Το κεντρικό μήνυμα του εκθεσιακού μας περιπτέρου είναι: «Ισχυρή Άμυνα – Ισχυρή Ελλάδα». Τέσσερις μόνο λέξεις που δηλώνουν τόσο την προσπάθεια που γίνεται τα τρία τελευταία χρόνια για την ποιοτική αναβάθμιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων όσο και το όραμά μας για ισχυρή Ελλάδα, χωρίς διλήμματα και προκλήσεις ασφαλείας, που θα αντιμετωπίζεται με σεβασμό σε διεθνές επίπεδο. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε, σήμερα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το περίπτερο, όπου η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας τον ξενάγησαν και τον ενημέρωσαν για τα εκθέματα, τους εξομοιωτές, τις συσκευές εικονικής πραγματικότητας και τις επιχειρησιακές δυνατότητες νέων αποκτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρόντες στα εγκαίνια του περιπτέρου των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αθανάσιος Μπούρας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, η υφυπουργός αρμόδια για την Ψυχική Υγεία, Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, βουλευτές, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, αρχηγοί Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.

Το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκαν, επίσης, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Τσούνης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της πατρίδας μας» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος στο χαιρετισμό του. «Κατά τη φετινή διοργάνωση τιμώμενη χώρα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια φίλη χώρα, με ισχυρό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας» πρόσθεσε.

«Ήδη», υπογράμμισε, «με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουμε αναπτύξει στενές και πολυεπίπεδες σχέσεις, ενώ διερευνούμε την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και την εξεύρεση νέων τομέων συνεργασίας».

Μιλώντας για το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ότι «είναι ένα από τα δημοφιλέστερα της Έκθεσης» ενώ συμπλήρωσε: «Φέτος, η προσέγγισή μας εστιάζεται στην τεχνολογική εξέλιξη και στην αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που παρουσιάζονται από το πρωί με το κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό».

Για την κυβέρνηση, ανέφερε, «η ενίσχυση της άμυνας ήταν από την πρώτη ημέρα, θέμα υψίστης προτεραιότητας». Όπως είπε, «σχεδιάστηκε μεθοδικά επάνω σε τρεις πυλώνες: την ανάπτυξη ισχυρών συμμαχιών, τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας και, κυρίως, την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του προσωπικού».

Η κυβέρνηση επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «κατάφερε να οργανώσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών και διεθνών συνεργασιών με ισχυρούς παγκόσμιους και περιφερειακούς δρώντες».

«Η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης μας με τις ΗΠΑ, η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας με τη Γαλλία, Συμφωνιών Στρατιωτικής Συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και πλήθος στρατιωτικών συνεργασιών και με άλλα κράτη της περιοχής που μοιράζονται περίπου με εμάς τις ίδιες αντιλήψεις όσον αφορά στις προοπτικές και τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία, όχι μόνο θωρακίζουν τη χώρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά ενισχύουν το διεθνές κύρος της και την καθιστούν υπολογίσιμο περιφερειακό δρώντα» ξεκαθάρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Προχωρούμε», συνέχισε, «στην τεχνολογική αναβάθμιση και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω των απαραίτητων εξοπλιστικών προγραμμάτων αυξάνοντας κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ της χώρας».

Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Κατάφερε με τον επαγγελματισμό του, την πίστη στην αποστολή, την αίσθηση του καθήκοντος και την αποφασιστικότητά του να κρατήσει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο το ηθικό και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Πριν από τα εγκαίνια του περιπτέρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης περιηγήθηκαν, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στο περίπτερο της τιμωμένης χώρας στην 86η ΔΕΘ, δηλαδή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου ξεναγήθηκε και είχε σειρά σημαντικών επαφών.