Δύσκολοι αναμένεται να είναι οι επόμενοι δύο μήνες για την ΕΛ.ΑΣ., καθώς αρμόδιοι αξιωματικοί και αξιωματούχοι φοβούνται ξέσπασμα επεισοδίων ή ακόμα και τρομοκρατικό χτύπημα.Και αυτό διότι από το πληροφοριακό δίκτυο των Αρχών προκύπτουν ενδείξεις ότι ένα «δυναμικό κομμάτι» των Εξαρχείων θα θελήσει να «απαντήσει» στις εκκενώσεις καταλήψεων και στις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου στα πανεπιστήμια.

Το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε «παρατεταμένη επιφυλακή», καθώς επίκειται η επέτειος του Πολυτεχνείου αλλά και η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη αυξημένα όχι μόνο υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος αλλά και υπό το φόβο καταδρομικών επιθέσεων από κουκουλοφόρους. Οι αστυνομικοί που εκτελούν βάρδια στα Αστυνομικά Τμήματα έχουν πάρει εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας.

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο επανεμφάνισης κάποιας από τις «εν υπνώσει» τρομοκρατικές οργανώσεις, θεωρείται πως θα υπάρξει προσπάθεια αιφνιδιασμού των Αρχών. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να υπάρχουν κατά τις νυχτερινές ώρες όσο το δυνατόν περισσότεροι αστυνομικοί –φανεροί και κρυφοί- στους δρόμους, προκειμένου να υπάρξει αντίδραση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αστυνομικοί με πολιτικά επιτηρούν κτίρια-στόχους, ελέγχουν ύποπτες κινήσεις και ύποπτα οχήματα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι αρκετές από τις καταλήψεις που εκκενώθηκαν ήταν εμβληματικού χαρακτήρα για ένα πολύ δυναμικό κομμάτι των Εξαρχείων. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται ακόμα «ενεργές» αρκετές καταλήψεις, οι οποίες βρίσκονται υπό διακριτική επιτήρηση, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.
Παράλληλα, υπάρχει και ο «φόβος της ταράτσας». Δηλαδή, η χρησιμοποίηση των ταρατσών πολυκατοικιών στα Εξάρχεια για την εκδήλωση επιθέσεων από αέρος προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο ίδιος φόβος υπήρχε και πέρυσι στην επέτειο του Πολυτεχνείου και στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο νεαροί ανέβηκαν σε ταράτσες και προκάλεσαν επεισόδια, ως «απάντηση» στην επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στην οδό Μαυροματαίων.

«Τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης υπήρξε ένα μούδιασμα από την πλευρά των αντιεξουσιαστών. Η Αστυνομία πραγματοποιούσε αλλεπάλληλες επιχειρήσεις στην περιοχή, χωρίς έντονες αντιδράσεις. Σταδιακά το κλίμα αλλάζει και γίνεται πιο έκρυθμο. Παράλληλα, τεταμένο είναι το κλίμα σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Πηγή: huffingtonpost.gr