Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, με θέμα το Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έδωσε λεπτομέρειες για το Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα (δείτε ΕΔΩ). Όπως δήλωσε η χρονική διάρκεια της σύμβασης είναι τουλάχιστον 20 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης στα 22 χρόνια.

Η αντίστοιχη εφοδιαστική υποστήριξη είναι διάρκεια 20 ετών. Η συμφωνία είναι διακρατική, μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Η συμφωνία προβλέπει την παροχή 3.500 ωρών πτήσης ανά έτος με νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, ενώ οι απαιτούμενες ώρες είναι 3.200 (το πλεόνασμα των 300 ωρών μπορεί να διατεθεί για την εκπαίδευση τρίτων χωρών κατόπιν εισροής πιστώσεων).

Ο κύριος προμηθευτής θα κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια αποθήκευσης υλικών και εγκατάστασης των συστημάτων επίγειας εκπαίδευσης του νέου αεροσκάφους. Επιπρόσθετα, ο κύριος προμηθευτής θα κατασκευάσει υπόστεγα στάθμευσης των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, τα οποία θα είναι 10. Επιπλέον, προβλέπεται η παροχή και υποστήριξη νέου συστήματος προσομοίωσης για τα υφιστάμενα Τ-6A Texan II (το υφιστάμενο είναι τεχνολογίας της δεκαετίας του 1990).

Περισσότερες λεπτομέρειες για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346 Master, την εξέλιξη και τις δυνατότητες του μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: