Στις 29 Μαρτίου το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η Υπουργός Florence Parly υπέγραψε τη σύμβαση για τη ναυπήγηση της δεύτερης και της τρίτης φρεγάτας τύπου FDI (Frégate de défense et d’ intervention), γνωστή και ως [email protected], μια από τις προτάσεις που διεκδικούν το ελληνικό πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών. Το συμβόλαιο αφορά στη ναυπήγηση των πλοίων «Amiral Louzeau» και «Amiral Castex», ενώ το πρώτο πλοίο («Amiral Ronarch») βρίσκεται σε φάση ναυπήγησης (δεν έχει καθελκυστεί ακόμα). Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης-πλαίσιο που υπογράφηκε το 2017 για τη ναυπήγηση συνολικά πέντε [email protected] Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η πρώτη [email protected] θα παραδοθεί το 2024, ενώ η δεύτερη και η τρίτη [email protected] το 2025. Σε υπηρεσία οι [email protected] θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες «La Fayette», ενώ με τη ναυπήγηση τους το Γαλλικό Ναυτικό θα καλύψει την απαίτηση του για 15 σύγχρονες φρεγάτες (πέντε [email protected], οκτώ FREMM και δύο Horizon).

Οι γαλλικές [email protected] έχουν εκτόπισμα 4.460 τόνους, μήκος 122 μέτρα και πλάτος 17,7 μέτρα. Ενσωματώνουν σύστημα πρόωσης CODAD (Combined Diesel and Diesel) μέγιστης ισχύος 42.900 ίππων. Επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 27 τόνους (50 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ με ταχύτητα πλεύσης 15 κόμβους (28 χιλιόμετρα την ώρα) η εμβέλεια ανέρχεται στα 5.000 ναυτικά μίλια (9.260 χιλιόμετρα). Οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι 110 άτομα συν 15 άτομα αεροπορικό πλήρωμα. Οι κύριοι αισθητήρες είναι το ραντάρ πολλαπλού ρόλου Sea Fire, το συρόμενο σόναρ CAPTAS-4 και το σόναρ γάστρας Kingklip Mk.1115, το ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών Aquilon και το προηγμένο, ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Sentinel. Στη γαλλική διαμόρφωση τα πλοία θα ενσωματώνουν ένα κύριο πυροβόλο των 76 χιλιοστών τύπου OTO Melara Super Rapid, δύο πυροβόλα των 20 χιλιοστών, οκτώ βλήματα κατά πλοίων MM-40 Block.3C Exocet, 16 αντιαεροπορικά βλήματα Aster-15/30 και βλήματα προσβολής στόχων εδάφους SCALP-Naval και τορπίλες MU-90.

Comments

 1. Οι συμβάσεις έχουν τιμούλες ή ισχύουν αυτές που πρωτοαναφέρθηκαν στα 3,8 δις οι 5 το οποίο περιέχει και όλο το κόστος του R&D?

  1. Εδώ έχω μείνει:

   https://lefauteuildecolbert.blogspot.com/2020/05/accord-financier-pour-les-fdi.html

   Le coût d’une FDI est de 795,6 millions d’euros (2019) en tenant compte des frais d’études et de 439,6 millions d’euros (2019) hors frais d’études. Les données récoltées au sujet de l’enveloppe grecque allouée à la commande des deux FDI est de 660 à 750 millions d’euros par frégate.

   Κουβέντα για αλλαγή του σχεδίου και συμβολαίου για τη προσθήκη A70VLS

   1. Και λέει στο 2020 αυτά που έλεγα ήδη από χρόνια πριν, ότι αν υπογράψουμε για τις FDI σε οποιαδήποτε τιμή χωρίς τα όπλα που να είναι πάνω από 450-550 εκατ είμαστε άξιοι της μοίρας μας, και το φαγοπότι σε βάρος μας θα είναι τεράστιο.

    Τότε έλεγα ότι όταν το ίδιο το κράτος της Γαλλίας ζήτησε τις FDI αντί να πάρει και άλλες Fremm επί της βάσης ότι η αγορά θέλει ένα πλοίο το οποίο σε τονάζ αλλά ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΚΑ θα είναι στην μέση από Gowind (που είναι στα 250-350 εκατ) και Fremm (που ήταν στα 650-750 εκατ), είναι αδύνατον να το πουλάνε σε εμάς με 1 ΔΙΣ συν τα οπλα συν την FOS και έλεγαν για τιμές 2,8 δις οι δύο. Τότε έλεγα ότι το πιο σωστό θα ήταν να είναι 2,8 δις οι 4, ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ, και να που δικαιώνομαι. Και τότε έλεγα ότι τους βγαίνει λίγο πάνω από 700 μαζί με το θηριώδες R&D που η Γαλλία είχε φροντίσει να πληρώσει όλο.

    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ (που λέει και ο δημοφιλής τραγουδιστής στο reality) 🙂

    Και ξαφνικά σοκ και ευχαριστώ CK που το ξετρύπωσες, που στο τέλος του 2020 ύπάρχει άρθρο που λέει ότι οι 5 φρεγάτες τους χωρίς το R&D κοστίζουν 2,2 δις χωρίς τα όπλα, όπερ 450 εκατ η μία.

    Η νίκη της λογικής απέναντι σε όποιους μιλούσαν για τιμές από 1,4 δις (στην αρχή) μετά ότι μας έκαναν χάρη και πήγαν στο 1,2 δις, μετά μας έκαναν τεράστια χάρη και πρότειναν 1 δις με την δική τους διαμόρφωση (εδώ γελάνε) και τώρα λέει συζητάνε για 0,7 δις χωρίς τα όπλα (εξακολουθούμε να γελάμε).

    Φυσικά την ίδια πατέντα είχαν κάνει και όσοι έλεγαν για τις MMSC που τις έλεγαν για 1 δις η μία μιλώντας για την τιμή της ΣΑ, η οποία όμως ήταν κόστος όλου του κύκλου ζωής.

    Φαντάσου τις σαμπάνιες που θα άνοιγαν κάποιοι αν ήμασταν χάφτες και πανηγυρίζαμε ότι πήραμε μετά από τεράστια διαπραγμάτευση τις φρεγάτες με 1 δις… Όχι απλά ένα εθιμοτυπικό 5-10% πάνω στην τιμή, αλλά ένα 200% πάνω στην τιμή. Να μου το θυμηθείτε ότι οι MMSC ξαφνικά θα προταθούν για κανα 400-450 χωρίς τα όπλα και πολύ λέω (τις οποίες φυσικά δεν θέλουμε ούτε τζάμπα).

    Η Μπελάρα ήταν ένα υπέροχο πλοίο το οποίο ήταν υπερ-υπερκοστολογημένο και κάπως υποεξοπλισμένο. Αν πουληθεί στην σωστή τιμή (πχ κοντά στα 500 το κομμάτι, ξαφνικά έχουμε την δυνατότητα να ζητήσουμε και όσα επιπλέον όπλα θέλουμε και να μας βγει ντούκι με συνολικό κόστος κανα 750 το κομμάτι). Μάλλιασε η γλώσσα μας, αλλά επιτέλους για εκεί πάμε. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι Γάλλοι έβγαιναν σε μια εφημερίδα από την πρώτη μέρα και έλεγαν προσφέρουμε αυτές με αυτή την τιμή, θα κρυβόταν όλα τα παπαγαλάκια, θα είχαν πάρει την παραγγελία πριν 1 χρόνο και τώρα θα χτιζόταν κιόλας.

    ε τέτοια τιμή τους δίνουμε άλλο ενάμιση δις και αντί ενδιάμεση λύση παραλαμβάνουμε από το ναυπηγείο τους ολοκαίνουργια και με την ζελατίνα την FREDA (και αυτοί με τα λεφτά ζητάνε από τα ναυπηγεία να τους χτίσουν άλλη)

    1. A’μα σε θεωρούν δεδομένο θα σου πουλήσουν γουρούνι στο σακί στη τιμή που θέλουν!

     Έπρεπε να είχε γίνει διεθνής διαγωνισμός αντί να χάνουμε χρονια με όλη αυτή τη διαδικασία

     Για τις [email protected] έχουμε χάσει δυο +χρονια

     Οι τελευταίες FREDA πάνε στο 1bill για τους Γάλλους

     Υπενθυμίζω επίσης πως τα 790mil @[email protected] περιλαμβάνουν και το φπα(20?) που πληρώνει το γαλλικό κράτος στο …γαλλικό κράτος

     Εάν εμείς παραγγείλουμε από Γαλλία τότε δεν πληρώνουμε το φπα εξού και η μειωμένη τιμή

     Για τις MMSC το 1 bill έχει αναφερθεί πως είναι με φορτίο(A?) οπλων και FOS για αρκετά χρονια

     Αναμένουμε απάντηση στο LoR να δούμε συγκεριμένα νούμερα και διαμόρφωση

     1. Το ΦΠΑ αν το πληρώναμε, θα το πληρώναμε πάλι στο Ελληνικό κράτος (καθώς αυτός θα ήταν ο τελικός «καταναλωτής») οπότε πάλι δεν θα έπρεπε να μετρήσει στην τιμή.

      Ίδωμεν τε΄λικά τι θα γίνει, θεωρώ ότι μέχρι τέλη Μαίου θα ξέρουμε

 2. Πάλι τα ίδια άρχισες σου έχω γράψει πως το πλοίο είναι υπέρβαρο κατά 5% δεν μπορεί να μπει
  τίποτα άλλο.
  Για αυτό φταίει ο σχεδιασμός την πλώρης που είναι ανάστροφη.
  Γιατί το έκαναν το έχω εξηγήσει γιατί κατεβάζει την πλώρη και σε μέσο κυματισμό το
  πλοίο έχει μεγαλύτερη σταθερότητα. Για να μην έχει πρόβλημα το ραντάρ.
  Εμείς όμως έχουμε συχνά 7-10 μποφόρ στο Αιγαίο δεν μας κάνει.
  Περισσότερα θα γράψω σε δυο ώρες γιατί τώρα έχω δουλειά.
  Αν με διαβάζατε έβαλα πολλά κομμάτια στα ραντάρ που αγόρασε η Σλοβενία θα τα ξέρατε αυτά.

  1. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ……ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΠΛΩΡΗ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΤΟΝΑΖ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ,Η ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΠΛΩΡΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΛΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ Η ΤΟ ΠΟΣΟ ΦΟΡΤΙΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ,Η ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΠΛΩΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΟ ΑΝΕΠΛΩΡΟ ΜΕ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΒΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΤΥΠΑΝΕ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΙΧΝΟΥΣ,ΣΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΙΣΑΛΟΥ

    1. Όχι φίλε μου δεν σε μαλώνω δεν εχω τέτοια πρόθεση,απλώς έγραψες ότι το πλοίο είναι υπέρβαρο και γι’αυτό φταίει ο σχεδιασμός της πλωρης που είναι αναστροφή

   1. Η ανάστροφη πλώρη έχει σημαντικά μειονεκτήματα εκτός από πλεονεκτήματα.

    Η έλλειψη όλου αυτού του όγκου που θα προσέφερε μια συμβατική πλώρη έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εφεδρική πλευστότητα του πλοίου η οποία μειώνεται.

    Επιπλέον το κατάστρωμα δεν προστατεύεται από τη θάλασσα όσο θα το προστάτευε μια κανονική πλώρη και το πυροβόλο και οι εκτοξευτές σε πολύ άσχημες συνθήκες μπορεί να υποστούν ζημιές.

    1. αν και πιο όμορφη η ανάστροφη, θα συμφωνήσω ότι η κλασική πλώρη προστατεύει καλύτερα τα συστήματα που έχει πάνω της και επειδή οη ομορφιά σε ένα πολεμικό είναι το τελευταίο…

  2. Εαν, σύμφωνα με τα δεδομενα που δημοσιευονται, ενας Aster 30 ζυγιζει 450 kgr, τοτε αναγκαστικα 16 θα ζυγιζουν 7.2 tons. Προσθέτοντας το βαρος του VLS A50 είναι 8 τόννους έχουμε ένα σύνολο 15.2 τόννων. Επί 4 μας κάνει 60.8 τόννους εκτοξευτών και πυράυλων. Εάν η belharra έχει 4000-4500 tns displacement, πώς προκύπτει το » κατά 5% υπέρβαρο»; Παραδειγμα, εάν δεχτούμε 4000 tn εκτόπισμα τότε το 5% αντιστοιχεί σε 200 τόννους. Παρακαλώ διορθώστε εάν κάνω λάθος.

   1. 🙂

    και καθώς οι Γάλλοι έχουν ήδη 2-3 vls, αυτό που το κάνει υπέρβαρο είναι το 4ο vls το οποίο όπως λές και εσύ άντε σαν σύνολο να είναι 15 tn

    Τώρα για την ανάστροφη πλώρη και εγώ έχω τις φοβίες μου καθώς στην μοντέρνα εποχή μόνο αυτό και το Zumwalt είναι, αλλά λέω δεν μπορεί, και το Αβέρωφ είχε και μια χαρά πήγαινε στο Αιγαίο (βέβαια το μέγεθός του ήταν διπλάσιο)

   2. Φυσιολογικά έτσι είναι τα πράγματα αν βάλεις ένα κανονικό ραντάρ
    AESA περιστρεφόμενο.
    Τα panel ζυγίζουν 2,2 τόνους το κάθε ένα αν προσθέσεις τους
    μηχανισμούς σταθεροποίησης ξεπερνάμε τους 10 τόνους για τα 4.
    Δεν μπαίνουν έτσι εύκολα το βάρος της μηχανολογικής κατασκευής είναι μεγάλο.
    Υπάρχει μια αναλογία του ύψους κλπ μην σας μπερδεύω τώρα.
    Με ένα περιστρεφόμενο ραντάρ τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    1. Μηχανισμοί σταθεροποίησης δεν μπαίνουν σε σταθερά (fixed) panel radars!!
     Τέτοιοι μηχανισμοί απαιτούνται σε περιστρεφόμενα
     Στα fixed panel radars η αντιστάθμιση των κινήσεων του πλοίου γίνετε ηλεκτρονικά και μέσω software

     1. Στα βάζω όλα μαζί να γράψω και τους αγωγούς μεταφοράς σήματος;
      Που είναι 8;
      Να ξεκινήσω να βάζω και της επιπλέον μονάδες του ραντάρ;

     2. @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

      Είπαμε τα Fixed radars ΔΕΝ έχουν μηχανισμούς σταθεροποίησης
      Είναι fixed πάνω στην υπερκατασκευή

      Το βάρος δεν το αμφισβητώ αφού εγώ σου έδωσα τα νούμερα του APAR και του SF!!

     3. Αφού στα έχω γράψει σε άλλο σαιτ τι με κουράζεις να τα επαναλαμβάνω;
      Αυτό που κάνω τώρα είναι να δω αν μπορώ να τα βάλω τα πάνελ
      ψηλότερα σε ξεχωριστούς ιστούς.
      Γίνετε αλλά θα σου πουν πάει περίπατο το στελθ.
      Άλλη μπούρδα αυτή για ποιο στελθ αναφερόμαστε;

    2. Δεν με μπερδεύετε. Απλώς υπολείπονται 129 τόννοι ώστε να δικαιολογισετε το 5% (δέχομαι το επιπλέον βάρος στο οποίο αναφέρεστε).

     1. Δεν πάει έτσι το εκτόπισμα συμφωνώ οι δυνάμεις που ασκούνται το κάνουν
      να συμπεριφέρεται σαν να έχει επιπλέον εκτόπισμα.
      Στην υδροδυναμική κίνηση του πλοίου ασήμαντο ναι μεν το 5%
      Σημαντικό άμα έχεις 7 μποφόρ και παραπάνω.

     2. @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

      Λογικά πρέπει να είστε πανεπιστήμονας. Ξέρετε απο ναυπηγικά, μεχρι ηλεκτρονικα και μηχανολογικα…

  3. Και δεν μεγαλωνουν το πλοιο; δικο τους σχέδιο έιναι, ανάποδη πλώρη, οκ, με λιγα μετρα μακρύτερο σκάφος θα το θέμα βάρους εξανεμίζεται και ανεβαίνει και η ταχύτητα του σκάφους. Οχι;

   1. Ανεβαινει και το βαρος ..Μετα θελει νεα μελετη κατανομης του κεντρου του και αλλη ισχυ μηχανων αλλιως μπορει να χασεις σε επιδοσεις δεν ειναι Lego να κολλας μερικα μετρα τμηματων

 3. Φρεγατα με 4 χιλιαδων τονων με κόστος αντιτορπιλικου και εξοπλισμο κορβετας.

  Βέβαια πολλοί βλέπουν τη γυρισμένη προς τα πίσω πλώρη και φαντάζονται ότι το πλοιο θα είναι το νέο Αβέρωφ. «Η ιστορία επαναλλαμβανεται, ΠΡΩΤΑ ως τραγωδία και κατοπιν ως φαρσα», ειχε πει ο Καρλ Μαρξ. Και η Belharra είναι απόδειξη ότι η γυρτη πλώρη θα εξελιχθεί σίγουρα ως τραγωδία για εμας.

  Πλοιο με 16 πυραυλους μόνο και χωρις CIWS, πλοιο που δεν έχει καν ναυπηγήθει και δεν ξέρουμε καν εαν πλέει στη θάλασσα. Ας την κρατήσουν καλύτερα οι Γάλλοι.

  Εμείς πρέπει να κοιτάζουμε για ΗΔΗ ναυπηγημενα πλοια, χωρίς ρίσκο και χωρίς προβλήματα.

    1. @ Dash5

     Σωστος.

     Το χωρις προβληματα το εγραψα ακριβως γι αυτο. Η προβληματικη MMSC/LCS δεν θα επρεπε να ειναι υποψηφια καν, ολοκληρο το πλοιο ειναι ενα προβλημα.

     1. Η LCS ναι ως το συνολικό κύτος.
      Η φρεγάτα των Γάλλων λόγο του ραντάρ λόγο του μεγάλου ιστού.
      Προσοχή να το διευκρινίσω όχι ότι το πλοίο είναι υπέρβαρο.
      Σε τόνους δηλαδή γιατί έχει μεγάλο βύθισμα η LCS δεν έχει.
      Είναι σαν να συμπεριφέρεται σαν υπέρβαρο λόγο του βάρους του ιστού.
      Οι δυνάμεις λόγο ύψους πολλαπλασιάζονται.
      Για αυτό και έβαλαν την ανάστροφη πλώρη.

  1. Το μονο πλοιο απο το ‘διαγωνισμο’ που τρεχει και εχει ναυπηγηθει ομως ειναι η FREMM αν δεν κανω λαθος.
   Δεν μπορει να περιοριστει μονο σε ενα πλοιο η πιθανη επιλογη μας παρολο που η FREMM ειναι ενα εξαιρετικο σκαφος.

   1. Η FREMM δεν είναι καν στη λίστα
    Το μονο που έχει #ναυπηγηθεί# εκτος από το LCS είναι η ARROWHEAD που βασίζεται στο Δανέζικο IVER HUITFIELD
    Το καλύτερο από άποψη κόστους προς επιχερησιακές επιδόσεις αλλα αποκλεισμένο λόγο #γεωπολιτκών κριτηρίων#

    1. @ CK

     Ετσι νομιζεις.
     Η βαρυτητα της ενδιαμεσης λυσης ως προς την επιλογη, δινει πεδιο
     λαμπρο σε Ιταλια και ΗΒ.
     Το οτι το ΗΒ βγηκε απο την ΕΕ λυνει και τα χερια ως προς τους
     περιορισμους της.
     Μπορει η ενδιαμεση λυση να μπηκε στο τραπεζι για την στηριξη των
     MMSC αλλα τελικα θα χρησιμοποιηθει για αλλον.

     Οσο για τα γεωπολιτικα κριτηρια μην ξεχναμε το θεμα της Κυπρου
     και το ποσο μπλεγμενη σε αυτο ειναι το ΗΒ που προσπαθει να σταθει
     εκτος ΕΕ και ειναι ανοιχτο σε νεες συνεργασιες.

     1. Το UK μπορεί να είναι εκτος EU αλλα εμείς είμαστε εντός!
      Βρυξέλλες Γάλλοι Γερμανοί Ολλανδοί θα γίνουν ΈΞΑΛΛΟΙ εάν δώσουμε ένα συμβόλαιο 5.5 BILLION στο UK!
      Βεβαια το UK θα πάρει ένα μικρό μέρος
      αφού το 70% ? θα πάει σε Γερμανία (μηχανές) Γαλλία Ολλανδία (ηλεκτρονικά) και US( Όπλα)

      Και η ολοκλήρωση /κόψιμο κορδέλας των πλοίων μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και να παρουσιαστεί ως Ελληνικής κατασκευής

      Επιπλέον το UK έχει διαλέξει να κάνει business με τη Τουρκια (TFX,…)αφού είναι πολύ μεγαλύτερη αγορά από εμάς και δεν τους ζητάνε να τους επιστρέψουν πίσω κάτι αρχαία!!

     2. @ CK

      Oσοι γραφουν περι «γεωπολιτικων κριτηριων» στο θεμα των φρεγατων, ειναι ασχετοι τοσο απο γεωπολιτικα, αλλα και γενικως απο πολλα πραγματα. Προς αποφυγη παρεξηγησεων, ΔΕΝ ομιλω για εσενα.

      Τι ειναι η Αrrowhead?

      Δανεζικο σχεδιο (Ιver Huitfeldt), με Ολλανδικα και Γαλλικα ηλεκτρονικα (APAR, NS100, KingKlip, CAPTAS), Γερμανικους κινητηρες (MTU), Ιταλικα πυροβολα (OTO MELARA), Γερμανικα συστηματα CIWS (Millenium, RAM), οπλα απο Νατοικες χωρες (συμπεριλαμβανομενης και της Ελλαδας καθως συμμετεχουμε με 2% στην κατασκευη του ESSM), χαλυβα απο τη διεθνη αγορα και Ελληνικα εργατικα χερια καθως η ναυπηγηση θα γινει στην Ελλαδα.

      Οι Βρετανοι ουσιαστικοι παρεχουν μονο τεχνικη βοηθεια και ενα ελαφρως βελτιωμενο σχεδιο της Iver Huitfeldt. Ζητημα θα ειναι εαν οι Βρετανοι παρουν εστω και 5% του συνολικου κοστους του προγραμματος.

      Κακως παρουσιαζεται ως «αγορα» φρεγατων. Θα επρεπε να παρουσιαζεται ως αγορα σχεδιου πλοιου και αγορα τεχνογνωσιας ναυπηγησης φρεγατων. Ακομη και στο Μαρκετινγκ δεν τα παμε καλα.

      Αλλα αυτα συμβαινουν οταν αρνουμαστε να κανουμε Διεθνη Διαγωνισμο με συγκεκριμενα κριτηρια, οπως ναυπηγηση ΟΛΩΝ των φρεγατων στην Ελλαδα, μεταφορα τεχνογνωσιας, μινιμουμ ποσοστα εγχωριας προστιθεμενης αξιας, συγκεκριμενες επιχειρησιακες απαιτησεις, φορτιου πυραυλων κτλ.

    2. @CK

     Οπως εχουν τα πραγματα, εμενα μου φαινεται οτι μακραν η καλυτερη λυση θα ηταν οι Ολλανδοι της Damen με τη σειρα Sigma. Οχι μονο για φρεγατες ,για ολον τον Στολο Επιφανειας. Εντυπωσιαστηκα πολυ απο την συνεντευξη του διευθυντη τους. Σοβαρες και αξιοπιστες λυσεις, λογικες τιμες, ουσια, οχι φρου φρου και αρωματα και γεωπολιτικη.

     1. @ NF

      Που τη διαβασες τη συνεντευξη? Εχεις λινκ για να τη διαβασουμε και εμεις?

     2. @NF
      Εγώ το αντίθετο!!
      Θα έτρεχα μακρυά και δεν θα συνέχιζα τη συζήτηση!!
      Το πλοίο που προσφέρουνε είναι κυριολεκτικά στα χαρτιά-PAPER PROJECT!!-

      Μιλάμε να πάρουν ένα σχέδιο κορβέτας @ 1700-2300TN
      που έχει πούλησε πλοία στα ναυτικά Μεξικού Μαρόκου Ινδονησιας και να το μεγενθύνουν στους 4500+ τόνους

      Αυτά τα πειράματα κοστίζουν σε χρόνο χρήμα και καταλήγουν σε δάκρυα

      Δεν μας παίρνει να εμπλακούμε σε τέτοια πειράματα

      Θέλουμε πλοία με ελάχιστο ρίσκο και παραδοτέα όσο πιο σύντομα γίνετε

      Εδώ οι [email protected] πλεονεκτούν διότι τα έχουν πάρει οι Γάλλοι και είναι ήδη υπό ναυπήγηση

      Εάν μάλιστα μας δώσουν το δεύτερο πλοίο θα παραδοθεί @2025??!!

      Από επιχειρησιακής τεχνικής +COST/BENEFIT άποψης βεβαια θα προτιμούσα τις ARROWHEAD με διαμόρφωση radar IVH
      (APAR2+ NS100+32 CELL MK41 VLS+RAM+…..+
      για τους λόγους που έχω αναλύσει

      Αλλα τέτοια επιλογή αποκλείεται για πολιτικούς λόγους

      Και μάλιστα αμφιβάλλω εάν υπάρχει και ΠΡΟΣΦΟΡΑ από Ολλανδούς ’γγλους Ισπανούς
      ’λλο πρόταση και άλλο προσφορα

      Εάν ξέρεις ότι το παιχνίδι είναι στημένο δεν ξοδεύεις χρόνο και χρήμα να κανεις προσφορα

    1. Δογματικά 🙂
     1) Οι Belhara είναι οι πιο τεχνολογικά εξελιγμένες φρεγάτες υπό κατασκευή παγκοσμίως (όχι απλά υπό σχεδίαση).
     2) Τα εν ενεργεία Ticoderoga είναι οι ισχυρότερες μονάδες επιφανείας που υπάρχουν στον πλανήτη.
     3) Οι Sigma, Arowhead, A300 έχουν όλες την ίδια τιμή για τον ίδιο εξοπλισμό/αισθητήρες +-50εκ(διαφορές λόγω ημερομισθίων)
     4) Οι MMSC/LCS ΔΕΝ είναι κατάλληλες γα κανένα ΠΟΛΕΜΙΚΟ ναυτικό
     5) Το ΠΝ χρειάζεται ΝΕΕΣ φρεγάτες με αεράμυνα περιοχής που να μπορούν να λειτουργήσουν και ως ναυαρχίδες.
     6) Οι μονοί που παράγουν βλήματα αεράμυνας περιοχής ειναι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι-Ιταλοι, όλοι οι αλλοι είναι στο έλεος τους (δλδ με ξένα κόλλυβα & χωρίς προϋπολογισμό) αν το ΠΝ ζητά αεράμυνα περιοχής.
     7) με δεδομένη την διαρροή του προϋπολογισμού του προγράμματος, όλες οι εταιρίες θα κοιτάξουν να τον εξαντλήσουν.

     Και το μπόνους για τους υποστηρικτές άμυνας σημείου & περί κορεσμού:
     Οι Sylver έχουν πολλαπλάσιο ρυθμό βολής (αριθμός αυλών καυσαερίων) σε σχέση με τους MK41 (ανεξάρτητα quad packed) κάτι που είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ κρίσιμο (χρονικά) αντιμετώπιση επερχόμενο sea skimming βλημάτων απο πλοία με μικρο αριθμό 8κταπλων εκτοξευτών (τα ΑΒ & Tico δεν έχουν πρόβλημα λογώ του μεγάλου αριθμού 8πλων ΜΚ41 που έχουν και διασπείρουν τους essm).

    2. @Κοινή Λογική
     Συγνώμη δεν ξέρω πως αλλα κατα λάθος το σχόλιο μου μπήκε ως απάντηση σε εσένα ενω το ηθελα ανεξάρτητο. Θα το ξανα ποστάρω μονο του.

  2. Το cwics δε το βαζουν λογω ιχνους, ειναι αλλης φιλοσοφιας φτιαγμενο και κοιταζει μπροστα με βαση τις τεχνολογικες εξελιξεις, το τι γινεται ακριβως με τις Belles το γνωριζουν πολυ καλα στο ΠΝ και με ποια βαση εχει σχεδιαστει.

   1. Η Γαλλική Βιομηχανία δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο σύστημα CIWS για αυτό τα πλοία τους δεν έχουν
    Πουλάνε το παραμύθι πως ο MISTRAL έχει τέτοιες δυνατότητες

    1. Ck ασε τις εξυπναδες,εινα απλα αλλης φιλοσοφιας η Bella, εαν δεν εχουν προβλημα να πιστοποιησουν τον mk 41 σε gowind αλλο τοσο προβλημα δεν εχουν να πιστοποιησουν ενα ciws, απλα δε σπαταλανε το χρονο τους ξοδευοντας τους σε r&d.

     1. mk56 VLS βάζουν μάλλον στις GOWIND @ UAE

      Δεν έχουν όπλο CIWS και για αυτό δεν βάζουν!

      Που τις βρίζεις τις εξυπνάδες???

      Και δεν μπορώ να διαβάζω πως το MISTRAL είναι και όπλο για χαμηλά ιπταμενους πυραυλους!!!

     2. 1) μαλλον ή βαζουν;

      2) Δες πως ειναι το σκαρι της Bella, τα cwics οπως ειναι σημερα σιγουρα δε μπαινουν σε «stelth» πλοια

      3) ποιες εξυπναδες βριζω… lol !

      4) Ε μη το διαβαζεις 😀

     3. @ Π.Α
      Stealth πλοία και κουραφέξαλα!!

      Έτσι και ανοίξει το SF η τα DATA LINKS /communications από ποσα 100s km θα εντοπίζεται από τα RWR/ESM/ELINT του αντιπαλου??

      Για να γράψω και τη Γαλλική άποψη:
      Με το χαμηλό RCS οι Γάλλοι υποστηρίζουν πως ένας πύραυλος KατεUθηνομενος με
      RADAR είναι ευκολότερο να παραπλανηθεί τόσο με τα SOFT MEASURES (decoys) όσο και με τα ECM/Jammers του πλοίου

      Οι Γάλλοι δεν βάζουν ούτε καν ECM/jammers αφού υποστηρίζουν ότι γράφω παραπάνω θα κάνουν πιο εύκολο τον εντοπισμό του ..stealth πλοίου

      Γενικώς προορίζουν τis [email protected] τους για χαμιλhς έντασης περιβάλλοντα επιχειρήσεων (Lapayette replacements!!)

      Εάν πρέπει να εμπλακούν σε πιστολίδι έχουν τα FREMM/HORIZON και βεβαια το
      CdG και τα υποβρύχια

     4. «Για να γράψω και τη Γαλλική άποψη:
      Με το χαμηλό RCS οι Γάλλοι υποστηρίζουν πως ένας πύραυλος KατεUθηνομενος με
      RADAR είναι ευκολότερο να παραπλανηθεί τόσο με τα SOFT MEASURES (decoys) όσο και με τα ECM/Jammers του πλοίου»

      Ακριβως ειναι αλλης φιλοσοφιας, κατι το οποιο εσυ δε μορεις να αποδεκτης, και σου ξαναγραφω καποια πραγματα τα ξερουν καλυτερα στο ΠΝ σε σχεση με τις Belles.

     5. @CK
      Θα βάλουν ECM/jammers, αλλά αργότερα, είναι σε φάση επιλογής.
      CIWS πράγματι δεν βάζουν γιατί δεν έχουν. Και δεν έχουν γιατί μέχρι τώρα δεν χρειάζονταν, δες πόσο άοπλες βγάλαν αυτό το πολύ καλό σκαρί που λέγεται Lafayette, οι καιροί όμως αλλάζουν και πλέον χρειάζονται και για πωλήσεις αλλά και για τα δικά τους.

     6. @ CK

      Μπορει το παιχνιδι να ηταν στημενο, αλλα καηκε πατοκορφα.
      Μαζι με το παιχνιδι θα καει και το ανθρωπακι.
      Ετσι για να μεινουν ολοι ευχαριστημενοι, θα αγορασουμε
      6 Arrowhead 140 απο το ΗΒ
      25 F16V απο τον θειο
      επιπλεον Rafale
      2 υποβρυχια απο Γερμανια

      Οι Αγγλοι θα μας δωσουν τις 2 Type 23 νωριτερα απο το
      χρονοδιαγραμμα τους, σε ενδειξη καλης θελησης και η
      κατασκευη των 6 Arrowhead 140 θα γινει 3 στην Αγγλια
      και 3 στην Ελλαδα.
      Αν τηρηθουν τα χρονοδιαγραμματα απο τα Ελληνικα ναυπηγεια,
      θα υπαρχει επεκταση για αλλες 4.

      Σε περιπτωση που μας κανουν μουτρα ο θειος και οι αλλοι ,
      παμε σε 5 Belharra χωρις ενδιαμεση λυση,
      στρατιωτικη συμφωνια με ρητρα αμυντικης συνδρομης
      με τους Γαλλους και δεν παιρνει κανενας αλλος τιποτα.
      Εγω θελω να μας κανουν μουτρα, αλλα δεν θα κανουν.

    2. @CK
     Ποσο παει αυτη η Arrowhead; Κανενα δισεκατομμυριάκι και αυτη;
     Και ειδικα στη βρεττανικη περιπτωση υπαρχει και σοβαροτατο πολιτικο ζητημα, δεν μπορουμε να δωσουμε τετοιο συμβολαιο στην πιο φιλοτουρκικη δυναμη στην Ευρωπη.

     Aυτο που χρειαζεται ειναι ενα καλο οικονομικο πλοιο γενικης χρησης, πολυ ικανο στο ΑSW, και καλη αεραμυνα σημειου για την αυτοπροστασια του. Τετοιο πλοιο ηδη υπαρχει, και ειναι η Α200.
     Αλλα επειδη ειναι γερμανικη, και καλο θα ηταν να αποφυγουμε τους Γερμανους, η ολλανδικη λυση θα ηταν καλη για εμας. ΤΗ θεωρουμε ριψοκινδυνη ως paper project; Ας τους ζητησουμε μια βελτιωμενη εκδοχη της Karel Doorman. Διαφορετικα παμε σε κορβετα (πχ Gowind 2500). Πολυ απλα, δεν σηκωνει η τσεπη μας πλοια του 1 δισ. Ποτε θα το καταλαβουμε αυτο;

     1. Από τις τιμές που έχουν βγει στο site του ιστορικού περιοδικού η τιμή είναι στα 500mil
      Είναι λογική δεδομένου της τιμής που πληρώνουν οι Aγκλοi το Type 31 και του τι πλήρωσαν οι Δανοί τις IVH και τις τιμές που ακούγονται για τα ίδια πλοία στο διαγωνισμό της Ινδονησιας (750mil /ships)
      Ναι και αυτοί οι Ινδονήσιοι διαγωνισμό κάνουν!!
      Με το APAR2 η τιμή πάει στα 550MIL και μιλάμε για πλατφόρμα 6-7 K TN!!

      Το θέμα είναι πως δεν νομίζω να υπάρχουν ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ και από αυτούς όπως με τους υπολοιπους αφού το παιχνίδι είναι στημένο

      Θα δούμε ΕAΝ τους στείλουν όπως lOr κάναν για τα mmscRAP

     2. @NF
      εάν ειναι να ενδιαφερόμαστε μόνο για αεράμυνα σημειού , έχουμε ήδη τις καλύτερες φρεγάτες – τις S, και αγοράζουμε φθηνά μόνο μεταχειρισμένα – δοκιμασμένα πλοία, πχ τις Μ από Ολλανδια και Βέλγιο όταν τις αποδεσμεύσουν.

      όλα τα λεφτά στην αεράμυνα περιοχής πάνω στα νησιά και στο πυροβολικό πάνω στα νησιά.

   2. @Π.Α
    Αν σχετίζεται όντως με το ίχνος του πλοίου στα ραντάρ η έλλειψη CIWS, η εγκατάσταση των πολυβόλων M621 της Nexter μπροστά και πίσω δεν έχει νόημα νομίζω. Ένα Millenium CIWS με Πύργο(που προσφέρεται και σε διάφορα μεγέθη) που έχει σχήμα που ευνοεί το χαμηλό RCS του πλοίου επάνω στο υπόστεγο του ελικόπτερου, θα ήταν πιστεύω προτιμότερο ως επιλογή.

    1. Ασκησεις με gowind της αιγυπτου εχουν κανει, αν μας πουν την αποτελεσματικοτητα της gowind στο θεμα της αποκρυψης λογο σχεδιασης θα ηταν ενδιαφερων. Πχ απ τα ποσα χλμ αναγνωριζεται ως εχθρικο πλοιο κτλ.

 4. Αγαπητοί φίλοι
  Εγώ ο άσχετος έχοντας διαβάσει όλους εσάς και άλλους ,όπως και τα άρθρα εδώ και εκεί έχω σχηματίσει μια εντύπωση.
  Κατουσιαν λοιπόν θελουμε σκαρί Arrowhead η Freem με 2διαφορετικα ραντάρ ,tactician και όπλα Aster30,MDCN,essm2 σε τετράδες ,Ram,Strales με 2 control rooms κτλ.
  Με τον τρόπο που κάνουμε αυτήν την διαδικασία υπάρχει τρόπος να έχουμε κάτι τέτοιο στα χέρια μας από οποιαδήποτε εταιρία;
  Και φυσικά στις τιμές που θελουμε…

  1. Το σωστό θα ήταν θέλουμε ένα σκαρί FFGX, με υποδομές για λέηζερ, με 48 κελλιά εκ των οποίων τα 32 να είναι με Aster 30 και τα 16 me 64 ESSM2, με έναν συνδυασμό που να έχει τα καλύτερα από το σύστημα του Tacticos και του Combatss, με ένα συνδυασμό στο ραντάρ που να έχει λίγο seafire, SMART-L (ER) και Aegis, σόναρ τροπίδας και συρομενο, πυροβόλο 127άρι, πυροβολικό CIWS και 2 RAM των 21 πυραύλων το καθένα, ECM Γαλλικό, NSM αντιπλοικούς, τορπίλες κτλ και το ίχνος του Zumwalt στα εχθρικά ραντάρ.

   Και σε τιμή Iver Huitfelt.

   Έτσι… Τώρα νιώθω ικανοποιημένος, πραγματικά το τερμάτισα, ουφ…

   Εεεεπ και MDCN/Scalp Naval να πάρει, μήπως να βάλουμε κανα εξτρά κελί ή να πάρουμε από τους Aster έστω 4 κελλιά. Ικανοποίηση 🙂

   1. Ξεχασες το Ε/Π. Ποιανου κατασκευαστη, ενα ή δυο, με ποιο σοναρ, με τι οπλα και ολα αυτα σε τι βαρος-τιμη. Αραγε τα καινουργια MH-60R μπορουν να συνεργαστουν με τα γαλλικα υποσυστηματα ? Ή θα χρειαστει να μπει ενας ακομη νεος τυπος ? Το πλεον πιθανο 😉

     1. Μπορούν να συνεργαστούν aν βάλουμε στα MH-60R link-16..
      Έτσι κι αλλιώς είναι χαζό να μην βάλεις δλδ, δεν ξέρω γιατί τα ζητήσαμε χωρίς..

     2. @npo
      Επειδή ήταν πιο φθηνά χωρίς,και επειδή έτσι χωρούσε και μια μικρή μίζα για τον υπογράφον στο συνολικό ποσό της συμφωνίας.

     3. @npo
      κάτσε να έρθουν γιατί νομίζω ότι θα έχουν link 16.
      Αλλιώς έχουμε κάνει μεγάλη πατάτα (όχι ότι είναι κάτι νέο αυτό).

 5. Μια από αυτές η ή 2η η ή 3η είναι δικές μας.
  Το πλοίο φτηνήνε πολύ (μόλις 700 εκρια χωρίς όπλα και φος) με θυσία φυσικά τους mdcn και τη προσθήκη επιπλέον Α70 και 3ου και 4ου Α50.
  Έτσι δεν έχει κανένα πρόβλημα και με το βάρος για να απαντήσω και στο μικρό ήρωα που ανυσυχει για το βάρος.
  Μονό οι 2 αρχικοί Α50 θα είναι για τους 16 aster30 και επιπλέον μεμονομενοι εκτοξευτες για τους μικα.
  Αν σκεφτεί κανείς οτι ένας essm έχει σχεδόν 3πλασιο βάρος από έναν μικα καταλαβαίνουμε ότι οι 16 μικα που ακούγονται δίπλα στους 16 aster30 είναι τίποτα από προσθήκη βάρους.
  Το ΠΝ πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να στριμώξει ακόμα 8 μικα, που θεωρώ είναι εύκολο.
  Στα 700εκρια χωρίς όπλα και φος
  Ένα πλοίο με 16 aster30, και 24 mica vl NG, και Ram 21 και strales και ecm/decoys/sentinel και ραντάρ SeaFire ότι πιο προηγμένο τεχνολογικά και με τα 2 κορυφαία σόναρ της αγοράς captas 4 και kingklip mk2 το παίρνουμε κοψοχρονια.

  1. Αγαπητέ φίλε μήπως στους Α50 να βαλουμε 32 αστερ30 και 16 μικα να τους τοποθετησουμε εκατέρωθεν του υπόστεγου ελικοπτέρου σε μόνους εκτοξευτες?γίνεται?
   Πάντως οι χρόνοι παράδοσης μεγάλο θέμα!

   1. Οχι αγαπητέ WTF να χάσουμε τη Ram21 για το μιλλένιουμ!
    Φοβερο το μιλλενιουμ αλλα δεν νομιζω οτι μπορει να στριμωχτει κάπου αλλου.
    Εχουμε το στραλες τουλάχιστον
    Πρώτο μας μέλημα να σπάσουμε αυτο το 16+16 για τους αστηρ30 + μικα.
    Οι αστηρ30 θα μεινουν φυσικα 16 αλλα οι μικα τουλαχιστον 20 (ακομα 4) πισω απο το πυροβολο σε μεμονομενους εκτοξευτες αντι για 2χ8Α35 τι στο καλό σιγουρα θα μπαινουν. (μικρότερο εμβαδό)
    Ακομα και για ψυχολογικους λογους και για να μην φανε σφοδρη κριτικη για τη επιλογη της μπελας
    αν κανουν τους μικα 20 αντι για 16 (ιδανικα 24 φυσικα) ειμαστε σουπερ.
    Τώρα σκεφτομαι ένα άλλο «εργαλείο» στη θέση των 20αριων νέξτερ. (αν γινετε?)
    https://www.leonardocompany.com/documents/20142/5334301/BROCHURE_2016_OTO+Marlin+40+HQ+%28mm08749%29.pdf?t=1551687325708
    Μολις 1,9 τονους (μιλλενιουμ 4 τοννοι) και οχι πολυ μεγαλύτερο απο τα νεξτερ σε ογκο https://www.youtube.com/watch?v=H2H_iYr203Y&t=364s
    Βάλε στο 2.47 λεπτο, το πυροβολο έχει καλύτερες αντιβληματικες δυνατοτητες και απο το πολυ καλο bofors 40mm με το μισό βάρος. The combination of high rate of fire and modern
    programmable ammunition enables the system to
    efficiently and effectively engage a large number
    of targets. In particular, the high operative flexibility
    covers most typical modern naval scenarios including
    generic surface threats, fast crafts, antiship helicopters
    and fast attacking aircraft as well as various missiles.
    Maximum range: horizontal/height 12500m/8700m
    Εντυπωσιακες εμβέλειες!
    Ας το εξετάσει το ΠΝ δεν νομίζω ότι πιάνει πολύ περισσότερο χώρο απο το νεξτερ.
    Δεν ειναι μιλλενιουμ φυσικα αλλα κανει στοιχειωδως και για βληματα και για ασυμετρες και παει 10-12 χιλιομετρα αντι για τα 2 χιλιομετρα των νεξτερ
    Αν γίνετε???

    1. @Romeo60
     Εγώ νομίζω ότι το Millenium 35mm που προσφέρεται και με ελαφρύτερο Πύργο μικρότερου μεγέθους*( για να χωράει και σε πλοία μικρότερου εκτοπίσματος με λιγότερο διαθέσιμο χώρο όπως τα Avante 2200 της Βενεζουέλας γνωστό ως Guaiquerí-class patrol vessels) είναι ανώτερο σε αρκετά σημεία απο το RAM παρόλο,που έχει «μόνο» 5 χιλιόμετρα μέγιστη εμβέλεια.
     Προσωπικά θα προτιμούσα πάντως να έχω 252 rounds programmable Oerlikon Ahead ammunition ready to fire με αυτόνομη αυτόματη στοχοποίηση παρά μερικούς πυραύλους που χρειάζονται και περισσότερο χρόνο να αναπληρωθούν η να φορτωθούν στον εκτοξευτή όταν εξαντληθεί ο φόρτος στον εκτοξευτή.

     * «The Millennium Gun could fire airburst rounds, he added, along with more traditional high-explosive rounds. The system is based on a revolver cannon, which has a tendency to sway during firing, Mr. McLoughlin said. The company developed a system to regulate the rate of fire when the gun was first designed, he explained. In the first generation, this worked for ‘rapid single shot’ fire at rates of 200 rounds-per-minute (rpm). In the new system, both rapid single shot and burst fire (about 1000 rpm) will be fully regulated. The latter has been fully proven and is now in implementation: “Rather than just pressing the trigger and letting the gun work like an automatic cannon, we’re actually regulating the rate of fire even in (the weapons’) thousand rpm mode,” he explained: “These tiny little pauses actually give the system time to settle down and for the dynamics to become predictable, and this increases our accuracy.” Rheinmetall has increased the modularity of the system, making it more applicable for a wider range of tasks. The company has also almost completed development of a lighter weight version of the weapon, which offers the same level of firepower: “We can install this on smaller boats as a main gun, but also it can be used in that close-in weapon system and self-defence role on larger ships.”

     https://asianmilitaryreview.com/2017/08/close-protection-ciws/

     Όσον αφορά την αύξηση των MICA μπορώ μόνο να συμφωνήσω.
     Στην θέση των Nexter μπορείς να επιλέξεις και ένα Searanger που έδειξε εντυπωσιακή ευστοχία σε μεγάλη απόσταση,αν υπερτερεί του Nexter,αλλά χρειάζεται μελέτη.

 6. Υπάρχει περίπτωση οι εκτοξευτές των mica να μπορούν να ξαναγεμίσουν εν πλω? Οι διαστάσεις του mica δεν διαφέρουν και τόσο πολύ από τους πυραύλους των ram.

  1. Υπό προϋποθέσεις ίσως, και με γερανό απο το ΠΓΥ μάλλον θα πρέπει να σταματήσει όμως το πλοίο για να αποφευχθεί σύγκρουση εξαιτίας του Venturi effect επειδή οι MICA είναι εγκιβωτισμένοι(The missile is stored and vertically launched from its sealed container) και συνεπώς έχουν μεγαλύτερο συνολικό βάρος απο έναν RAM που φορτώνεται σκέτος στον εκτοξευτή.

   Οι αμερικάνοι πάντως σχεδιάζουν να επαναφέρουν αυτή την ικανότητα στον ναυτικό.

   The Navy is planning on bringing back its capability to reload a surface combatant’s missiles while the ship is at sea,

   https://www.navytimes.com/news/your-navy/2017/08/01/navy-planning-to-bring-back-at-sea-missile-reload-capability/

   1. Ο σκοπός θα ήταν να είναι αυτόνομη διαδικασία. Να μην χρειάζεται να σου φέρει άλλο πλοίο πυραύλους κτλ. Πάντως ακόμα και με το κιβώτιο, το βάρος είναι διαχειρίσιμο με κάποιο μικρό γερανό.

    1. Ο γερανός είναι νομίζω το σημαντικό σημείο στο ζήτημα αυτόνομου ανεφοδιασμού, αλλά αυτό προϋποθέτει και αποθήκευση των MICA σε σημείο που να φτάνει ο γερανός του πλοίου, αλλιώς δεν θα είχε νόημα.

     1. Δεν ξέρω αν θέλει σώνει και ντε το κλασικό γερανό πλοίων. Εκτιμώ πως και οι γερανοί που έχουν τα συνεργία αυτοκινήτων για τους κινητήρες διαχειρίζονται τέτοιο βάρος. Μιλάμε για 250-300 κιλά.

     2. Δεν εννοούσα ότι πρέπει να έχουν τον κλασικό γερανό στο πλοίο,αλλά να είναι σε κατάλληλο σημείο οι πύραυλοι για ανεφοδιασμό.

 7. Πολύ καλή φρεγάτα η [email protected] Νομίζω όμως ότι εμάς απλά δεν μας κάνει για τις δουλειές που θέλουμε.
  Πολύ πιο ισορροπημένο πλοίο είναι το Ολλανδικό. Αυτό αλλά και το (φθηνότερο) Αγγλικό που μπορείς να του κουμπώσεις σχεδόν ότι πρόσθετο θέλεις, νομίζω είναι πολύ πιο κατάλληλα πλοία για εμάς.

 8. Δεν ξέρω αν αυτή η είδηση έχει κάποια σχέση με την ακύρωση του ταξιδιού του ΑΓΕΕΘΑ στο αμέρικα.

  Γενικά μας τα έπρηξαν με τα περιπολικά των 6 μιλίων. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ δεν πρέπει να επιβραβευτεί.

  Η μπελαρα με όσα μειονεκτήματα μπορεί κάποιος να βρει είναι πλοίο του μέλλοντος και καλύπτει την πιο σημαντική ανάγκη της αεράμυνας περιοχής.

  Σίγουρα πάντως δεν είναι σχέδιο καθ`οτι πλέον ναυπηγείται.

 9. Επίσης, νομίζω ότι το παράθυρο ευκαιρίας του Ερντογάν έχει κλείσει σε ότι αφορά την Ελλάδα. Διάλεξε ο κουμπάρο την Αρμενια (πιο safe).

  Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρξει ενδιάμεση λύση (εκτός των πολύ φθηνών L της Χιλής) και όλα τα λεφτά να πάνε στις νέες -ελπίζω- φρεγάτες.

 10. Οσο χαζο ακουγαιτε αλα εγο θα ιθελα να μαθο ποσο κοστίζει αμα βαλουμε απο 4xΑ35 στα Lafayette..

  Δηλαδή για καθαρα λογους κόστους τα belharra απλα με 4xA50 και χωρίς επιπλεον κελια για οτιδιποτε αλο όπλο δεν θα συγκράτηση το κόστος;

  Απο εκει και περα πρόσόπίκά πιστευο οτι διο FDI HN με 64 aster30 μαζι με διο lafayette με 64 mica ng θα ιταν οτι χρειαζόμαστε για τιν ανατολική μεσόγειο.

  Για το Αίγιο ομος ειναι overkill.

  Εκει χρειαζόμαστε πιο μικρα πλοία ASW(captas/kingklip/Romeo) με ESSM.

  Για αφτον τον λογο εγο προσοπικα πιστευο οτι: 2xFDI HN με τέσσερα A50
  2xLafayette upg με τέσσερα A35
  4-6 Gowind (διαμόρφωσης UAE)
  4xMeko200HN upg

  ..ειναι το πιο βέλτιστο σενάριο για μενα.Και βγαινει και μεσα στα 5,5 δισ με ευκολία.Και αμα ειμαι έξυπνη η Γάλλοι μας βαζουν μεσα και τα 12 Rafale τις κροατιας.

  Απο 1,2 δις (τιμή 4) ενα FDI HN
  350ek μια Gowind διαμόρφωσης UAE (τιμή 4)
  200εκ για μια Lafayette με 4xA35
  350εκ για τα meko upg.

  Νομιζο τα νουμερα λογικά ακουγουντε.

    1. @ G_P

     Δεν με διαβάζεις!!

     Οι FORMIDABLE είναι με 32 ASTER 15/30

     Κανε ένα γρήγορο homework:

     Κοίτα πόση εγκαταστημένη ισχύς έχουν οι FORMIDANLE και πόση έχουν οι LAPAyette!

     Για να δουλέψουν οι πύραυλοι θέλουν τα απαιτούμενα radar-cms-data links
     και αυτά θέλουν ηλεκτρική και προωστική ισχύς που λείπουν από τις Lapayette~~

     Καλύτερα να παραγγείλουμε καινούργια GOWIND παρα να μπλέξουμε σε τέτοιας έκτασης εκσυχρονισμό των Lapayette

     Οι Γάλλοι ξοδεύουν πάνω από 100mil ανά πλοίο και ο εκσυχρονισμός τους έχει μονο MISTRAL!!-+same radar!

     1. Διλαδι για επιπλεον 100εκ δεν θα μας βαλουν 4 γεματα Α35 & data links;

      Ας να ειναι 150εκ.

      Παλι μεσα στα 5,5 δισ ειμαστε.Ανετα.

     2. Δηλαδή ούτε νεο radar χρειάζεστε.Με τα ίδια data links το FDI HN μοιράζει τους στοχους.Και πολυ καλύτερα απο οτι θα μπορούσε το Lafayette με αλλο radar.

     3. Συζητήσαμε να εκσυγχρονίσουμε πλοίο 30ετίας με κόστος νέας φρεγάτας? Είναι ευνόητο τι πρέπει να γίνει. Γλιτώνουμε πειραματισμούς, κερδίζουμε επιχειρησιακή ζωή και χρονικά δεν μας πάει και τόσο πίσω.

     4. @dk

      Ναι αφτο είναι ενα θεμα.Αλλα και τα meko ιδια ηλικία ειναι.

      Ολα θεμα κοστος/απόδοση.

      Ιδέες ανταλλάσουμε..

     5. 🙂 ήμουν σίγουρος ότι θα απαντήσεις 🙂 Μόλις λέμε για VLS και πυραύλους στις Lafayette να τις κάνουμε έστω ντεμί formidable, δεν το αφήνεις με τίποτα κάτω…

     6. @ Άγγελος

      Τις ΜΕΚΟ τις έχουμε, τις ξέρουμε, έχουμε εκπαιδευμένο πλήρωμα κτλ Να μπούμε σε φασαρία για ένα πλοίο με ορίζοντα ζωής 10ετίας δεν ξέρω πόσο ωφέλιμο είναι. Ιδανικά, θα έπρεπε να γινόταν μια πολύ ελαφριά αναβάθμιση στις ΜΕΚΟ (ώστε να πέσει το κόστος και να μην βγουν πολύ καιρό τα πλοία εκτός) και να ξεχνούσαμε ενδιάμεσες λύσεις κτλ και να πηγαίναμε για 6 νέα πλοία

     7. @ CK και Aggelos

      Εννοουσα οτι μπαινουν σε ΝΕΕΣ ναυπηγησεις φρεγατων LaFayette οπως οι Formidable της Σιγκαπουρης.

      Για τις ΗΔΗ ναυπηγημενες Γαλλικες La Fayette φυσικα και ΔΕΝ γινεται, αυτα τα πλοια ειναι τελειωμενα, δεν αξιζει τον κοπο ουτε να τα παρουμε, ουτε να τα εκσυγχρονισμουμε, δεν πρεπει καν να συζηταμε κατι τετοιο.

   1. Ναι όντος.

    Ευχαριστώ

    Και κάτι άλλο ακομα..

    Στην περιπτοσι αυτήν τα δύο FDI HN μια χαρα θα μπορουσαν να έρθουν απο την παρουσα γραμμή παραγωγής στην Γαλλία και εμείς να φτιάξουμε τα Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία πολύ ανετα.

    Πόσο χρήμα & χρόνο σώζουμε με αυτήν την ιδέα;

    1. @ Αγγελος

     Προφανως η κυβερνηση εχει 2 στοχους:

     1) Τη ναυπηγηση 4 νεων φρεγατων

     2) Την αναγεννηση της ναυπηγικης βιομηχανιας στην Ελλαδα μεσω της ναυπηγησης των νεων φρεγατων στην Ελλαδα.

     Μεσα σε αυτο το πλαισιο, η ναυπηγηση 2 φρεγατων σε ξενα ναυπηγεια θα ειναι κακιστη επιλογη, και προφανως θα απορριφθει χωρις δευτερη σκεψη, και πολυ καλα θα κανουν. Θα ξοδεψουμε τεραστια ποσα, πρεπει να διατηρησουμε στην Ελλαδα οσα περισσοτερα γινεται.

     Επισης, η πολυτυπια ειναι κατι πολυ κακο, καθως αυξανουν το συνολικο κοστος του προγραμματος. Επομενως μονο 2 φρεγατες ενος τυπου ειναι κακιστη επιλογη.

     Επισης, αυτα που εγραψα πιο πριν για Α50 και Α43 σε φρεγατες La Fayette, εννοουσα οτι μπαινουν σε ΝΕΕΣ ναυπηγησεις φρεγατων LaFayette οπως οι Formidable της Σιγκαπουρης.

     Για τις ΗΔΗ ναυπηγημενες Γαλλικες La Fayette φυσικα και ΔΕΝ γινεται, αυτα τα πλοια ειναι τελειωμενα, δεν αξιζει τον κοπο ουτε να τα παρουμε, ουτε να τα εκσυγχρονισμουμε, δεν πρεπει καν να συζηταμε κατι τετοιο. Τα Cassard ειναι καταλληλα μονο ως στοχοι για βυθιση σε ασκηση SINKEX.

     Σε γενικες γραμμες ολα τα Γαλλικα πλοια ειναι υποεξοπλισμενα και φυσικα δεν ενδιαφερει τους Γαλλους επειδη εχουν αεροπλανοφορο με Rafale και πυρηνικα, κανενας δεν ειναι αρκετα παλαβος να τα βαλει μαζι τους.

 11. Επειδή τα γράφω και τους τα εξηγώ και δεν τα καταλαβαίνουν.
  Ας ξεκινήσουμε πιάνοντας ένα, ένα.

  Η ηλεκτρική πρόωση:
  Για να τελειώνουμε με την ηλεκτρική κίνηση των πλοίων θα σας βάλω
  μερικά πράγματα να τα ξέρετε.

  Πλεονεκτήματα της Ντηζελοηλεκτρικής Πρόωσης Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της ντηζελοηλεκτρικής πρόωσης είναι τα παρακάτω:
  Συνεχής μεταβολή της ταχύτητας περιστροφής της έλικας και της ταχύτητας του πλοίου σε όλο το πεδίο 0 – 100 %.

  Γρήγορη απόκριση κατά τη διάρκεια χειρισμών και δυναμικής τοποθέτησης του σκάφους. ● Χαμηλή στάθμη θορύβου και κραδασμών.

  Οικονομία καυσίμου, καθώς είναι δυνατή η επιλογή των μηχανών που θα λειτουργούν έτσι, ώστε η κάθε μια να λειτουργεί κοντά στο βέλτιστο σημείο.

  Ελευθερία στην τοποθέτηση των επιμέρους μηχανημάτων του ενεργειακού συστήματος, που προσφέρει ευελιξία στον σχεδιασμό του σκάφους και εξοικονόμηση ωφέλιμου χώρου, με αποτέλεσμα την αύξηση του ωφέλιμου φορτίου στο πλοίο.

  Πλήρης εκμετάλλευση της στρεπτικής ροής σε όλο το πεδίο λειτουργίας.
  Ευκολία αυτοματισμού.
  Αυξημένη αξιοπιστία (πολλά συστήματα συνδεδεμένα παράλληλα) και, επομένως, αυξημένη ασφάλεια.
  Περιορισμός των εκπεμπόμπενων ρύπων, διότι: η κατανάλωση καυσίμου είναι μικρότερη, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, • ιδιαίτερα οι εκπομπές NOx είναι αισθητά χαμηλότερες όταν, π.χ., ένας μεσόστροφος κινητήρας Ντήζελ λειτουργεί με σταθερές στροφές, όπως συμβαίνει στα νέα συστήματα ηλεκτρικής πρόωσης.
  Περιορισμός του κινδύνου ρύπανσης του περιβάλλοντος από ατυχήματα όπως αυτά των δεξαμενόπλοιων, χάρη, στην ταχύτερη απόκριση του συστήματος κατά τους χειρισμούς και τη δυναμική τοποθέτηση του σκάφους.

  Μειονεκτήματα της Ντήζελοηλεκτρικής Πρόωσης Μειονεκτήματα της Ηλεκτρικής Πρόωσης είναι τα εξής: Υψηλό κόστος επένδυσης.
  Υψηλότερες απώλειες στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης, σε σύγκριση με το μηχανικό σύστημα. Π.χ., σε συμβατικό σύστημα κινητήρα Ντήζελ – έλικα ρυθμιζόμενου βήματος, οι απώλειες του συστήματος μετάδοσης είναι περίπου 4 %: 2 % στην έλικα και 2 % στον μειωτήρα, όταν η έλικα λειτουργεί στον βέλτιστο συνδυασμό ταχύτητας/βήματος.
  Σε εγκατάσταση ντηζελοηλεκτρικής πρόωσης, το σύστημα μετάδοσης προκαλεί
  απώλειες 7 – 8 %: 3 % στις γεννήτριες, 2 % στους μετασχηματιστές και μετατροπείς συχνότητας και 2 – 3 % στους προωστήριους ηλεκτροκινητήρες. Επομένως, ο ολικός βαθμός απόδοσης είναι υψηλότερος στο σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης μόνο όταν κάθε μηχανή λειτουργεί σε σταθερή ταχύτητα περιστροφής και επί μεγάλα χρονικά διαστήματα στη βέλτιστη περιοχή.

  Ένα πρόβλημα που προκύπτει, είναι από την εκτεταμένη χρήσιμοποίηση των διατάξεων ηλεκτρονικών ισχύος, επειδή εμφανίζονται προβλήματα ποιότητας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πέραν των χρήσιμων συχνοτήτων αναπτύσσεται και μεγάλο πλήθος αρμονικών συνιστωσών ρεύματος και τάσεως. Οι αρμονικές αυτές αφενός προσαυξάνουν τη συνολική κυκλοφορούσα άεργο ισχύ στο ηλεκτρικό δίκτυο αλλά επιπλέον δημιουργούν προβλήματα ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας. Έτσι ο “ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος” που παράγεται επηρεάζει αρνητικά όλες τις ευαίσθητες ηλεκτρονικές διατάξεις – πρωτίστως τα κυκλώματα ελέγχου των ίδιων των ηλεκτρονικών ισχύος – ενώ σε περιπτώσεις στρατιωτικών εφαρμογών αυξάνει τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής των πλοίων.

  Ναι δεν έχουν κανένα πρόβλημα αν ξέρατε πόσο σημαντικό είναι το παραπάνω ζήτημα .
  Δεν έχετε δει ραντάρ να βλέπουν ανύπαρκτα πράγματα, ασυρμάτους να μην ακούς τίποτα από της παρεμβολές, SONAR που να μην μπορείς να δεις υποβρύχιο από της παρεμβολές.

  Τέλος, είναι δυνατόν οι αρμονικές παραμορφώσεις των ηλεκτρικών μεγεθών να διεγείρουν ιδιοσυχνότητες ηλεκτρομηχανικών ταλαντώσεων, όπως είναι τα φαινόμενα σιδηροσυντονισμού στους δρομείς των σύγχρονων γεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

  Καλά σίγα μην καταλάβεις τι διαβάζεις, να ακούς τους κραδασμούς και της ταλαντώσεις και να μην ξέρεις από που είναι να ξεκινούν και να σταματούν.

  Η σειρά αυτή των προβλήματων λόγω της εξηλέκτρισης των συστημάτων του πλοίου αντιμετωπίζεται με εξειδικευμένες αναλύσεις και μελέτες κυρίως κατά τη φάση της σχεδίασης του ηλεκτρολογικού συστήματος.
  Με ειδικούς αγωγούς σε ειδική απόσταση ο ένας από τον άλλων κλπ

  Χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός του πλοίου στο σχεδιαστήριο με επιπλέον κόστος.
  Τώρα που διαβάσατε το κείμενο όσοι το διαβάσατε πάμε παρακάτω.

  Θα αναφερθώ στο βασικότερο μειονέκτημα των ηλεκτρομηχανών.
  Που είναι η αποφόρτιση που μπορεί να τινάξει μια ηλεκτρομηχανή στον αέρα.
  Κανονικά πρέπει να έχεις εφεδρική μεγάλης ισχύος αλλά λόγο κόστους δεν την βάζει κανείς.

  Όχι τι δεν καταλάβατε αλλά τι δεν ξέρετε γιατί δυστυχώς δεν σας τα λέμε-λένε αυτά;
  Έχουμε της 4 μηχανές ντήζελ για κίνηση του πλοίου και άλλες 4+1 επιπλέον εφεδρική έκτακτης ανάγκης για της ανάγκες ηλεκτρισμού. Δηλαδή 4+1 ντηζελοηλεκτρομηχανές.
  Στην περίπτωση πλοίου με ηλεκτρική κίνηση δεν βάζουμε άλλες 4+1 επιπλέον ντηζελοηλεκτρομηχανές.

  Τα Η/Ζ με απλά λόγια αλλά δίνουμε ρεύμα από το μηχανοστάσιο.
  Δηλαδή σε περίπτωση χτυπήματος του πλοίου δεν θα έχουμε το απαιτούμενο ρεύμα για να επιβιώσει η φρεγάτα μας.
  Εγώ θέλω έξτρα εφεδρικά Η/Ζ σε ξεχωριστές θέσεις για ασφάλεια του πλοίου και αυτοί τα μειώνουν!

  Για τον θόρυβο έχω αναφερθεί πολλές φορές και δεν είναι έτσι που μας τα λένε τα
  πράγματα.

  Εδώ δεν μπορούν να καταλάβουν τι μπορεί να πάθει ένα πλοίο
  που χρησιμοποιεί την ηλεκτροκίνηση.
  Ηλεκτρονικός είμαι λες να μην ξέρω;

  Τι βλάβες παθαίνουν που δεν πάει ο νους σου!
  Πολύ σπάνιο να καεί όλη η γεννήτρια.
  Σπανιώτερο είναι να καεί ο πίνακας.
  Σπανίως καίγονται οι ασφάλειες και συχνά πέφτουν οι ρελέδες
  προστασίας στον πίνακα και χάνεις την μια γεννήτρια στιγμιαία.’
  Άντε τώρα να σου συμβεί κάτι τέτοιο εν ώρα μάχης.
  Έτσι απλά νομίζεις πως βάζεις της 4-5 ηλεκτρογεννήτριες να δουλεύουν στο
  φουλ και δεν τρέχει μια;

  Λέω συνεχώς πως πρέπει να κάτσουμε και να τα εξηγήσουμε.
  Να εξηγήσουμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε και γιατί.
  Να καταλάβουμε τι και πως και γιατί πρέπει να σχεδιάσουμε
  ένα δικό μας πλοίο για της δικές μας ανάγκες.

  Διαβάστε και θα συνεχίσουμε με τα ραντάρ.

  1. Το πρόβλημα δεν είναι αν ξέρουμε αυτά τα θέματα (που ΔΕΝ τα ξέρουμε). Το θέμα είναι ότι παρά το ότι οι περισσότεροι ΔΕΝ καταλαβαίνουμε καν από κρίσιμα τεχνικά θέματα, εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ΜΕ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ μια επιλογή φρεγάτας, την οποία έχουμε κάνει με καφενειακά κριτήρια.
   Και ενώ μας καταδεικνύεται ότι αγνοούμε κρίσιμα τεχνικά θέματα, εμείς επιμένουμε να χαρακτηρίζουμε «προδότες» όσους έχουν απλά άλλη άποψη.

 12. Rotator ή σταθερό AESA. Το rotator είναι ελαφρύτερο γιατί είναι μόνο ένα πάνελ και μπορεί να τοποθετηθεί ψηλότερα άρα μακρύτερο οριζοντα. Εστιάζει όλη την ισχύ του πάνελ σε κώνο 11μοιρών αντίθετα με το σταθερό σε κώνο 140 μοιρών. άρα έχει μεγαλύτερη ισχύ στην μονάδα του χώρου ή και περισσότερες δέσμες για ιχνηλάτηση χώρις έκπτωση της λειτουργίας του, εν σχέση με το σταθερής διάταξης. Δέν επηρεάζεται από την κίνηση του πλοίου. Κανένα από τα δύο δεν είναι real time. ο χρόνος ανανέωσης είναι για τα περιστρεφόμενα είναι 1/δευτερόλεπτο (για το SAMSON 2/δευτερόλεπτο) για τα σταθερής διαταξης 5/δευτερόλεπτο. Απ΄την άλλη το σταθερό μπορεί να κάνει περισότερες λειτουργίες (ESM, ECM targeting n guidance) ενώ το περιστρεφόμενο τις κάνει πιό δύσκολα με μικρότερη επιτυχία.

  Τέλος το περιστρεφόμενο δεν επηρρεάζεται από την κίνηση του πλοίου εν σχέση με το σταθερής διάταξης που έχει έκπτωση της λειτουργίας του ανάλογα με την υπολογιστική του ισχύ και μπορεί να χάσει στόχους που τους θεωρεί clutter κύριως sea skimming λόγω των αλγορίθμων.

  Προσοχή δεν αναφερόμαστε σε περιστρεφόμενο ραντάρ το τονίζω.
  Επειδή διαβάζω τώρα για την τοποθέτηση από μηχανολογικής άποψης
  των AESA με 4 panel Διαφωνώ ριζικώς γιατί;
  Αν κάτσεις και διαβάσεις για την κίνηση των πάνελ στον κυματισμό,
  πως κινούνται για να μείνουν σταθερά δηλαδή δεν νομίζω πως
  είναι αξιόπιστα για το αιγαίο.
  Είμαι ηλεκτρονικός ξέρω από ραντάρ.

  Ηλεκτρονικά η μέσω software δεν αντισταθμίζονται οι κινήσεις του πλοίου στα fixed panels AESA?
  ?https://www.popsci.com/story/technology/french-fdi-frigate-inverted-bow-flat-radar/
  2.2 tn ζυγίζει το ένα panel!!
  Περίπου το ίδιο με το APAR!

  Απαντώ:Έχουν αργεί ανταπόκριση επιστροφής είναι ψηλά ο ιστός επιβαρύνει
  το πρόβλημα.
  Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το βάρος του panel είναι και ο μηχανισμός πολύπλοκος και δυσκολότερος από την περιστρεφόμενη κεραία.
  Με απλά λόγια είναι σαν να έχουμε την συμπεριφορά ενός κτηρίου
  10 ορόφων στο ρετιρέ με τον σεισμό η κλήση είναι πολύ μεγάλη.
  Αναλογικά και οι γωνίες της διόρθωσης που πρέπει να γίνουν.

  Αυτό που ξεχνούν όλοι είναι το χαμηλό ύψος της τοποθέτησης των panel
  εν σχέση με ένα περιστρεφόμενο ραντάρ.
  Γιατί γράφω νομίζεις να μπει και περιστρεφόμενο επάνω;
  Τα κενά είναι τεράστια.

  Πάμε τώρα στα SONAR
  Ναι τα SONAR στο αιγαίο αναφερόμαστε όχι στην ανοικτή θάλασσα.
  Δεν υπάρχουν πηγές νερού μέσα στην θάλασσα;
  Δεν υπάρχουν σημεία με μεγάλο βάθος κοντά στης ακτές;
  Δεν υπάρχουν ναυάγια, ύφαλοι, βραχονησίδες, κρυφά περάσματα κλπ.
  Τι να γράψω πως υπάρχουν δυσκολίες για να δεις ένα υποβρύχιο 214;
  Να γράψω για τα SONAR ολόκληρα κατεβατά;
  Έχουμε τρελαθεί να γράφουμε για το F-35 και πόσο RCS έχει που και εδώ
  είναι συνάρτηση της ταχύτητας και της Η/Μ ακτινοβολίας που δέχεται.
  Για το υποβρύχιο 214 τι ξέρουμε;

  Δεν υπάρχει περίπτωση στο αιγαίο να το δεις εσύ γρηγορότερα από ότι σε
  έχει δει το υποβρύχιο. Εκτός και το δει το ελικόπτερο που και εδώ έχεις
  πρόβλημα δεν φτάνει ένα ελικόπτερο για να καλύψει ένα πλοίο.
  Ακόμα και με 2 ελικόπτερα ASW θα έχεις κενά.
  Αυτά τα ξέρουμε; Τα γνωρίζουμε; Τα αντιλαμβανόμαστε;

   1. Τα ζητήματα ευστάθειας ενός πλοίου φαντάζομαι ότι είναι αντικείμενο των ναυπηγών που έχουν σχεδιάσει το πλοίο για να έχει το ραντάρ και τον οπλισμό που έχει. Γι αυτό άλλωστε απαιτούνται μεγάλα κόστη για R&D αν κάποιος θέλει να εξατομικεύσει οποιαδήποτε σχεδίαση.

    Από κει και πέρα κάθε υλοποίηση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Φαντάζομαι ότι ολόκληρα επιτελεία σχεδιαστών, ο οποίοι έχουν τα σχέδια, μπορούν να κάνουν προσομοιώσεις, αλλά και πραγματικές δοκιμές έχουν καταλήξει σε λύσεις οι οποίες είναι λειτουργικές και δεν βγαίνουν σκάρτες με self-study.

 13. Η τελευταία προσφορά των Γάλλων κλείδωσε σε 16 Aster 30 kai RAM των 21 βλημάτων

  Εγινε προσπάθεια από το ΓΕΕΘΑ να ξαναδούν την Ενδιάμεση Λύση και σκέφτονται πέρα από τα Cassard να ελευθερώσουν άλλες 3 Lafyette εντός τη επόμενων 3-5 χρονια σπαστά

  Αξιωματικοί του ΠΝ έχουν ήδη τσεκάρει τα Cassard και έχουν εντυπωσιαστεί για την πλευσιμότητα και την εξαιρετική συντήρησή τους αλλά σε κάθε περίπτωση όπως συμφωνούμε όλοι είναι απλά μπάλωμα και όχι απόλυτη κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων μας.

  Ο ΥΠΑΜ θα ευχόταν να γίνει μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής καθότι είναι σε κόντρα με τον ΥΠΑΝ αλλά τα πράγματα φαντάζουν δυσκολία.

  Πολλοί περιμένουν βέβαια την οριστική συνάντηση με τους Ολλανδούς……….και στο βάθος τους Γερμανούς μπας και γίνει καμία απίστευτη κίνηση και πετάξουν τους Ουσαιους που είναι δυστυχώς εσχάτως τα φαβορί

  1. Τι χωρίς καθόλου μικα?
   Αποκλείετε.
   Ο ίδιος ο wolf προχτές έγραψε για 16 μικα.
   Και το DR στο τελευταίο άρθρο έχει γράψει ότι γίνονται προσπάθειες να στριμωχτουν περισσότεροι.
   Πάντως αυτό που είπες προχτές για Τικο με τομαχωκ είναι απλά ευχολόγια οποίος σου το είπε. Προφανώς και παίζουν Τικο αφού τα αποσύρουν οι Γιάνκηδες το θέμα είναι αν τα θέλει το ΠΝ?
   Οι τομαχωκ είναι εκτός λίστας σίγουρα τώρα που χρειάζονται τη Τουρκία να κάνει πλάτες στην Ουκρανία κόντρα στη Ρωσία, αποκλείετε να την ερεθισουν δίνοντας τομαχωκ σε μας.

   1. @ Romeo60

    Μα καλα φιλε, ειναι δυνατον να πιστεψουμε ποτε οτι οι Αμερικανοι θα μας πουλησουν Τομαχωκ που εχουν εμεβελεια 2000 χιλιομετρων??? Αυτα ειναι παραμυθια εκτος πραγματικοτητας.

   2. Μας βλέπουν ότι μας αρεσουν τα τυράκια και μας ταΐζουν φουλ..

    στον δρόμο με την «υποχρεωτική» ρυμούλκηση μας στις LCS

    μετά τα A Burke…τα όπλα λέιζερ….τώρα ήδη έχουν αποδεσμευτεί και τα περίφημα όπλα μακρού πλήγματος tomahawk

    Απλά οταν το γαϊδούρι πάει να φάει το καρότο..(η το τυράκι εν προκειμένω)
    το καρότο μυστηριωδώς πάει λίγο πιο πέρα

  2. @ Paradox

   Απαραδεκτη λυση, νομιζω μακραν η χειροτερη ολων των διαθεσιμων επιλογων,απο ολες τις αποψεις.

   Ας αγορασουμε καλυτερα Rafale.

  3. Μην μου το χαλάς!!

   Τόσο το dr όσο και το metadefence γράφαν για 16 aster30 και 16 MICA+ RAM

   Aμα είναι με 16 ASTER30 μονο είναι ΑΠΑΡA’ΔΕΚΤΟ

   Για τα CASSARD:

   Έχετε δει τι απαιτήσεις έχουν σε πλήρωμα?

   C 250 aτομα !!!!

   Για τα 2 πλοία και τις 3 μη εksυχρονισμενες s να αποσύρουμε δεν μας βγαίνουν τα 500 άτομα

 14. Αγαπητέ ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
  Ακριβως αυτή ήταν και η βάση του σχολίου μου.
  Ότι οι συνδυασμοί που ζητάμε αισθητήρων και όπλων και σκάφους από όσα διαβάζω καμία εταιρία δεν τα προσφέρει μεμονωμένα ,αντίθετος πρεπει να γίνει συνδυασμός χαρακτηριστικών από διάφορες προτάσεις για να βγάλουμε αυτό που θελουμε.
  Τότε λοιπόν όλη αυτή η φασαρία-διαδικασία που γίνεται προς τι;Για να ξεπαραδιαστουμε και στο τελος να μην έχουμε αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη και θελουμε!
  Γιατί να μην στρώναμε τον πισινό μας κάτω να δίναμε τουλάχιστον προδιαγραφές του τι θελουμε;
  Εννοείται αυτό που λες για σχεδίαση είναι το απόλυτο αλλά….υπάρχει σαυτο τον τόπο το
  Αλλά.
  Με εκτίμηση στις γνώσεις και τις απόψεις όλων,συμφωνώ η διαφωνώ .

 15. Όταν ζητάγατε της FREM ποιός θυμάται ζητήσαμε να έχει επάνω;

  Η μοναδική σχεδίαση που πλησιάζει σε αυτά που θέλουμε είναι
  το Ιταλικό αντιτορπιλικό συνοδείας.
  Μια φρεμ στην ουσία είναι.
  Με 600 εκατομμύρια είμαστε μια χαρά.
  Έχει στράλες, βουλκάνο, Άστερ, κλπ
  Το μόνο που θέλει είναι να μπουν 24 άστερ αντί για 16 που έχει και ένα ram.
  6000 τόνους είναι με διπλή πλώρη.
  Χωρίς μεγάλη ταχύτητα και πυροβόλα των 127 και 76 χιλιοστών δεν επιβιώνεις στο αιγαίο.

  1. Σε αυτό έχεις ένα point από εμένα.
   Και για όσους θυμούνται (εάν βέβαια θυμάμαι καλά και εγώ) , το 2009 γινόταν λόγος αρχικά για 48 vls (απαίτηση του ΠΝ) και αργότερα για 32 vls και έως 24 Mica στο υπόστεγο.
   Επιπλέον η Fremm, μπορεί να πάρει και το SF εάν θέλουμε.

 16. 16 Αστερ 30
  16 Μίκα, ίσως 24
  Ραμ 21
  1 Ότο 76 αν γίνει και strales είναι σούπερ.
  Sentinel για ηλεκτρονικό πόλεμο
  2Χ20mm πυροβόλα
  Sea fire fixed panel
  Τορπίλες 2Χ3
  Captas 4
  Kingplink
  Αν όντως έρθει έτσι στα 700mill Euros
  Με σύνολο 2.8 bill συν 1 ακόμη για όπλα και πιθανόν fos για κάποια χρόνια νομίζω ότι είναι πλήρης πρόταση ως προς τα νεότευκτα πλοία,αν έρθει και μια σωστή ενδιάμεση το αξίζουν το συμβόλαιο οι Γάλλοι.
  Όμως ότι και να πάρουμε δεν έχω κανένα πρόβλημα αρκεί να μην είναι οι MMSC, είναι κινούμενα προβλήματα με χαμηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς και μόνο φρεγάτα δεν την λές.

 17. @ROMEO60 & G_P

  Απολογούμαι αλλά η στιγμή που το εγραφα δέχτηκα πεσιδι .από την Τροχαία για έλεγχο σταματημένος στο πλαι της Μεσογείων και καταλαβαίνεις

  Οπότε οι Mica μου ξέφυγαν……

  Μου φαίνεται έντιμη λύση αλλά σημασία εχει πόσο έντιμα το βλέπει ο ΥΠΑΝ που κανονίζει τα ντιλια

 18. Καλησπέρα μια πρόταση:
  3 μπελ 800 εκ η μια με ένα φόρτο και fos για (4?) χρονια την δεύτερη των γάλλων και 2 ναυπήγηση σε Ελλάδα με διαμόρφωση 16 αστερ 16 μικα RAM ( 8 ‘ετη ολοκλήρωση)

  3 fremm italy 600 εκ η μία μεταχειρισμένη άμεσα και υπόλοιπες ναυπηγήσεις στην Ιταλία. ( 8 έτη )

  4 sigma 10514 350 εκ η μια 2 στην ολλάνδια 2 ελλάδα στην ONEX ( 5-6 έτη σύνολο) και τα ναυπηγεια στη DAMEN

  καμία αναβάθμιση των ΜΕΚΟ αλλά αγορά 4 αυστραλιανών σε 3-4 χρόνια 400εκ σύνολο έτσι ώστε να έχουμε 8 συνολικά

  Σύνολο 5,5 δις περίπου

  έτσι 4 χώρες θα ναυπηγούν ταυτόχρονα και το συνολικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 8-10 χρόνια και πιο πολλές πλευρές ικανοποιημένες σε κέντρα αποφάσεων και νέο στόλο με όλες τις ικανότητες.

  1. @ Δημήτρης Λ

   Δεν γινονται αυτα.

   Πρεπει να αγορασουμε μονο ΕΝΑΝ τυπο φρεγατας, και οχι 3-4 διαφορετικους τυπους. Δεν εχουμε ως στοχο να κανουμε συλλογη απο διαφορετικες φρεγατες.

   Επισης, πως θα συντηρησεις 4-5 διαφορετικους τυπους φρεγατων? Δεν θα εχουμε χρηματα για ανταλλακτικα και υποστηριξη για κανενα πλοιο, λιγο πολυ οπως συμβαινει με τους 12-13 τυπους ελικοπτερων που εχουμε σε Α.Σ., Π.Α., Π.Ν. και που πετανε ελαχιστα.

 19. @ROMEO60

  Φίλε για την πρόταση των Ουσαιων δεν παίρνω τίποτα πισω.

  Αν το δεις το θέμα εχει λογική γιατί από τη μια σου δίνουν δυο σαπακια με τεράστια κοίτη επάνδρωσης και κόστη συντηρησης………

  Δεν πρέπει να δώσουν κι ένα καθρεφτάκι στους Ιθαγενείς (ΓΕΕΘΑ) για να τους μαλακώσουν

  Επίσης για οσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το τι γίνεται αναφορικά με την Ουκρανία και την Τουρκια προτείνω εάν θέλετε να διαβάσετε αυτό που έγραψα σήμερα ως συνέχεια της προηγούμενης κουβέντας που είχαμε χθες στο ποστ για τα Ραφαλ της Ουκρανίας

  Είμαι σίγουρος ότι αξίζει τον κόπο γιατί είναι πληροφορίες που δεν θα ακούσετε η θα διαβάσετε ποτέ στην Ελλάδα από οποιοδήποτε και οπουδήποτε

 20. Η νέα προσφορά των Γάλλων θα είναι για 4 ενισχυμένες Belharra (16 aster-30, 16 mica ng, ecm, ram, strales, 8 exocet block 3c, 4 τορπίλες mu90, SeaFire, captas-4, kingklip mk2) στα 2.7-2.8 δις ευρώ χωρίς όπλα και υποστήριξη. Αναβάθμιση των Meko 200ΗΝ στα 400 εκατομμύρια και παραχώρηση Cassard μαζί με τα όπλα τους. Μαζί με όπλα και υποστήριξη των Belharra το κόστος του προγράμματος θα φτάσει τα 4-4.2 δις. Μας μένουν 1.5 δις για αγορά υποβρυχίων (2 type 214), μερικών πυραυλακάτων και τα ρέστα σε μπάλωμα τρυπών εδώ και εκεί. Μπορεί οι Cassard να μην αρέσουν σε πολλούς (όπως και σε εμένα) αλλά μόνο για τους exocet (προσθήκη σε παράκτιες συστοιχίες) και τους χιλιάδες τόνους μετάλλου που έχουν αξίζει να έρθουν τζάμπα.

  Και εγώ θα προτιμούσα τις Arrowhead 140 αλλά επειδή η αγορά θα γίνει με πολιτικά κριτήρια να ευχόμαστε να πάρουμε τις Belharra, αλλιώς θα καταλήξουμε με mmsc και lcs. Το μη χείρον βέλτιστον.

  1. Και εγώ προς τα εκεί κλείνω εάν αληθεύουν το κόστος και η διαμόρφωση
   Θα προτιμούσα 8 ακόμα MICA!!

   Τα CASSARD όπως γράφω παραπάνω έχουν τεράστιες απαιτήσεις πληρώματος
   500 ATOMA δεν μπορούν να βρεθούν παρα μονο εάν φύγουν και οι 3 μη εκSυχρονισμενες s!

   Αυτό βεβαια θα οδηγήσει σε μείωση της οροφής των φρεγατών που είναι αυτό που θέλει το Ναυτικό και ζητάει ενδιάμεση λύση επειγόντως!

   Δεν επεκτείνομαι στα cassard διότι είμαστε εκτος θέματος
   Για να γράψω πως καλύτερα Lapapommes παρα τα CASSARD καταλαβαίνεις!!

   1. CK
    Στα δικά τους κελιά δεν θα ήταν δύσκολο να μπουν ακόμη 8 ή 16 mica στο υπόστεγο του ελικοπτέρου. Ίσως μας δώσουν και Lafayette αλλά αν το κάνουν βλέπω να τις χρεώνουν 180-200 εκατομμύρια την μία (100 εκατομμύρια κόστισε μόνο η αναβάθμιση σε κάθε πλοίο). Μάλλον για’αυτό μας δίνουν τις Cassard τζάμπα, λόγω κόστους προγράμματος. Θέλουν να βγουν πιο φθηνοί.

     1. Όχι
      Ένα smar βάλαν μονο
      Τα πλοία βγάλαν σοβαρότατα δομικά προβλήματα και τα αποσύραν πριν έρθουν οι FREDA

   2. Επειδή συμφωνώ μαζί σου, έτρεξα να βάλω θερμόμετρο, αλλά τελικά… είμαι καλά

    Πράγματι η τελευταία διαμόρφωση που προτάθηκε (16 Aster 30, 16 Mica) μαζί με Ram,Ecm
    Strales και τα υπόλοιπα της βασικής διαμόρφωσης, είναι η καλύτερη πρόταση των Γάλλων,
    εφόσον αληθεύουν τα κόστη.

    Θα προτιμούσα και εγώ άλλους 8 Mica ,oι οποίοι έχει ειπωθεί οτι μπορούν να μπουν έως και 24 είτε στο
    υπόστεγο, είτε στο ελικοδρόμιο ; https://defencereview.gr/bellharra-gia-to-pn-oi-ypo-syzitisi-fortoi-tono//

    Επίσης συμφωνείς με την σειρά σου (…κοίταξέ το) με αυτό που είπα πριν μήνες (πολλοί διαφωνούσαν) οτι οι Άγγλοι, Ολλανδοί και Ισπανοί έχουν κάνει ‘χλιαρή’ πρόταση , για τα μάτια του κόσμου και οχι ζεστή προσφορά.

    1. Είπαμε το παιχνίδι ήταν από την αρχή μεταξύ Γάλλων και Αμερικανων
     Για να ετοιμαστεί μια προσφορα θέλει χρόνο και χρήμα και εάν ξέρουν πως το παιχνίδι είναι στημένο γιατί να ασχοληθούν??
     Είδαμε κάνα σοβαρό marketing campaign για τ 5.5 billion??
     Νομίζω ότι οι υπόλοιποι άντε να κάναν μια παρουσίαση του τι μπορούν να προσφέρουν με τους Ολλανδούς στο ρολο του λαγού όπως έγραψε εύστοχα ένας άλλος σχολιαστής
     Θα δούμε Εάν στείλουν Lor και σε αυτούς
     Όλα τα μηνύματα δείχνουν MMSC
     Beggars can not be choosers

  2. @ Fotis Fokas

   Απο την πρωτη στιγμη επρεπε να πουμε στο θειο, να παρει τα κουβαδακια του
   και να τα πασαρει σε αλλη παραλια.
   Το μη χείρον βέλτιστον δεν παιζει σε εμας, γιατι τα λεφτα δεν τρεχουν απο
   τα μπατζακια μας και το καθε ευρω πρεπει να πιανει τοπο.
   6+4 Arrowhead 140 ειναι ενδιαφερουσα λυση.
   Ας κανανε κρουση στους υποψηφιους κατευθειαν με αυτα τα νουμερα
   το 6+ 4 για φρεγατες πολλαπλου ρολου και ας μην ανακατευαν
   ενδιαμεσες λυσεις και αναβαθμισεις.

  3. Για τις Cassard, εδώ είναι η άποψη των Γάλλων, που από τη μεριά τους, δεν φαίνεται να έχουν και πολύ άδικο.
   https://www.meta-defense.fr/2021/03/26/que-valent-les-3-fregates-proposees-par-la-france-a-la-grece/
   Σου λέει σου δίνω κάτι που είναι έτη φωτός καλύτερο από τις αναβαθμισμένες S που έχεις, αλλά αυτή τη στιγμή και καλύτερο στους πιο πολλούς τομείς (με εξαίρεση τους (λίγους έτσι και αλλιώς) ESSM και από τις ΜΕΚΟ.

   1. Η ιστορία με την ενδιάμεση λύση και ότι πρέπει να τα κάνουμε όλα ένα πακέτο, στήθηκε για ευνόητους λόγους. Οι Αμερικάνοι είναι οι μοναδικοί που μπορεί να δώσουν πλοία που δημιουργούν εντυπώσεις. Αν μας δώσουν wasp ή tico θα έχεις πρωτοσέλιδα ότι ναι μεν δεν είναι το καλύτερο πλοίο οι MMCS, αλλά πήραμε το υπερόπλο τάδε που τρέμουν οι Τούρκοι.

    Συζητάμε για 4 πλοία και κάνουμε λες και θα δώσουμε σε κάποιον πρόγραμμα για ολόκληρο στόλο. Δεν θα διαλύσει κανείς το ναυτικό του γιατί εμείς καθυστερήσαμε 15 χρόνια να πάρουμε φρεγάτες.

    1. Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι σε 10 ξέρω γω χρόνια, θα πρέπει να αποσύρεις τα Tico και θα σου μείνουν για άλλα 30+ χρόνια τα περιπολικά.

     1. Όταν ελέγχεις τα ΜΜΕ κάνεις δεν πρόκειται ν ασχοληθεί μ αυτό. Σε 10 χρόνια που θα σκάσει το πρόβλημα δεν θα είσαι ο ίδιο κυβέρνηση.

   2. @gdmast

    Δεν γραφει περί:

    – Τεραστιου πληρώματος για τα ελληνικά δεδομένα
    – Δομικών προβλημάτων
    -Ικανότητα να φέρουν ελικόπτερο 8t οποτε ξεχνάμε τα Sea Hawk
    -Ανύπαρκτο CIWS
    -MK13/SM1/SPC51 ξεπερασμένα από το ελληνικό ναυτικό εδώ και 20χρονια που αποσύραμε τα ADAMS!!

    Και αλλα πολλά που δεν επεκτείνομαι διότι είμαστε εκτος θέματος!!

    Όταν σου γράφω εγώ πως μεταξύ αυτών και των Lapayette προτιμώ τις Lapayette καταλαβαίνεις!!

    1. Ε καλά, σαφώς La Fayette δεν το συζητάμε καν. Τα ξέρω αυτά που γράφεις.
     Απλά λέω πω ς το βλέπουν οι Γάλλοι από τη μεριά τους. Δηλαδή αυτοί σου λένε ότι οι Cassard είναι λίγο πολύ καλύτερες απ’ ότι έχεις μέχρι τώρα. Βέβαια εγώ λεω οκ, αυτή τη στιγμή είναι καλύτερες, ΑΛΛΑ, στην ουσία σε βάθος χρόνου, δεν μου δίνουν τίποτα.
     Δηλαδή επιχειρησιακά, ας πούμε ότι η α/υ κάνει δουλειά για κάποια χρόνια (εάν της βάλουμε και ένα Phanalx από τις αποσυρόμενες S), η α/α όμως, τι να κάνει με τους SM1? Πλάκα κάνουμε? Επιπλέον δεν θα είναι καλύτερες από τις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ.
     Η παρατήρησή μου ήταν πως οι Γάλλοι νομίζουν ότι αυτές είναι μια καλή προσφορά από μέρους τους, πράγμα που δε νομίζω να το δέχεται κανείς στην Ελλάδα.

 21. Όταν ακούω ναυπήγηση στην Ελλάδα με πιάνει πυρετός. Ούτε υποδομές έχουμε, ούτε εργατικό δυναμικό. Τα ναυπηγία χρειάζοντε μια 5αετία για να φτιαχτούν.
  Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και οι συνδικαλιστές που θα ανεβάσουν τον χρόνο και τα κόστη στα ύψη.
  Το πάθημα με τις ΤΠΚ μάλλον σε πολλούς δεν έγινε ακόμη μάθημα και πουλάνε όνειρα για μεγάλες ναυπηγήσεις πολεμικών σε εγχώρια ναυπηγία.
  Επειδή ο χρόνος μας τρέχει και σε 4 χρόνια θα έχουμε στην ουεςαίη και πάλι τον Τράμπα στην εξουσία με ότι καταστροφικό για μας συνεπάγεται, να κοιτάξουμε αυτά τα χρόνια να τρέξουμε τα πράγματα.
  Δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα και φαντασιώσεις για ελληνικά χέρια που φτιάχνουν bellhara.

  1. Ναι, πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, κάτι ψυχροπολεμικά πλοία που με τεράστια επάνδρωση που θέλουν υποδομές εκατοντάδων εκατομυρίων, γυμνά ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ που θα τα πληρώσουμε καινούρια για να τα επαναφέρουμε σε επιχειρησιακή κατάσταση, τις LCS που ακύρωσαν. Έχουν πολύ σαβούρα να ξεφορτωθούν, κρίμα να μην τους εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους.

  2. @GeB
   Αποψη με έκπληξη πραγματικά…
   Δεν μου λες ποιος χρωστά σε ποιον;
   Έχουν πάρει τη μισή Ελλάδα σε βάσεις και είμαστε και χρεωμένοι.;
   Παίρνουμε αυτά που θελουμε και αν έχουμε διαφορά λόγω κοστουσ των αναγκών μας,βρίσκουμε την διαφορά με έναν συμμαχικό διακανονισμό με το κόστος των βάσεων.
   Όχι το ανάποδο.
   Η στολή του ραγιά σκυφτουλι πρεπει να καεί στην πυρά!Μαζι με τον ραγιά!

   1. Κατ’ αρχήν να ξεκινήσουμε με το ότι οι Ουσαίοι μας χρωστάνε πίσω τη μισή Κύπρο που με την άδειά τους (λέγε με Κίσινγκερ) τώρα κατέχεται παράνομα και μετά να συζητήσουμε για τις εκατέρωθεν οφειλές και συμψηφισμούς? Λέω εγώ τώρα.

     1. Μπορεί να σας χάλασα το όνειρο, αλλά ανοίξτε τα ματάκια σας και δέστε λίγο τα τεκταινόμενα !

  3. @ GeB

   Τα τεκταινομενα ειναι οτι ο θειος πηρε την μιση Ελλαδα σε βασεις
   και κανει πλατες για να παρουν οι Τουρκοι την υπολοιπη.

 22. Με τεσσερα FDI τι θα κανουμε;

  Διό χριαζομαστε για τιν ανατολική μεσόγειο.

  Και έχουν δίκιο όσοι λενε οτι αυτήν την στιγμή δεν εχουμε ναυπηγείο για FDI.Εχουμε ομος για GOWIND.

  Πλοία AAW δεν εχουν καμία δόύλίά στο Αιγαίο.
  Δηλαδή Meteor,Amraam,Mica,MIM104,I-Hawk,ESSM..θα χοσουμε και Aster30..και πιος θα τα ελέγχει ολα άφτά χορις να εχουμε blue on blue;;

 23. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.

  Ποία φρεγάτα είναι καλύτερη σε θέμα οπλισμού ή ηλεκτρονικών συστημάτων (π.χ. ραντάρ) δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γνωρίζω αρκετά όσο κάποιοι καλοί φίλοι εδώ. Ούτε μπορώ να εκφέρω γνώμη για την μαχητική αξία καθενός πλοίου. Οπότε αυτό το αφήνω στην γνώμη του καθενός.
  Όμως σαν αναγνώστης θα ήθελα να πάρω θέση σε δύο πράγματα. Πρώτον στα προτεινόμενα συστήματα πρόωσης και στο θέμα της Ναυπήγησης / Ναυπηγείων.
  Στο θέμα της πρόωσης θα συμφωνήσω απόλυτα με τον αγαπητό φίλο @Γιώργος Δίκαιος.
  Η προώση με συνδυασμό κινητήρες Diesel με γεννήτριες ( ηλεκτροπροώση) μόνο περισσότερα προβλήματά μπορεί να επιφέρει στο ΠΝ. Εκτός τα προβλήματα που ανάφερε ο φίλος @Δίκαιος Γιώργος, η ηλεκτροπροώση είναι ένα σύστημα τρομερά απαιτητικό ( σε θέμα γνώσεων) που αν και δεν θέλω να αδικήσω τα στελέχη του ΠΝ, ξεφεύγει από το επίπεδο της γνώσης τους. Υπάρχουν πάρα πολλοί λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα ( κυρίως στελέχη του ΕΝ) που έχουν δουλέψει πάνω σε αυτό το σύστημα και πάλι κάθε μέρα είναι μια καινούρια εμπειρία. Δεν θέλω να πω πολλά, ελπίζω αρκετοί να καταλαβαίνουν τι θέλω να πω. Άλλωστε ένα πλοίο δεν είναι μόνο όπλα και ραντάρ. Τι να το κάνω άμα μπορεί να πάρει 32 Aster30 ή 32 SM2 ,αλλά πρέπει κάθε λίγο και λιγάκι να του κάνω συνέχεια επισκευές λόγω «ελαττωματικου» προωστηριου σκευους. Και πάλι τα συγχαρητήρια μου στον φίλο @Γιώργος Δίκαιος, γιατί από όλους τους φίλους εδώ, είναι ο μοναδικός που πιάνει την όλη εικόνα, και όχι μόνο ένα κομμάτι ( όπλα, ραντάρ).

  Το άλλο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ο τόπος Ναυπήγησης για τις μελλοντικές φρεγάτες.
  Διαβάζω πολλούς φίλους, που ένθερμα υποστηρίζουν ότι η ναυπήγηση των φρεγατών πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Καταρχήν αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να σας ρωτήσω άμα κάποιος από εσάς έχει μπει σε Ελληνικό Ναυπηγείο?? Μάλλον να το θέσω καλύτερα άμα κάποιος έχει την Ελάχιστη εμπειρία, να συγκρίνει ένα σύγχρονο Κορεατικο Ναυπηγείο (π.χ. HHI- Hyundai Heavy Industries) με ένα αντίστοιχο Ελληνικό Ναυπηγείο (π.χ. Σκαραμαγκά)?? Να συγκρίνει κάποιος τις υποδομές του ενός με του άλλου.
  Δυστυχώς όσο και αν δεν μας αρέσει, η Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία έχει πεθάνει από την εποχή που ο Νιάρχος παρέδωσε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο Δημόσιο. Και αυτό δεν το λέω εγώ. Το λέει όλοι η Ελληνική Ναυτιλιακή κοινότητα. Τα Ελληνικά Ναυπηγεία στην σημερινή τους κατάσταση, όχι ναυπήγηση δεν μπορούν να κάνουν, αλλά ούτε καλά καλά την επισκευή ενός εμπορικού πλοίου. Είναι απορίας ισάξιο ότι ενώ έχουμε την μεγαλύτερη Εμπορική Ναυτιλια, δυστυχώς δεν έχουμε ούτε ένα Ναυπηγείο για να να κάνουμε μια επισκευή της προκοπής. Λόγοι γνωστοί και πολλοί. Οπότε πριν τρέξουν πολλοί να πουν κάτι σχετικά με Ναυπηγεία, σας παρακαλώ είμαι άνθρωπος που έχω δει πως πρέπει να είναι ένα Ναυπηγείο σωστά εξοπλισμένο και σε μηχανολογικό αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Φίλε @Γιώργος Δίκαιος, εσύ ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

  Και πάλι όλα τα πλοία, όσο και αν έχουν τον καλύτερο μαχητικό/ Πολεμικό εξοπλισμό, δεν είναι μόνο αυτό που κάνει ένα πλοίο.
  Και πάλι χωρίς να θέλω να θίξω κάποιους, ο φίλος ο Γιώργος είναι ο μόνος που το έχει ψάξει τόσο πολύ.

  Τις θερμότερες ευχές σε όλους.

  1. Για τα ναυπηγεία έχεις δίκιο. Αν αναλάβουν τη δουλειά θα παραλάβουμε τα πλοία σε 15 χρόνια.

   Όσον αφορά το σύστημα πρόωσης, θλίβομαι βαθειά για την άποψη που έχεις για τα στελέχη του ΠΝ. Πραγματικά πιστεύεις ότι οι μηχανικοί του ΠΝ είναι χειρότεροι από τους αντίστοιχους του ΕΝ;; Ή (ακόμα χειρότερα) έχουν λιγότερες γνώσεις από τους αντίστοιχους του Μεξικού και της Ινδονησίας που επιχειρούν με παρόμοια συστήματα;
   Πραγματικά με έχεις σοκάρει…

   1. Φίλε μου σαν ενέργεια Μηχανικός ΕΝ ,με διετή θητεία στο ΠΝ ( Α/Τ και Φρεγάτες) όσο και αν δε αρέσει σε μερικούς, η τεχνική κατάρτιση των στελεχών του ΕΝ σε σχέση με το ΠΝ ,είναι η μέρα με την νύχτα.
    Δεν έχει να κάνει με το ποίος είναι ποιο έξυπνος ή όχι. Είναι καθαρά θέμα εκπαίδευσης.
    Άλλωστε το ότι ένα εμπορικό πλοίο 300000 τόννων με δεκαπλάσιο μηχανοστασιο χρειάζεται οργανικά μόνο 6 άτομα σε σχέση με τα 30 του ΠΝ ,αυτό λέει κάτι.
    Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Μπορώ να μιλάω μέρες ολακαιρες με χιλιάδες παραδείγματα και στοιχεία.
    Και πάλι δεν έχει να κάνει με το ανθρώπινο στοιχείο.
    Άλλη η εκπαίδευση ενός Μηχανικού του ΕΝ και Άλλη η αντίστοιχη ενός του ΠΝ. Ένας Μηχανικός του ΠΝ μαθαίνει ένα τύπο μηχανής και συνήθως μαθαίνει μόνο στο πλοίο το οποίο υπηρετεί. Ένας Μηχανικός του ΕΝ πρέπει να γνωρίζει σχεδόν τα πάντα (Μηχανικός, Ψυκτικος, εφαρμοστης, τορναδορος,ηλεκτροσυγκολητης, υδραυλικός).
    Οπότε μην συγκρίνουμε πράγματα ανομία.
    Όπως Ένας Ναυτικός του ΕΝ δεν γνωρίζει τα οπλικά συστήματα, άλλο τόσο δεν συγκρίνονται οι γνώσεις ενός Μηχανικού του ΕΝ με ένα μηχανικό του ΠΝ.
    Άλλωστε τις παραπάνω γνώσεις που έχουν τα στελέχη του ΕΝ το έχουν αναγνώριση πολλές φορές τα ίδια τα στελέχη του ΠΝ.
    Και έχω αναφερθεί στο γεγονός ότι δεν έχω γνώσει από Aster30 ή SM2 ή από οτιδήποτε Πολεμικό συστήματα. Αλλά όσοι νομίζουν ότι ένα πλοίο έστω και Πολεμικό είναι μόνο όπλα, κάνουν μεγάλο λάθος.

  2. Με εξαόροφους τόρνους, μηχανήματα ακριβείας συγκόλλησης και κοπής.
   Τεράστιους γερανούς, υποδομή, εξειδίκευση των εργατών.
   Δεν κολλάς με το χέρι για να το καταλάβετε απλά χειρίζεσαι το μηχάνημα που το κάνει.
   Για αυτό λέμε για πλοία σε κομμάτια που τα ενώνεις και με πείρους και με συγκόλληση.

   1. Καλέ μου φίλε @Δίκαιος Γιώργος καλησπέρα.

    Έτσι ακριβώς όπως τα λες.
    Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ναυπήγηση ενός πλοίου, τόσο απαιτητικό, ότι είναι απλό πράγμα. Σαν να φτιάχνεις ένα Drone.
    Τα μηχανήματα που χρειάζονται για να φτιάχνουν όλα αυτά κάνεις δεν τα υπολογίζει.
    Δυστυχώς επειδή έχω πάει σε όλα τα Ελληνικά Ναυπηγεία ,το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι ο εξοπλισμός που έχουν είναι τελείως ανεπαρκές.
    Η ναυπήγηση ενός πλοίου δεν είναι απλή υπόθεση. Έστω και σπονδυλωτής σχεδίασης.
    Καταρχήν δεν έχουμε τον εξοπλισμό.
    Και αντέ και τον πήρες. Εφόσον τον αγοράσεις με ένα τεράστιο κόστος, πρέπει να είσαι εκατο τις εκατό σίγουρος ότι το κόστος αγορά θα το απόσβεσης με ανάλογες κατασκευές/παραγγελίες νέων πλοίων.
    Δυστυχώς επειδή ζούμε στην Ελλάδα έχουμε δει πολλές φορές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ τι τύχη έχουν στο τέλος.
    Και πραγματικά πιστεύω ότι κανένα Ναυπηγείο σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με παραγγελίες του εκάστοτε ΠΝ. Πρέπει να έχεις και ένα αντίστοιχο Εμπορικό κομμάτι, είτε αυτό είναι ναυπηγο-επισκευαστικό ή στην έσχατη καθαρά επισκευαστικό.
    Το κάθε Ευρωπαϊκό Ναυπηγείο στηρίζεται συνεχώς σε παραγγελίες από την ίδια του την χώρα αλλά περισσότερο από παραγγελίες από ξένες χώρες.
    Άμα δεν μπορείς να έχεις παραγγελίες από έξωθεν τότε όλη αυτή η επένδυση που έχεις κάνει θα χαθεί στην λήθη του χρόνου.
    Το είδαμε καθαρά με τις MEKO και το ίδιο με τα Υποβρύχια.
    Επενδυσαμε τόσο κόπο και χρήμα για αυτές τις ναυπήγησης και στο τέλος τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά μείνανε φάντασμα των ενδόξων καιρών του 70!!!
    Πραγματικά έχει ιδέα κανείς την σημασία που είχε τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά στην δεκαετία του 70!!!
    Έχει ζήσει κάνεις ή να δει με τα ίδια του τα μάτια τα Ναυπηγεία της Ελλάδας στην δεκαετία του 70??
    Εδώ με τις τεράστιες αλλαγές που έγιναν στο τέλος της δεκαετίας στον Εμπορικό στόλο ( εγκατάσταση BWT και SOx Scrubbers) σε μεγάλο μέρος του εμπορικού στόλου, θέλεις να μάθεις πόσα πλοία Ελληνικών συμφερόντων έκαναν αυτές τις μετασκευες στην Ελλάδα??
    ΜΗΔΕΝ!!!

     1. Πρέπει να εξηγήσουμε στους εδώ αδαείς τι σημαίνει ναυπηγική
      βιομηχανία;
      Τι κάνουν τώρα οι Ιταλοί;
      Μετά της Φρεμ που πούλησαν όσες μπορούσαν αλλού.
      Χρησιμοποίησαν την σχεδίαση τους και την τροποποίησαν για άλλους
      ρόλους.

      Δηλαδή διαβάσαμε την είδηση πριν από μερικές ημέρες για 7 πλοία
      με 3,9 εκατομμύρια ευρώ.
      Τριών διαφορετικών τύπων που στην πράξη είναι η ίδια σχεδίαση
      με λιγότερα όπλα και ραντάρ.
      Μια σχεδίαση πολέμου δηλαδή μπορώ μελλοντικά τα πιο λίγο
      εξοπλισμένα πλοία να τα μετατρέψω σε πολεμικά.
      Μια σχεδίαση των 6,000 τόνων σε περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης.
      Γιατί το έκαναν αυτό;
      Γιατί έχουν τα μηχανήματα σχεδίασης και κοπής και συγκόλλησης έτοιμα.
      Γιατί να τα αλλάξουν;

      Οι Γάλλοι παλεύουν να βάλουν ένα τεράστιο ραντάρ σε ένα μικρό πλοίο.
      Όχι ρε φίλε δεν κάνει τι να γράφω τώρα;
      Σαν έβαλα τα μειονεκτήματα του μηχανοστασίου με ηλεκριτική πρόωση.
      Αυτά δεν τα γράφει κανείς δεν θα τα βρείτε πουθενά.
      Σου λένε ότι αυτά είναι τα μείον και μετά; Τι σημαίνει αυτό ρε φίλε;

      Τι βλάβες παθαίνουν που δεν πάει ο νους σου!
      Πολύ σπάνιο να καεί όλη η γεννήτρια.
      Σπανιώτερο είναι να καεί ο πίνακας.
      Σπανίως καίγονται οι ασφάλειες και συχνά πέφτουν οι ρελέδες
      προστασίας στον πίνακα και χάνεις την μια γεννήτρια στιγμιαία.’
      Άντε τώρα να σου συμβεί κάτι τέτοιο εν ώρα μάχης.
      Έτσι απλά νομίζεις πως βάζεις της 4-5 ηλεκτρογεννήτριες να δουλεύουν στο
      φουλ και δεν τρέχει μια;

      Ναι δεν έχουν κανένα πρόβλημα αν ξέρατε πόσο σημαντικό είναι το παραπάνω ζήτημα
      Δεν έχετε δει ραντάρ να βλέπουν ανύπαρκτα πράγματα, ασυρμάτους να μην ακούς τίποτα από της παρεμβολές, SONAR που να μην μπορείς να δεις υποβρύχιο από της παρεμβολές.
      Θα αναφερθώ στο βασικότερο μειονέκτημα των ηλεκτρομηχανών.
      Που είναι η αποφόρτιση που μπορεί να τινάξει μια ηλεκτρομηχανή στον αέρα.
      Κανονικά πρέπει να έχεις εφεδρική μεγάλης ισχύος αλλά λόγο κόστους δεν την βάζει κανείς.
      Συν ότι δίνουν ηλεκτρισμό από το μηχανοστάσιο άλλο μεγάλο λάθος αυτό.

      Αυτά που σας έγραψα δεν θα τα βρείτε πουθενά!
      Σας λένε αυτά είναι τα μείον αλλά τι κάνουν και τι προκαλούν σιωπή!
      Το ίδιο γίνετε με τα ραντάρ κλπ.

 24. η καυτη ερωτηση ειναι η εξης?…τελικα το ναυτικο θελει πλοια για αεραμυνα περιοχης η οχι ?…αν οχι πολυ κακος ασχολουνται με ΟΛΑ αυτα τα πλοια που κανουν παρελαση στα σαιτ ….ολες οι ευρωπαικες κορβετες ειναι μια χαρα πλοια με κοστος 300-350εκ στην τουμπανο εκδοχη τους και ειναι μια χαρα ..περνεις 10 και εισαι οκ …αν και φιλα προσκυμενος στις μπελαρα ..σε απλη εκδοση δεν υπαρχει λογος για τοσο ακριβη επιλογη ….ενα τελικα ΘΕΛΕΙ πλοια aaw …οκ αλλα αυτα στοιχιζουν ..πρεπει να υπαρχει και φορτος βληματων μεγαλος και ικανοι αισθητηρες …παμε στο κοστος ..8 κελια με τον φορτο τους κοστιζουν 50εκ ..οτι και να βαλεις μεσα οτι προελευσης και ναναι (τα αμερικανικα ειναι ποιο ακριβα )…περιπου 100εκ παει το σκαρι ανα 1000 τονους εκτοπισμα ….αυτες ειναι οι τιμες αυτα πρεπει να πληρωσεις και ας ειναι και made in εξωγηινων + τα ηλεκτρονικα οπου και εκει οι τιμες ειναι παραπλήσιες ….δεν υπαρχει φθηνο και ακριβο ….οποτε το θεμα ολο ειναι σε αυτη την ηρωικη αποφαση ..τι πλοια θελουμε τελικα ..? αν εγω ειχα τα 5-5.5δις οπως ακουγονται ..θα επαιρνα 3 μπελαρα με 32 αστερ 32 μικα 8 σκαλπ …4 δις ..και τα υπολοιπα 1.5 ..2 λαφαγιετ θα τις εκανα formidable με οποιο κοστος …+ ενα 127αρι πυροβολο στην πρυμνη και 2 φαλλαξ διπλα του …με τα 32 κελια και τους 24 εξοσετ που εχει ..σαν φρεγατα ναυτικης κρουσης ….παμε στα 4.7 δις ..2 gowind σαν asw …και οτι ψηλο περισσευει στις μεκο ..συνολο 7 νεα πλοια …..και περιμενω τις ευροκορβετες για συμπληρωμα …..
  εγω πλοια γενικων καθηκοντων με 700-800-1 δις δεν περνω ….τι στιγμη που υπαρχουν αριστες επιλογες με 1/3 σε κοστος + οτι ερχεται και η ευρωκορβετα δηλαδη αυτης της κατηγοριας πλοιο με ακομα χαμηλοτερη τιμη ….

  1. Εγω παλι θελω F110 με Combatss και γενικα εξοπλισμο LM + τουμπανιασμενη στα οπλα …Ενα τετοιο πλοιο θα αξιζε το 1 δις € να τα δωσουμε με τα οπλα χωρις τα πυρομαχικα και τους πυραυλους .

   1. Ανοίξατε πάλι συζητήσεις «εγώ τις θέλω έτσι, να έχει ρόζ άλογα…κτλ.»
    Το ΠΝ θα πάρει αυτό που χρειάζετε.
    Εύχομε να μην είναι η μμσζ και να πέσει σύντομα μια υπογραφή.
    Εμένα με ανησυχεί ότι οι Γάλλοι την 2η και 3η θα την πάρουν το 2025, δηλ. εμείς αν πάμε για μπελ ήμαστε για μετά.
    Όποια και να πάρουμε, μακριά από ελληνικά ναυπηγία. Ούτε τα ναυπηγία, ούτε το προσωπικό υπάρχουν. Το πάθημα με τις ΤΠΚ πρέπει να γίνει μάθημα.

    1. Φίλε μου, το ΠΝ, δεν θα πάρει αυτό που χρειάζεται.
     Γιατί χρειάζεται χθες ΚΑΙ πλοία α/α ΚΑΙ άμεση αντικατάσταση των S ΚΑΙ προχθές αναβάθμιση των ΜΕΚΟ ΚΑΙ ΠΓΥ ΚΑΙ χθες αντικατάσταση των Combattante ΚΑΙ προχθές αντικατάσταση των κανονιοφόρων ΚΑΙ …..
     Άρα το θέμα είναι το τι θα πάρει πρώτο και μετά από καμιά 10αριά χρόνια βλέπουμε τι άλλο. Δηλαδή, από του σουρωτήρι, ποιά τρύπα θα κλείσει τώρα και από που θα συνεχίσει να χάνει το νερό. Το εάν θα την κλείσει και αυτή όπως θέλει, θα το δούμε. Αριθμητικά σίγουρα όχι.
     Απλά θυμίζω ότι οι απαιτήσεις του ΠΝ πριν 10 χρόνια για τις φ/γ (για να μείνουμε σε αυτές) ήταν 6 Fremm με 48 vls η κάθε μια ή 32 vls και 24 Mica στο υπόστεγο και αντικατάσταση ΑΜΕΣΗ των τριών μη αναβαθμισμένων S (πέραν της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ).
     Αντ’ αυτού, θα πάρει προς το παρόν μόνο 4 (?) νέες φ/γ αντί 6 και θα δούμε τι ακριβώς θα φέρουν αυτές από συστήματα και όπλα, ενώ εκτιμώ ότι θα γίνει και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ.
     Που θέλω να καταλήξω? Ότι το ΠΝ, ούτε θα πάρει αυτό που θέλει συνολικά, ούτε είναι αυτό που αποφασίζει. Η απόφαση θα έχει και μη επιχειρησιακά κριτήρια.
     Αυτό που μένει να δούμε, είναι που θα κάτσει η μπίλια, σε αυτά έστω που θα προμηθευτούμε. Όμως οι τρύπες του ΠΝ θα παραμείνουν και μεγάλες και επιτακτικές (για να μην μιλήσουμε και για τα 50χρονα υποβρύχια, τα ναρκαλιευτικά, τα πλοία της ΔΔΜΝ κ.λπ.).
     Δυστυχώς, έτσι θα έχει η κατάσταση, ακόμα και εάν πάρουμε ότι πάρουμε τώρα.

     1. Υπάρχουν τρόποι να λυθούν ολα τα προβλήματα γήρανσης … Με καινούργια και με μεταχειρισμένα .Αυτο παει να κανει το ΠΝ .Κατα ποσο θα επιτευχθούν οι ποσότητες και ταυτόχρονα η ποιότητα θα το δούμε σε λίγους μήνες .

  2. @ DV-1.GR

   Απο τις ευροκορβετες μαλλον δεν θα καρπωθουμε τιποτα στην τιμη,
   αρα δεν υπαρχει λογος να περιοριζομαστε σε αυτες.
   Οι λαφαγιετ για να γινουν formidable δεν αξιζουν το κοπο, καλυτερα να σου
   δωσουν αντι τις λαφαγιετ τα σχεδια για τις formidable να κανεις 4+
   και να τις εχεις για πολλα χρονια.
   Στις μπελαρα 32 αστερ 32 και 8 σκαλπ δεν χωρανε, θα ξεχασεις τους σκαλπ
   ή θα πας σε 24 αστερ.

   1. Κοίτα, όταν ακούμε Euro …κάτι, καλό θα είναι να βάζουμε το χρόνο Χ3, το κόστος Χ4 και την υπομονή μας Χ5 και βλέπουμε για το αίσιο ή όχι αποτέλεσμα. Δηλαδή το εάν θα είναι και καλό το προϊόν.

 25. Εχο καπια προβλήματα να καταλαβο όντος μερικά πραγματα και αφτο ίσος γιατι μεγαλοσα στο εξωτερικό..

  Με τοσο κόσμο εναντίον τις MMSC και διό πρώην ΥΕΘΑ στιν φυλακή πιος θα βρεθεί τορα να υπογράψει για ενα προβληματικό καράβι οπος το MMSC;;

  Δηλαδή το Συριζα/Ανελ/ελ δεν θα το «πανηγυρίσουν» αφτο το θεμα στην Βουλή και θα παι για μεγαλο σκάνδαλο;;

  Μιλαμε για ενα καράβι που δεν το θέλουν αφτοι που το φτιάχνουν..που εχει σινεχια προβλήματα και ειναι και ακριβό..

  Διλαδι αμα υπογράφει ο Παναγιωτόπουλος και καπου και καπια στιγμή βγι το οτιδιποτε προβλιμα με αυτήν την σαβούρα που θα κριφτουν;;

  Δεν νομιζο οτι ο οποιοσδήποτε ΥΕΘΑ θα μπορουσε να υπογράψει κατι τέτοιο.

  Εδο αρνούνται να παραλάβουν τοσα χρονια τα NH-90..για τον ιδιο λογο πιστευο προσοπικα.Κανένας δεν θα θέλει να παρει την ευθύνη για κατι τετιο καταστροφικό.

  1. Θεωρω προσωπικα οτι δεν θα υπογραψουν τα ποταμοπλοια, οσο και να το ηθελε ο μπουμπουκος, διοτι εχουν καει επικοινωνιακα, οσο κ να προσπαθουν να το μαζεψουν τα αμερικανοφιλα τσιρακια τους. Εκτος αν μπαιντενοπουλος ξηγουνταν κανα σοβαρο οπλο τυπου ΑΒ, Τομαχωκ κλπ, που χλωμο το κοβω διοτι δεν θελει να στενοχωρησει τους απεναντι.
   Εκεινους που φοβαμαι κ θα χαλιομουν ιδιατερως να παρουν ντιλ 5,5δις ειναι οι Γερμανοι. Δεδομενης και της γερμανοφιλης ροπης της οικογενειας Μητσοτακης. Απο κει κ περα ας την παρει τη δουλεια ο καλυτερος, με σαφη προτιμηση, απο μερους μου στους Γαλλους (για περιπου ισοτιμες προτασεις)

 26. Ναι ένόό οτι εδώ μας θέλουν φανερά να καταστρέψουμε το ΠΝ για τις επόμενες Δεκαετιες.

  Αυτό εχει ενα όνομα..πως το λένε..αμα κανις σινιθιτα ζιμια στιν πατρίδα σου για να βοηθήσεις τον εχθρό σου..οχι διαφθορά..αλλιός..

   1. Α ναι..εφχαριστο..

    Αλλα κάλίτέρά μιν το παμε εκει.

    Προσοπικα δεν μπορο να πο οτι η παρούσα κυβέρνηση δεν έκανε καλή δουλια μέχρι τορα..

    Ίσα ισα ειμαι αρκετά ευχαριστημένος.Ας μίνι ετσι.

 27. Δογματικά 🙂
  1) Οι Belhara είναι οι πιο τεχνολογικά εξελιγμένες φρεγάτες υπό κατασκευή παγκοσμίως (όχι απλά υπό σχεδίαση).
  2) Τα εν ενεργεία Ticoderoga είναι οι ισχυρότερες μονάδες επιφανείας που υπάρχουν στον πλανήτη.
  3) Οι Sigma, Arowhead, A300 έχουν όλες την ίδια τιμή για τον ίδιο εξοπλισμό/αισθητήρες +-50εκ(διαφορές λόγω ημερομισθίων)
  4) Οι MMSC/LCS ΔΕΝ είναι κατάλληλες γα κανένα ΠΟΛΕΜΙΚΟ ναυτικό
  5) Το ΠΝ χρειάζεται ΝΕΕΣ φρεγάτες με αεράμυνα περιοχής που να μπορούν να λειτουργήσουν και ως ναυαρχίδες.
  6) Οι μονοί που παράγουν βλήματα αεράμυνας περιοχής ειναι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι-Ιταλοι, όλοι οι αλλοι είναι στο έλεος τους (δλδ με ξένα κόλλυβα & χωρίς προϋπολογισμό) αν το ΠΝ ζητά αεράμυνα περιοχής.
  7) με δεδομένη την διαρροή του προϋπολογισμού του προγράμματος, όλες οι εταιρίες θα κοιτάξουν να τον εξαντλήσουν.

  Και το μπόνους για τους υποστηρικτές άμυνας σημείου & περί κορεσμού:
  Οι Sylver έχουν πολλαπλάσιο ρυθμό βολής (αριθμός αυλών καυσαερίων) σε σχέση με τους MK41 (ανεξάρτητα quad packed) κάτι που είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ κρίσιμο (χρονικά) αντιμετώπιση επερχόμενο sea skimming βλημάτων απο πλοία με μικρο αριθμό 8κταπλων εκτοξευτών (τα ΑΒ & Tico δεν έχουν πρόβλημα λογώ του μεγάλου αριθμού 8πλων ΜΚ41 που έχουν και διασπείρουν τους essm).

  1. 3) A200 εννοείς
   Οι A300 πάνε πολύ παραπάνω και δεν είναι καν paper project (SIGMA)αφού δεν έχουμε δει ούτε μια απεικόνιση!

   Για δώσε τα νούμερα με τον ρυθμό βολής των SYLVER vs MKJ41 για να κάνουμε τη σύγκριση
   τι διαφορες έχουνε??

   1. Οι Α200 ειναι υποψήφιες μονο και μόνο γιατί ειναι και οι MMSC.
    Δεν θα σου δώσω νούμερα όσο και να θες τι όλα στο πιάτο 🙂 (αν θυμάμαι καλα συμμετείχες σε αντίστοιχη συζήτησή σε αυτό το μπλογκ).
    Θα σου πω όμως ότι κάθε Sylver έχει 4 αυλούς καυσαερίων (ένα αν 2 πυραύλους), ενώ άλλοι γράφουν για 8 αυλούς.
    Αντίθετα κάθε ΜΚ41 εχει μόνο ένα αυλό καυσαερίων που τον μοιράζονται και τα 8 κελιά (δλδ και 4*8=32 essm).
    Συνδύασε τα αυτά και με ενδεικτικούς χρόνους εντοπισμού που δίνει ο κ. Ζηκίδης και θα βγάλεις συμπεράσματα.

    1. Τι είχες Γιάννη τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου!
     Να έχεις ένα 5 μποφόρ δύναμη αέρα και θα τα πούμε.

     1. Δεν χρειάζεται να υποστηρίξω των ισχυρισμό μου … γι’αυτο ξεκινώ γράφοντας: «Δογματικά» 🙂

      Δεν θα πάρεις τπτ από έμενα πάνω σε αυτό το θέμα μπορεις να βρεις και μόνος σου 🙂
      (έχεις δει πουθενά φώτο sylver από πάνω με την καταπακτή καυσαερίων ανοιχτή σε μη εκτόξευση?) 🙂

      Πολύς κόσμος που βγάζει το ψωμί του απο την εξειδικευμένη ενημέρωση του κοινού είναι πολύ μακριά νυχτωμένος ως μη όφειλε … και δεν μιλώ για μόνο τα εργολαβικά άρθρα.

      Verba volant, scripta manent

      Έτσι για να μην υπάρχει άλλοθι … όλα διαβάζονται

     2. @PANOS

      Για να σοβαρευτούμε:

      Έστω και εάν ο SYLVER έχει υψηλότερο ρυθμό βολής από τον MK41

      Εάν έχω μονο …16 ASTER τι να τον κάνω τον υψηλό ρυθμό βολής??

      Να μείνω χωρίς πυραυλους σε χρόνο dt??

      Δεν είναι μονο ο ρυθμός βολής αλλα και πόσους πυραυλους μπορείς κουβαλάς

      οι ASTER 30 δεν είναι για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού

      Επιπλέον πολλοί στόχοι δεν αξίζουν το κόστος ενός ASTER 30 !!

      Για αυτό το πλοίο πρέπει να έχει οπωσδήποτε και MICA

      Και κατά προτίμηση στους δικούς τους ατομικούς εκτοξευτές όχι σε ώστε ακριβώς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες επιθέσεις κορεσμού με ταυτόχρονη εκτόξευση αριθμού πυραυλων προς διαφορετικούς στόχους

      Όπως ακριβώς οι αγαπημένοι πυραυλου του ROMEO60 οι CAMM

      Επιπλέον ο mk41 μπορεί να φιλοξενήσει μια ποικιλία οπλων πολύ μεγαλύτερη από τους sylver

      Οι ίδιοι Γάλλοι αναγνωρίζουν το μειονέκτημα των SYLVER ότι δεν παίρνουν quad pack
      όπως οι ESSM/MK41 και γίνονται συζητήσεις για δυο MICA ανά cell @ A70 !!!

     3. @CK
      Δεν γράφω και δεν απαντώ σε εσένα με τα σχόλια μου σήμερα … υπάρχει όμως λόγος που τα γράφω.

      Για να σου λύσω την απορία, είναι γνωστά και μετρημένα κουκιά τα απομένοντα δευτερόλεπτα αντίδρασης και η δυνατές εμπλοκές και επανεμπλοκές με γνωστους επερχόμενους αντιπλοϊκούς, όπως και οι μέγιστες δυνατότητες αντίδρασης των δύο κυρίων διαγωνιζόμενων συστημάτων.

      Ο αριθμός των μέσης εμβέλειας βλημάτων επηρεάζει την συνέχιση της αποστολής,
      Ο ρυθμός εκτόξευσης βληματων επηρεάζει την επιβιωσιμότητα σε μια συντονισμένη επίθεση (δλδ το σημαντικότερο).

      16 βλήματα μέσης mica (είναι σχεδόν ταυτόχρονα εκτοξευόμενοι) +ram + strales δεν έχουν κίνδυνο κορεσμού σε μια πολύ μεγάλη συντονισμένη επίθεση ειδικά με τον κίνδυνο προς τις πλατφόρμες που παρουσιάζουν οι aster30/SM-2 (τις εξαναγκαζουν να μείνουν σε μεγάλη απόσταση και δυσκολεύουν πολυ την διεκρινηση & στοχοποιηση των πλοίων).

      32/64essm σε 1ή2 ΜΚ41 +ram+strales έχουν κίνδυνο κορεσμού σε μια μεγάλη συντονισμένη επίθεση.

      Δεν μπορώ να σου γράψω τπτ άλλο παρά μόνο ότι έχουν προσομοιωθεί και είναι απλά μαθηματικά.

     4. @PANOS

      Η ένσταση μου είναι εναντια στη Γαλλική έκδοση των FDI με ..16 μονο ASTER!!

      Οι ASTER30 δεν θα χρHσμιποιιθουν για αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού
      Όπως γραφεις έχουν άλλο ρολο
      Έχουν και ελαχιστη ακτίνα εμπλοκής τα 3KM

      Από τη στιγμή που μπαίνει και mica και RAM το πλοίο δεν το θεωρώ υποεξοπλισμενο και με τιμή στα 700mil γίνετε σχεδόν αποδεκτό

      Τώρα το πράγμα είναι πιο πολύπλοκο αφού πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι δυνατότητες του CMS/radar να διαχειριστεί ταυτόχρονη εκτόξευση μεγάλου αριθμού πυραυλων

      Δεν είναι μονο ο ρυθμός βολής που μπορεί να πετύχει ο εκτοξευτής

      Επίσης μην ξεχνάμε υπάρχει και το RAM το οποιο είναι fire & forget

      Και τελικά κερδίζουν τα MMSC με βάση γεω- πολιτκά κριτήρια αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού!!!!

      PS: Οι προσομοιώσεις γίνονται με νούμερα και όχι με λατινικά mpla mpla
      Για δώσε τα νουμεράκια να τα συγκρίνουμε με τα δικά μου!!

     5. @PANOS
      PS2:
      Στις προσομοιώσεις σου έχεις λάβει υπόψη πως ο MK41 VLS με quad pack ESSM μπορεί να ρίξει και τους 4 από ένα κελί SALVO???

      Additionally, to facilitate fast response to multiple diverse threats, the Mk 41 VLS can simultaneously prepare one missile in each half of a launcher module and can also fire a four-missile salvo of ESSMs from one canister.

      https://www.dsiac.org/resources/articles/a-promising-future-for-us-navy-vertical-
      launching-systems/

     6. CK έχεις κολλήσει στα 3 χιλιόμετρα του ASTER δεν ισχύει.
      Στο έχω ξανά γράψει δεν αφορά χαμηλά ιπτάμενο στόχο.
      Αν και διαφωνώ ριζικά και με τους δυο σας άλλο λέει ο ένας,
      άλλο καταλαβαίνει ο άλλος.

      Εγώ για αυτό λέω περισσότερα πυροβόλα.
      Δεν διαφωνώ με τον Πάνο θέλεις όμως και ειδικό ραντάρ για
      όλα αυτά που λες.
      Τα υπόλοιπα και της κουταμάρες που γράφονται, πως θα δει
      ένας πύραυλος στα 15 χιλιόμετρα, έναν πύραυλο επιφανείας
      με υπέρυθρη καθοδήγηση να μου το πείτε να σκίσω το πτυχίο μου.

     7. Τα ελάχιστο βεληνεκές @3km δίνετε σε πολλές ανοικτές πηγες:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Aster_(missile_family)

      Ένας πύραυλος που κατευθύνεται με IR μπορεί να εντοπιστεί τόσο από τα Radar του πλοίου όσο και από το IR signaturre

      Το RAM πως κατευθυντετε προς το στόχο βλήμα?

      από εκεί και πέρα ότι γράφουμε πρέπει να υποστηρίζεται από αναφορές σε ανοικτές πηγες

      ’μα γράφουμε ότι το ξέρουμε από μέσα ,έχω κάνει προσομοιώσεις μου ,το pe ο ξάδελφος από το Ναυτικό klpes αερολογίες μονο μειδίαμα προκαλούν

     8. Βρε μπαγάσα στο έχω εξηγήσει και άλλη φορά τι δεν καταλαβαίνεις;
      Ελάχιστη απόσταση εμπλοκής τα 3 χιλιόμετρα ναι αλλά δεν αφορά
      χαμηλά ιπτάμενους στόχους.
      Γιατί δεν προλαβαίνει ο πύραυλος μετά την εκτόξευση να πάρει χαμηλή
      πορεία. Εκτοξεύεται κάθετα και μετά παίρνει την κλίση προς τα κάτω.
      Δεν μπορεί να το κάνει γιατί δεν προλαβαίνει.

      Μήπως έχουμε μπερδέψει της απαντήσεις;
      Για πρόσεξε τι θα γράψω αν ο πύραυλος επιφανείας είναι στα 7 χιλιόμετρα απόσταση από το πλοίο προλαβαίνεις άνετα να τον αναχαιτίσεις.
      Αν όμως είναι κάτω από τα 5 χιλιόμετρα απόσταση από το πλοίο δεν γίνετε!
      Το έχω εξηγήσει σε πολεμικό σενάριο αναλυτικά.

     9. @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

      Ο ASTER 15 έχει ελάχιστο range 1.7 km

      Για 5km range έχεις το RAM και το STRALES

      Οι ’ Aγγλοι κάτι ξέρOUv και κότσαραν από 2 PHALANX στα TYPE45

     10. Πρώτα ρίχνουν τους πυραύλους, μετά το RAM.
      Μετά τα πυροβόλα των 76 χιλιοστών και τέλος
      ρίχνεις με τα μιλένιουμ και τα φαλάνξ.

 28. @ Άγγελος

  «Διλαδι αμα υπογράφει ο Παναγιωτόπουλος και καπου και καπια στιγμή βγι το οτιδιποτε προβλιμα με αυτήν την σαβούρα που θα κριφτουν;;»

  Θυμίζω τον κ. Αβραμόπουλο με τα εμβόλια της γρίπης των χοίρων (ή των πουλερικών). Έθεσε βέτο ότι υπογράφει για 20Μ εμβόλια (!!) μόνο εάν την πολιτική ευθύνη αναλάβει ο (τότε) πρωθυπουργός κ. Καραμανλής! Την οποία και ανέλαβε! Άλλο να διώκεται υπουργός και άλλο λέβελ να διώκεται πρωθυπουργός.

  Οπότε η τεχνογνωσία για τέτοιου είδους λαμογιές, υπάρχει!

  1. Ναι.Το θυμάμαι.

   Αλλα εδο μιλαμε όντος για την εθνική ασφαλια.Για το ΠΝ.

   Ουτε για εμβόλια, ουτε για μισο δις για παπα τρια και NH-90.Θα δοσουμε 3% του ΑΕΠ για την αμυνα και για το μέλλον μας.Καθε € που θα δοσουμε στις φρεγατες αφτες θα λείπουν αλλού.

   Και επειδή τα τεράστια προβλήματα αυτού του πλοίου ειναι γνωστά τώρα χρόνια..ξανα ρωτάω..αμα παι κάτι στραβά τι θα γίνει;Δεν μπορούν να πόύν οτι «δεν το ήξεραν»..

   Προφανώς η αμερικανοί πάλη θέλουν να κρατήσουν ισορροπίες..δεν θέλουν το ΠΝ να πάρει ενα μεγάλο πλεονέκτημα.Ποτε δεν το ήθελαν.Τα U214 προφανώς τοτε δεν τους άρεσαν.
   Δεν θελουν ξανα κατι τέτοιο.Τοτε ο Μειμαρακις τους εκανε την χάρη για καπια χρόνια.

 29. Πολύ καλός οιωνός ότι ο ΑΓΕΕΘΑ ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
  Ο ΥΠΑΜ γράφτηκε εξάλλου ότι θα το πάρει πάνω του με τις φρεγάτες, ακόμα ένα καλό σημάδι καθώς έχει άριστες σχέσεις με τη παρλι.
  Ο ΑΓΕΕΘΑ είναι γνωστό ότι τον Οκτώβριο προσπαθούσε να κλείσει τις mmsc μόνος του, και παρέκαμψε τον ΥΠΑΜ.
  Πιστεύω ότι οι κύκλοι σε κυβέρνηση και στράτευμα που θέλουν τα αμερικανικά προβληματικά σκάφη βρίσκονται σε πανικό.
  Πως αλλιώς να εξηγήσει κάνεις τα σενάρια ότι θα μας δώσουν tomahawk?
  Όλα δείχνουν Γαλλία.
  Μεσα Μαΐου θα ξέρουμε.

 30. O παναγιωτοπουλος Μπελ θελει. Αδωνης.κ Μητσοτάκης.οι ΠΡΟΔΌΤΕΣ ομως μμσψ. Επισης ακυρώθηκαν ΟΛΕΣ οι συναντήσεις του υπαμ της Αμερικής εντος Απριλίου.

  Δυσκολα γλιτώνουμε την τρατα….μονο με παρέμβαση Γερμανιας!!

  1. Ακόμα και με παρέμβαση της Γαλλίας νομίζω ,αφού και αυτή συμβάλει στα οικονομικά πακέτα στήριξης προς την Ελλάδα.
   Ίσως να παρέμβει όμως και η TKMS ξανά για το θέμα, όπως το έκανε στην περίπτωση με τις FREMM που πρότεινε ο Σαρκοζί.

   Ορισμένοι λομπίστες των ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν όμως παπούτσι στις επόμενες εκλογές.

   1. @WTF

    Συμφωνώ. Περιμένω οτι οι Γάλλοι είναι ενήμεροι για το παρασκήνιο και θα έχουν λάβει
    τα κατάλληλα μέτρα. Είναι στο χέρι τους να χτυπήσουν δυνατά χωρίς περιθώριο αντίδρασης
    μιας και υπάρχουν ευήκοα αυτιά και πολιτικά και Επιτελικά.

    Αυτό το γνωρίζουν οι Ισαποστάκηδες και οι συν αυτώ, βγάζοντας μια αναταραχή προς τα έξω, ενώ άλλες εποχές είχαν κάνει περίπατο με περίσσεια αυτοπεποίθηση.

    1. @Διηνέκης
     Μακάρι να αντιδράσουν έγκαιρα οι Γάλλοι αποτρέποντας ένα φιάσκο με τα αστεία αμερικάνικα πλοία, αλλά και στο θέμα των μαχητικών που προσπαθούν να φορτώσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.
     Οι αμερικάνοι μπορούν να πάρουν αργότερα άλλο ένα συμβόλαιο για ελικόπτερα ΜΗ-60,όταν έρθει η σειρά για μια 2η παρτίδα,αφού πήραν ήδη αρκετά συμβόλαια μέσα σε λίγα χρόνια και ενώ η χώρα είναι καταχρεωμένη με μια οικονομία σε πορεία κάθοδος(εξαιτίας και της πανδημίας).

  2. @ Βασιλης

   Προδοτες ???

   Αυτα που γραφεις δεν ειναι σοβαρα πραγματα φιλε, ειναι εξωφρενικα και δειχνουν ανωριμοτητα και ελλειψη κριτικης σκεψης. Μην τα πεις πουθενα αυτα γιατι θα αρχισουν να σε κοροιδευουν.

   Ποτε ηταν η τελευταια φορα που η Ελλαδα αγορασε φρεγατες? Ξερεις? Τη δεκαετια του 1990, πριν απο πανω απο 20 χρονια.

   Αν δεν ηταν η σημερινη κυβερνηση δεν θα συζηταγαμε καν για νεες φρεγατες. Εαν δεν ηταν η σημερινη κυβερνηση να παραγγειλει Rafale και να αυξησει τον Αμυντικο προυπολογισμο θα πεταγαν ελαχιστα μαχητικα. Αν δεν ηταν η σημερινη κυβερνηση να κλεισει τα συνορα στον Εβρο και να περιορισει την διελευση λαθρομεταναστων, θα ειχαμε γεμισει τζιχαντιστες στην Ελλαδα.

   Επομενως τι ειναι αυτα που γραφεις για ΠΡΟΔΟΤΕΣ ???? Αντιλλαμβανεσαι τι ανοησιες γραφεις?

   Οτι και να αγοραστει θετικο θα ειναι για το ΠΝ. Και εμας δεν μας αρεσουν οι MMSC ως πλοια, αλλα δεν γραφουμε χαζομαρες για προδοτες στο ιντερνετ.

  3. Αγαπητέ Βασιλάκη ξέφυγες,

   Ο Άδωνης πράγματι κάνει τον εξυπηρετικό και χρήσιμο στους Ουσαίους γιατί φτιάχνει βιογραφικό για το μέλλον. ενώ ο ΥΠΑΜ είναι φιλικά διακείμενος στην Γαλλική πρόταση μετά και το επιτυχημένο πρόγραμμα των Rafale
   Ο ΠΘ απλά ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί θέλοντας να δει διαθέσεις και δεσμεύσεις από τον νέο Θείο,
   αλλά δεν βάζει κάτι στην τσέπη , ούτε προδότης είναι που συνεχίζει την μεταπολεμική παράδοση ‘ανήκομεν εις την Δύσιν’

 31. Που πάτε ωρέ Κιοτήδες ? Βαστάτε γερά

  Η διαμόρφωση και η τιμή , αν ισχύουν, μας κάνουν

  Το σημαντικότερο είναι οτι κάθε 18 μήνες κατασκευάζεται και μία Bella

  Eπίσης αν πέσουν οι υπογραφές ,δεν θα είναι έκπληξη εάν πάρουμε την 2η υπό κατασκευή

  ΥΓ: ΕΛΙΑΜΕΠ και γνωστές ‘ανεξάρτητες φωνές’ , ετοιμάζονται για τις επόμενες δύσκολες ημέρες

 32. Να σας πο απο τεχνική μερια δεν με ενδθαφερι αμα πληρούν τις προδιαγραφές. Είτε FDI HN,Sigma,AH140..ακομα και τα Meko,Fremm,Avantia…ολλες σε καπια διαμορφοσι πληρούν τις προδιαγραφές.

  Κατι που μονο το mmsc δεν κανι.

  Απο εκει και περα..ναι!Αυτήν την στιγμή εχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα με τους γάλλους.Και οπος φαίνετε αφτο θα μίνι ετσι για τα επομενα χρόνια.

  Η Γαλλία μας προσφέρει αυτήν την στιγμή παρα πολλα.

  Η Γερμανοι,η ολλανδοί,η άγγλοι κλπ θα μας δοσουν οπλα και ανταλλακτικά σε περοπτοσι πολεμου που ολοι απο ΝΑΤΟ,Ευρώπη και ΗΕ θα φωνάζουν για κατάπαυση πυρός και embargo όπλων;;

  Και να μιν μιλήσουμε καν για τα ψηφίσματα στα συμβουλια στίν UNO.

  Αυτήν την στιγμή καλό θα ιταν να τα βρουμε με τους Γάλλους.Δεν χριαζαιστε να ειναι κάποιος Churchill η Bismarck για να το καταλάβει αφτο.

  1. Εννοείται οτι μας συμφέρει να έρθουμε πιο κοντά με τους Γάλλους για τα επόμενα χρόνια
   Εμπράκτως μας έχουν βοηθήσει, όταν οι άλλοι γράφανε κοινές δηλώσεις μη κυρώσεων το καλοκαίρι
   Αλλά έλα που ξέρουν οτι είναι για το καλό μας πολλοί, οι οποίοι κινούν τα νήματα και θα προσπαθήσουν να
   βραχυκυκλώσουν οποιαδήποτε προσπάθεια συμμαχικού εναγκαλισμού με την Γαλλία

   1. Ναι.Για αφτο παιζει ρολο τι γιναιτε και στα social media.

    Αμα δεν ιταν έτσι η LM & Πρεσβία δεν θα πλήρωναν τοσο κόσμο να «διδάσκουν» ποσο καλές ειναι η MMSC και οτι οπιος διαφονι ειναι βλάκας και δεν ξέρει.

 33. Διαβαστε το αρθρο του Αποστολου Δοξιαδη στο Protagon σχετικα με την σχεση του Διπλωματικου Συμβουλου του πρωην πρωθυπουργου Αλεξη Τσιπρα, του Βαγγελη Καλπαδακη με την αρχι-κατασκοπο νουμερο 3 της Τουρκικης Πρεσβειας Feyza Barutcu, για να φριξετε πραγματικα.

  Συζουσαν επι 5 χρονια μαζι στο ιδιο σπιτι και τα ΜΜΕ, οι δημοσιογραφοι, οι πολιτικοι και η Ελληνικη κοινωνια κυριολεκτικα ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ. Κανεις δεν σκεφτηκε οτι ειναι αυτο ειναι ενα τεραστιο ζητημα εθνικης ασφαλειας. Επι 5 χρονια η κυβερνηση ειχε Διπλωματικο Συμβουλο ειχε σχεση με Τουρκαλα διπλωματη και δρουσε ως υποχειριο του Ερντογαν.

  Οποιος δεν αντιλλαμβανεται το προφανες προβλημα, τοτε τι να πω, καλου κακου, ας κανει και κανα τεστ IQ. Σκεφτειτε καποιον οπως ο Μπρεζινσκι η ο Ραμσφελντ να εχει σχεση και να συζει στο ιδιο σπιτι με καποια οπως η Ρωσιδα διπλωματης Μαρια Ζαχαροβα, και να παιρνει απορρητα εγγραφα να τα φερνει στο σπιτι του, και να παρεχει συμβουλες στον Προεδρο των ΗΠΑ !!! Ουτε για αστειο δεν θα συνεβαινε κατι τετοιο.

  Σε αναλογες περιπτωσεις οπως η υποθεση Profumo στην Αγγλια, την υποθεση Willy Brandt στη Δυτικη Γερμανια, παραιτηθηκαν και επεσαν οι κυβερνησεις. Στην Ελλαδα ελαχιστοι ασχοληθηκαν. Ειναι δειγμα πιστευω του κομματικου οπαδισμου, της νοοτροπιας και του χαμηλου επιπεδου κριτικης ικανοτητας που αναπτυσσουν τα σχολεια και τα πανεπιστημια στην Ελλαδα, για να μην πω τιποτα χειροτερο.

  Καταλαβατε κυριοι με τι ειναι αντιμετωπη η Ελλαδα? Ενα πολιτικο κομμα που ειχε την τυχη της χωρας στα χερια του ειχε αφησει τα συνορα αφυλακτα επι 5 χρονια, κανει πλεον συνεχεις καταγγελεις στην Ευρωπαικη Ενωση οτι η Ελλαδα βασανιζει και σκοτωνει λαθρομεταναστες, και επισης ειχαν κατασκοπο μεσα στην Ελληνικη κυβερνηση επι 5 χρονια, και δεν το εχουν αντιληφθει ακομη και σημερα, η τουλαχιστον δεν τους ενδιεφερε το ζητημα, καθως οπως ειναι γνωστο, στην αριστερα δεν υπαρχουν αντιπαλοτητες μεταξυ χωρων, αλλα μονο μεταξυ των ταξεων !!! Για τετοια σαινια μιλαμε.

  https://protagon.gr/themata/o-tsipras-o-erntogan-kai-to-eidyllio-skandalo-44342255330

  1. @G_P

   Αν δεν εγραφες εσυ ειλικρινά θα είχα σταματήσει το διάβασμα του άρθρου στο »του Απόστολου Δοξιάδη»

   Το protagon έχει μαζέψει όλες τις Νεο Ταξικές Προβατίνες που βόσκουν χρονια τώρα σε αστικά σαλόνια και αίφνης οι περισσότεροι είναι παιδιά του core team της ομάδας Σημίτη (της χειρότερης και πιο ανθελληνικής ever) όπως Δοξιάδης, Γιαννακίδης και λοιποί….

   Το συγκεκριμένο ειδύλλιο το γνώριζα καιρό γιατί ήταν γνωστό τόσο στο Μαξίμου αλλά και στα δημοσιογραφικά γραφεία οπότε δεν νομίζω να είχαμε θέματα. Εξάλλου αν δεν μπορεί να το εξασφαλίσει η ΕΥΠ απορώ τι στο διάολο μπορεί να κανει εν τέλει.

   Αυτούς που να φοβάσαι τώρα κάνουν βόλτες στη Ζιρατ Bank στο κέντρο όπου ακούγονται και γίνονται πολλά…..ελπίζω ούτε το 10% να μην είναι αλήθεια γιατι τότε έχουμε θέμα

   1. @Paradox
    Κοίτα, δεν λέω οτι είναι κατάσκοπος η τουρκάλα, αλλά ασχέτως, νομίζω ο συγκεκριμένος επιστήμονας απο μόνος του θα έπρεπε να παραιτηθεί της θέσης εφόσον αποφάσισε να συζήσει μαζί της.
    Και εννοείται, ο Τσίπρας που φαντάζομαι το γνώριζε θα έπρεπε να ον χρησιμοποιούσε σε άλλη θέση.

    1. @npo,

     συμφωνω απολυτα μαζι σου.

     Οι αριστεροι απο τα LIDL οι οποιοι σαν προθεση ειχαν καλη αλλα δεν ειχαν ικανοτητες και ηταν ερασιτεχνες στις μπιζνες (με εξαιρεση καποια συγκεκριμενα λιγα στελεχη) αφησαν τα παντα στην Αμυνα στο ελεος με εξαιρεση τις FREMM που ακομη δεν καταλαβα γιατι τις πηραμε.

     1. @Paradox

      Κι οι ναζίδες καλή πρόθεση είχαν. Να καθαρίσουν την ανθρωπότητα.
      Άσε τις προθέσεις για τον Κύριο που θα τις κρίνει. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι πράξεις.

   2. @ G_P

    Καλώς το επαναφέρεις το θέμα που δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι θα έδιναν σημασία εάν γνώριζαν. Ως συνήθως τέτοια θέματα δεν προβάλλονται, ή αν γίνουν γνωστά απαξιώνονται, κοινώς δεν ανοίγει μύτη. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση ενός σοβαρού κράτους, θα έπρεπε οι Μυστικές Υπηρεσίες να γνωρίζουν τι κάνει και τι λέει το ζευγαράκι 24/7 και να φροντίζουν οι ίδιοι να μην βγει προς τα ‘εξω η ιδιομορφία του ζευγαριού και τους αναγκάσει να μαζευτούν παίρνοντας προφυλάξεις.
    Όσο για τους Διεθνιστές και λάτρεις του ‘οι λαοί δεν έχουν σύνορα’, ονειρεύονται να επανέλθουν και απειλούν, μέσω του γνωστού αλλόφρονα Κατσαπλιά, οτι ‘θα είναι αλλιώς η δεύτερη φορά’!

    @ Paradox
    Φίλε μου γνωρίζεις οτι συμφωνώ στην πλειονότητα των απόψεων/τοποθετήσεών σου.
    Έτσι και τώρα συμφωνώ οτι η ομάδα Σημίτη υπάρχει και επεκτείνεται μεθοδικά και μελετημένα σε διάφορες θέσεις, οργανισμούς, εταιρίες, επιτροπές, ομάδες διαμόρφωσης γνώμης, κλπ.
    Όταν μια χώρα χρεοκοπεί, όλοι όσοι κυβέρνησαν έχουν μερίδιο ευθύνης. Στην ελληνική δημόσια σφαίρα, υπάρχει κάποιος που εξαιρείται, ο μέγας Σημίτης.
    Σύμφωνα με το αφήγημα των ‘εκσυγχρονιστών’, για τη χρεοκοπία της χώρας έφταιξαν όλοι οι πρωθυπουργοί εκτός από έναν. Αυτόν που δεν είχε ιδέα για τις μίζες πρωτοκλασάτων υπουργών του.

    Στην ελεγχόμενη από αυτό το σύστημα ελληνική δημόσια σφαίρα, εξαιρείται ο κ. Σημίτης και όσες δικαστικές αποφάσεις και αν υπάρξουν για μέλη των κυβερνήσεών του, θα είναι για πάντα ο άμεμπτος πολιτικός. Αυτός που επιχείρησε να τιθασεύσει έναν κακομαθημένο από τον Ανδρέα Παπανδρέου λαό. Αυτός που εκσυγχρόνισε τη χώρα, μέχρι που αυτή έπεσε στα χέρια του Κώστα Καραμανλή και καταστράφηκε.
    Για να θυμηθούμε οτι οι άνθρωποι του Σημίτη ‘ζουν ανάμεσά μας’, ανεξαρτήτως Κυβέρνησης;
    Άννα Διαμαντοπούλου, Γ.Στουρνάρας, Θ.Λιβάνιος, Ν.Αλιβιζάτος, Θ.Κοντογιώργης,Θ.Ντόκος,Χ.Ροζάκης
    μερικοί από αυτούς που είναι πάντα διαθέσιμοι να βοηθήσουν οποιαδήποτε Κυβέρνηση τους χρειαστεί επίσημα ή ανεπίσημα.

    1. Φιλε Spartan αυτα που εγιναν επι λεηλασιας Σημιτη δεν θα μπορουσε να τα φανταστει ουτε ο ιδιος ο Φριντμαν οταν οριζε ους κανονες του ακρατου φιλελευθερισμου.

     Δυστυχως ηταν τοσο καλα «εκπαιδευμενοι»» και προσηλωμενοι τα μελη της ομαδας ειτε μεσα απο τις Στοες, εθτε μεσα απο τις Λεσχες » (η κ. Διαμαντοπουλου και αλλοι σταθερα μελη μιας απο αυτες) ειτε σε Δεξαμενες Σκεψεις που αυτο εξηγει γιατι συνεχιζουν να επιβιωνουν και να παρισφρυουν σε καθε κυβερνηση….

     Ο κ. Χρυσοχοιδης (πολιτικος αδελφος της κυριας) δρεπει καρπους της φιλιας και της βαθειας εκπαιδευσης απο το τοτε Συστημα.

     Επιμενω κι επανερχομαι στο θεμα της Ζιρατ Bank (οτι λεω ειναι προιον γνωσης και διασταυρωσης) διοτι οπως μου ειπαν δυο παλια και εντιμα μελη της δεξιας παραταξης που τα τελευταια χρονια εχουν μεινει εσκεμμενα στη σκια, στην συγκεκριμενη τραπεζα διακινουνται περιεργοι λογ/μοι και τεραστια ποσα απο ανθρωπους που οριζουν τις τυχες μας και ειδικα στο Γεωπολιτικο και διπλωματικο τοπιο

     Μαλιστα ενας απο αυτους ειναι ετοιμος να παραδοσει τα στοιχεια στον Εισαγγελεα……γεγονος που με εντυπωςιαςε ιδιαιτερα γιατι ο συγκεκριμενος φιλος και παλιος συναδελφος εχει μια τεραστια πορεια πισω του χωρις εξαρτηεσιες και παλλινοδειες και δεν θα περιμενα ποτε να ειναι τοσο στα καγκελα.

    2. @Spartan

     Η ομάδα Σημίτη δεν » επεκτείνεται μεθοδικά και μελετημένα σε διάφορες θέσεις, οργανισμούς, εταιρίες, επιτροπές, ομάδες διαμόρφωσης γνώμης, κλπ.» με καποιον μαγικο τροπο. Διοριζονται στις θεσεις αυτες απο τον Μονόχειρα.
     Και πριν ειχαν επιρροη: Παραδειγμα, ο διορισμος Στουρναρα στο Υπουργειο Οικονομικων αρχικα και μετα στην ΤτΕ απο τον Αντωνακη. Αλλα επι Μονόχειρος εχουν κυριολεκτικως ξεσαλωσει. Aλλωστε ο Μονόχειρ ξεπληρωνει παλαια γραμματια: Ποιός τον διορισε CEO σε θυγατρικη της Εθνικης Τραπεζας σε ηλικια 31 ετων μολις επεστρεψε απο το εξωτερικο;

  2. Έλεος.

   Ο σανός ενώ είσαι αντιπολίτευση τρώγεται. Όταν γίνεις κυβέρνηση είναι μπαγιάτικος.

   ΥΓ: ποιος Δοξιάδης είναι; Αυτός που είχε μαλλιοτραβηχτεί στα παράθυρα τη δεκαετία του 90 με τη Βάσια Παναγοπούλου;

   Έλεος με τη σαβούρα της ΝΔ.

 34. Ενώ παραδέχεσε ότι δεν ξέρεις καν ποιός είναι αυτός για τον οποίο γράφεις, μας λες κατηγορηματικά ότι είναι και σαβούρα!
  Και μετά κατηγορείς τους άλλους για σανό!!

  * Επί της ουσίας, για την σχέση που καταγγέλει έχεις να πεις κάτι;

  1. Δεν έχω τα δεδομένα για να κρίνω αν λέει αλήθεια. Εσύ έχεις αξιόπιστα δεδομένα για τόσο σοβαρές καταγγελίες; Εγώ θεωρώ ότι είναι σκουπίδια αυτού του τύπου η παραφιλογία-σπέκουλα.

   Γενικά, μετά καί την υπόθεση Κυρανάκη που κατέδωσε στα ΜΜΕ ονοματεπώνυμο πολίτη, όλο και περισσότερο βλέπουμε τα στελέχη της ΝΔ να εφαρμόζουν τακτικές ίδιες με αυτές που εφάρμοσαν οι ΝΑΖΙ τη δεκαετία του 30 εναντίον των Εβραίων.

    1. Αν δεν το έπιασες, δεν είναι παραλληλισμός. Είναι η τακτική των ΝουΔούλων να πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα.

     Εσύ πολλακίζεις και αδωνίζεις ταυτόχρονα και άντε γεια ναζιστάκι.

     1. Ναζιστάκι δεν είμαι και δεν θα είχα πρόβλημα να το ομολογήσω ανώνυμα πίσω από ένα πληκτρολόγιο, όπως εσύ εύκολα κάνεις χαρακτηρίζοντας.

      Έβγαλες αγκάθια και φλύκταινες μαζί , μόλις θίχτηκε ο αγαπημένος χώρος που υπηρετείς.

      Άλλωστε είσαι γνωστός εδώ μέσα για τα μονόπλευρα πολιτικά σχόλια που κάνεις

      Πιο Κατσαπλιάς δεν γίνεται να είσαι, τουλάχιστον παραδέξου το

     2. Αδελφέ, δεν το συνεχίζω άλλο, άλλωστε περισσότερα πρέπει να μας ενώνουν από αυτά που δήθεν μας χωρίζουν/διαφοροποιούν.

      Ελπίζω, όπως εγώ σίγουρα ξέρω οτι δεν είμαι ναζιστής, έτσι και εσύ να μην είσαι Πολλακίζων Κατσαπλιάς

     3. Συμφωνώ, ας μείνουμε σε αυτά που μας ενώνουν. Και αν σήκωσα και λίγο τους τόνους το παίρνω πίσω.

 35. Στα εξοπλιστικά επι Σύριζα είχαμε κιόβα και υπογραφή για τα viper στα θετικά ενώ επι ΝΔ τα ραφαλ

  η καθυστέρηση στην ενίσχυση του στόλου βαραίνει και τους 2 αλλα για περισ΄΄οτερες κυβερνήσεις ΝΔ σίγουρα ( απο Καραμανλή ακόμα, Σαμαρα συγκυβερνήσεις κλπ). Καλό είναι να έχουμε μνήμη.

  η απόφαση όμως τώρα θα κρίνει το μέλλον του στόλου για τα επόμενα 40 χρόνια.

 36. Λοιπόν για να μην έχουμε μπερδέματα και να τα έχουμε καλά με όλους, να πάρουμε (αστειευόμενος):

  -1 Μπελ με 1 Cassard δώρο (750 εκατ)
  -1 MMSC με 2 LCS δώρο (750 εκατ)
  -1 A-300 με ένα υποβρύχιο μισοτιμής (800 εκατ)
  -2 Arrowhead με 2 type 23 δώρο (1 δις)

  Μια χαρά (και δυό τρομάρες) θα είμαστε, θα έχουμε έναν στόλο σαν ψηφιδωτό αλλά θα έχουμε αλλάξει όλες τις S και θα έχουμε πάρει και ένα υποβρύχιο και θα τα έχουμε καλά με όλους. Αν ποτέ κάποια άλλη χώρα θα θέλει να αγοράσει φρεγάτες θα ρωτάει εμάς ποια είναι καλύτερη καθώς θα τις έχουμε όλες και θα κάνουμε συγκριτικό τεστ

    1. Δεν ειμαι βεβαιος για αυτο.
     Εξαιτιας την «παπανδρεικης λυσης» πηγαμε στα Υμια με συγχρονα 75 μαχητικα εναντι 151 τουρκικων. Αν ειχε αγοραστει ενας τυπος, θα παιρναμε 120, οχι 80. Επισης λογω της αγορας δευτερου τυπου, που απορροφησε μεγαλα ποσα λογω δημιουργιας δυο υποδομων εδαφους, ο Αντρεας εβαλλε τον Κουρη να κανει περικοπες και αλλου. Τα Μ2000 αγοραστηκαν με φθηνοτερο, αλλα υποδεεστερο και προβληματικο ρανταρ, και οχι με το ικανο, αλλα ακριβοτερο ρανταρ που ειχε η γαλλικη Αεροπορια. Και επιπλεον αγοραστηκαν ολα χωρις συστηματα αυτοπροστασιας. («περιττα λιλιά» κατα Κουρή.) Τα προβληματα απο αυτην την αγορα τα ελυσε ο Κωστας Μητσοτακης. Αν εστελνε την υποθεση στο Ειδικο Δικαστηριο, ο Αντρεας δε γλιτωνε με τιποτα τη φυλακη. Αλλα φοβηθηκε τις επιπτωσεις στις διεθνεις σχεσεις της χωρας.
     Ο Αντρεας με τις εγκληματικες του επιλογες του στην Πολεμικη Αεροπορια, παρεδωσε στους Τουρκους την αεροπορικη υπεροπλια επι 15 ολοκληρα χρονια, και τα εγκληματα του θα πληρωνονταν με ποταμους ελληνικους αιματος αν ειχε γινει πολεμος το 1996. Και βεβαια καταχρεωσε τη χωρα, κατι που περιορισε κατα πολυ τις εξοπλιστικες της δυνατοτητες. Για να μην πουμε για τον αγριο κομματισμο που επικρατησε στον Κλαδο την εποχη εκεινη εξαιτιας του.

     1. Πράγματι, έγιναν εγκληματικές παραλείψεις με γνώμονα τις εντυπώσεις χωρίς
      ουσία και το φαγοπότι που ακολουθούσε κάθε προμήθεια.
      Όπως είπες εκτός της λαθεμένης επιλογής τύπων αεροσκαφών, επιμελώς απέφευγαν
      να συμπεριλάβουν στις συμφωνίες, όπλα, συστήματα αυτοπροστασίας, Fos, κτλπ
      Για αυτά ακολουθούσαν ξεχωριστά συμβόλαια, πάντα υπερτιμημένα, που χρηματοδοτούσαν τσέπες ημετέρων και επιβάρυναν τον προυπολογισμό της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι μόνο

 37. Προσοπικα όντος πιστευο οτι Ιπαρχι μια πιθανότητα για τα ολλανδικά καράβια με αμερικανικά οπλα.

  Διλαδι αμα κρινουμε «πολιτικά» πρωτα και μετα επιχειρησιακά και αμα κανις κοιτάξει τις τελευταίες δεκαετίες τοτε υπάρχει μια μεγαλι πιθανότητα για F-35(LM) αργοτερα,επιπλεον Rafale(Dassault) πολύ σύντομα, και Σίγμα με οπλα τις Raytheon.

  Οχι οτι θα με άρεζε.Απλος προσπαθο να μπο στο μυαλό τις δικής μας «elite» και κρινο απο το τι έπραξε τις τελευταίες δεκαετιες γι να εξυπηρέτηση τους αφεντιδες μας,το προσωπικό κέρδους και για το κόμμα τους,να έχουν οσο λιγοτερο πρόβλημα με την δικαιοσύνη και τελος φυσικά το «επιχειρησιακό σκέλος»…μιν το ξεχνάμε αφτο το τελευταίο…τεσπα..

 38. Για να δούμε τους βρετανούς. 4 Τ31 και 2 Τ23 δίνουν τεράστια ανάσα στον στόλο και ανοίγει η πόρτα τόσο για επιπλέον Τ23 όσο και λόγω χαμηλού κόστους επιπλέον Τ31.Πάντως είναι περίεργο τι σόι πρόταση κατέθεσαν έχοντας υπόψη ότι δεν έγινε αναφορά ότι αποστάλθηκε LOR. Επομένως (θετικό) πολλά μάλλον γίνονται και δεν λέγονται. Μακάρι να ζήσουμε μια έκπληξη ανάλογη των rafale. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελειώνει αυτό να πάρουν μπρος τα προγράμματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *