Η κρίση διαρκείας με τη Τουρκία έχει αναδείξει όπως είναι λογικό σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για αμφότερες τις δυο ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αποτελεί κοινή διαπίστωση βασισμένη σε πραγματικά επιχειρησιακά δεδομένα πως το ΠΝ έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει άριστα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο έχοντας πετύχει πολλαπλούς εντοπισμούς τουρκικών υποβρυχίων τόσο με εναέρια μέσα όσο και με πλοία της Διοίκησης Φρεγατών του Αρχηγείου Στόλου.

Το ΠΝ όπως αναφέρουν πληροφορίες στον γράφοντα έχει καταφέρει να εντοπίσει τις τελευταίες 48 ώρες συνολικώς τρια τουρκικά υποβρύχια τύπου «209» εκ των οποίων ένα νότια των Δωδεκανήσων, ένα νοτίως της Κρήτης και ένα στις νότιες Κυκλάδες. Φυσικά αυτές δεν είναι οι μοναδικές επιτυχίες του ΠΝ. Αναφερόμαστε σε τρεις εντοπισμούς των προηγούμενων ημερών δίχως να υπολογίζουμε περαιτέρω εντοπισμούς κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, όπως πληροφορείτε το DefenceReview.gr στα πλαίσια συμμετοχής του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας, πλέον Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων τύπου P-3B Orion (πρόκειται για το αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης) το ΠΝ κατάφερε αξιοποιώντας τα P-3B Orion να εντοπίσει τουρκικά υποβρύχια γεγονός που καταδεικνύει την αξία των αεροσκαφών P-3B Orion σε περιόδους κρίσης/ έντασης προ της έναρξης των εχθροπραξιών όπου τα Orion αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους και απειλές.

Στη μάχη για τον εντοπισμό των τουρκικών υποβρυχίων επιτυχίες σημειώνουν τα ελικόπτερα Aegeanhawk και ΑΒ212 καθώς και οι φρεγάτες του ΠΝ παρά το γεγονός ότι διαθέτουν παρωχημένα τεχνολογικώς μέσα εντοπισμού υποβρυχίων (σόναρ). Το γεγονός πως το ΠΝ επιχειρεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λειτουργεί υπέρ της ελληνικής πλευράς αφού το ΠΝ γνωρίζει αναλυτικώς όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για τον εντοπισμό των εχθρικών υποβρύχιων απειλών (ευαίσθητα σημεία, θαλάσσια περάσματα, βαθυθερμογραφικά δεδομένα).

Κυρίαρχος είναι ο ρόλος των ελληνικών «214» στη μάχη κατά των τουρκικών υποβρυχίων. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη Πέμπτη στη Κρήτη στο υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» όπως γνωρίζουμε μόνον τυχαία δεν είναι. Η κίνηση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού θέλει να καταδείξει τον ρόλο, την αξία και τη σημασία των ελληνικών υποβρυχίων.

Το Τουρκικό Ναυτικό στον αγώνα να εντοπίσει τα ελληνικά υποβρύχια έχει αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο και κυρίως τα CN-235 και τα UAV ώστε να εντοπίσουν ελληνικά υποβρύχια όταν αυτά είναι σε βάθος περισκοπίου ή αναδυθούν. Μάταια όμως καθότι τα ελληνικά «214» που αποτελούν τη πρωταρχική απειλή για το τουρκικό ναυτικό διαθέτουν τρια κορυφαία ποιοτικά στοιχεία: μεγάλο χρόνο κατάδυσης, αθόρυβη πλεύση και εξαιρετικά χαμηλό ακουστικό ίχνους και μεγάλα βάθη κατάδυσης.

Συνεπώς, δεν είναι υπερβολή η ναυτική υπεροχή του ΠΝ στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις που οφείλεται κατά βάση στη γεωγραφική γνώση της περιοχής, στις τεχνικές και στις τακτικές που αξιοποιούνται και τέλος στη ποιοτική υπεροχή των ελληνικών «214». Οι Τούρκοι έχουν πάρει καλά το μάθημα τους και αυτό είναι η αντικειμενική πραγματικότητα των τελευταίων μηνών δίχως το παραπάνω να αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό στην ελληνική μεριά.

Comments

 1. Και ερωτώ έως πότε θα την έχουμε; Οι φίλοι μας Γερμανοί ετοιμάζουν 6 «214» για τους φίλους μας Τούρκους και κάποια στιγμή θα τους τα παραδώσουν. Θα μου πεις η εμπειρία μας είναι μεγαλύτερη και κάποια χρόνια μπροστά αλλά οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα φροντίσουν και για αυτό νομίζω.

  1. Οι Γερμανοί απο την πλευρα τιυς καλα κανουν κ πουλανε οπου βγαλουν χρήμα. Εσυ κατι αλλο θα εκανες στην θεση τους;

   Τι κανουμε εμεις όμως; αν σκάσουμε πχ 1.5 δις ανετα μας φτιάχνουν αλλα 4….αλλα αν δν πληρώνεις κ απλα εισαι στη μιζερια τότες μενεις με υποβρυχια ηλικίας 50+.
   Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια

 2. Αμεσα αλλα 2 214 κ μετa ας κανουμε το επόμενο Βήμα κ να πάμε στα smx31.
  Αν υπερεχεις σε έναν τομέα καλο θα είναι να το αύξησης αυτό το πλεονέκτημα κ η λύση ειναι σχετικα εύκολη.

 3. Ένα σημαντικό θέμα, είναι κατά πόσο τα Romeo, μπορούν να συνεισφέρουν (αποτελεσματικά) στην εντοπισμό των 214 που θα πάρουν οι Τούρκοι. Είναι κάτι αντίστοιχο όπως πχ ένα Aegeanhawk μπορεί να εντοπίσει σήμερα τα παλιότερα υποβρύχια που διαθέτουν οι Τούρκοι ή η δυσκολία αυξάνεται σημαντικά;

 4. Καιρός να τρέξουμε στα +2 υποβρύχια 214 και γρήγορα (όχι σε 2-3 χρόνια) για τορπίλες.
  Είχαμε την ευκαιρία να πάμε σε γαλλο-ελληνική στρατιωτική συμμαχία και την αφήσαμε γιατί ο πρωθυπουργός ακούει την Άνγκελα.
  Από Γερμανούς ούτε κυρώσεις θα δούμε, ούτε να περιμένουμε τίποτα.

 5. Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώριζε πραγματικά την αξια των ελληνικών υποβρυχιων θα είχε φροντίσει να είχαν αποκτήσει ΑΝΤΊΜΕΤΡΑ και ΣΎΧΡΟΝΕΣ ΤΟΡΠΊΛΕΣ από τη πρώτη εβδομάδα που έγινε πρωθυπουργός!!

  Όλα τα αλλα είναι δημόσιες σχέσεις και επικοινωνιακός σανός

  15 Μήνες είναι κυβέρνηση ηεραν πως και ποτε θα κινηθεί ο Σουλτάνος και τι έκαναν??

  1. Έλεος πλέον ρε CK, τα κάνουν οι άνθρωποι, στην τελική θέλουν και χρόνο κάποια πράγματα, καλος ή κακός είχαν την νοοτροπία των προηγούμενων αλλα είδαν ότι δεν είναι έτσι τα πραγματα, έχει προηγηθεί ότι εχει προηγηθει τους και τους προηγούμενους μηνες,πλεον γίνονται καποια πράγματα.Καλή είναι και η κριτική αλλά καλό είναι να αναγνωρίζουμε και κάποια πράγματα, απο κει και πέρα εσύ εκτίθεσαι και ο οποιοσδήποτε άλλος.

   1. Έχει χαθεί χρόνος!!
    Έπρεπε να φτάσουμε στα πρόθυρα πολεμου για να ξυπνήσουν??
    Εμείς που είμαστε απέξω φωνάζαμε διότι βλέπαμε που πήγαινε η κατάσταση!
    Αυτοί τι περίμεναν ? Πληροφόρηση δεν είχαν?? defence review den diabazan??

    Τα αντίμετρα είναι μια δαπάνη ολίγων εκατομμυρίων !

    Μέχρι προχωρήσουν με συμβάσεις υπογραφές προκαταβολές θα είμαι πολύ σκεπτικός / κριτικός/γκρινιάρης απέναντι τους!!

    Και ποιος εκτίθεται??
    Αυτός που κάνει κριτική η αυτοί οι που κάναν/// 7 μήνες να στείλουν τη σύμβαση m2000/fos στο Επικρατειας???

    1. CK

     Χωρίς πρόθεση να παριστάνω τον συνήγορο αυτών που είναι στην εξουσία. η να υπερασπιστώ υπόπτους νόμους μάρκας Μπένυ, πιστεύεις ότι αν είχαμε σήμερα σύγχρονες τορπίλες ο Ερντογάν και οι εθνικιστές στην Τουρκία θα έβγαζαν τον σκασμό και θα αποδεχόταν μια εξέλιξη που θα έκλεινε την Τουρκία μια για πάντα στις ακτές στο Αιγαίο;

     Η Ελλάδα αν ήταν στην γεωγραφική θέση της Τουρκίας θα αποδεχόταν και θα συμφωνούσε χωρίς πρόβλημα σε έναν de jure και de facto αποκλεισμό απο την Μεσόγειος γνωρίζοντας για τις οριστικές συνέπειες που θα είχε αυτή η αποδοχή;

     Η μήπως θα έβγαιναν οι φωνακλάδες που ουρλιάζουν και σήμερα για να πιέσουν τους πολιτικούς να προσφύγουν σε ανάλογη αντεπίθεση που πράττει σήμερα και η Τουρκία με τα πλοία που έβγαλε στη Μεσόγειος;

     1. Όχι βεβαια!

      Εάν είχαμε σύχρονες τορπίλες σαφώς και θα αυξανόταν ακόμα πιο πολύ η αποτρεπτική ισχύς των υποβρυχιων μας

      Οι τούρκοι άλλωστε αυτό έχουν δηλώσει πως μονο τα υποβρύχια τους φοβίζουν από το Ναυτικό μας

      Και οι τούρκοι μονο τη γλώσσα της ισχύος χαμπαριάζουν!

     2. Οπότε και οι τορπίλες δεν θα έκαναν την διαφορά, αφού ο τούρκος δεν χαμπαριάζει, ούτε απο Scalp ούτε απο εκσυγχρονισμένα μαχητικά με ραντάρ Aesa ούτε απο αμερικάνικα εμπάργκο για μαχητικά.

      Έτσι μένει η έξυπνη διπλωματία και ο μακρόχρονος γεωπολιτικούς σχεδιασμός, που είναι άγνωστες λέξεις για τον τσιφτετελέλληνα πολιτικό που ξέρει μόνο να σουφρώνει και να γλεντάει με χρήματα δεν του ανήκουν.

      Οπότε, χωρίς διπλωματία άχρηστα είναι και τα όπλα, ειδικά όταν ψωνίσεις και με πυξίδα την μίζα και την εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων εταιριών.

      Ο ρώσος Πούτιν δεν έριξε ούτε μια σφαίρα για να συμορφώσει τον Τούρκο Ερντογάν μετά το περιστατικό με το Su-24 μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στην συνέχεια πήρα και συμβόλαιο μερικών δις για όπλα και εκδίκηση για τους δυο πιλότους στην Συρία εξοντώνοντας 30 Τούρκους στρατιωτικούς σε μια επιδρομή, και ο Ερντογάν δεν τόλμησε να παρατηρήσει οποιαδήποτε «ψυχική διαταραχή» για τον Ρώσο πρόεδρο…

   2. Τώρα φίλε δουλευόμαστε μεταξύ μας; Έπρεπε την επομένη κιόλας του τουρκό-λιβυκού μνημονίου να είχαν γίνει οι συμβάσεις για τις τορπίλες/αντίμετρα, τα FOS των Mirage και την επαναπιστοποίηση των όπλων τους για αρχή, χάθηκε υπέρ-πολύτιμος χρόνος.
    Ακόμα και ΤΩΡΑ εδώ που μιλάμε η σύμβαση για τις τορπίλες δεν έχει υπογραφτεί παρόλο όλες τις εγκρίσεις που έγιναν από βουλή, ΚΥΣΕΑ, κλπ, δηλαδή ήμαρτον πια. Ένα πρόγραμμα απλό, μικρής σχετικά αξίας(όχι μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων), και το έχουμε κάνει σήριαλ ετών, ντροπή σε όλους για αυτήν την κατάσταση που μας έφεραν.
    Αν θέλουμε τόσο για ένα απλό πρόγραμμα πυρομαχικών, φαντάζομαι πόσα χρόνια ακόμα θα πάρει για τις νέες φρεγάτες(αν γίνει και ποτέ), ήδη μετράμε 12 χρόνια από την αρχική επιθυμία και έγκριση για τις FREMM που ήθελε το ΠΝ. Έχουμε ακόμα πολύ μέλλον…

   3. Π.Α.
    2 χρόνια χαζεύουν το ξίφος.
    Τι έχει προχωρήσει αυτά τα δύο χρόνια? Λίστα με υπογραφες και σφραγίδες παρακαλώ.
    Τα βύσματα κοπήκανε? (ρητορική ερώτηση)

    1. Διαβασε τι έγραψα ξανά παραπάνω, δε διαφωνώ οτι δε κάνανε τίποτα αλλά τώρα βλέπουμε κάποιες κινήσεις. Το κάθε μέρα, με την πρώτη ευκαιρία να λέμε τι δεν κάνανε και να φωνάζουν κάποιοι, εκτός απο κουραστικό, στο τέλος χάνουν και το δίκιο τους και το να λάβεις μια κριτική τους υπόψιν.

 6. Θετικά όλα αυτά που γράφετε αλλά η Ελλάδα αμύνεται σε όλα τα επίπεδα. Αν δεν περάσεις στην επίθεση, ακόμα και στον τομέα που υπερέχεις, με τη διαρκή άμυνα κάποια στιγμή θα φας γκολ και θα χάσεις.

  Επίθεση δεν εννοώ να αρχίσουμε να μοιράζουμε τορπίλες και πυραύλους όπου να` ναι. Αλλά:

  1) άμεση fos σε Μ2000/-5 και αγορά 24 Rafale με όλα τα όπλα τους
  2) 12 μίλια σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, Επτάνησα και Κρήτη.
  3) Έναρξη R n D και προπαραγωγικών διαδικασιών για όλο το φάσμα των τεχνολογιών drones.

  Ας αφήσουν τις κλεψιές με τα σκόιλ ελικικού, τα ΛΕΠΕΤΕ, την επιδότηση της εργασίας υπαλλήλων των πολυεθνικών, και τους μεγάλους περιπάτους και να βάλουν χθές χρήματα σε ότι ερευνητικό ίδρυμα, πανεπιστήμιο και βιομηχανία υπάρχει στην επικράτεια.

   1. Τι έγινε, το e-amyna έχει αναλάβει σαν δελτίο τύπου της κυβέρνησης ή αναπαράγει δελτίο τύπου? Γιατί αν δεν είναι, μοιάζει περίεργο τόσο μονόπλευρη γλώσσα και μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο («προσλάβαμε», το site τους προσέλαβε ή η κυβέρνηση?)

    1. @agnostosependytis
     Είναι ένα καλό web fora αλλά αρκετοί εκεί είναι «Σαμαρικοί». Αν και ο Σαμαράς είναι στην εσωκομματική σκηνή απέναντι από τον ΠΘ σημαντική μερίδα των εκεί σχολιαστών στηρίζει το Μπλε Μαγαζί…

     1. Παλιά έμπαινα αρκετά εκεί, αλλά σε κάποια φάση άρχισε να ρετάρει το σαιτ, συνέχια μου έσκαγε και νευρίαζα (αυτό που μετά από 2-3 refresh σου έβγαζε μήνυμα ότι το σαιτ δεν είναι ασφαλές), μετά άρχισαν αντί να γράφουν άρθρα να περιγράφουν εδβομάδες (σαν ημερολόγιο) ενώ σε κάποια φάση που άλλαξε layout δεν μπορούσα καν να πάω πίσω και να διαβάσω προηγούμενα άρθρα.

      Ήταν ένα καλό σαιτ, που στα μάτια μου το έφαγαν λάθος επιλογές τεχνολογίας και ότι μάλλον δεν είχαν τα resources να ανεβάζουν 1-2 καλά άρθρα την ημέρα, με συνέπεια να γίνει άρθρο τύπου τι έγινε την εβδομάδα Χ, κάτι που ναι μεν είναι χρήσιμο αλλά βαρετό. Δεν με πειράζει είτε σαν δημοσιογράφοι είτε σαν σχολιαστές να είναι ότι χρώμα θέλουν αρκεί να μην είναι τζιχαντιστές του χρώματος και να βάλουν καμιά καλή πληροφορία. Εδώ έβαλαν ουσιαστικά το δελτίο τύπου υποθέτω, όπου για να δοθεί η εντύπωση ότι έχει γίνει μια εξοπλιστική καταιγίδα αναφέρεται ένας σκασμός πραγμάτων, από τα οποία δεν έχει παρθεί ή υπογραφτεί τίποτα. Τα Ρομέο τα θυμάμαι ήδη πριν 2 χρόνια, και μάλιστα όπως είπα δεν είναι ότι τα θέλαμε αλλά ότι ήθελε να τα ξεφορτωθεί το USN Και τα έδινε με 35% έκπτωση, ακόμη λένε θα τα πάρουνε.

      Δεν αμφισβητώ ότι η τωρινή κυβέρνηση κάνει και προχωράει περισσότερα θέματα και με μεγαλύτερες ταχύτητες (δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς άλλωστε, είναι αυτή στην οποία έκατσε η φάση πλέον η Τουρκία να λέει ανοιχτά θέλω τις θάλασσές σου), αλλά και προχωράει σχετικά αργούτσικα, και αυτή η περιγραφόμενη εξοπλιστική καταιγίδα είναι λίγο μουσαντιένια έχοντας και παλιά προγράμματα, και προγράμματα που δεν έχουν τρέξει ακόμη καν.

 7. Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουν οι Γερμανοί και όχι μόνο αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι (μιας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το συμφέρον τους) είναι να τους γινει σαφές πότε θα έχουν μεγαλυτερες απώλειες στην οικονομία τους….με εμπάρκο οπλων στην Τουρκια ή με την κατρακύλα του ευρω με μια γενικευμένη σύρραξη στο αιγαίο….γιατι σημειακή κρίση δεν θα υπάρξει…..

  1. @SPY
   Μακροπρόθεσμα οι «φίλοι» μας οι Ευρωπαίοι θα έκαναν party με έναν Πόλεμο γιατί θα έβγαζαν πολλά από την ανοικοδόμηση…

 8. Ξεκίνησα να διαβάζω, και όταν έφτασα στην φράση:

  «το ΠΝ κατάφερε αξιοποιώντας τα P-3B Orion να εντοπίσει τουρκικά υποβρύχια »

  πάγωσα.

  τΑ P3? ΤΑ P3?

  Σκέφτηκα, καλά και εγώ κατηγορούσα την ΕΑΒ, πότε ρε τα θηρία προλάβανε και τελείωσαν με τα P3? Και μάλιστα να βάλουν τα απαραίτητα συστήματα για να μπορούν να βρίσκουν τα υποβρύχια κτλ και μάλιστα τελευταίας γενιάς κτλ.

  Και μετά έρχεται η ξενέρα:
  (πρόκειται για το αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης). Σιγά μην το αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης να βρήκε υποβρύχιο τουρκικό, μόνο αν το Τουρκικό ήταν σε ανάδυση και κατά λάθος πέρασε το P3 από πάνω του και το είδαν με τα μάτια. Οπότε δεν είναι ΤΑ αλλά ΤΟ και αν είναι ενδιάμεσης λύσης, ακόμη και ΑΝ έχει συστήματα για να εντοπίζει υποβρύχια (που δεν νομίζω ότι έχει) δεν έχουν τις επιδόσεις που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

  Αν το άρθρο, όπως και πολλά άλλα που βγήκαν αυτή την περίοδο μιλούσαν για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, πάει καλά, άντε και για τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες των φρεγατών με παλιά σόναρ πάλι να το καταλάβω, αλλά μόλις μπήκε το P3, η συζήτηση μου θύμισε τις ιστορίες των ψαράδων για το μεγάλο ψάρι που έπιασαν.

  Μπορείτε να μας γράψετε τι συστήματα έχει το ένα P3 ενδιάμεσης λύσης που θα ήταν τόσο καλό που να βοηθούσε να πιάσει 3 υποβρύχια?

  1. agnostosependytis

   Μερικά πράγματα δεν αξίζουν κάν σχολιασμό.
   Υπόψην ότι οι Γερμανοί αποφάσισαν να μη συνεχίσουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Orion, αφού δεν έκαναν κατάχρηση Vitamin GRP όπως οι Έλληνες.

   «Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του σημείωσε πως η σημερινή μέρα είναι ακόμα μια απόδειξη της κοινής προσπάθειας των δύο χωρών για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους. Ο αμερικανός αξιωματούχος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην συμβολή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών P3-B Orion καθώς και στην αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση «Block 70/72 «Viper»» τονίζοντας ότι έτσι η ΕΑΒ θα αποκτήσει ακόμα περισσότερη τεχνογνωσία, θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές της και θα γίνει ηγέτης στην αμυντική βιομηχανία προσελκύοντας πελάτες από την ευρύτερη περιοχή.»

   «O αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόδοση του πρώτου αεροσκάφους P3-Β του Πολεμικού Ναυτικού υπογραμμίζοντας ότι «οι αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν την παρουσία κατάλληλων μέσων ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες υψηλές επιχειρησιακές απαιτήσεις της χώρας μας.»

   Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ένα ιδιαίτερο σταθμό στην αδιάκοπη προσπάθεια του ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό και ανανέωση των μονάδων του. «Το Πολεμικό Ναυτικό επεκτείνει τον αεροπορικό του βραχίονα, αναβαθμίζοντας έτσι την ναυτική ισχύ της πατρίδας μας όχι μόνο στα όρια του Αιγαίου αλλά και στην ευαίσθητη, στρατηγικά σημαντική και επιχειρησιακά απαιτητική Ανατολική Μεσόγειο καθώς και όπου αλλού επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΑΓΕΝ.»

   https://www.documentonews.gr/article/tanagra-teleth-paradoshs-toy-aeroskafoys-p-3b-orion-sto-polemiko-naytiko

   1. ο ΔΟΎΡΕΙΟΣ αναφέρει….50% ? καθυστέρηση στο πρόγραμμα λόγω για όσους δεν το έχουνε πάρει χαμπάρι
    Το 030? και βλέπουμε
    500MIL $ πεταμένα
    ΤΑ ΧAΠΙΑ Μου

    1. Μπροστά σε αυτά που σκοπεύουν να ξοδέψουν ακόμα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ΛΜ αγοράζοντας ελαττωματικά πλοία και αεροσκάφη στο σακί,τα 500 εκατ. για τα Orion είναι Peanuts.

     1. Αυτό τι είναι? Καταλαβαίνω καλά, ότι δεν μπαίνουν οι πτέρυγες? Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χοντρό πρόβλημα, υποθέτω θα είναι απλά αντιμετωπίσιμο (μεταξύ σοβαρού και αστείου, εεε λίγο λιμάρισμα εδώ λίγο να φύγουν τα γρέζια εκεί θα κουμπώσουν δεν μπορεί..)

    2. Καλά άσε το δούρειος, έγραψε και αυτό ένα άρθρο που ήταν λυπηρό (για το επίπεδό του) και έλεγε ότι το Viper είναι πλέον εντός χρονοδιαγράμματος. Για κλάμματα..

     Λοιπόν πάμε να δούμε ποιο ήταν με βάση τις δηλώσεις το χρονοδιάγραμμα, και σε πιο σημείο είναι με βάση το περίφημο άρθρο και να δούμε αν είναι όντως ή όχι:

     1) Δηλώσεις στην ΔΕΘ Σεπτ 2019:
     -Η όλη διαδικασία του προγράμματος, σε κάθε περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί…»περί το 2026 με 2027″, χωρίς να αποκλείεται η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού «να έχει γίνει και νωρίτερα»
     -«Βρισκόμαστε ‘on time’ και ‘on schedule’ για το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16″…αναβάθμιση και μετατροπή σε μοντέλο Viper (V) του πρώτου αεροσκάφους, μια διαδικασία που εκτιμά πως εκκινεί «τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, αρκετά πριν από το τέλος του έτους» (2019 εννοεί).
     -Η υλοποίηση του πρωτοτύπου,…θα διαρκέσει…από έξι έως και εννέα μήνες.
     ΑΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ 1ο ΠΛΑΝΟ 11ος 2019+6-9 μήνες το πολύ=6ος-8ος/2020 πετάει για ΗΠΑ

     2) Δηλώσεις σε φόρουμ Δελφών 5/2020 (ναι πριν 5 μήνες):
     -Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι προς το τέλος του χρόνου το πρώτο αεροσκάφος σε έκδοση Viper θα μεταφερθεί από την Ελλάδα στο Τέξας των ΗΠΑ
     ΑΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ 2ο ΠΛΑΝΟ αντί να πετάει για ΗΠΑ 6ο ή 8ο/2020, πετάει 12ο/2020 (όπερ ήδη 4-6 μήνες καθυστέρηση σε σχέση με το 1ο πλάνο)

     3) ΝΕΟ πλάνο (μάλλον δημοσιογραφικό): άρθρο 10ου/2020:
     -στις 1 Οκτωβρίου θεωρήθηκε ότι οι όποιες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα ισοσκελίστηκαν και ο προγραμματισμός εξελίσσεται πλέον εντός των αρχικών πλαισίων που είχαν καθορισθεί, χωρίς να έχει χαθεί ούτε μια ημέρα (ΩΠΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ 8ο/2020, και είναι 10ος/2020)
     -Στην διάρκεια του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, το πρωτότυπο θα δεχθεί όλα τα νέα module που έχει προετοιμάσει η Lockheed Martin προς αντικατάσταση παλαιών και αφού αυτά “φορεθούν” στο αεροσκάφος από το προσωπικό της ΕΑΒ, θα ακολουθήσουν οι στατικές δοκιμές (ΩΠΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΑ MODULES?)
     -αρχές Φεβρουαρίου, το “005” θα πετάξει για τις ΗΠΑ (ΑΑΑ ΜΑΛΙΣΤΑ).

     Οπότε το ούτε μία μέρα καθυστέρηση και κερδήθηκε ο χαμένος χρόνος, είναι ότι 2 μήνες μετά την ημερομηνία που το αεροσκάφος αναμενόταν να προσγειώνεται στο ΤΕΞΑΣ, είναι στο υπόστεγο της ΕΑΒ, χωρίς να του έχουν φορέσει τα modules (δηλαδή τι έκαναν ως τώρα) χωρίς να έχουν γίνει οι δοκιμές εδάφους, και χωρίς να έχουν γίνει οι πτητικές δοκιμές.

     Εν ολίγοις το ούτε μία μέρα καθυστέρηση είναι:
     -καθυστέρηση 6-8 μηνών από το πρώτο πλάνο, ή στην ουσία ο διπλάσιος χρόνος, ή αν πούμε ότι για 2 μήνες φταίει το υπόστεγο της ΕΑΒ (που δεν το είχαν φτιάξει ενώ επί 2 χρόνια πριν σχεδόν ήξεραν ότι θα ερχόταν το F-16 για φτιάξιμο εκεί), ;h
     -καθυστέρηση 2 μηνών με το δεύτερο πλάνο (που χαμήλωσε την μπάρα)

     Και φυσικά, ΑΝ ΔΕΝ προκύψει άλλη καθυστέρηση στην διαδικασία φορέματος των modules, έλεγχους εδάφους και ελέγχους σε πτητική κατάσταση.

     ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ

     1. Επίσης τώρα τελευταία κυκλοφορεί ένα άλλο ανέκδοτο, ότι η κυβέρνηση έχει βγάλει το στόλο παγανιά και ο στόλος, λέει το ανέκδοτο, εχει γίνει σκιά του ορουτς ρείς και οι τουρκοι τα χουν κλασει απο το στομα.

     2. @G-164g ag-cat
      Χα χα χα, κάτι βαρύγδουποι τίτλοι που θα του ζήλευε και το Pravda net (!!!)

   1. Καλά, όλοι (και εγώ) γελάμε με αυτές, αλλά ο συνδυασμός έλλειψης σόναρ και μεγάλης ταχύτητας που έχουν, όσο σχεδόν μια τορπίλη, προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα:

    Να έχουμε την πιθανότητα να κάνουμε την πρώτη βύθιση εχθρικού υποβρυχίου στο Αιγαίο (από ατύχημα).

    Αν αυτό δεν βλέπει τα υποβρύχια, και αν τρέχει σαν τρελλό με φουλ γκάζια με συνέπεια ούτε τα υποβρύχια να βλέπουν αυτό, αυτόματα αυξάνεται η πιθανότητα εκεί που κανα τουκικό πάει να κάνει ανάδυση, να πέσει κατά λάθος πάνω του.

    Στην αρχή και οι δύο πλευρές θα έχουν πάθει σοκ, και μετά εμείς θα πούμε ότι το κάναμε προγραμματισμένο, τι σούπερ ναυτοσύνη που έχουμε που βρίσκουμε τα υποβρύχια και χωρις σόναρ και τα βουλιάζουμε κιόλας κτλ

    1. agnostosepenytis

     Σε αυτή την περίπτωση εμείς θα λέμε, ότι ο πλοηγός του πλοίου μας σπούδασε στους Jedi όπου έμαθε να χρησημοποιεί την «δύναμη» για να εντοπίζει μέχρι και αόρατα υποβρύχια στα βάθη της Μεσογείου.

    2. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δεν βυθιστεί το υποβρύχιο παίζει να πανηγυρίζουν και οι Τούρκοι για τον κυβερνήτη τους που πήγε να εμβολίσει την φρεγάτα. Όλοι μια χαρά θα είναι, και οι δυο πλευρές θα το παίζουν ήρωες κτλ. Σιγή ιχθύος πάντως για τα πλοία…

  2. Καλυπτουν τον Αποστολακη για την απόφαση του, έχω πει πρέπει να υπάρξει νόμος για απιστία περί πατρίδος για πολιτικούς και στρατιωτικούς αλλά πρέπει να υπάρξει κάποιος με Α#^%@α γι’αυτόν τον τόπο.

 9. Καμαρωστε τον «πρωθυπουργο», ΣΑΣ !

  μετα απο ΕΠΙΣΗΜΗ επιστολη στον οηε απο την τουρκια για την ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των νησιων του Αιγαιου, βλεπε Ανατολικου κι Κεντρικου Αιγαιου, η απαντηση του ΔΙΚΟΥ σας πρωθυπουργου ηταν……

  » Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκτενώς από το βήμα της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά συμφωνώντας μαζί με τους υπουργούς του (Γεραπετρίτη, Χρυσοχοΐδη, Παναγιωτόπουλο) πως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται την ελληνική κυριαρχία, η οποία εκτείνεται στα 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα και στα 10 ναυτικά μίλια στον αέρα, όσο δηλαδή είναι τα χωρικά ύδατα και ο εθνικός εναέριος χώρος. «

  ρητορικες ερωτησεις, προς τους ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ:
  – κυριε «πρωθυπουργε», το κυριαρχικο ΔΙΚΑΙΩΜΑ της επεκτασης των χωρικων υδατων για την εξασφαλιση της Ελληνικης ΑΟΖ, το ξεχναμε;;

  Εχεις δικαιωμα κυριε «πρωθυπουργε» να απωλεσεις Κυριαρχικα Δικαιωματα του Ελληνικου Λαου;;;
  ΠΟΙΟΣ σου εδωσε τετοια δικαιοδοσια;;;;

  υ.γ.
  προς τον αρθρογραφο:
  Ειχα γραψει σχολιο σχετικα με την αποστρατηκοποιηση των νησιων του Αιγαιο, οτι ερχεται, ΝΟΜΟΤΕΛΙΑΚΑ. Τι κανουν τωρα οι νυν, κι πρωην ικαροι, χμμμ;;;;;

 10. Η επιλογή της αναβάθμισης των αρχαίων παπα3 ήταν τεράστιο λάθος (κυρίως για να μην κλείσει η εαβ πκστευω) αλλά ο γεγοναι γεγοναι που λέγαν και οι αρχαίοι και αν ισχύει το άρθρο του Ιουλίου του DRewiew ότι τα 4 Εκσυχρονισμενα και δομικά παπα3 θα έχουν και link 16 θα ριχνουν υπερσυχρονους ηχοσημαντηρες και ο υπολογιστής θα επεξεργαζετε τα σήματα τους, και θα ριχνουν. Και τορπίλες και αντιπλοικους, τότε σε 2-3 χρόνια θα έχουμε τεράστιο πλεονέκτημα.
  Μάλιστα δεν έχω την απαίτηση να ριχνουν αντιπλοικους,(που δεν έχουμε κι ολας) ηχοσημαντηρες και τορπίλες είναι αρκετά (+link16).
  Επίσης μόλις πριν 4-5 χρόνια αποσύρθηκαν πάνω από 100 κομμάτια S3 viking από το ναυτικό των usa, και διαβάζω ότι πολλές φωνές λένε ότι είναι λάθος και κάποια θα επανέλθουν., σε υπηρεσία.
  5 κομμάτια και για εμάς (δωρεάν εννοείτε) με τους ηχοσημαντηρες και τις τορπίλες τους σαν αντισταθμιστικα δεν θα μας χάλαγαν καθόλου.
  Τα 4+1 παπα3 δεν φτάνουν.
  Καλα και τα 4 Romeo60 καλος και ο εκσυχρονισμος/Fos των 11 aegean hawk.
  Σ αυτό το θέμα το ΠΝ έκανε καλό σχεδιασμό.
  Τα 15 ελικόπτερα φτάνουν (έχουμε 13 φρεγάτες βάλε και 2 ελικόπτερα να είναι στο κύκλο τους για συντήρηση, οπότε βγαίνει ακριβώς).
  Ας περιμένουμε να τελειώσουν και οι εκλογές
  στο αμερικα να δούμε τι εξελίξεις θα έχουμε με ναυπηγεία φρεγάτες κτλ.
  Θεωρώ πως η κυβέρνηση περιμένει να δει τι θα γίνει στην Αμερική για επανασχεδιασει τα πάντα.
  Υπομονή 10 μέρες ακόμα.

  1. Σύμφωνα με την αρθρογραφία για το θέμα, οι ΗΠΑ μας είχαν προτείνει τα S3 Viking και αρνηθήκαμε. Αυτό το πολυεργαλείο θα ήταν πολύ χρήσιμο σε μας, antisubmarine, antisurface, bombing. Δεν ξέρω αν η δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου που ανφέρεται παραμένει σχετική με τις απαιτήσεις της εποχής. Μεχρι και ως αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού έχει χρησιμοποιηθεί. Μακάρι να δινόταν δεύτερη ευκαιρία σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αν και η ύπαρξη 2 τύπων για τον ίδιο ρόλο ξυπνάει μνήμες παρελθόντων λαθών ( το λάθος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η αρχική απόφαση για το πρόγραμμα P3).

   1. Πολυ ενδιαφερον οτι μπορουν να κανουν και εναεριο ανεφοδιασμο.
    Αν δεν παρουμε τελικα ιπταμενα τανκερ, γιατι να μην παρουμε και 10 και 15 αν μας τα δινουν και αυτα με το ποιο εκσυχρονισμενο ρανταρ να κανουν asw (5 κομματια ειναι αρκετα και αλλα 5-10 να γινουν ιπταμενα μινι τανκερ) το κοστος χρησης παντα θα ειναι απαγορευτικο για 3-4 μεγαλα ιπταμενα τανκερ θα ηταν πολλαπλασιο. Το οτι τα αρνηθηκαμε πριν 10 χρονια δεν σημαινει και πολλα πλεον καθως ισως σωστα τα αποριψαμε σαν κυριο AΦΝΣ, αλλα εδω θα τα παρουμε συμπληρωματικα στα παπα3 και με διτο ρολο και asw και εναεριου ανεφοδιασμου.
    Εκει στα επιτελεια αν δινονται με συμβολικο ποσο απο τους αμερικανους ας κανουν εναν υπολογισμο του κοστους χρησης των S3, δεν ειναι κακο να κοιταζουν εναλλακτικες.

  2. Τα 500mil το 015 θα μπορούσαν να πήγαιναν για τον εκσυχρονισμό των F16 B50 που τότε έπρεπε να εKsυχρονιστουν!!!
   Εάν η δικαιολογία ήταν να κρατήσουν την ΕΑΒ ζωντανή με κάποιο πρόγραμμα!!

   Για τα P-3 τα έχουμε συζητήσει αλλου και δεν θέλω να επεκταθώ

   Τα νεότερα είναι από το ΔΟΎΡΕΙΟΣ που αναφέρει καθυστέρηση μεγάλη

  3. @Romeo60

   Ένας σχολιαστής μας εδώ μέσα είχε παλαιότερα παραθέσει έναν ενδιαφέρον σύνδεσμο σχετικά με τις φωνές επανόδου σε υπηρεσία των S3 (ήδη από τον Νοέμβριο του 2015). Ήταν ο σχολιαστής @phormio στις 16 Ιουλίου 2020. Η πηγή του:
   https://thediplomat.com/2015/11/u-s-navy-time-to-bring-back-the-s-3-viking/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *