Αποτελούν την αιχμή του δόρατος του Π.Ν. Συγκροτούν μια δύναμη 11 υποβρυχίων ικανά να επιφέρουν εξαιρετικά θανατηφόρα πλήγματα στον εχθρικό στόλο.

Τα υποβρύχια του Στόλου λειτουργούν στις ναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο σε ανεξάρτητο πλαίσιο από μονάδες επιφανείας, αναλαμβάνοντας τομείς επιθετικής περιπολίας – επιτήρησης με στόχο το ναυτικό αποκλεισμό στρατηγικών περιοχών. Με τον τρόπο αυτό καθιστούν απαγορευτική τη πρόσβαση σε εχθρικά πλοία. Η παρουσία τους είναι εντελώς άγνωστη στον αντίπαλο που πρακτικά εικάζει σε ποια σημεία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τα υποβρύχια του ΠΝ. Σε περίοδο επιχειρήσεων η γνώση της παρουσίας τους γίνεται γνωστή μόνο εφόσον έχει προηγηθεί επίθεση από αυτά, συνήθως με καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα πλοία που θα στοχοποιηθούν από τα υποβρύχια τύπου(Type) 209 και 214 του ΠΝ.

Tην Πέμπτη 05 και την Παρασκευή 06 Μαρτίου 2020, διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση της Διοίκησης Υποβρυχίων “ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ” στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους, κατά την οποία εκτελέστηκε βολή τορπίλης γυμνασίων από το Υποβρύχιο «ΝΗΡΕΥΣ» κατά στόχου επιφανείας.

Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των Υποβρυχίων, με έμφαση στις διαδικασίες και τεχνικές βολής τορπίλης.

Πρόσφατα στο Υποβρύχιο είχαμε πραγματοποιήσει και το ακόλουθο αφιέρωμα εν πλω. Αναλυτυικά παρακάτω:

Η εμπειρία της παραμονής εν πλω σε πραγματικές συνθήκες με ένα υποβρύχιο είναι μια υπέροχη εμπειρία που λίγοι μπορούν να ζήσουν. Βρεθήκαμε 48 ώρες εν πλω με το Υποβρύχιο «ΝΗΡΕΑΣ» στα πλαίσια πρόσφατης εκπαιδευτικής δραστηριότητας. 

Comments

 1. Το S111 Νηρεύς ειναι πλεον 48 ετων. Ποσο να παραμεινει πια σε υπηρεσια;
  Τα υποβρυχια δεν ειναι σκαφη επιφανειας, εχουν ενα οριο ζωης, λογω των καταπονησεων που προκαλουνται στο σκαφος απο τις τεραστιες πιεσεις του βυθου, και τις αποτομες μεταβολες αυτων οταν αλλαζουν βαθος.
  Σε λιγα χρονθα η οροφη των υποβρυχιων θα πεσει σε 5 μοναδες, αφου θα πρεπει να αποσυρθουν ολα τα 209 πλην του Ωκεανου, και η οροφη των 11 μοναδων θα ειμαι μια ομορφη μακρινη αναμνηση. Αν ημασταν σοβαροι, τοτε αντι για Μπελχαρες των 2 δισ., θα παιρναμε υποβρυχια, και βεβαια τορπιλλες.

  1. Σωστός!

   Και το ΩΚΕΑΝΌΣ το …1979παραδόθηκε οποτε το 029 θα είναι 50χρόνο!!
   http://www.hellenicnavy.gr/en/fleet/submarines/hs-okeanos-s-118.html

   Μπορεί να εκσυχρονιστικέ αλλα δεν άλλαξαν τα δομικά και μηχανικά του
   Πρέπει να αποσυρθεί μέχρι τότε
   Αυτός είναι και ένας λόγος που δεν επεκτάθηκε το πρόγραμμα στα υπόλοιπα 209/1200
   Το υπόλοιπο της επιχειρησιακής ζωής τους δεν δικαιολογούσε εκσυχρονισμό τέτοιου κόστους

   Η κατάσταση στα υποβρύχια είναι πολύ χειροτερη apo τις S

   Λύσεις μεταχειρισμένvn έχουν παρουσιαστεί από το αλλα δεν υπάρχει ενδιαφέρον

   Οι [email protected] έχουν ρουφήξει όλο το Ναυτικό

   1. Το πρόβλημα δεν είναι οι Bel. Γιατί μέχρι τώρα θα έπρεπε να είχαν ναυπηγηθεί νέα υποβρύχια στη θέση των 209, όμως δεν. Και δεν είναι το πρόβλημα, γιατί ενώ η ανάγκη αντικατάστασης των υ/β αυτών είναι μια υπόθεση άνω των 10-15 χρόνων, για τις Bel, δεν έχουμε δώσει ακόμα ούτε ευρώ.
    Ο αφοπλισμός της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια είναι το πρόβλημα.

 2. Δεδομένου ότι καινούργια υποβρύχια δεν παίζει να δούμε, πρεπει να εξετασθούν μεταχειρισμένες λύσεις.
  Ας ελπίζουμε να κουνηθούνε για 209/1400 της βραζιλίας ή τα ULA της Νορβηγίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *