Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην αμυντική ιστοσελίδα «RealClear Defense» στις 13 Ιανουαρίου, με τον τίτλο «Hypersonic Missiles-A 21st Century Operational Need» και συντάκτες του εν αποστρατεία στρατηγούς του Αμερικανικού Στρατού Francis G. Mahon και Punch Moulton (μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο στην αγγλική γλώσσα ΕΔΩ). Το κείμενο πραγματεύεται τους υπερηχητικούς πυραύλους και την υπερηχητική τεχνολογία και την επιχειρησιακή τους αξία. Η μετάφραση έγινε από τη συντακτική ομάδα του «DefenceReview.gr»
«Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, οι οποίοι είναι ικανοί να πετούν με ταχύτητες άνω των Mach.5, θα αλλάξουν το στρατηγικό και επιχειρησιακό περιβάλλον του πολέμου στον 21ο αιώνα. Είναι η τεχνολογία που θα καθοδηγήσει και θα διαμορφώσει τις μελλοντικές επιχειρήσεις, μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Τα κράτη που διαθέτουν υπερηχητικούς πυραύλους θα έχουν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα. Για τις ΗΠΑ, οι υπερηχητικοί πύραυλοι θα παρέχουν στους στρατιωτικούς διοικητές την ικανότητα άμεσης αντίδραση, ακριβείας στην προσβολή και μεγάλη εμβέλεια, ανεκτίμητες ικανότητες που δεν μπορούν να επιτευχθούν σήμερα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ένα επανδρωμένο αεροσκάφος. Οι αμερικανικοί υπερηχητικοί πύραυλοι προσφέρουν μια συμπληρωματική ικανότητα, που επεκτείνει την περιορισμένη εμβέλεια των σημερινών πυραύλων. Παρέχουν επίσης στρατηγική εμβέλεια, ένα νέο επιθετικό στρώμα που μειώνει την ασφάλεια του εχθρού και επαναπροσδιορίζει τα βαθιά πλήγματα. Τα διδάγματα της Ουκρανίας επιβεβαιώνουν αυτή την ανάγκη.
Οι ευαίσθητοι, ως προς το χρόνο, στόχοι, οι ευκαιριακοί και οι στόχοι υψηλής αξίας, που συχνά είναι πέρα από την εμβέλεια των σημερινών δυνατοτήτων κρούσης, θα κινδυνεύουν τώρα να στοχοποιηθούν γρήγορα από υπερηχητικούς πυραύλους. Η ταχύτητα ενός υπερηχητικού πυραύλου, σε συνδυασμό με μια διαδικασία της δυναμικής στόχευσης, θα επιτρέψει την ταχεία αντίδραση και τα αποτελεσματικά πυρά κατά συστημάτων διοίκησης και ελέγχου του αντιπάλου ή κατά αυτοκινούμενων οπλικών συστημάτων. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι προσφέρουν λύση στη στρατηγική της άρνησης πρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD), που έχουν υιοθετήσει οι κύριοι αντίπαλοί μας [σ.μ. των ΗΠΑ]. Με υπερηχητικούς πυραύλους, οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να διεισδύσουν και να νικήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας από απόσταση, καθώς και να νικήσουν τις αντιπλοϊκές δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς του αντιπάλου, επιτρέποντας έτσι στις αεροπορικές και ναυτικές μας δυνάμεις την ελευθερία ελιγμών και τα μαζικά πυρά σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας.
Η ταχύτητα και το προφίλ πτήσης ενός υπερηχητικού πυραύλου τον καθιστούν έναν εξαιρετικά απαιτητικό στόχο για ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Η γνώση ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν υπερηχητικούς πυραύλους, τους οποίους ένας αντίπαλος έχει μικρή πιθανότητα να αναχαιτίσει, θα αλλάξει τη στρατηγική σκέψη του αντιπάλου. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι παρέχουν έναν αξιόπιστο, συμβατικό αποτρεπτικό παράγοντα στον τυχοδιωκτισμό των αντιπάλων ίδιας ισχύος. Καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν μελλοντικές δυνατότητες κρούσης, οι αντίπαλοί μας επιδιώκουν ενεργά να αποκτήσουν υπερηχητικά όπλα. Η Ρωσία αναπτύσσει τους υπερηχητικούς πυραύλους Avangard και Zircon και έχει αποδείξει την αξία των πληγμάτων μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία, με τη χρήση του Kinzhal, ενός βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύεται από τον αέρα. Η Κίνα αναπτύσσει τον DF-17, ένα υπερηχητικό όπλο, για να συμπληρώσει τον DF-21, ένα θεμελιώδες στοιχείο της κινεζικής στρατηγικής A2/AD.
Η Βόρεια Κορέα και το Ιράν βρίσκονται, πιθανότατα, στα αρχικά στάδια ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων και δεδομένης της συνεργασίας τους με τη Ρωσία και την Κίνα, η μεταφορά τεχνολογίας ή η εξαγωγή υπερηχητικών όπλων μπορεί να είναι μια μελλοντική πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στη δική τους ανάπτυξη αυτών των κρίσιμων όπλων. Κάθε υπηρεσία των ΗΠΑ έχει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης υπερηχητικού πυραύλου. Το πρόγραμμα LRHW (Long-Range Hypersonic Weapon) του Στρατού θα παρέχει ικανότητα προσβολής από την ξηρά, άμεση αντίδραση, ευελιξία και ακρίβεια. Το πρόγραμμα CPS (Conventional Prompt Strike) του Ναυτικού θα αναπτύξει ένα υπερηχητικό όπλο εκτοξευόμενο από πλοία και υποβρύχια, Η Αεροπορία και το Ναυτικό αναπτύσσουν υπερηχητικά όπλα εκτόξευσης από τον αέρα: Το HACM (Hypersonic Attack Cruise Missile) η Αεροπορία και το HALO (Hypersonic Air-Launched OASuW ή Offensive Anti-Surface Warfare Increment-2) το Ναυτικό.
Συλλογικά, οι δυνατότητες αυτές θα προσφέρουν στους διοικητές ένα συμπληρωματικό πακέτο κρούσης που αποτελείται από υπερηχητικούς πυραύλους ξηράς, επιφάνειας, υποβρυχίους και αέρος. Τα διαφορετικά μέσα εκτόξευσης είναι σημαντικά, καθώς παρέχουν ευελιξία, μυστικότητα και ταχεία αντίδραση με μαζικά υπερηχητικά πυρά προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις, βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα, ενώ περιπλέκουν την ικανότητα του αντιπάλου να αναχαιτίσει τα πλήγματα. Τα προγράμματα υπερηχητικών πυραύλων των ΗΠΑ είναι όλα τους ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες, είναι αισιόδοξα, αλλά στερούνται δοκιμών και χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα LRHW πραγματοποίησε πρόσφατα δύο επιτυχημένες πτητικές δοκιμές μετά από μια σειρά «γεγονότων χωρίς δοκιμές», αλλά είναι αμφίβολο εάν αυτές οι δύο δοκιμές επαρκούν για να υποστηρίξουν την προγραμματισμένη επιχειρησιακή ένταξη των πυραύλων το 2025. Το Ναυτικό θα εκτελέσει τις πρώτες δοκιμές του CPS σε αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt το 2027. Τα προγράμματα HAMC και HALO θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους δοκιμές το 2027 και το 2028 αντίστοιχα.
Η γρήγορη ένταξη σε υπηρεσία των όπλων αυτών είναι εφικτή εάν τα προγράμματα αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που συγχρονίζει τις προσπάθειες, επιβάλλει τη συνεργασία και καθορίζει έναν επιθετικό προγραμματισμό δοκιμών, ο οποίος θα αντιλαμβάνεται τις αποτυχίες ως ευκαιρίες μάθησης. Τα υπερηχητικά όπλα είναι ένα νέο τεχνολογικό πεδίο όπου οι αποτυχίες μπορεί να είναι πολλές. Αυτό πρέπει να το περιμένουμε, να το αγκαλιάζουμε και να μην το φοβόμαστε. Οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου ή των ατέλειωτων δημοσιονομικών πόρων για να τους σπαταλούν σε σιωπηρά αναπτυξιακά προγράμματα και δειλές δοκιμαστικές εκστρατείες. Το Υπουργείο Άμυνας απαιτεί μια ενοποιημένη στρατηγική προμήθεια για να ευθυγραμμίσει τις προσπάθειες των διαφόρων υπηρεσιών, να αξιοποιήσει τους οικονομικούς πόρους και τις πληροφορίες από το πρόγραμμα της κάθε υπηρεσίας.
Το Κογκρέσο πρέπει να δεσμευτεί σε μια πολυετή στρατηγική χρηματοδότησης για υπερηχητικά όπλα. Η σταθερή, προβλέψιμη χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δυναμικής μιας αναπτυξιακής προσπάθειας υψηλής τεχνολογίας και υψηλού κινδύνου. Η υπερηχητική τεχνολογία είναι κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια και η χρηματοδότησή της είναι στρατηγική επένδυση και όχι δαπάνη διακριτικής ευχέρειας. Η προβλέψιμη χρηματοδότηση επιτρέπει τη συνεχή έρευνα, την ανάπτυξη και τις αναγκαίες δοκιμές αυτής της νέας ικανότητας που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Για να επιτύχουν και να διατηρήσουν το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα και να διασφαλίσουν την εθνική τους ασφάλεια, οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά και να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων. Με τη σωστή στρατηγική και τη σωστή χρηματοδότηση, οι ΗΠΑ μπορούν να μετατρέψουν τις προκλήσεις της υπερηχητικής τεχνολογίας σε ευκαιρία, να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές και να εξασφαλίσουν τη θέση τους ως παγκόσμιος ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».