Εκπαίδευση επί σύνθετων αντικειμένων Ειδικών Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν από τη Ζ ΜΑΚ στο πλαίσιο συνεργασίας-συνεκπαίδευσης με τμήμα Ειδικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας. Η όλη δραστηριότητα διάρκειας μιας εβδομάδας, ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου και περιλάμβανε αντικείμενα ταχείας καταρρίχησης από ελικόπτερο, μεταφορά τραυματία με χρήση κεκλιμένης αερογέφυρας, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, και αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής.
Το τελευταίο αντικείμενο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ΤΑΜΣ στο πεδίο βολής Κανδηλίου με συνεργασία επιχειρησιακών ομάδων της Ζ ΜΑΚ, βούλγαρων Καταδρομέων, ελικοπτέρων CH-47SD Chinook και UH-1H Huey της Αεροπορίας Στρατού καθώς και μαχητικών F-16C/D Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αεραποβατική ενέργεια σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο
Επρόκειτο για μια άριστα σχεδιασμένη ενέργεια η οποία ενέπλεξε διαφορετικά εναέρια μέσα για την υποστήριξη της κύριας επιθετικής ενέργειας η οποία διεξήχθη κατά τα πρότυπα που ορίζουν οι σύγχρονες Ειδικές Επιχειρήσεις. Ηταν μια γεύση από τα «όσα έρχονται» αφού οι επιχειρήσεις αυτού του είδους επιδιώκεται να τεθούν σε νέα βάση. Μια εξέλιξη στην οποία θα συντελέσει τα μέγιστα η κυοφορούμενη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου για την οποία έχουμε αναφερθεί πρόσφατα σε άρθρο μας (Βλέπε ΕΔΩ)
Επί της ουσίας η επιχείρηση «αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής» αφορούσε επέμβαση σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο με πλήρη εκμετάλλευση του στοιχείου του αιφνιδιασμού και υποστήριξη από ελικόπτερα της Α.Σ και μαχητικά της ΠΑ.
Δεν πρόκειται φυσικά για κάτι καινούργιο αλλά για ενα ακόμη παράδειγμα «εμπέδωσης» των σύγχρονων δογμάτων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Σε αυτά επιβάλλεται να υπάρχει ευελιξία, ικανότητα αερομεταφοράς με υψηλές απαιτήσεις (πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος μέρα και νύχτα, κακός καιρός, προσγειώσεις σε περιορισμένα πεδία, ικανότητα επαρκούς αυτοπροστασίας, ελάχιστοι χρόνοι προσγείωσης-απογείωσης) καθώς και διάθεση αεροπορικής υποστήριξης από μαχητικά που εγγυώνται την ασφάλεια από εχθρικές απειλές στον αέρα αλλά κυρίως την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.
Η αφιξη των δυνάμεων στην περιοχή του στόχου έγινε σε ελάχιστο χρόνο με αεραποβατική ενέργεια που εκτελέστηκε από ένα CH-47SD Chinook ενώ ήδη στην περιοχή είχε ανεπτυχθεί βοηθητικό τμήμα με όχημα Flyer, το οποίο συνέδραμε στην επιθετική ενέργεια.
Αξιοσημείωτο είναι οτι τα τμήματα των δύο πλευρών είχαν αρκετή ομοιοτυπία σε οτι αφορά τα ατομικά υλικά καθώς το βουλγαρικό τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων ήταν εφοδιασμένο με συγχρονα γιλέκα τύπου «Plate Carriers», κράνη “High Cut”, γάντια Nomex και αντιβαλλιστικά γυαλιά.
Όμως ο οπλισμός των δύο πλευρών διέφερε αρκετά – όπως ήταν αναμενόμενο – καθώς οι Βούλγαροι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν διάφορες εκδόσεις του «αειθαλούς» ΑΚ-47 το οποίο αν και παρέχει αποτελεσματικό φράγμα πυρός (λόγω ισχυρού διαμετρήματος), είναι βαρύ, έχει ισχυρή ανάκρουση ενώ δεν διαθέτει την εργονομία και την ακρίβεια του Μ-16 Α2/Μ-4 με τα οποία είναι εξοπλισμένες οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις.
Στην περίπτωση της Ζ ΜΑΚ υπάρχει ικανός αριθμός από τυφέκια με τροποποιημένα με συλλογές RIS επί των οποίων προσαρμόζονται σκοπευτικά παρελκόμενα όπως σκοπευτικά Red Dot και διόπτρες ACOG με σταυρόνημα που αυξάνουν κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα του μαχητή – τόσο σε εμπλοκές στόχων σε μικρές αλλά και μέσες αποστάσεις.
Αεροπορική υποστήριξη από μαχητικά
O στόχος προσεγγίστηκε υπό καταιγισμό πραγματικών πυρών ενώ σε κρίσιμη φάση της όλης διαδικασίας, προωθημένος ελεγκτής JTAC της Ζ ΜΑΚ κάλεσε σε υποστήριξη ζεύγος μαχητικών F-16C/D Block 52+ της 335Μ η οποία πραγματοποίησε επανελλείμενες διελέυσεις στο πλαίσιο εκτέλεσης εικονικών προσβολών.
Η επιχείρηση προέβλεπε την εκκένωση απωλειών σε χώρο περισυλλογής από ελικόπτερο UH-1H (Medevavc) ενω στόχος ηταν η εμπέδωση κοινών διαδικασιών μεταξύ των ελληνικών και βουλγαρικών τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Την άσκηση παρακολούθησε υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ και βούλγαροι αξιωματικοί ενώ επεδείχθη τόσο το εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας των δύο πλευρών όσο και η ταχεία προσαρμογή των φιλοξενούμενων σε διαδικασίες που είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν για πρώτη φορά επι ελλήνικού εδάφους.
Η κρισιμότητα της εξειδίκευσης
Συνεκπαιδεύσεις όπως η συγκεκριμένη αποτελούν άριστη ευκαιρία για εφαρμογή τακτικών στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν την πρώτη επιλογή της ηγεσίας σε περίπτωση κρίσης ενώ σε πολεμικές επιχειρήσεις αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα μέτωπα.
Για μια ακόμη φορά πάντως αναδείχτηκε η απαίτηση για πλήρη εξειδίκευση σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία συμμετέχουν σε Ειδικές Επιχειρήσεις. Τη λύση θα δώσει μόνο η εξέλιξη ενός εξειδικευμένου Λόχου Ελικοπτέρων «Ειδικών Επιχειρήσεων» κατά τα διεθνή πρότυπα που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέσα και προσωπικό, προσανατολισμένα επακριβώς στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.