Σε ισχύ τίθεται η συμφωνία για το Σκοπιανό, καθώς το μεσημέρι μπήκαν οι υπογραφές από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αλλά και από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σε μια πανηγυρική τελετή στις Πρέσπες οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έκαναν λόγο για μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και των Βαλκανίων.

Ο Μάθιου Νίμιτς υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί.

Με μικρή καθυστέρηση έφτασε η ελληνική αντιπροσωπεία στο χωριό Ψαράδες. Πρώτος έφτασε στην εξέδρα που θα γίνει η τελετή ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Στη συνέχεια έλαβε χώρα ένα απρόσμενο περιστατικό, καθώς κάποιοι τραγούδησαν το Happy birthday στην ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, γιατί είχαν τα γενέθλιά τους χθες και σήμερα αντίστοιχα. Μάλιστα, υπήρχε στον χώρο και τούρτα για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, ο οποίος συμπληρώνει τα 79 του χρόνια.

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στον χώρο ο Αλέξης Τσίπρας, χειροκροτούμενος και πήγε στην μαρίνα προκειμένου να υποδεχθεί τον Ζόραν Ζάεφ, που έφτασε με σκάφος μέσω της λίμνης, συνοδευόμενος από τον Νίκολα Ντιμιτρόφ και την υπόλοιπη αντιπροσωπεία της πΓΔΜ.

Τσίπρας: Παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων η συμφωνία
Οι δύο πρωθυπουργοί ανέβηκαν στο βήμα, καταχειροκροτούμενοι, για να ξεκινήσει η τελετή της υπογραφής, προκειμένου να απευθύνουν χαιρετισμό.  Πρώτος τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως «βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος».

«Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία. Όταν συναντηθήκαμε πριν από έξι μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία», σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, χαρακτηρίζοντας πατριωτική τη συμφωνία.

«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την καλυτέρευση των σχέσεων των δυο χωρών.

«Θέλω να ευχαριστήσω για την πολύ μεγάλη προσπάθεια τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και τον κ. Νίμιτς, ο οποίος εργαζόταν επί 24 χρόνια γι’ αυτή τη συμφωνία.  Όπως φυσικά και την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους. Η μοίρα των λαών των Βαλκανίων και της Ευρώπης είναι αλληλένδετη», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: ««Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας».

Ζάεφ: Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στάθηκε στη σημασία της συμφωνίας για τη σχέση των δύο χωρών. Μετά τους χαιρετισμούς προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους αξιωματούχους επισήμανε: «Καλή μας τύχη. Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος», τόνισε, χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Η συμφωνία αποτελεί μια λύση προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών. Οικοδομούμε μια φιλία με την Ελλάδα. Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Οικοδομούμε τα θεμέλια της φιλίας και της συνεργασίας. Δημιουργούμε μια οικογένεια προς το συμφέρον των λαών», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ συμπλήρωσε: «Οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού.  Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον. Η λύση δεν ήταν εύκολη, ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε πολύ». Καταλήγοντας ευχαρίστησε τον Μάθιου Νίμιτς για τη συμβολή του στην επίλυση του θέματος, καθώς αφιέρωσε σχεδόν τρεις δεκαετίες από τη ζωή του. Τέλος, ευχαρίστησε και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ ακολούθως υπέγραψαν τη συμφωνία, με τους παραβρισκόμενους να χειροκροτούν. Υπογραφή στη συμφωνία έβαλε και ο Μάθιου Νίμιτς, ως ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο οποίος συνέβαλε στην επίτευξή της.

Νίμιτς: Δίκαιη, έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μάθιου Νίμιτς αναφέρθηκε στο… καλύτερο δώρο γενεθλίων που του έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί, την υπογραφή της συμφωνίας και το τέλος μιας διένεξης με την οποία ασχολήθηκε 24 χρόνια. «Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες. Η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, αλλά η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Και κυρίως, μπορεί να εφαρμοστεί. Αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα. Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΕ και όσες χώρες συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και στήριξαν τη συμφωνία», ανέφερε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες, αναχώρησαν με σκάφη για το Οτέσοβο, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της λίμνης, στο έδαφος της πΓΔΜ, για το προγραμματισμένο γεύμα. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί για πρώτη φορά στη γειτονική χώρα.

ΠΗΓΗ: PONTOS NEWS