Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Comments

 1. Επειδή κάθε φορά που στέλνουμε φρεγάτες, υποβρύχια κτλ τους δίνουμε ευκαιρίες να μας «μετράνε» πρέπει να σκεφτούμε νέες ιδέες να το αντιμετωπίσουμε.

  Πάντως νομίζω ότι το στέλνουν την καλύτερη ώρα, πραγματικά πρέπει να τους πούμε ένα ευχαριστώ, γιατί αν το έκαναν μετά την σύνοδο, άντε να το ξαναφέρνουμε σαν θέμα, ενώ τώρα που το κάνουν πριν την σύνοδο, πολύ απλά θα πούμε στους Ευρωπαίους ότι η πολιτική του κατευνασμού έχει τελειώσει αφού δεν παράγει τίποτα, ίσα ίσα τους έχει κάνει να ξεφύγουν παντού και να έχουν φτάσει μέχρι την Αρμενία.

  Οπότε να αποφασίσουν ξεγυρισμένες κυρώσεις, που θα επιβάλλονται με κάθε βήμα κλιμάκωσης της Τουρκίας, και να σπρωχτεί στον οικονομικό γκρεμό να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα και χωρίς να πέσει σφαίρα.

  Το άλλο είναι ότι κλιμακώνει τώρα, που ηρέμησε το μέτωπο της Αρμενίας, της Λιβύης και της Συρίας, δεν σας φαίνεται περίεργο που έχει πέσει ησυχια σε όλα τα άλλα μέτωπα? Δεν μπορεί να έχει 2-3 μέτωπα ζεστά, ειδικά σοβαρά μέτωπα. Ίσως πρέπει να βοηθήσουμε τους αντιπάλους τους να τα ξαναζεστάνουν και να το πάμε και εμείς σε σημείο βρασμού.

  1. και μια και στέλνουν αυτοί drones, μήπως επιτέλους και εμείς να αρχίσουμε να τους μετράμε με το να παίρνουμε τις συχνότητες επικοινωνίας των drones, να δοκιμάσουμε κανένα antidrone, αν μπορούν να κάνουν δουλειά και σε τι αποστάσεις κτλ?

   (το πιο διασκεδαστικό βέβαια θα ήταν να μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχό του και να το στουκάραμε στο Oruc)

  2. όλα όσα γράφεις φίλε θα ήταν μια κάποια απάντηση, το πρόβλημα έιναι ότι εμείς δεν θέλουμε να απαντήσουμε, τίποτε δεν θα γίνει, απολύτως τίποτε, θα ξαναπαιχτει το ίδιο έργο όπως τον αύγουστο θα τους κοιτάμε, αυτοί θα κάνουν την δουλειά τους, 3 ημέρες πριν την σύνοδο κορυφής του δεκεμβρίου θα κάνουν πίσω, η Γερμανία θα τους ξεπλύνει πάλι και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τελικά να χρειαστείς διαβατήριο για να πας στην Ρόδο.

   1. ….άφωνος και ισοπεδωμένος….. (καθώς δεν έχω αντίλογο σε αυτό και δεν το λέω ειρωνικά). Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει έτσι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *