Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετείχαν σήμερα, Σάββατο 15 Μαΐου 2021, στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και συζήτησαν με τη Δημοσιογράφο κ. Αλεξία Τασούλη για τις τρέχουσες εξελίξεις, τη στρατηγική στόχευση της χώρας σε θέματα Αμύνης και Ασφαλείας, καθώς και την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια, την οποία έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου για να αναβαθμίσουμε τη συνολική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε. Έχουμε το σχέδιο για την προτεραιοποίηση να το κάνουμε και οφείλουμε να το κάνουμε διότι τα Οπλικά συστήματα παλιώνουν, υστερούν τεχνολογικά όσο περνά ο χρόνος και ανακαλύπτονται πιο προηγμένα. Υπάρχει ανάγκη βάσει των προτεραιοτήτων που έχουμε προσδιορίσει, να πάμε σε αγορά καινούργιων φρεγατών.

Είναι θα έλεγα το πιο μεγάλο λόγω οικονομικού αντικειμένου αλλά και το πιο απαραίτητο στοιχείο του εξοπλιστικού προγράμματός μας αυτή τη στιγμή, διότι ο Στόλος έχει πλέον μεγάλη ηλικία. Οι παλιότερες φρεγάτες είναι πενήντα ετών και οι νεώτερες σαράντα. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε -όπως συνηθίζω να λέω- η ένταση με την Τουρκία θα έπρεπε να πάρουμε αυτή την απόφαση. Επομένως αυτή η απόφαση δεν λαμβάνεται στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού εξοπλισμών με την Τουρκία. Λαμβάνεται στο πλαίσιο αναβάθμισης και υποστήριξης των Οπλικών συστημάτων μας και κυρίως αυτών του Πολεμικού Ναυτικού που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Θα προμηθευτούμε λοιπόν τέσσερις καινούριες φρεγάτες. Αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό επεξεργάζεται τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει δεχθεί. Οφείλει να τις αξιολογήσει μία προς μία και να επιλέξει τις καλύτερες ή την καλύτερη. Περιμένω πρώτα μία -να το πω έτσι- προεπιλογή των τριών ενδεχομένως πιο ελκυστικών, παρά το γεγονός ότι είναι μικρές οι διαφορές, πάρα πολύ καλές οι προσφορές με βάση τα καλύτερα πλοία, ανάλογα με τις ανάγκες που το Πολεμικό Ναυτικό έχει προσδιορίσει.

Αυτό θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα γιατί δεν έχουμε κι άλλο χρόνο για καθυστέρηση. Πρέπει να λάβουμε αυτή την απόφαση σύντομα. Από κει και πέρα βέβαια, έχουμε εκφράσει και κάποια άλλα ζητήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως είναι η εμπλοκή της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Ασφαλώς και θέλουμε να ναυπηγηθούν κάποια από αυτά τα πλοία στην Ελλάδα, σε ελληνικά ναυπηγεία, με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Είναι προφανής ο λόγος.

Βέβαια για το διάστημα της ναυπήγησης (που θα πάρει αρκετά χρόνια) ζητούμε και την λεγόμενη «Ενδιάμεση Λύση», δηλαδή κάποια πλοία τα οποία θα παραδοθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα και θα διατεθούν επιχειρησιακά στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι να ναυπηγηθούν οι τέσσερις καινούργιες φρεγάτες. Αυτό είναι ένα «συνολικό πακέτο» το οποίο θα συνεκτιμηθεί ανάλογα με τα δεδομένα των προσφορών που έχουμε στα χέρια μας. Ο κορμός όμως αυτού του πακέτου είναι ασφαλώς τα τέσσερα καλύτερα καινούργια πλοία που μπορεί να διατεθούν στο Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή είναι απόφαση που θα ληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογώντας προσφορές.