ειναι ωριμος ο 18χρονος για θητεια.
  Ο 15χρονος,ειναι ωριμος για βομβες μολοτωφ;
  3)Στη Βορειο Κορεα στρατευονται στα 17,για πεντε χρονια.
  Εκει φυσικα δεν υπαρχουν αντηρρισιες ή «εναλλακτικες θητειες»
  4)Ας μας πει ενας αριστερος:Σε ποια κομμουνιστικη χωρα,μειωθηκε η θητεια,εστω και κατα μια ημερα.
  5)Ολο το «κακο» για την αριστερα,ξεκινα απο την 29η Αυγουστου 1949.Γραμμος-Βιτσι.
  Απο τοτε μισουν θανασιμα τις Ελληνικες ενοπλες δυναμεις.
  Οποιος δεν το καταλαβαινει αυτο,δεν καταλαβαινει τιποτε.
  6)Νομικη διωξη του ανθελληνικου «Δικτυου Σπαρτακος».
  7)Προταση για την θητεια:Θητεια 12 ή 14 μηνων.
  Πληρωμη 100 ή 150 ευρω καθε μηνα στον στρατευσιμο(οχι στον «αντηρρησια).για τα εξοδα του.
  Δεν γινεται να ζητα απο τους γονεις,ειναι μια κοινωνικη αδικια αυτο.Πρεπει να πληρωνει το κρατος,αυτον που προασπιζεται την χωρα,τον λαο.
  Θητεια στις ειδικες δυναμεις,τουλαχιστον 15 μηνες.Εθελοντικα και στο τελος(εκτος απο το μηνιατικο των 100 ή 150 ευρω),ενα «εφαπαξ» τουλαχιστον 1000 ευρω.
  Κοπος,θαρρος,αυταπαρνηση,πρεπει να αμοιβονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *